Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Heeft verstijfselen van havervlokken invloed op uiteindelijke smaak?  (gelezen 696 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ppuk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Lekker!
Ik lees overal het bericht dat het verstijfselen van havervlokken niet per se nodig is. Alleen om de toegankelijkheid van het zetmeel voor de enzymen te vergroten is het verstandig. Je rendement wordt daarmee hoger. Het rendement maakt mij in dit geval niet zo veel uit, een eventueel smaakverschil wel. Is het zo dat als je verstijfselt de haversmaken/effecten in het bier steviger aanwezig zijn? Het gaat in mijn geval om 300 g op 7,3 kg graan.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Heeft verstijfselen van havervlokken invloed op uiteindelijke smaak?
« Reactie #1 Gepost op: 27-01-2018 13:42 u »
Het zetmeel in haver heeft dezelfde verstijfsel temperatuur als gerst. De smaak zal enkel benvloed worden door het persentage havervlokken in uw recept. Haver geeft een iets blonder bier en een verfrissende smaak. 

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 412
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Heeft verstijfselen van havervlokken invloed op uiteindelijke smaak?
« Reactie #2 Gepost op: 27-01-2018 15:20 u »
4% haver gaat in smaak geen groot verschil maken. Als je iets van de haver wil proeven, moet je naar 10% of hoger gaan. Gewoon mee maischen met de rest zoals brouwerwaldonk zegt.

Offline ppuk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Heeft verstijfselen van havervlokken invloed op uiteindelijke smaak?
« Reactie #3 Gepost op: 27-01-2018 15:41 u »
Bedankt voor de antwoorden, ik zal de havervlokken gewoon aan de maisch toevoegen. Maar ik dacht gelezen te hebben dat de verstijfseltemperatuur van havervlokken 85 C was? En dat dat de reden was om die voor de maisch los te verstijfselen dmv een poosje koken? Of is dat alleen van toepassing bij grotere percentages havervlokken? Of  begrijp ik er helemaal niets van, dat kan ook :-)

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 412
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Heeft verstijfselen van havervlokken invloed op uiteindelijke smaak?
« Reactie #4 Gepost op: 27-01-2018 16:00 u »
Als je havervlokken in de supermarkt koopt en je gebruikt een grote hoeveelheid in de storting, dan kan je ze best wel vooraf verstijfselen.
De havervlokken van Brouwland, Brouwmarkt en dergelijke zijn al vooraf behandeld en je mag die gewoon mee maischen , zelfs in grote hoeveelheden. Vooraf koken is niet nodig.

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Heeft verstijfselen van havervlokken invloed op uiteindelijke smaak?
« Reactie #5 Gepost op: 27-01-2018 16:11 u »
Als je havervlokken in de supermarkt koopt en je gebruikt een grote hoeveelheid in de storting, dan kan je ze best wel vooraf verstijfselen.
Ik begrijp uw redenering niet waarom je dat eerst moet verstijfselen, als het zetmeel ook op 62 kan omgezet worden. Ik heb enkele jaren geleden een witbier gemaak met 36% havervlokken van de supermarkt, en 25% ongemoute tarwe  gewoon bij de maisch, met een normaal rendement. 

Als je rijst wil toevoegen in de maisch dan moet die vooraf gekookt of verstijfselt worden omdat dat zetmeel pas verstijfselt boven 85C. en dan zijn de moutenzymen al vernietigd.

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 412
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Heeft verstijfselen van havervlokken invloed op uiteindelijke smaak?
« Reactie #6 Gepost op: 27-01-2018 16:50 u »
Ik begrijp uw redenering niet waarom je dat eerst moet verstijfselen, als het zetmeel ook op 62 kan omgezet worden. Ik heb enkele jaren geleden een witbier gemaak met 36% havervlokken van de supermarkt, en 25% ongemoute tarwe  gewoon bij de maisch, met een normaal rendement. 

Als je rijst wil toevoegen in de maisch dan moet die vooraf gekookt of verstijfselt worden omdat dat zetmeel pas verstijfselt boven 85C. en dan zijn de moutenzymen al vernietigd.
Ik heb het even opgezocht in de wiki en je hebt gelijk:
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=verstijfselen
Zo leer ik weer eens iets bij.  ;)

Offline ppuk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Heeft verstijfselen van havervlokken invloed op uiteindelijke smaak?
« Reactie #7 Gepost op: 27-01-2018 21:56 u »
En ik zie net het antwoord helemaal onderaan de wiki pagina staan:
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=verstijfselen

"Gezien de bovenstaande temperaturen is het raadzaam mas, sorghum en rijst te verstijfselen voorafgaande aan het maischen.
Wat haver betreft ligt het allemaal wat genuanceerd. De peiktemperatuur ligt tegen de 60 C terwijl de eindtemperatuur over de 70 C ligt. Dit betekent dat verstijfseling plaatsvindt binnen het normale maischbereik."


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.644
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Heeft verstijfselen van havervlokken invloed op uiteindelijke smaak?
« Reactie #8 Gepost op: 28-01-2018 00:25 u »
Er is een hele discussie geweest over de verstijfselingstemperatuur van haver. Of beter gezegd verstijfselingstemperaturen van haver. De ene haver is de andere niet. Er zijn haverrassen waar verstijfselen nodig is. Bij een test die ik heb uitgevoerd was dat niet het geval. Dat kwam overeen met de ervaringen die ik heb bij het gebruik van haver.
Forumlid Serge heeft echter problemen ondervonden bij het niet verstijfselen van haver. Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,24083.msg367645.html#msg367645


Tags: ongemout