Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Orange Karma Brut  (gelezen 1586 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Orange Karma Brut
« Gepost op: 25-01-2018 14:22 u »
Vorige week dit recept weer eens gebrouwen.
30 liter waarvan 20 liter standaard gebotteld en van 10 liter ga ik een "Brut" versie maken.
Na de hoofdgisting ga ik 400 gram suiker toevoegen, samen met champagnegist.
Deze laat ik (opnieuw) vergisten in een vat. Daarna nagisten in mandfles.
Vervolgens bottelen, via bottelemmer, met 10 gram bottelsuiker.
Bottelen in "geuzeflessen" van 37,5 cc en 75 cc.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Karma Brut
Kenmerknr 139 17/14
Brouwdatum3-12-2017
BiertypeTripel
Aantal liters10
Gewenst begin SG1081 (8,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,4%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater22,7 liter
Maischdikte3,3 l/kg
Maischwater12,0 liter
Spoelwater10,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)53,3 %2,153 kg3 EBC
WhiteSwaen13,3 %0,537 kg4 EBC
Havermout10,0 %0,404 kg4 EBC
Gerstenvlokken6,6 %0,267 kg4 EBC
Tarwevlokken3,4 %0,137 kg4 EBC
Havervlokken3,4 %0,137 kg4 EBC
Kristalsuiker10,0 %0,404 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz3,3 %23 gr90 minuten20 EBU
Saaz3,3 %12 gr20 minuten6 EBU
Styrian Goldings 20173,7 %13 gr10 minuten4 EBU


Opmerkingen-


Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Sinaasappelschillen2 gr10 Min.


Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
GistvoedingWyeast gistvoedingcomplex
Hoeveelheid5 gram
OpmerkingenGiststarter 3 liter. 3463 Forbidden Fruit Yeast 7x gebruikt


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C30 minuten3,3 l/kg
264°C60 minuten3,3 l/kg
372°C20 minuten3,3 l/kg
478°C5 minuten3,3 l/kg


Opmerkingen400 gram suiker en champagnegist na de hoofdgisting

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #1 Gepost op: 25-01-2018 14:28 u »
Ik heb deze gebotteld in 37,5 cc "champagne" flessen.
Nu zag ik in de biertypelijst van de BKG ook het type   Brut (Méthode Champenoise)

Nu vroeg ik mij af:
* Heeft iemand dit al eens ingestuurd op een ONK of OBBK?
* In welke flessen zijn deze dan ingestuurd?

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 452
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #2 Gepost op: 25-01-2018 19:23 u »
Ik kende dit (Brut) helemaal niet. Klinkt leuk om eens te doen. Ik heb dus geen idee hoe je recept is, maar ben wel benieuwd hoe het bevalt

Offline Staple

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #3 Gepost op: 25-01-2018 20:20 u »
Bij methode champenoise mag er geen gist meer onderin de fles zitten (die wordt immers bevroren en eruit geschoten). Heb je dit ook gedaan?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #4 Gepost op: 25-01-2018 23:26 u »
Ik kende dit (Brut) helemaal niet. Klinkt leuk om eens te doen. Ik heb dus geen idee hoe je recept is, maar ben wel benieuwd hoe het bevalt
Recept staat boven aan.  ;)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #5 Gepost op: 25-01-2018 23:32 u »
Bij methode champenoise mag er geen gist meer onderin de fles zitten (die wordt immers bevroren en eruit geschoten). Heb je dit ook gedaan?

Dit is mij reeds bekend. Mijn vader maakt ieder jaar op deze manier (bevroren en eruit geschoten) champagne van rabarber.
En nee ik heb dit (nog) niet gedaan. En waarom zou ik, champagnegist plakt goed op de bodem en het is voor eigen gebruik.

Tenzij..... ik het in zou willen sturen voor een wedstrijd.
Maar dan kom ik dus bij de vragen die ik in het begin van dit topic heb gesteld.

* Heeft iemand dit al eens ingestuurd op een ONK of OBBK?
* In welke flessen zijn deze dan ingestuurd?

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #6 Gepost op: 26-01-2018 00:40 u »
.....champagnegist plakt goed op de bodem...
Het is eigenlijk een misverstand dat Champagnegist een plakgist is. Ik maak al sinds een hele poos schuimwijn en hoe weinig je de flessen ook verplaatst, er welt altijd wel een beetje gist op als je niet oplet. Daarom zakt die gist ook zo mooi in de hals als ze die flessen een slag draaien op een champagne pupiter (Remuage-lessenaar) terwijl de flessen steeds meer op hun kop gekanteld worden gedurende een week of 3. Dan zit de gist in het droesemdopje en kan hij er al dan niet bevroren uit geschoten worden. Maar goed, bier heb ik nog niet gedegorgeerd, of je hevige schuimvorming krijgt weet ik niet, ook al doe je dit tegen het vriespunt, maar het moet wel lukken, Deus doet het, dus er is nog hoop...  :D :brouwen:

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.222
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #7 Gepost op: 26-01-2018 07:35 u »
Lijkt me best een lekker bier, tenminste wel origineel.
Die Forbidden Fruit gist is nergens meer te krijgen helaas.
Ik vind die gist een heerlijk profiel hebben.

Ik zou het gewoon inzenden, al is het voor de lol.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #8 Gepost op: 26-01-2018 07:58 u »
Die Forbidden Fruit gist is nergens meer te krijgen helaas.
Ik vind die gist een heerlijk profiel hebben.

Klopt bij Wyeast is deze 3463 Forbidden Fruit Yeast uit het assortiment. Maar de White Laps WLP720 Sweet Mead /Wine Yeast zou dezelfde moeten zijn.  :brouwen:

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #9 Gepost op: 26-01-2018 18:05 u »
Kan het mis hebben, maar volgens mij krijg je 1 tot 3 punten aftrek voor een afwijkend type fles. Zat al te zoeken naar de reglementen van het ONK2017 maar nog niet kunnen vinden.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #10 Gepost op: 26-01-2018 18:21 u »
Kan het mis hebben, maar volgens mij krijg je 1 tot 3 punten aftrek voor een afwijkend type fles. Zat al te zoeken naar de reglementen van het ONK2017 maar nog niet kunnen vinden.

Heb ik ook altijd gehoord... staat overigens niet zo in het reglement 2018

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.923
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #11 Gepost op: 26-01-2018 18:29 u »
Een brut niet in een Geuzefles inleveren zou je puntenaftrek moeten opleveren :)

Je kunt altijd nog Belg worden.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.578
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #12 Gepost op: 26-01-2018 19:36 u »
Anders doen we een collaboration, jij krijgt alle credits.

Ach die silly wedstrijden toch.  ;D

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #13 Gepost op: 05-03-2018 21:26 u »
Vorige week toch maar eens een poging gedaan het bier te ontgisten.
Hoe zeg ik dat Dégorgeren.  ^-^


Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 680
  • Land: nl
Re: Orange Karma Brut
« Reactie #14 Gepost op: 22-03-2018 16:13 u »
Ik heb deze gebotteld in 37,5 cc "champagne" flessen.
Nu zag ik in de biertypelijst van de BKG ook het type   Brut (Méthode Champenoise)

Nu vroeg ik mij af:
* Heeft iemand dit al eens ingestuurd op een ONK of OBBK?
* In welke flessen zijn deze dan ingestuurd?


Zeker! In kleine champagneflessen. Je krijgt dan aftrek, maar wel stuk veiliger.

Tags: