Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mandfles opengemaakt tijdens nagisting, zorgen maken over zuurstof?  (gelezen 813 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kassie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • eentje met de jas aan
Hoi,

Ik heb na de hoofdvergisting overgeheveld naar een mandfles. Het is een IPA die ik aan het koudhoppen ben.
De zak met hop en knikkers is echter niet gezonken. Ik dacht dat hij na een dag wel volgezogen zou zijn met bier en zou zinken. Maar dat is na 3 dagen nog niet gebeurd. Nu heb ik hem opengemaakt en geprobeerd onder te duwen. Niet gelukt overigens dus helaas zou het koudhoppen wienig opleveren. Kan alsnog een prima bier worden natuurlijk..

Maar heb ik er verstandig aan gedaan om die fles weer open te maken. Ik zie hem nu wel weer ee beetje bubbelen. Die 1,5 liter lucht met daarin nu dus ook zuurstof duwt hij er dan toch wel weer uit? Of heb ik nu echt een beginnersfout gemaakt?

Groet

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline marnox

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
Re: Mandfles opengemaakt tijdens nagisting, zorgen maken over zuurstof?
« Reactie #1 Gepost op: 29-01-2018 11:44 u »
Ik denk dat het wel meevalt. CO2 is zwaarder dan lucht en ligt dus als een soort "deken" op je bier. Bij een mandfles met een vrij smalle hals zal alle CO2 echt niet zo 1-2-3 vervliegen. Ik zou me eerder zorgen maken om infecties die je hebt kunnen introduceren.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 611
  • Land: nl
Re: Mandfles opengemaakt tijdens nagisting, zorgen maken over zuurstof?
« Reactie #2 Gepost op: 29-01-2018 11:49 u »
Ik zou me geen zorgen maken.
Als je de spullen maar hebt ontsmet waarmee je de hop zakjes naar beneden hebt gedrukt.

Offline Kassie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • eentje met de jas aan
Re: Mandfles opengemaakt tijdens nagisting, zorgen maken over zuurstof?
« Reactie #3 Gepost op: 29-01-2018 15:01 u »
Ok zal wel goedkomen dan. Had de roerstok goed gereinigd.

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Mandfles opengemaakt tijdens nagisting, zorgen maken over zuurstof?
« Reactie #4 Gepost op: 29-01-2018 16:40 u »
Reinigen is iets anders dan ontsmetten.  :weetniet: :proost:

Offline Rene Haring

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Lid Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Mandfles opengemaakt tijdens nagisting, zorgen maken over zuurstof?
« Reactie #5 Gepost op: 29-01-2018 16:58 u »
Ik zou me meer zorgen maken om de zak met hop en knikkers uit de mandfles te krijgen  :nut:


Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Mandfles opengemaakt tijdens nagisting, zorgen maken over zuurstof?
« Reactie #6 Gepost op: 29-01-2018 16:59 u »
Eventueel een klein beetje suiker(water) in je mandfles gooien om weer wat vergisting te krijgen en een CO2 dekentje.

Offline Kassie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • eentje met de jas aan
Re: Mandfles opengemaakt tijdens nagisting, zorgen maken over zuurstof?
« Reactie #7 Gepost op: 29-01-2018 19:47 u »
Ik zou me meer zorgen maken om de zak met hop en knikkers uit de mandfles te krijgen  :nut:

Haha ja dat wordt nog een mooie klus!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mandfles opengemaakt tijdens nagisting, zorgen maken over zuurstof?
« Reactie #8 Gepost op: 29-01-2018 22:55 u »
Bij een test die ik onlangs heb uitgevoerd had ik twee serie flessen. De ene serie werd regelmatig bemonsterd voor het doen van pH en SG metingen. Deze flessen waren afgesloten met een waterslot. Een andere serie had ik afgesloten met een terugslagklepje. Ik had verwacht dat de flessen die regelmatig bemonsterd waren meer last zouden hebben van oxidatie dan de flessen die ik niet bemonsterd had. Dat bleek echter niet het geval. De flessen die voorzien waren van een terugslagklepje waren stevig geoxideerd. Het bier was ook aanzienlijk donkerder.
Kennelijk sluiten de door mij gebruikte terugslagklepje niet goed af als er geen overdruk is. Voordat de vergisting beŽindigd was, was er geen verschil in kleur tussen de bieren. De verkleuring heeft overigens plaats gevonden in 5 dagen tijd.

Het moraal van mijn verhaal: je hoeft je minder druk te maken over oxidatie als er nog vergisting is. Zodra de vergisting gestopt is moet je heel erg oppassen voor oxidatie.

Offline Kassie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • eentje met de jas aan
Re: Mandfles opengemaakt tijdens nagisting, zorgen maken over zuurstof?
« Reactie #9 Gepost op: 30-01-2018 20:52 u »
Dankjewel Jacques,
Volgende keer ga ik koudhoppen met korrels, die zullen makkelijker zinken.

groet