Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ons eerste dubbel recept tip gevraagd  (gelezen 12462 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.042
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Ons eerste dubbel recept tip gevraagd
« Reactie #50 Gepost op: 21-09-2018 18:12 u »
Vergisten met S-33  ;)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline steppeke1986

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ons eerste dubbel recept tip gevraagd
« Reactie #51 Gepost op: 21-09-2018 18:58 u »
Vergisten met S-33  ;)

Dat hebben we ook gedaan, 1 helft was de BE-256 andere de s33


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.042
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Ons eerste dubbel recept tip gevraagd
« Reactie #52 Gepost op: 21-09-2018 20:00 u »
Dat had ik gelezen.  :) De s-33 geeft een moutiger resultaat toch?

Offline steppeke1986

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ons eerste dubbel recept tip gevraagd
« Reactie #53 Gepost op: 05-11-2018 23:24 u »
Beste brouwvrienden,

Inmiddels is ons aangepaste recept gebrouwen.
We hebben alles wat opgeshroeft zodat we 30 liter over houden.

Deze batch hebben we weer gesplitst

- 25 liter dubbel met de be-256 gist
- 5 liter met bull dog german lager b34 deze hadden we nog liggen.

De variant met de be-256 is naar verwachtig, smaak meer moutig als onze vorige welke 79 punten heeft gescored op het obbk.

De variant met de german lager hebben we vergist en nagegist bij 12 graden. Smaak absoluut verrassend. Mooi moutig, met iets van bosvruchten. Absoluut niet storend.

Donderdag alles bottelen, daarna weer paar weken geduld.

Groet,
Stephan

Offline Burgt brouw

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ons eerste dubbel recept tip gevraagd
« Reactie #54 Gepost op: 04-02-2021 21:03 u »
Het recept wat hier op de tweede pagina staat hebben wij enigszins aangepast. Pils en pale ale mout vervangen voor munich mout, zoals EBC volgens mij al een keer aanraadde. Dit zorgt voor wat extra moutigheid en wat karamel. Bovendien een combinatie van S-33 en Be-256 toegevoegd, zoals ook al werd gesuggereerd, zodat we ook de eigenschappen van beiden terug vinden in ons bier.

Van de week gaan we bottelen. Wordt vervolgd!

Offline Burgt brouw

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ons eerste dubbel recept tip gevraagd
« Reactie #55 Gepost op: 14-02-2021 21:08 u »
Vandaag konden we de nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Een flesje koud gezet en geproefd. Wat een smaakBOM  :o. Het smaakte bijna zoals de karamel fudge stout van Brouwerij Kees, die ik toevallig laatst op heb, alleen dan met minder alcohol. Erg donker van kleur, maar wel helder.

Hieronder het recept zoals we dat toegepast hebben:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptOverasselts Dubbel
Brouwdatum23-01-2021
BierstijlDubbel
Volume20,5
Begin SG1,072 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,2%
Alcoholgehalte6,8 vol.% (7.4% na bottelsuiker)
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement76,6 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Zutphen
8,00 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC75,4 %
0,50 kgCara-hellWeyermann25 EBC7,5 %
0,33 kgSpecial BDingemans350 EBC5,0 %
0,20 kgGeroosterde tarweDingemans900 EBC3,0 %
0,60 kgBruine basterdsuiker (tijdens koken)Supermarkt35 EBC9,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.15 min.3,8 l/kg
Alfa-amylaserust70,0 °C15 min.45 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12 gMagnumpellets10,7%70 min.22,6 IBU
22,0 gStyrian Goldingspellets3,4%10 min.2,7 IBU
9,0 gMagnumpellets10,7%10 min.3,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist
11,0 gSafale Abbaye (BE-256)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,2%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


0,6 kg suiker hebben we toegevoegd om het alcoholpercentage toch wat hoger te krijgen. Om genoeg water in de brouwpan te hebben, hebben we een paar liter meer met het maischen gebruikt dan eerder gepland (23 liter in plaats 21 liter). We hebben wat problemen gehad met het op temperatuur krijgen/houden toen de mout het water in ging. Daardoor heeft het wat langer op 59/60 graden gestaan, voordat we de temperatuur hoger kregen. Temperatuur hoger gekregen door 'handmatig recirculeren' door wort af te tappen en bovenop weer terug te gieten. Mout zat in een zak, in een geperforeerde pan. Spoelen ging extreem traag, uiteindelijk het spoelwater er enigszins doorheen 'geperst' (onze excuses!) om het wat sneller te doen.
Vergisting begon met het wort op 22 graden. Thermostaat op 21 graden ingesteld (wat esters zouden mooi meegenomen zijn). Het gist hebben we een uur van te voren gehydrateerd met wat suiker erbij. Vergisting is enorm snel gegaan. Begin SG was 1072, eind SG na twee dagen al 1020. Nog anderhalve week laten nagisten, SG eigenlijk is toen eigenlijk niet meer gedaald, tegen de verwachting in.

Gebotteld met zo'n 7 g /liter (mini suikerklontjes van Van Gilse op 0,45 L beugelflessen).

Meer ervaren brouwers, hebben jullie een idee waarom dit bier zo extreem vol van smaak is?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ons eerste dubbel recept tip gevraagd
« Reactie #56 Gepost op: 14-02-2021 21:59 u »
Meer ervaren brouwers, hebben jullie een idee waarom dit bier zo extreem vol van smaak is?

Waarschijnlijk het hoge gehalte van caramouten, de geroosterde tarwe, de hoge versuikeringstemperatuur en relatief lage bitterheid.

Offline Burgt brouw

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ons eerste dubbel recept tip gevraagd
« Reactie #57 Gepost op: 14-02-2021 22:21 u »
Waarschijnlijk het hoge gehalte van caramouten, de geroosterde tarwe, de hoge versuikeringstemperatuur en relatief lage bitterheid.

Hi Jacques,

Bedankt voor de snelle reactie! Gezien de ervaringen eerder in dit topic, had ik het eerlijk gezegd niet verwacht. Grootste wijziging ten opzichte van het eerdere recept is Münchener in plaats van pils/pale mout. Daarentegen had ik een iets lagere verhouding Special B en Cara Hell. Zou het kiezen van de Münchener zo'n groot verschil veroorzaken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ons eerste dubbel recept tip gevraagd
« Reactie #58 Gepost op: 14-02-2021 22:51 u »
Hi Jacques,

Bedankt voor de snelle reactie! Gezien de ervaringen eerder in dit topic, had ik het eerlijk gezegd niet verwacht. Grootste wijziging ten opzichte van het eerdere recept is Münchener in plaats van pils/pale mout. Daarentegen had ik een iets lagere verhouding Special B en Cara Hell. Zou het kiezen van de Münchener zo'n groot verschil veroorzaken?

Munich geeft ten opzichte van pils-/palemout een moutigere smaak en ook meer body.

Tags: