Beste brouwvrienden,
Onderstaand het recept van het door ons ingezonden dubbel bier voor het OBBK welke 79 punten scoorde.
Graag willen we het bier gaan verbeteren, zodat we wellicht een hogere score kunnen halen.
Punten waren als volgt:
Visueel aspect: 14/15 Opmerking: te laag afgevuld.
Geur: 16/25 opmerking: diacetyl waarneembaar, hoort niet in dit biertype. Jammer de rest is goed.
Basissmaak: 8/10 geen opmerkingen
Smaak: 18/25 opmerking: meer moutigheid zal het bier nog meer complex maken, is wat vlak in zijn smaak.
Body: 5/5 geen bijzonderheden
Mondgevoel: 5/5 geen bijzonderheden
Nasmaak: 13/15 opmerking: mag iets meer moutigheid hebben in de nasmaak.
Algemene indruk: complexiteit goed balans goed. 79 punten in totaal.
Opmerking algemeen: Jammer van de diacetyl, iets meer moutigheid zal het bier goed doen.
Probleem met de diacetyl zou verklaar baar kunnen zijn door een storing in mijn klimaat kast. heeft tijdens de hoofdgisting op 23 gestaan, terwijl 18 de planning was.
Qua moutigheid had ik de gedachte om de pale ale te vervangen voor Municher mout? of zit ik er hier totaal mee naast?
Alle tips zijn uiteraard meer dan welkom.
Mvgr,
Stephan
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | |
Naam recept | Fliem Dubbel 2018 basis |
Brouwdatum | 24-01-2018 |
Bierstijl | Dubbel |
Volume | 21,0 l |
Begin SG | 1,073 SG |
Eind SG | 1,015 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 79,4% |
Alcoholgehalte | 7,5 vol.% |
Berekende kleur (Morey) | 67 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 24 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 90 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 20,00 l | Water uit Zutphen |
10,76 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 12 mg/l | 2 mg/l | 27 mg/l | 74 mg/l | 12 mg/l | 15 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 2,75 kg | Pilsmout | Dingemans | 3 EBC | 44,4 % |
2,00 kg | Pale Ale mout | Dingemans | 7 EBC | 32,3 % |
0,60 kg | Cara-hell | Weyermann | 25 EBC | 9,7 % |
0,40 kg | Special B | Dingemans | 350 EBC | 6,5 % |
0,20 kg | Chocolade tarwemout | Weyermann | 1100 EBC | 3,2 % |
0,25 kg | Bruine basterdsuiker | Supermarkt | 35 EBC | 4,0 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Beta-amylaserust | 62,0 °C | 1 min. | 10 min. | 3,4 l/kg |
Alfa-amylaserust | 72,0 °C | 15 min. | 60 min. | 3,4 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 5 min. | 3,4 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 12,0 g | Magnum | bellen | 10,7% | 80 min. | 18,1 IBU |
25,0 g | Styrian Goldings | pellets | 3,4% | 10 min. | 2,6 IBU |
10,0 g | Magnum | bellen | 10,7% | 10 min. | 3,0 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 22,0 g | Safale Abbaye (BE-256) | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 20,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 20,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 20,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,016 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 78,0% |
Temp. nagisting | 20,0 °C |
Temp. lagering | 15,0 °C |