Ons eerste dubbel recept tip gevraagd

Gestart door steppeke1986, 25-01-2018 10:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

steppeke1986

Beste brouwvrienden,

Wij zijn sinds kort gestart met deze fantastisch mooie hobby, en hebben besloten om maar eens gelijk te gaan vol mout brouwen.
Inmiddels is de eerste lading lekker aan het gisten en binnen een paar dagen klaar om gebotteld te worden.
We hebben nog in totaal 2 Arsegan moutpakketten op het programma staan alvorens we ons eigen recept willen gaan koken.

Ons eerste recept hebben we gemaakt met BrouwHulp, echter jullie raden het al dit is koffiedik kijken voor ons gezien alles nieuw is.

We willen iets gaan maken wat enig sinds op een dubbel lijkt, onderstaand het recept welke rechtstreeks uit BrouwHulp komt.

Graag jullie adviezen en eventueel nuttige wijzigingen.

Vragen tot nu toe:

1) Gebruiken we de juiste gist? deze gebruiken we momenteel in ons Limburgs Abdij bier en willen we als starter toevoegen van 0,8 liter.
2) Deugt ons maischschema een beetje?
3) Welke hop raden jullie aan? wij hebben Magnum gekozen maar kunnen we uiteraard gaan wijzigen.

Als brouwinstallatie maken we gebruik van de Easybrew 30

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFliem Dubbel 2018
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlDubbelbock
Volume21,0 l
Begin SG1,073 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,4%
Alcoholgehalte7,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)48 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,00 lWater uit Zutphen
6,36 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,10 kgPilsmoutDingemans3 EBC45,2 %
2,52 kgPale Ale moutDingemans7 EBC36,7 %
0,58 kgCara-hellWeyermann25 EBC8,5 %
0,24 kgSpecial BDingemans350 EBC3,5 %
0,10 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC1,5 %
0,31 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC4,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.3,8 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.3,8 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17,0 gMagnumbellen10,7%80 min.25,0 IBU
10,7 gMagnumbellen10,7%10 min.3,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,8 l starterSafale Abbaye (BE-256)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting23,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering15,0 °C

Allen bedankt voor de tips:)

groetjes,
stephan

j.heesters3

Allererst welkom hier.

Ik zie dat jullie voor je dubbel (in het recept staat dubbelbock) de Be 256 gebruiken. Hou er rekening mee dat die verder doorgist. Heb er laatst een quadrupel mee gebrouwen en die ging van 1085 naar 1009.  Totaal kwam die uit (op de fles) op 10,3 %.

Broudoe Jos

j.heesters3

Als aanvuling op je maischschema ik begin met een half uur op 63 en dan een half ur op 73 waarna nog 5 minuten op 78. Verder gebruik ik de S33 voor mijn dubbel. Pilsmout, palemout, cara 120en een kleine hoeveelheid chocolademout. Als suiker de kandijbrokken (350 EBC) van Brouwland.

Succes

Jos

Jaap W

Voor recepten van allerlei soorten bier kun je ook eens kijken op de site www.maischemalzundmehr.de . Zoals gezegd daar staan de meest uiteenlopende recepten.  :brouwen: :biersmile: :proost:

seed7

Gewoon als "tegengewicht" en inspiratie, de meest basis dubbel, SG 1.070, 85% pilsmout, 15% kandijsiroop 180 EBC. beetje bitterhop en een mooie Belgische gist. Meer heeft een Dubbel niet nodig, eventueel een klein toefje SpecialB voor dat beetje extra fruitigheid en rozijntjes.

Ingo

Dugraph

Prima recept! Eindresultaat 48 EBC lijkt me iets te licht? Ik zou mikken tussen 60-75 EBC.

1) Gebruiken we de juiste gist? deze gebruiken we momenteel in ons Limburgs Abdij bier en willen we als starter toevoegen van 0,8 liter. De BE-256 levert een prima dubbel volgens mij. Heb zelf de S-33 gebruikt in mijn laatste batch. Smaakt erg goed. Waarom maak je geen split batch? Hoef je geen starter te maken en is ook super leerzaam.
2) Deugt ons maischschema een beetje? Ik zou de eiwitrust eruit halen. Is nergens voor nodig.
3) Welke hop raden jullie aan? wij hebben Magnum gekozen maar kunnen we uiteraard gaan wijzigen. Met Magnum kan je in principe niet fout gaan; super bitterhop en heeft ook nog wat aromatische eigenschappen. Maar voor wat meer complexiteit kun je een tweede (en derde?) hop toevoegen. Welke dat is ligt volledig aan je eigen smaak.

Fermon

Je kan ook een 1 staps maischschema gebruiken: 1 uur op 67C°. Daarna eventueel 10 min uitmaischen op 78C°.

Ik maisch tegenwoordig vaak op 1 temperatuur... Voor een droog, bier: 65C°, en voor een bier met veel body 69C° 1 uur maischen, en alles er tussen in. Voor session bieren ook op 69C°, anders wordt het bier te waterig.

BrouwMark

Ik zie dat je uit Berlicum komt. Grappig dat je daar water uit Zutphen gebruikt  ;)

Ik zou ook iets bitterder mikken, en de eiwitrust achterwege laten.

thezewery

Citaat van: steppeke1986 op 25-01-2018  10:54 uWe willen iets gaan maken wat enig sinds op een dubbel lijkt, onderstaand het recept welke rechtstreeks uit BrouwHulp komt.
Waar vind ik deze dan in BrouwHulp?  :weetniet:

steppeke1986

Citaat van: thezewery op 25-01-2018  18:11 uWaar vind ik deze dan in BrouwHulp?  :weetniet:
Bedoelde daarmee eigenlijk dat ik het recept welke ik in BrouwHulp gemaakt het rechtstreeks hierheen gekopieerd heb.

tdp

Citaat van: seed7 op 25-01-2018  13:12 uGewoon als "tegengewicht" en inspiratie, de meest basis dubbel, SG 1.070, 85% pilsmout, 15% kandijsiroop 180 EBC. beetje bitterhop en een mooie Belgische gist. Meer heeft een Dubbel niet nodig, eventueel een klein toefje SpecialB voor dat beetje extra fruitigheid en rozijntjes.

Ingo

Is inderdaad een prima voorzet! Ben zelf wel van de Special B, en moet nog door zo'n 5 kg ;)

steppeke1986

Beste brouwvrienden,

Allen bedankt voor de tips! hier kunnen we wat mee :biersmile:

Onderstaande recept is zoals ik hem uiteindelijk wil gaan brouwen. 
Rest me enkel nog een vraag, wat is bij uitstek de meest geschikte hopsoort voor een dubbel?

Zit er wel aan te denken om de batch te splitsen en gebruik te maken van 2 soorten gist. Puur uit leerzaam oogpunt om verschil in gist te kunnen proeven.

Eiwit rust laat ik weg uit het maischschema.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFliem Dubbel 2018
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlDubbel
Volume21,0 l
Begin SG1,073 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,4%
Alcoholgehalte7,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,00 lWater uit Zutphen
5,99 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC46,6 %
2,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC31,1 %
0,58 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,0 %
0,40 kgSpecial BDingemans350 EBC6,2 %
0,20 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC3,1 %
0,25 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC3,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,0 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.4,0 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,6 gMagnumbellen10,7%80 min.24,8 IBU
10,6 gMagnumbellen10,7%10 min.3,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,6 l starterSafale Abbaye (BE-256)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting23,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering15,0 °C

groet,
stephan

Martijn0172

Ik heb deze gist tweemaal gebruikt. Eenmaal voor een dubbel en eenmaal voor een tripel. Ik had de hoofdgisting op 19 ºC, ik had ergens gelezen dat hoge temperaturen vervelende bijsmaken zou kunnen geven. Volgens mij hier op dit forum.

Underdike

Ik zou de Carahell vervangen door Cara 120, en de gist vervangen door de S33 gist.
Verder ziu ik de tweede hoogift vervangen door een andere aromahop... Saaz of zo ?

EBC

Magnum aromagift vervangen door een Engelse gistsoort. Goldings of Styrian. Belgische bieren vertrouwen op Engelse hop.

Zeker geen S-33, hou het bij 256. Heel mooi voor donkere bieren. S-33 eindigt erg hoog en maakt het log.

Laat de 50 °C stap uit je maischschema weg.
60 °C stap verlengen naar 40 minuten. Je wil een goed vergistbaar wort.

Beslagwater/spoelwater verhouding wijzigen naar 60/30. Dat geeft je meer rendement en toch een goed roerbaar beslag.

Vergistingstemperatuur omlaag naar 21 °C, dat levert minder hogere alcoholen en een beter schuim.

IBU berekening aanpassen naar Tinseth.

Ik zou munich als basis nemen in plaats van pils en pale.

Basterdsuiker vervangen door witte suiker. Al die bruine suikers geven vervelende bijsmaakjes.

Underdike

Ik weet dat EBC het denkt beter te weten... maar de Saaz hop en de S33 gist is een beproeft recept.
Het eindigt inderdaad op een SG van rond de 1020, maar dat is juist prima voor een dubbel, die moet niet te droog eindigen.
Verder is een dubbel geen hop-heavy bier... een klassieke grassige hop doet het beter dan Magnum... de Saaz werkt prima bij het vrij maltige zoetje.
Wij beginnen het vergisten met 3 dagen op 20 graden, daarna 2 dagen 22 graden & 1 dag op 25 graden... daarna terug naar 20 graden tot dag 11, en de laatste 3 dagen voor bottellen koud (onder de 7 graden).
Wij zijn ooit begonnen met bruine basterdsuiker, inmiddels vervangen door kristalsuiker zonder al te veel verschil in eindresultaat.

tdp

Citaat van: Underdike op 27-01-2018  01:16 uIk weet dat EBC het denkt beter te weten... maar de Saaz hop en de S33 gist is een beproeft recept.
Het eindigt inderdaad op een SG van rond de 1020, maar dat is juist prima voor een dubbel, die moet niet te droog eindigen.
Verder is een dubbel geen hop-heavy bier... een klassieke grassige hop doet het beter dan Magnum... de Saaz werkt prima bij het vrij maltige zoetje.
Wij beginnen het vergisten met 3 dagen op 20 graden, daarna 2 dagen 22 graden & 1 dag op 25 graden... daarna terug naar 20 graden tot dag 11, en de laatste 3 dagen voor bottellen koud (onder de 7 graden).
Wij zijn ooit begonnen met bruine basterdsuiker, inmiddels vervangen door kristalsuiker zonder al te veel verschil in eindresultaat.

Begin SG 1060 – 1072
SVG 72 – 89%
Alcoholpercentage 6,0 – 7,5 Vol%
Kleur 40 – 100 EBC
Bitterheid 20 – 30 EBU
Koolzuurgehalte 5,0 – 7,0 gr/ltr

Kijkend in BrouwHulp zie ik een eind SG van tussen de 1.005 en 1.010 staan, dat is wel een puntjes lager dan 1.020. Een gemiddelde dubbel 'lijkt' voller dan dat deze in werkelijkheid is vaak.

Ik sluit me wel bij EBC aan, al is het maar omdat ik de geen fan ben van de S-33, maar dat is persoonlijk!

Underdike

S-33 eindigt bij ons steevast op 1018 / 1020 (recept al 5 of 6 maal herhaald), bij een recept met pils/pale/cara120/choco-mout + suiker. maischschema met inmaischen op 55 graden & 30 minuten 62 graden & 30 minuten 72 graden.
Ik vind de smaak zoals ons bier met S-33 wordt erg lekker, in lijn met de commerciële Dubbels die ik lekker vind (Westmalle, St. Bernardus).
Ik heb de Abbeye en de BE-256 ook geprobeerd, maar die vond ik allebei te rommelig (te veel gist-smaak).

Blijkt maar weer: Over smaak valt niet te twisten  ;)

Fermon

Citaat van: Underdike op 27-01-2018  18:31 uS-33 eindigt bij ons steevast op 1018 / 1020 (recept al 5 of 6 maal herhaald), bij een recept met pils/pale/cara120/choco-mout + suiker. maischschema met inmaischen op 55 graden & 30 minuten 62 graden & 30 minuten 72 graden.
Ik vind de smaak zoals ons bier met S-33 wordt erg lekker, in lijn met de commerciële Dubbels die ik lekker vind (Westmalle, St. Bernardus).
Ik heb de Abbeye en de BE-256 ook geprobeerd, maar die vond ik allebei te rommelig (te veel gist-smaak).

Blijkt maar weer: Over smaak valt niet te twisten  ;)

Ik ben ook fan van deze gist 👍🏼

j.heesters3

Citaat van: Underdike op 27-01-2018  18:31 uS-33 eindigt bij ons steevast op 1018 / 1020 (recept al 5 of 6 maal herhaald), bij een recept met pils/pale/cara120/choco-mout + suiker. maischschema met inmaischen op 55 graden & 30 minuten 62 graden & 30 minuten 72 graden.
Ik vind de smaak zoals ons bier met S-33 wordt erg lekker, in lijn met de commerciële Dubbels die ik lekker vind (Westmalle, St. Bernardus).
Ik heb de Abbeye en de BE-256 ook geprobeerd, maar die vond ik allebei te rommelig (te veel gist-smaak).

Blijkt maar weer: Over smaak valt niet te twisten  ;)

Heb dit recept ook al 2 keer gebrouwen. Ook met de s33. De eerste keer van 1074 naar 1018 en de 2e keer van 1070 nar 1016.  Dus de s33 gaat toch redelijk door. Met dank aan Underdike voor dit recept.

Jos

steppeke1986

Beste brouwvrienden,

Allereerst iedereen bedankt voor al de adviezen:) heb mezelf van de week maar het boek verander water in bier kado gedaan.

Inmiddels hebben we al 2 batches bier gebrouwen als beginnend amateurs (Arsegan Limburgs Abdij en Arsegan Vlaamsblond) en we beginnen het nu aardig onder de knie te krijgen! bier is wonderbaarlijk genoeg erg lekker geworden.

Onderstaande het recept zoals ik het definitief wil gaan maken.

Ik wil de batch gaan opsplitsen in 2 batches van 10 a 11 liter.
De ene met Fermentis be-256 (1 zakje gehydrateerd in water)
de andere met een zakje Fermentis s33 (1 zakje gehydrateerd in water)

Het splitsen van batches is voor mij puur uit leerzaam oogpunt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFliem Dubbel 2018 basis
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlDubbel
Volume21,0 l
Begin SG1,073 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,4%
Alcoholgehalte7,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
10,76 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,75 kgPilsmoutDingemans3 EBC44,4 %
2,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC32,3 %
0,60 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,7 %
0,40 kgSpecial BDingemans350 EBC6,5 %
0,20 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC3,2 %
0,25 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.60 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gMagnumbellen10,7%80 min.18,1 IBU
25,0 gStyrian Goldingspellets3,4%10 min.2,6 IBU
10,0 gMagnumbellen10,7%10 min.3,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale Abbaye (BE-256)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering15,0 °C

Uiteraard zijn al de op of aanmerkingen weer van harte welkom.

Als deze batch een succes word willen we alles nog eens gaan herhalen maar dan met 1x met vloeibare gist en 1x met gist welke zelf opgekweekt is uit onze favoriete dubbel (Westmalle).

Met de vriendelijke groeten,
Stephan

Dugraph

Ziet er goed uit! Ben vooral benieuwd naar je ervaring met de verschillende gisten.

Verder zie ik dat je bruine basterdsuiker gebruikt. Dat zie ik vaker in Dubbel recepten terwijl ik dacht dat kandijsiroop nodig was voor de specifieke smaak (donker fruit e.d.). Heeft iemand ervaring met het verschil tussen deze twee in een Dubbel?

steppeke1986

Beste brouwvrienden,

Ik wil graag voor dit recept een eenstaps maisch toepassing.
Zat aan het volgende te denken; 60 minuten op 68 graden. Mout toevoegen als het water opgewarmd is. Zou dit kunnen gaan werken? Om het kwartier uiteraard even de roerspaan erin.

Wat wij voor ogen hebben is een vrij zoete dubbel. Of kan ik dan beter 69 of 70 graden doen?

Weer bedankt voor de tips!

Stephan

brouwerwaldonk

Citaat van: steppeke1986 op 29-03-2018  11:13 uZat aan het volgende te denken; 60 minuten op 68 graden. Mout toevoegen als het water opgewarmt is. Zou dit kunnen gaan werken? Om het kwartier uiteraard even de roerspaan erin.
Stephan
Als je kan liefst contant roeren, niet om het kwartier. 

Underdike

Citaat van: steppeke1986 op 21-02-2018  19:55 uBeste brouwvrienden,

Allereerst iedereen bedankt voor al de adviezen:) heb mezelf van de week maar het boek verander water in bier kado gedaan.

Inmiddels hebben we al 2 batches bier gebrouwen als beginnend amateurs (Arsegan Limburgs Abdij en Arsegan Vlaamsblond) en we beginnen het nu aardig onder de knie te krijgen! bier is wonderbaarlijk genoeg erg lekker geworden.

Onderstaande het recept zoals ik het definitief wil gaan maken.

Ik wil de batch gaan opsplitsen in 2 batches van 10 a 11 liter.
De ene met Fermentis be-256 (1 zakje gehydrateerd in water)
de andere met een zakje Fermentis s33 (1 zakje gehydrateerd in water)

Het splitsen van batches is voor mij puur uit leerzaam oogpunt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFliem Dubbel 2018 basis
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlDubbel
Volume21,0 l
Begin SG1,073 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,4%
Alcoholgehalte7,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
10,76 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,75 kgPilsmoutDingemans3 EBC44,4 %
2,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC32,3 %
0,60 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,7 %
0,40 kgSpecial BDingemans350 EBC6,5 %
0,20 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC3,2 %
0,25 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.60 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gMagnumbellen10,7%80 min.18,1 IBU
25,0 gStyrian Goldingspellets3,4%10 min.2,6 IBU
10,0 gMagnumbellen10,7%10 min.3,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale Abbaye (BE-256)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering15,0 °C

Uiteraard zijn al de op of aanmerkingen weer van harte welkom.

Als deze batch een succes word willen we alles nog eens gaan herhalen maar dan met 1x met vloeibare gist en 1x met gist welke zelf opgekweekt is uit onze favoriete dubbel (Westmalle).

Met de vriendelijke groeten,
Stephan

Hie zijn de bieren er uit gekomen Stephan? Ben benieuwd naar de verschillen n.a.v. de 2 gisten!

steppeke1986

Citaat van: Underdike op 29-03-2018  12:39 uHie zijn de bieren er uit gekomen Stephan? Ben benieuwd naar de verschillen n.a.v. de 2 gisten!

Ben er helaas nog niet aan begonnen. Eerst moest er nog een ipa gebrouwen worden tussendoor. Volgende week zaterdag staat de dubbel op het programma. Dan heb ik weer beide gistings kasten tot mijn becshikking.

Ben zelf erg benieuwd naar wat de be-256 doet.

Heb enkel nog goed advies nodig over de 1 staps maisch.

Underdike

Citaat van: steppeke1986 op 29-03-2018  23:56 uBen er helaas nog niet aan begonnen. Eerst moest er nog een ipa gebrouwen worden tussendoor. Volgende week zaterdag staat de dubbel op het programma. Dan heb ik weer beide gistings kasten tot mijn becshikking.

Ben zelf erg benieuwd naar wat de be-256 doet.

Heb enkel nog goed advies nodig over de 1 staps maisch.
Een uur op 67 graden is een goede gemiddelde een-staps maisch ! (Iets warmer krijg je een wat zoeter bier, met iets koeler een wat droger bier... ik zou lekker veilig ertussen blijven zitten).
Zie onderstaande plaatje... met 67 graden zit je goed (pak je alfa en beta amalyse tegelijk mee).

steppeke1986

Inmiddels zijn we begonnen aan deze dubbel







steppeke1986

Brouwen is klaar, filteren inmiddels begonnen. Eind dichtheid van 1060. Waar we 1068 gepland hadden.


Stephan

Mark GA

Ik heb gisteren ook een dubbel gebrouwen met de Easybrew30.
Waarom heb je dat ding zo ingepakt? En wat zit er om die flessen?
Filteren? Gebruik je daar de EB voor? Met een bazookafilter of heb je een andere methode?

Ik heb zelf een filteremmer met filterheks. Van daaruit gewoon rechtstreeks de gistemmer in...

steppeke1986

Citaat van: Mark Green Anchor op 14-04-2018  07:25 uIk heb gisteren ook een dubbel gebrouwen met de Easybrew30.
Waarom heb je dat ding zo ingepakt? En wat zit er om die flessen?
Filteren? Gebruik je daar de EB voor? Met een bazookafilter of heb je een andere methode?

Ik heb zelf een filteremmer met filterheks. Van daaruit gewoon rechtstreeks de gistemmer in...

We hebben hem geïsoleerd geZien wij ook hartje winter buiten staan te brouwen. Alles gaat dat stukken makkelijker vinden wij.

Wij filteren alleen met het bazooka filter, werkt perfect. Nog nooit verstopt geraakt. Wij nemen we zeer royaal de tijd anders slipt hij dicht.
Om de flessen zit een stukje aluminium folie zodat er nog kwa viezigheid in kan komen tot dat het waterslot erop gaat

Groet,
Stephan

steppeke1986

Inmiddels is er volop actie in beide gistingsflessen.
Waterslot van de s33 is tot nu toe het meeste actief.

Alles staat uiteraard in een gist kast.
Voorlopig houden we even de 19 graden aan, of gaan we hiermee de fout in?



Ben toch wel erg benieuwd of het een drinkbaar goedje gaat worden.

Groet,
Stephan.


Neetje

Persoonlijk vind ik de S33 gist het lekkerst op lage temp vergist. Dus ik zou zeggen prima.

Underdike

Citaat van: Neetje op 14-04-2018  20:37 uPersoonlijk vind ik de S33 gist het lekkerst op lage temp vergist. Dus ik zou zeggen prima.
Laag beginnen (onderste temp op het zakje vermeld als "ideale temp-range", en dan na een paar dagen laten opkomen.

steppeke1986

Inmiddels is het bier overgeheld naar mandflessen.
Opzich tot nu toe wel wat verschillen tussen de twee gist soorten.

Beide onder exact de zelfde omstandigheden staan te gisten;

De be256 is wat helderder als de s33
De be256 heeft koolzuur bij overhevelen. Waar de s33 dat niet heeft.
De be256 smaakt en ruikt duidelijk naar zwavel, echter meer in de neus als in de mond.

De s33 lijkt wat frisser te zijn en heeft niks qua zwafel. (Beetje acetaldehyde smaakje)

SG tot nu toe;
Be256 zit op 1018 waar we 1012 verwachten volgens BrouwHulp.
S33 zit op 1025, waar we 1018 verwachten volgens brouhulp.

Tot nu toe zijn we tevreden, smaken allemaal acceptabel tot nu toe.

Temperatuur zullen we de komende dagen laten oplopen tot 21 graden.


Mark GA

Citaat van: steppeke1986 op 19-04-2018  11:28 uSg tot nu toe;
Be256 zit op 2018 waar we 2012 verwachten volgens BrouwHulp.
:nut:

Leuk verslag tot nu toe.
Wel benieuwd hoe dit dan eindigt en of je veel merkt van smaakverschil.

steppeke1986

Beste brouwvrienden,

Gisteren de eerste meting gedaan na het overhevelen naar de glazen mandflessen.
Zowel de s33 als de b256 zijn beide een punt of 7 gezakt de afgelopen dagen na het overhevelen. Dus dat gaat goed.

Wel valt me op dat de b256 donkerder is als de s33. Tevens is de s33 nog steeds troebel waar de be256 helder is.

Smaak van de be256 vind ik tot nu toe het beste. Mooi uitgesproken qua smaak, de s33 is wat vlak van smaak.
De zwavel smaak die ik na het overhevelen bij de 256 constateerde is inmiddels verdwenen. Nog wel wat lichte zwavel in de neus.

Beide mandflessen gaan we nu tot vrijdag langzaam naar de 22 graden brengen.

Verschil in kleur goed te zien.



Dugraph

Sohee wat een kleurverschil! Zit dat echt alleen in de gist of heb je nog andere verklaringen ervoor?

Tot nu toe gaat je voorkeur dus uit naar de BE-256. Kun je dat iets meer onderbouwen? Wat versta je bijvoorbeeld onder 'mooi uitgesproken qua smaak'?

Gaaf om die ontwikkeling te volgen. Ben dan ook erg benieuwd naar het (gecarboniseerde) eindresultaat.

steppeke1986

Inmiddels is het bier in de mandflessen aardig op zijn eind sg aangekomen. Komende paar dagen laatste puntjes ervanaf snoepen.
Gelijk aan vragen aan de ervaren brouwers, heb het bier in mandflessen zitten. Momenteel in klimaat kast bij 22,5 graden. Wil volgende week zaterdag gaan bottelen. Hoelang kan het bier in de mandfles blijven zitten? Zit er nu al ruim een week in waarbij de temp langzaam is opgelopen naar de 22,5 graden.

Smaak van de twee brouwsel is aardig goed. Ver weg wel een lichte acetaldehyde smaak in het brouwsel met de be256 gist. De s33 heeft dat totaal niet meer of in ieder geval onder mijn smaakgrens. Beide brouwsels nu aardig helder.

Stephan

Neetje

Citaat van: steppeke1986 op 27-04-2018  19:39 u...
Gelijk aan vragen aan de ervaren brouwers, heb het bier in mandflessen zitten. Momenteel in klimaat kast bij 22,5 graden. Wil volgende week zaterdag gaan bottelen. Hoelang kan het bier in de mandfles blijven zitten? Zit er nu al ruim een week in waarbij de temp langzaam is opgelopen naar de 22,5 graden.
...

Zodra de vergisting gereed is, dus sg niet meer zakt, een of twee weken laten staan om te klaren.
Eventueel de temperatuur wat laten dalen, de laatste dagen.
Dan krijg je wat minder gist in je flesjes.

Als je zeker bent dat het bier is uitvergist, kan je ook meteen bottelen. Bij bv de S33 gist moet je dan wel voorzichtig uitschenken omdat deze gist niet mooi aan de bodem blijft plakken.

steppeke1986

Bier is inmiddels gebotteld. Nu 2 weken in de klimaat kast. Tot nu toe is de 256 de winnaar. Smaken van de mout komen meer tot hun recht als bij de s33.






Uiteraard gebotteld onder het genot van een home brew Amber ipa.


Ik zal elke week een smaak update uitbrengen.

Groet,
Stephan

steppeke1986

De be256 is vandaag voor de eerste keer getest. Erg mooi van smaak. Doet me echter meer een een lichte quadrupel denken als aan een dubbel. Schuimhoudbaarheid is na 1 week op de fles al super.

Smaken mooi complex. Koffie en chocolade voeren de boventoon met achterin wat gedroogd fruit.

Troep zet mooi af op de bodem van de fles en blijft daar ook.



Binnenkort de s33 testen

Groet
Stephan

Jacques

Citaat van: steppeke1986 op 14-05-2018  21:49 uTroep zet mooi af op de bodem van de fles en blijft daar ook.

Die 'troep' noemen we gistdepot...

Dugraph

Hoi Steppeke1986, nog smaakvergelijkingen gedaan na je laatste post? Benieuwd naar de verschillen op iets langere termijn.


steppeke1986

Citaat van: Dugraph op 02-08-2018  08:34 uHoi Steppeke1986, nog smaakvergelijkingen gedaan na je laatste post? Benieuwd naar de verschillen op iets langere termijn.

Tja echt grote verschillen zijn er in mijn optiek niet. De s33 geeft een bier met meer body als de be256.

Verder vind ik de be256 wat kruidiger en meer alcoholisch als de s33.

Bij de be256 blijft het depot beter op de bodem plakken. Bij de s33 komt deze wel vrij gemakkelijk mee in he glas.

Qua schuimhoudbaarheid is de be256 de absolute winnaar blijft mooi lang staan en blijft lekker aan de rand van het glas plakken. De s33 ook goed alleen de be256 gewoon beter.

Wij merken wel dat de dubbel met de be256 meer tijd nodig heeft om op dronk te komen.

Eindconclusie, beide gisten geven gewoon erg lekker bier maar wij zullen in het vervolg toch gaan voor de be256. Of misschien wel een combi van de twee gisten.

Binnenkort wil ik vanuit mijn beroep opzoek gaan naar een leuke foodpairing met dit biertje. Eens kijken wat dat gaat opleveren.

Volgende brouw van dit recept zit er ook aan te komen. Dan zullen we vloeibare gisten gaan nemen.

Mvgr
Stephan

steppeke1986

Wij hebben dit biertje overigens opgegeven voor het obbk in berg op zoom, onder het moto niet geschoten is altijd mis. Betreft de variant met de be256 gist.

Stephan

Dugraph

Dank voor je reactie  :biersmile:

Ik heb ook gemerkt dat beide eigenschappen hebben die elkaar mogelijk aanvullen. Komende zondag ga ik een Quadwine brouwen en vergisten met een zakje van elk. Ben benieuwd.

steppeke1986

Citaat van: Dugraph op 02-08-2018  21:49 uDank voor je reactie  :biersmile:

Ik heb ook gemerkt dat beide eigenschappen hebben die elkaar mogelijk aanvullen. Komende zondag ga ik een Quadwine brouwen en vergisten met een zakje van elk. Ben benieuwd.

Ben erg benieuwd naar je bevindingen met de combi van de twee gisten.
Misschien ga ik dat ook nog eens doen met dit recept:) gezien het eigenlijk best een lekker dubbeltje is nu.

Stephan

steppeke1986

Onze dubbel met de be256 gist heeft vandaag 79 punten gescoord op het obbk. Zijn we best tevreden mee. Nu maar eens wachten op het rapport.

Mvgr
Stephan

steppeke1986

Beste brouwvrienden,

Onderstaand het recept van het door ons ingezonden dubbel bier voor het OBBK welke 79 punten scoorde.
Graag willen we het bier gaan verbeteren, zodat we wellicht een hogere score kunnen halen.

Punten waren als volgt:

Visueel aspect: 14/15 Opmerking: te laag afgevuld.
Geur: 16/25 opmerking: diacetyl waarneembaar, hoort niet in dit biertype. Jammer de rest is goed.
Basissmaak: 8/10 geen opmerkingen
Smaak: 18/25 opmerking: meer moutigheid zal het bier nog meer complex maken, is wat vlak in zijn smaak.
Body: 5/5 geen bijzonderheden
Mondgevoel: 5/5 geen bijzonderheden
Nasmaak: 13/15 opmerking: mag iets meer moutigheid hebben in de nasmaak.

Algemene indruk: complexiteit goed balans goed. 79 punten in totaal.
Opmerking algemeen: Jammer van de diacetyl, iets meer moutigheid zal het bier goed doen.

Probleem met de diacetyl zou verklaar baar kunnen zijn door een storing in mijn klimaat kast. heeft tijdens de hoofdgisting op 23 gestaan, terwijl 18 de planning was.

Qua moutigheid had ik de gedachte om de pale ale te vervangen voor Municher mout? of zit ik er hier totaal mee naast?

Alle tips zijn uiteraard meer dan welkom.

Mvgr,
Stephan


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFliem Dubbel 2018 basis
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlDubbel
Volume21,0 l
Begin SG1,073 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,4%
Alcoholgehalte7,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
10,76 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,75 kgPilsmoutDingemans3 EBC44,4 %
2,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC32,3 %
0,60 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,7 %
0,40 kgSpecial BDingemans350 EBC6,5 %
0,20 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC3,2 %
0,25 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.60 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gMagnumbellen10,7%80 min.18,1 IBU
25,0 gStyrian Goldingspellets3,4%10 min.2,6 IBU
10,0 gMagnumbellen10,7%10 min.3,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale Abbaye (BE-256)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering15,0 °C


Oxhead


steppeke1986

Citaat van: Oxhead op 21-09-2018  18:12 uVergisten met S-33  ;)

Dat hebben we ook gedaan, 1 helft was de BE-256 andere de s33


Oxhead

Dat had ik gelezen.  :) De s-33 geeft een moutiger resultaat toch?

steppeke1986

Beste brouwvrienden,

Inmiddels is ons aangepaste recept gebrouwen.
We hebben alles wat opgeshroeft zodat we 30 liter over houden.

Deze batch hebben we weer gesplitst

- 25 liter dubbel met de be-256 gist
- 5 liter met bull dog german lager b34 deze hadden we nog liggen.

De variant met de be-256 is naar verwachtig, smaak meer moutig als onze vorige welke 79 punten heeft gescored op het obbk.

De variant met de german lager hebben we vergist en nagegist bij 12 graden. Smaak absoluut verrassend. Mooi moutig, met iets van bosvruchten. Absoluut niet storend.

Donderdag alles bottelen, daarna weer paar weken geduld.

Groet,
Stephan

Burgt brouw

Het recept wat hier op de tweede pagina staat hebben wij enigszins aangepast. Pils en pale ale mout vervangen voor munich mout, zoals EBC volgens mij al een keer aanraadde. Dit zorgt voor wat extra moutigheid en wat karamel. Bovendien een combinatie van S-33 en Be-256 toegevoegd, zoals ook al werd gesuggereerd, zodat we ook de eigenschappen van beiden terug vinden in ons bier.

Van de week gaan we bottelen. Wordt vervolgd!

Burgt brouw

Vandaag konden we de nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Een flesje koud gezet en geproefd. Wat een smaakBOM  :o. Het smaakte bijna zoals de karamel fudge stout van Brouwerij Kees, die ik toevallig laatst op heb, alleen dan met minder alcohol. Erg donker van kleur, maar wel helder.

Hieronder het recept zoals we dat toegepast hebben:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptOverasselts Dubbel
Brouwdatum23-01-2021
BierstijlDubbel
Volume20,5
Begin SG1,072 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,2%
Alcoholgehalte6,8 vol.% (7.4% na bottelsuiker)
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement76,6 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Zutphen
8,00 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC75,4 %
0,50 kgCara-hellWeyermann25 EBC7,5 %
0,33 kgSpecial BDingemans350 EBC5,0 %
0,20 kgGeroosterde tarweDingemans900 EBC3,0 %
0,60 kgBruine basterdsuiker (tijdens koken)Supermarkt35 EBC9,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.15 min.3,8 l/kg
Alfa-amylaserust70,0 °C15 min.45 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12 gMagnumpellets10,7%70 min.22,6 IBU
22,0 gStyrian Goldingspellets3,4%10 min.2,7 IBU
9,0 gMagnumpellets10,7%10 min.3,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist
11,0 gSafale Abbaye (BE-256)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,2%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

0,6 kg suiker hebben we toegevoegd om het alcoholpercentage toch wat hoger te krijgen. Om genoeg water in de brouwpan te hebben, hebben we een paar liter meer met het maischen gebruikt dan eerder gepland (23 liter in plaats 21 liter). We hebben wat problemen gehad met het op temperatuur krijgen/houden toen de mout het water in ging. Daardoor heeft het wat langer op 59/60 graden gestaan, voordat we de temperatuur hoger kregen. Temperatuur hoger gekregen door 'handmatig recirculeren' door wort af te tappen en bovenop weer terug te gieten. Mout zat in een zak, in een geperforeerde pan. Spoelen ging extreem traag, uiteindelijk het spoelwater er enigszins doorheen 'geperst' (onze excuses!) om het wat sneller te doen.
Vergisting begon met het wort op 22 graden. Thermostaat op 21 graden ingesteld (wat esters zouden mooi meegenomen zijn). Het gist hebben we een uur van te voren gehydrateerd met wat suiker erbij. Vergisting is enorm snel gegaan. Begin SG was 1072, eind SG na twee dagen al 1020. Nog anderhalve week laten nagisten, SG eigenlijk is toen eigenlijk niet meer gedaald, tegen de verwachting in.

Gebotteld met zo'n 7 g /liter (mini suikerklontjes van Van Gilse op 0,45 L beugelflessen).

Meer ervaren brouwers, hebben jullie een idee waarom dit bier zo extreem vol van smaak is?

Jacques

Citaat van: Burgt brouw op 14-02-2021  21:08 uMeer ervaren brouwers, hebben jullie een idee waarom dit bier zo extreem vol van smaak is?

Waarschijnlijk het hoge gehalte van caramouten, de geroosterde tarwe, de hoge versuikeringstemperatuur en relatief lage bitterheid.

Burgt brouw

Citaat van: Jacques op 14-02-2021  21:59 uWaarschijnlijk het hoge gehalte van caramouten, de geroosterde tarwe, de hoge versuikeringstemperatuur en relatief lage bitterheid.

Hi Jacques,

Bedankt voor de snelle reactie! Gezien de ervaringen eerder in dit topic, had ik het eerlijk gezegd niet verwacht. Grootste wijziging ten opzichte van het eerdere recept is Münchener in plaats van pils/pale mout. Daarentegen had ik een iets lagere verhouding Special B en Cara Hell. Zou het kiezen van de Münchener zo'n groot verschil veroorzaken?

Jacques

Citaat van: Burgt brouw op 14-02-2021  22:21 uHi Jacques,

Bedankt voor de snelle reactie! Gezien de ervaringen eerder in dit topic, had ik het eerlijk gezegd niet verwacht. Grootste wijziging ten opzichte van het eerdere recept is Münchener in plaats van pils/pale mout. Daarentegen had ik een iets lagere verhouding Special B en Cara Hell. Zou het kiezen van de Münchener zo'n groot verschil veroorzaken?

Munich geeft ten opzichte van pils-/palemout een moutigere smaak en ook meer body.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.