Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Oxidatie feiten en fictie  (gelezen 12038 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.470
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #25 Gepost op: 02-02-2018 23:16 u »
Ik snap ook niet waarom je bij gebruik van korrelgist tijdens het gehele proces op gevaar van oxidatie moet letten. Waarom hoeft dat niet bij vloeibare gist?

Hoi Jacques,
Is hier dan nog een verschil tussen korrelgist of vloeibaar?

Groet

Ik heet wel Jacques.  :)

Als je korrelgist gebruikt hoef je niet te beluchten op voorwaarde dat de hoeveelheid gist die je ent in overeenstemming is met de aanbevelingen van een daarvoor geschikte rekentool.
Als je wat minder korrelgist ent kun je dat compenseren door te beluchten.

Bij vloeibare gist is het gebruikelijk te enten omdat je meestal minder gistcellen hebt opgeweekt dan ideaal is. Bij het gebruik van hele grote giststarter ten opzichte van de hoeveelheid wort dat je wilt vergisten hoef je ook bij gebruik van vloeibare gist niet te beluchten.

Omdat gist de zuurstof heel snel verbruikt is beluchten van het wort geen probleem als je zo snel als mogelijk is de gist ent na beluchten. En je kunt ook beluchten als je de gist geënt hebt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.470
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #26 Gepost op: 02-02-2018 23:26 u »
Was Westmalle geoxideerd in de jaren 1980?
Relax, het loopt zo'n vaart niet.

Ik zit toevallig net aan een Westmalle tripel. Dit bier smaakt elke keer net een heel klein beetje anders. Voor mij is het daarom een heel bijzonder bier.

In 1980 dronk ik ook al Westmalle tripel. Toen wist ik nog niet zo veel over bier. Daarom kan ik geen vergelijking trekken.

Feit is oxidatie een invloed heeft op de smaak van je bier. Zeker na de hoofdgisting is dit een punt van aandacht. Onlangs weer eens mogen ondervinden bij het uitvoeren van een test.

Offline KarmeFrank

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Brouwvereniging Rotterdam
    • brouwvereniging Rotterdam
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #27 Gepost op: 03-02-2018 14:26 u »
Allemaal hartelijk bedankt voor de reacties en eindelijk zie ik nu door de bomen het bos weer. (Of is het door het wort het bier weer?)

Als ik allemaal samenvat kan ik dan onderstaande stellen?

In principe moet je ALTIJD uitkijken voor oxidatie omdat dit de smaak van het bier kan aantasten.

Dit gaat dus op voor het complete brouwproces van het maischen t/m het bottelen. dit kan je het beste voorkomen door je water/wort en jongbier zo min mogelijk tot niet te laten klateren waarbij er extra zuurstof in de vloeistof wordt opgenomen. (daarvoor heb ik nu ook een afvulpijpje gekocht)

Enige uitzondering is vlak voor de hoofdvergisting. Dan is het niet erg (bij juiste hoeveelheid korrelgist) tot zelfs raadzaam met beluchting toe (vloeibare gist).
Deze zuurstof in je wort daarvan is nog steeds de bedoeling dat ze verdwijnt maar nu door de opname van het gist als het zichzelf gaat vermenigvuldigen.

Dat ik dus tijdens het hele brouwproces niet heb laten klateren behalve toen ik het wort vanuit mijn ketel via de kraan in mijn gistvat heb laten vallen is dus met de kennis van nu goed gegaan.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.982
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #28 Gepost op: 03-02-2018 15:37 u »
Helemaal correct volgens mij.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #29 Gepost op: 03-02-2018 15:57 u »
Nog korter, zuurtofinslag daar waar mogelijk voorkomen maar ga geen (oxidatie)spoken zien.
 :proost:

Offline KarmeFrank

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Brouwvereniging Rotterdam
    • brouwvereniging Rotterdam
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #30 Gepost op: 03-02-2018 16:23 u »
Nog korter, zuurtofinslag daar waar mogelijk voorkomen maar ga geen (oxidatie)spoken zien.
 :proost:

Behalve vlak voor hoofdvergisting dan heb je juist zuurstofinslag nodig. Toch? Dat van die spoken helemaal mee eens.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.334
  • Land: be
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #31 Gepost op: 03-02-2018 16:46 u »
Waarom hebben hobbybrouwers zoveel meer last van oxidatie en moeten ze er dubbel zo niet 10 keer zoveel moeite en tijd in steken om oxidatie te voorkomen tov de groot volume brouwers?
Dat heeft alles te maken met de "Surface Area & Volume" regel.
Des te kleiner uw brouwsel des te meer oppervlakte ifv de liters je bier worden blootgesteld aan de lucht en dit bij elke stap van het brouwen waar mogelijk zuurstof contact is, gevolg is dat wij hobbybrouwers veel meer last hebben van het oxidatie problemen.

Probeer deze feiten niet te minimaliseren, werk er aan om in alle stappen van je brouw proces de oxidatie zoveel mogelijk te beperken en je zal een veel beter en smaakvoller bier maken dat tevens ook nog lager houdbaar is ook.
Dat is een realiteit die nu eenmaal niet weerlegbaar is.
Trouwens ik werk daar ook nog elke brouwsel aan om de invloed van de "Surface Area & Volume" regel te beperken, en dan niet door grotere brouwels te maken maar mijn brouw technieken te optimaliseren.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #32 Gepost op: 03-02-2018 17:26 u »
Oh ja?
Afgelopen kerstmis een Westvleteren 12 uit 2014 (die uit dat andere topic) en een quadrupel eigenbrouw uit 2014 met meerdere mensen naast mekaar gedronken.
Nu waren ze qua recept niet echt vergelijkbaar maar toch, de Westvleteren 12 een sterke oxidatie/portachtige smaak een beetje storend zelfs.
De eigenbrouw nauwelijks tot niet oxidatiesmaak.
Dus sorry Serge niet overtuigd. 

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.322
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #33 Gepost op: 03-02-2018 17:40 u »
Ik brouw zelf BIAB maar spoel wel. Daar heb ik een misschien vreemde methode voor: de brouwzak gaat in een groot rvs vergiet, dat weer in een standaard boven de pan staat. Die standaard is eigenlijk bedoeld om fruit in te laten uitlekken. Mijn spoelwater schep ik met een pollepel over de zak.
Het wort kletterde ook behoorlijk op die manier. Dat heb ik redelijk verholpen door een hopzak om de onderrand van het vergiet vast te maken met een elastiek. Zo loopt het spoelwort netjes langs/door de hopzak het wort in.
Met een Grainfather heb je waarschijnlijk helemaal niks aan dit verhaal  ;D ...

Jawel, want ik brouw niet met een grainfather maar een zelfgemaakt (superieur :nut:) apparaat met een dubbele wand.
Alleen loop ik daardoor inderdaad wel tegen het zelfde probleem aan, ik denk dat ik een constructie ga maken van RVS waarmee ik voorzichtig m,n binnenpan kan ophijsen.

Ik denk dat ik net als heel erg veel andere brouwers, veel te weinig doe aan het voorkomen van oxidatie. Een deel van de fun haal ik uit het proces te verbeteren dus het is tijd
om oxidatie meer serieus te gaan nemen. Soms denk je dat je goed bezig bent en dan kom je er achter dat je eigenlijk nog zoveel kan verbeteren.

De acties die ik al genomen/meeneem met brouwen vanaf morgen zijn:

Proces:
- Heel rustig de mout storten
- Spoelketel alvast hoger opstellen zodat ik deze niet meer hoef te verplaatsen.
- Rustiger koken
- Moutpan voorzichtig omhooghalen en spoelen zonder gekletter.

Vergisting/bottelen:
- Veel gist enten en wort niet beluchten.
- Vergisten onder lichte druk, mbv een spunding valve (minder kans op oxidatie door permeabiliteit en lekjes)
- Bier bewaren op met CO2 gepurgde keg
- Flessen gecarboniseerd vullen uit keg met tegendrukvulsysteem (flessen purgen met CO2)


(Wie weet waar er nog meer verbeterpunten liggen)

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.982
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #34 Gepost op: 03-02-2018 18:08 u »
Oh ja?
Afgelopen kerstmis een Westvleteren 12 uit 2014(die uit dat andere topic) en een quadrupel eigenbrouw uit 2014 met meerdere mensen naast mekaar gedronken.
Nu waren ze qua recept niet echt vergelijkbaar maar toch, de Westvleteren 12 een sterke oxidatie/portachtige smaak een beetje storend zelfs.
De eigenbrouw nauwelijks tot niet oxidatiesmaak.
Dus sorry Serge niet overtuigd. 
Toch heeft Serge VL wel een punt met oppervlak versus volume. Misschien brouw jij gewoon zuurstofbewuster dan Westvleteren?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #35 Gepost op: 03-02-2018 18:39 u »
Kan ik me niet voorstellen, zoals gezegd ik probeer het zoveel mogelijk te voorkomen.
Maar ben er niet zo krampachtig mee bezig als sommigen hier.

Offtopic, door alles wat ik mee heb gemaakt met deze 2 kratten Westvleteren 12 ben ik helemaal niet meer onder de indruk van de Westvleteren 12 en in mijn favorieten lijstje staan ze al lang niet meer bovenaan.
En als ik dan in speciaalbiercafe's kom en ik zie ze op de kaart staan voor 10 euro of meer dan kan ik alleen maar schaterlachen.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.334
  • Land: be
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #36 Gepost op: 03-02-2018 18:47 u »
Oh ja?
Afgelopen kerstmis een Westvleteren 12 uit 2014(die uit dat andere topic) en een quadrupel eigenbrouw uit 2014 met meerdere mensen naast mekaar gedronken.
Nu waren ze qua recept niet echt vergelijkbaar maar toch, de Westvleteren 12 een sterke oxidatie/portachtige smaak een beetje storend zelfs.
De eigenbrouw nauwelijks tot niet oxidatiesmaak.
Dus sorry Serge niet overtuigd.
Zijn beide bieren op de zelfde manier bewaard geweest (van af het bottelen tot het drinken?) anders kan je nauwlijks vergelijken
Als je gekochte flesjes Westvleteren enkele dagen in een opslagplaats in de zomer bij 35°C hebben gestaan...  :weetniet:

Offline Arjendv

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #37 Gepost op: 03-02-2018 19:10 u »
Als je met korrelgist werkt, moet je bij elke stap opletten voor oxidatie.
Ook tijdens koken.

Eh... dan is de gist nog niet eens in beeld. Ik ben benieuwd naar de uitleg.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.709
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #38 Gepost op: 03-02-2018 19:36 u »
Kan ik me niet voorstellen, zoals gezegd ik probeer het zoveel mogelijk te voorkomen.
Maar ben er niet zo krampachtig mee bezig als sommigen hier.

Offtopic, door alles wat ik mee heb gemaakt met deze 2 kratten Westvleteren 12 ben ik helemaal niet meer onder de indruk van de Westvleteren 12 en in mijn favorieten lijstje staan ze al lang niet meer bovenaan.
En als ik dan in speciaalbiercafe's kom en ik zie ze op de kaart staan voor 10 euro of meer dan kan ik alleen maar schaterlachen.

Waarom laat je Westvleteren 3 jaar oud worden? Dat bier moet je juist jong drinken.De paters geven maar 2 jaar houdbaarheid. Vers drinken en dan is het toch echt een prima bier. Die woekerprijzen zijn natuurlijk inderdaad banaal.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #39 Gepost op: 03-02-2018 20:52 u »
Zijn beide bieren op de zelfde manier bewaard geweest (van af het bottelen tot het drinken?) anders kan je nauwlijks vergelijken
Als je gekochte flesjes Westvleteren enkele dagen in een opslagplaats in de zomer bij 35°C hebben gestaan......  :weetniet:

Suggesties en aanames Serge foei toch! :weetniet:
Wat de paters ermee gedaan hebben weet ik niet maar bij mij hebben ze gebroedelijk naast mekaar gestaan in een ouderwetse kelder met een gemiddelde temperatuur tussen de 13 en 16 graden.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #40 Gepost op: 03-02-2018 20:54 u »
Waarom laat je Westvleteren 3 jaar oud worden? Dat bier moet je juist jong drinken.De paters geven maar 2 jaar houdbaarheid. Vers drinken en dan is het toch echt een prima bier. Die woekerprijzen zijn natuurlijk inderdaad banaal.

Was ook de bedoeling ze voor en na te drinken maar toen begon die ellende met die troebelheid en heb ik ze laten staan.
Toen het een beetje uitgezakt was waren een jaartje of wat verder.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 217
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #41 Gepost op: 03-02-2018 20:58 u »
En als ik dan in speciaalbiercafe's kom en ik zie ze op de kaart staan voor 10 euro of meer dan kan ik alleen maar schaterlachen.
Mijn vader zei altijd van "beter duur als niet te koop!".

Offline Dees Dubbel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #42 Gepost op: 03-02-2018 21:12 u »
Paters geven geen houdbaarheid, EU schrijft voor dat er een houdbaarheid op de fles staat.

Ik ben geen specialist in Westvleteren 12, ik heb dus niet bestudeerd hoe het veroudert. Ik kan alleen zeggen dat het zich heel goed staande houdt bij chocolade taart en dat er zéér weinig wijn of bier dat presteren. Verder is het allicht een beetje overroepen sinds een paar jaar.

Maar nu terug naar houdbaarheid. Waarom staat er op dergelijk bier van 10,5% vol. alc. een houdbaarheidsdatum en op Eiswein van 9% vol. alc. niet? Waarom staat er op wijn geen houdbaarheidsdatum, terwijl de meeste moderne wijn gemaakt is om binnen de 3 à 5 jaar te drinken, zoniet nog jonger? Iemand?

Bier met meer dan 8% alcohol bewaart, zoals in bewaren, voedingsmiddel blijven.

Offline Dees Dubbel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #43 Gepost op: 03-02-2018 21:32 u »
Was ook de bedoeling ze voor en na te drinken maar toen begon die ellende met die troebelheid en heb ik ze laten staan.
Toen het een beetje uitgezakt was waren een jaartje of wat verder.

Volledig naast de kwestie qua oxidatie misschien, maar wel in lijn met jouw post.

Ooit eens een Beaujolais geopend die jaren over tijd was. Dat is nu typisch een wijntje om zeer jong te drinken, hetzelfde botteljaar zelfs. Ik was dus niet verrast dat alle kleur bijna weg was, de wijn smaakte ook niet. Een doorzichtige bruine kleur als hele oude bourgogne, alleen heeft die dan wel nog corps, body. Ik goot de fles bijna leeg maar het bezinksel trok mijn aandacht. Toen ik met de fles schudde, bleken het wijnkleurige schilfers. En geloof het of niet, troebel, met het schilferige bezinksel opgeschud, smaakte de wijn wel.

Voor mij nog een ervaring om geen waarde te hechten aan helderheid. Ik heb eigenlijk nooit anders geweten dan dat Trappist bier met brokken was dat soms ook helder was met veel bezinksel.

Met een kroonkurk of metalen dop zal m.i. de oxidatie bij bier wel meevallen. Eenzelfde bier op 75 cl. fles met kurken champagnestop én met kunststof-ontwikkeld-voor-bier stop veroudert sneller dan hetzelfde bier in 33 cl. fles met kroonkurk. Hoogstwaarschijnlijk heeft de zuurstof een sluipweg langs de hals bij gewoonweg elke fles met stop en draadkorf, systeem champagne. Je zou het natuurlijk anders verwachten, want inderdaad, de verhouding oppervlak aan zuurstof blootgesteld tegenover inhoud zou de 75 cl. flessen moeten bevoordelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.470
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #44 Gepost op: 03-02-2018 22:32 u »
Waarom hebben hobbybrouwers zoveel meer last van oxidatie en moeten ze er dubbel zo niet 10 keer zoveel moeite en tijd in steken om oxidatie te voorkomen tov de groot volume brouwers?
Dat heeft alles te maken met de "Surface Area & Volume" regel.
Des te kleiner uw brouwsel des te meer oppervlakte ifv de liters je bier worden blootgesteld aan de lucht en dit bij elke stap van het brouwen waar mogelijk zuurstof contact is, gevolg is dat wij hobbybrouwers veel meer last hebben van het oxidatie problemen.

Klopt helemaal.

Neemt niet weg dat bij sommige (kleine) commerciële brouwerijen er soms ook een potje van wordt gemaakt als het gaat om het tegengaan van oxidatie. Het feit dat sommige commerciële bieren meer last hebben van veroudering wil niet zeggen dat wij als hobbybrouwers niet extra horen op te letten voor oxidatie.

Door mij is er in ieder geval wel aandacht voor. Ik heb ontdekt dat het niet een kwestie is van spoken najagen maar dat je bier er echt beter door smaakt. Dat wil zeggen dat ze frisser van smaak zijn en deze frisse smaak ook langer behouden blijft. Maar als verouderingssmaak kunt waarderen ligt het natuurlijk anders. Dat is echter niet mijn ding...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.709
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #45 Gepost op: 03-02-2018 23:17 u »
Neemt niet weg dat bij sommige (kleine) commerciële brouwerijen er soms ook een potje van wordt gemaakt als het gaat om het tegengaan van oxidatie.

Geef eens aan welke kleine commerciele brouwerijen je op doelt? Je bent nogal suggestief, en dat vind ik niet fijn. Ik waak wel degelijk voor oxidatie. Maar ik vind niet dat je het moet overdrijven, zeker niet als ik zie welke onderzoeken in zeeeeer grote brouwerijen worden gedaan, je predikt maar de halve waarheid. Pas op met al je suggesties over kleine commerciele brouwerijen. Je doet dit regelmatig in je posts en columns. Je stelt kleine brouwerijen zeer generiek in een negatief daglicht. Je gaat te ver en dat is niet gewenst. Je baseert je niet op feiten. Ben je ooit al eens bij mij komen kijken? Weet je hoe ik brouw? Ken je mijn bieren? Simpel, nee. Dus stop met je suggestieve posts. Je maakt veel kapot.
Al dat werk en al dat geld dat die jongens investeren. En jij scheert ze over één kam en roept dat ze er een potje van maken. Je sloopt hun inspanningen en hun dromen en hun inkomen. En waarom? Alleen voor je eigen gelijk op je forum. Geef ze de ruimte. De meeste consumenten weten echt niet wat ze drinken en vinden alles lekker. Dat mag toch wel duidelijk zijn met al die innovatie tegenwoordig. Lekker is ver te zoeken, hype is all that counts.

Beter nog, verwijder al dit soort posts, en deze van mij dan ook, want ik zeg dit echt niet graag.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.470
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #46 Gepost op: 03-02-2018 23:50 u »
Geef eens aan welke kleine commerciele brouwerijen je op doelt? Je bent nogal suggestief, en dat vind ik niet fijn. Ik waak wel degelijk voor oxidatie. Maar ik vind niet dat je het moet overdrijven, zeker niet als ik zie welke onderzoeken in zeeeeer grote brouwerijen worden gedaan, je predikt maar de halve waarheid. Pas op met al je suggesties over kleine commerciele brouwerijen. Je doet dit regelmatig in je posts en columns. Je stelt kleine brouwerijen zeer generiek in een negatief daglicht. Je gaat te ver en dat is niet gewenst. Je baseert je niet op feiten. Ben je ooit al eens bij mij komen kijken? Weet je hoe ik brouw? Ken je mijn bieren? Simpel, nee. Dus stop met je suggestieve posts. Je maakt veel kapot.
Al dat werk en al dat geld dat die jongens investeren. En jij scheert ze over één kam en roept dat ze er een potje van maken. Je sloopt hun inspanningen en hun dromen en hun inkomen. En waarom? Alleen voor je eigen gelijk op je forum. Geef ze de ruimte. De meeste consumenten weten echt niet wat ze drinken en vinden alles lekker. Dat mag toch wel duidelijk zijn met al die innovatie tegenwoordig. Lekker is ver te zoeken, hype is all that counts.

Beter nog, verwijder al dit soort posts, en deze van mij dan ook, want ik zeg dit echt niet graag.

Wie zegt dat ik op jouw brouwerij doel. Heel goed dat jij er wel voor waakt dat je geen zuurstofinslag hebt.

Zoals je wellicht weet kom ik bij heel veel brouwerijen. Ik zie regelmatig dat men wort laat kletteren en dergelijke. Ik ga deze brouwerijen hier niet aan de schandpaal nagelen. Daar hebben we niets aan. Ik volsta met te constateren dat er kleine brouwerijen zijn die niet naar de huidige stand van de techniek brouwen. En je hoeft maar een paar bierfestivals te bezoeken om te weten dat niet al het bier dat gebrouwen wordt door kleine commerciële brouwerijen even geweldig is.

Waar het mij om te doen is dat oppassen voor oxidatie geen spoken najagen is. Het loont om hiervoor aandacht te hebben. Sommige kleine brouwerijen voortgekomen uit het hobbybrouwen hebben dat echter niet altijd door... Ze kijken te veel naar oude traditionele brouwerijen en hebben niet in de gaten dat moderne brouwerijen wel allerlei maatregelen treffen om oxidatie buiten de deur te houden.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.709
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #47 Gepost op: 04-02-2018 00:08 u »
Zoals je wellicht weet kom ik bij heel veel brouwerijen. Ik zie regelmatig dat men wort laat kletteren en dergelijke. Ik ga deze brouwerijen hier niet aan de schandpaal nagelen. Daar hebben we niets aan.

Maar dat doe je dus wel, en ook die, waar niets aan de hand is. De consument ziet het verschil niet.

Stop met je suggesties. Het is niet je plaats. Hou het bij hobbybrouwen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.433
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #48 Gepost op: 04-02-2018 00:10 u »
Tsjonge jonge jonge, Heren, waar gaat dit over?
Tijd om samen eens een pint te pakken?

Ingo

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.709
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Oxidatie feiten en fictie
« Reactie #49 Gepost op: 04-02-2018 00:12 u »
Tsjonge jonge jonge, Heren, waar gaat dit over?
Tijd om samen eens een pint te pakken?

Ingo

Nee, tijd voor Jacques om het bij hobby te houden en de kleine commercielen los te laten. Hij gaat buiten zijn boekje en lult maar wat in de ruimte.