Ons eerste dubbel recept tip gevraagd

Gestart door steppeke1986, 25-01-2018 10:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

steppeke1986

Beste brouwvrienden,

Wij zijn sinds kort gestart met deze fantastisch mooie hobby, en hebben besloten om maar eens gelijk te gaan vol mout brouwen.
Inmiddels is de eerste lading lekker aan het gisten en binnen een paar dagen klaar om gebotteld te worden.
We hebben nog in totaal 2 Arsegan moutpakketten op het programma staan alvorens we ons eigen recept willen gaan koken.

Ons eerste recept hebben we gemaakt met BrouwHulp, echter jullie raden het al dit is koffiedik kijken voor ons gezien alles nieuw is.

We willen iets gaan maken wat enig sinds op een dubbel lijkt, onderstaand het recept welke rechtstreeks uit BrouwHulp komt.

Graag jullie adviezen en eventueel nuttige wijzigingen.

Vragen tot nu toe:

1) Gebruiken we de juiste gist? deze gebruiken we momenteel in ons Limburgs Abdij bier en willen we als starter toevoegen van 0,8 liter.
2) Deugt ons maischschema een beetje?
3) Welke hop raden jullie aan? wij hebben Magnum gekozen maar kunnen we uiteraard gaan wijzigen.

Als brouwinstallatie maken we gebruik van de Easybrew 30

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFliem Dubbel 2018
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlDubbelbock
Volume21,0 l
Begin SG1,073 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,4%
Alcoholgehalte7,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)48 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,00 lWater uit Zutphen
6,36 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,10 kgPilsmoutDingemans3 EBC45,2 %
2,52 kgPale Ale moutDingemans7 EBC36,7 %
0,58 kgCara-hellWeyermann25 EBC8,5 %
0,24 kgSpecial BDingemans350 EBC3,5 %
0,10 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC1,5 %
0,31 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC4,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.3,8 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.3,8 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17,0 gMagnumbellen10,7%80 min.25,0 IBU
10,7 gMagnumbellen10,7%10 min.3,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,8 l starterSafale Abbaye (BE-256)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting23,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering15,0 °C

Allen bedankt voor de tips:)

groetjes,
stephan

j.heesters3

Allererst welkom hier.

Ik zie dat jullie voor je dubbel (in het recept staat dubbelbock) de Be 256 gebruiken. Hou er rekening mee dat die verder doorgist. Heb er laatst een quadrupel mee gebrouwen en die ging van 1085 naar 1009.  Totaal kwam die uit (op de fles) op 10,3 %.

Broudoe Jos

j.heesters3

Als aanvuling op je maischschema ik begin met een half uur op 63 en dan een half ur op 73 waarna nog 5 minuten op 78. Verder gebruik ik de S33 voor mijn dubbel. Pilsmout, palemout, cara 120en een kleine hoeveelheid chocolademout. Als suiker de kandijbrokken (350 EBC) van Brouwland.

Succes

Jos

Jaap W

Voor recepten van allerlei soorten bier kun je ook eens kijken op de site www.maischemalzundmehr.de . Zoals gezegd daar staan de meest uiteenlopende recepten.  :brouwen: :biersmile: :proost:

seed7

Gewoon als "tegengewicht" en inspiratie, de meest basis dubbel, SG 1.070, 85% pilsmout, 15% kandijsiroop 180 EBC. beetje bitterhop en een mooie Belgische gist. Meer heeft een Dubbel niet nodig, eventueel een klein toefje SpecialB voor dat beetje extra fruitigheid en rozijntjes.

Ingo

Dugraph

Prima recept! Eindresultaat 48 EBC lijkt me iets te licht? Ik zou mikken tussen 60-75 EBC.

1) Gebruiken we de juiste gist? deze gebruiken we momenteel in ons Limburgs Abdij bier en willen we als starter toevoegen van 0,8 liter. De BE-256 levert een prima dubbel volgens mij. Heb zelf de S-33 gebruikt in mijn laatste batch. Smaakt erg goed. Waarom maak je geen split batch? Hoef je geen starter te maken en is ook super leerzaam.
2) Deugt ons maischschema een beetje? Ik zou de eiwitrust eruit halen. Is nergens voor nodig.
3) Welke hop raden jullie aan? wij hebben Magnum gekozen maar kunnen we uiteraard gaan wijzigen. Met Magnum kan je in principe niet fout gaan; super bitterhop en heeft ook nog wat aromatische eigenschappen. Maar voor wat meer complexiteit kun je een tweede (en derde?) hop toevoegen. Welke dat is ligt volledig aan je eigen smaak.

Fermon

Je kan ook een 1 staps maischschema gebruiken: 1 uur op 67C°. Daarna eventueel 10 min uitmaischen op 78C°.

Ik maisch tegenwoordig vaak op 1 temperatuur... Voor een droog, bier: 65C°, en voor een bier met veel body 69C° 1 uur maischen, en alles er tussen in. Voor session bieren ook op 69C°, anders wordt het bier te waterig.

BrouwMark

Ik zie dat je uit Berlicum komt. Grappig dat je daar water uit Zutphen gebruikt  ;)

Ik zou ook iets bitterder mikken, en de eiwitrust achterwege laten.

thezewery

Citaat van: steppeke1986 op 25-01-2018  10:54 uWe willen iets gaan maken wat enig sinds op een dubbel lijkt, onderstaand het recept welke rechtstreeks uit BrouwHulp komt.
Waar vind ik deze dan in BrouwHulp?  :weetniet:

steppeke1986

Citaat van: thezewery op 25-01-2018  18:11 uWaar vind ik deze dan in BrouwHulp?  :weetniet:
Bedoelde daarmee eigenlijk dat ik het recept welke ik in BrouwHulp gemaakt het rechtstreeks hierheen gekopieerd heb.

tdp

Citaat van: seed7 op 25-01-2018  13:12 uGewoon als "tegengewicht" en inspiratie, de meest basis dubbel, SG 1.070, 85% pilsmout, 15% kandijsiroop 180 EBC. beetje bitterhop en een mooie Belgische gist. Meer heeft een Dubbel niet nodig, eventueel een klein toefje SpecialB voor dat beetje extra fruitigheid en rozijntjes.

Ingo

Is inderdaad een prima voorzet! Ben zelf wel van de Special B, en moet nog door zo'n 5 kg ;)

steppeke1986

Beste brouwvrienden,

Allen bedankt voor de tips! hier kunnen we wat mee :biersmile:

Onderstaande recept is zoals ik hem uiteindelijk wil gaan brouwen. 
Rest me enkel nog een vraag, wat is bij uitstek de meest geschikte hopsoort voor een dubbel?

Zit er wel aan te denken om de batch te splitsen en gebruik te maken van 2 soorten gist. Puur uit leerzaam oogpunt om verschil in gist te kunnen proeven.

Eiwit rust laat ik weg uit het maischschema.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFliem Dubbel 2018
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlDubbel
Volume21,0 l
Begin SG1,073 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,4%
Alcoholgehalte7,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,00 lWater uit Zutphen
5,99 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC46,6 %
2,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC31,1 %
0,58 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,0 %
0,40 kgSpecial BDingemans350 EBC6,2 %
0,20 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC3,1 %
0,25 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC3,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,0 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.4,0 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,6 gMagnumbellen10,7%80 min.24,8 IBU
10,6 gMagnumbellen10,7%10 min.3,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,6 l starterSafale Abbaye (BE-256)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting23,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering15,0 °C

groet,
stephan

Martijn0172

Ik heb deze gist tweemaal gebruikt. Eenmaal voor een dubbel en eenmaal voor een tripel. Ik had de hoofdgisting op 19 ºC, ik had ergens gelezen dat hoge temperaturen vervelende bijsmaken zou kunnen geven. Volgens mij hier op dit forum.

Underdike

Ik zou de Carahell vervangen door Cara 120, en de gist vervangen door de S33 gist.
Verder ziu ik de tweede hoogift vervangen door een andere aromahop... Saaz of zo ?

EBC

Magnum aromagift vervangen door een Engelse gistsoort. Goldings of Styrian. Belgische bieren vertrouwen op Engelse hop.

Zeker geen S-33, hou het bij 256. Heel mooi voor donkere bieren. S-33 eindigt erg hoog en maakt het log.

Laat de 50 °C stap uit je maischschema weg.
60 °C stap verlengen naar 40 minuten. Je wil een goed vergistbaar wort.

Beslagwater/spoelwater verhouding wijzigen naar 60/30. Dat geeft je meer rendement en toch een goed roerbaar beslag.

Vergistingstemperatuur omlaag naar 21 °C, dat levert minder hogere alcoholen en een beter schuim.

IBU berekening aanpassen naar Tinseth.

Ik zou munich als basis nemen in plaats van pils en pale.

Basterdsuiker vervangen door witte suiker. Al die bruine suikers geven vervelende bijsmaakjes.

Underdike

Ik weet dat EBC het denkt beter te weten... maar de Saaz hop en de S33 gist is een beproeft recept.
Het eindigt inderdaad op een SG van rond de 1020, maar dat is juist prima voor een dubbel, die moet niet te droog eindigen.
Verder is een dubbel geen hop-heavy bier... een klassieke grassige hop doet het beter dan Magnum... de Saaz werkt prima bij het vrij maltige zoetje.
Wij beginnen het vergisten met 3 dagen op 20 graden, daarna 2 dagen 22 graden & 1 dag op 25 graden... daarna terug naar 20 graden tot dag 11, en de laatste 3 dagen voor bottellen koud (onder de 7 graden).
Wij zijn ooit begonnen met bruine basterdsuiker, inmiddels vervangen door kristalsuiker zonder al te veel verschil in eindresultaat.

tdp

Citaat van: Underdike op 27-01-2018  01:16 uIk weet dat EBC het denkt beter te weten... maar de Saaz hop en de S33 gist is een beproeft recept.
Het eindigt inderdaad op een SG van rond de 1020, maar dat is juist prima voor een dubbel, die moet niet te droog eindigen.
Verder is een dubbel geen hop-heavy bier... een klassieke grassige hop doet het beter dan Magnum... de Saaz werkt prima bij het vrij maltige zoetje.
Wij beginnen het vergisten met 3 dagen op 20 graden, daarna 2 dagen 22 graden & 1 dag op 25 graden... daarna terug naar 20 graden tot dag 11, en de laatste 3 dagen voor bottellen koud (onder de 7 graden).
Wij zijn ooit begonnen met bruine basterdsuiker, inmiddels vervangen door kristalsuiker zonder al te veel verschil in eindresultaat.

Begin SG 1060 – 1072
SVG 72 – 89%
Alcoholpercentage 6,0 – 7,5 Vol%
Kleur 40 – 100 EBC
Bitterheid 20 – 30 EBU
Koolzuurgehalte 5,0 – 7,0 gr/ltr

Kijkend in BrouwHulp zie ik een eind SG van tussen de 1.005 en 1.010 staan, dat is wel een puntjes lager dan 1.020. Een gemiddelde dubbel 'lijkt' voller dan dat deze in werkelijkheid is vaak.

Ik sluit me wel bij EBC aan, al is het maar omdat ik de geen fan ben van de S-33, maar dat is persoonlijk!

Underdike

S-33 eindigt bij ons steevast op 1018 / 1020 (recept al 5 of 6 maal herhaald), bij een recept met pils/pale/cara120/choco-mout + suiker. maischschema met inmaischen op 55 graden & 30 minuten 62 graden & 30 minuten 72 graden.
Ik vind de smaak zoals ons bier met S-33 wordt erg lekker, in lijn met de commerciële Dubbels die ik lekker vind (Westmalle, St. Bernardus).
Ik heb de Abbeye en de BE-256 ook geprobeerd, maar die vond ik allebei te rommelig (te veel gist-smaak).

Blijkt maar weer: Over smaak valt niet te twisten  ;)

Fermon

Citaat van: Underdike op 27-01-2018  18:31 uS-33 eindigt bij ons steevast op 1018 / 1020 (recept al 5 of 6 maal herhaald), bij een recept met pils/pale/cara120/choco-mout + suiker. maischschema met inmaischen op 55 graden & 30 minuten 62 graden & 30 minuten 72 graden.
Ik vind de smaak zoals ons bier met S-33 wordt erg lekker, in lijn met de commerciële Dubbels die ik lekker vind (Westmalle, St. Bernardus).
Ik heb de Abbeye en de BE-256 ook geprobeerd, maar die vond ik allebei te rommelig (te veel gist-smaak).

Blijkt maar weer: Over smaak valt niet te twisten  ;)

Ik ben ook fan van deze gist 👍🏼

j.heesters3

Citaat van: Underdike op 27-01-2018  18:31 uS-33 eindigt bij ons steevast op 1018 / 1020 (recept al 5 of 6 maal herhaald), bij een recept met pils/pale/cara120/choco-mout + suiker. maischschema met inmaischen op 55 graden & 30 minuten 62 graden & 30 minuten 72 graden.
Ik vind de smaak zoals ons bier met S-33 wordt erg lekker, in lijn met de commerciële Dubbels die ik lekker vind (Westmalle, St. Bernardus).
Ik heb de Abbeye en de BE-256 ook geprobeerd, maar die vond ik allebei te rommelig (te veel gist-smaak).

Blijkt maar weer: Over smaak valt niet te twisten  ;)

Heb dit recept ook al 2 keer gebrouwen. Ook met de s33. De eerste keer van 1074 naar 1018 en de 2e keer van 1070 nar 1016.  Dus de s33 gaat toch redelijk door. Met dank aan Underdike voor dit recept.

Jos

steppeke1986

Beste brouwvrienden,

Allereerst iedereen bedankt voor al de adviezen:) heb mezelf van de week maar het boek verander water in bier kado gedaan.

Inmiddels hebben we al 2 batches bier gebrouwen als beginnend amateurs (Arsegan Limburgs Abdij en Arsegan Vlaamsblond) en we beginnen het nu aardig onder de knie te krijgen! bier is wonderbaarlijk genoeg erg lekker geworden.

Onderstaande het recept zoals ik het definitief wil gaan maken.

Ik wil de batch gaan opsplitsen in 2 batches van 10 a 11 liter.
De ene met Fermentis be-256 (1 zakje gehydrateerd in water)
de andere met een zakje Fermentis s33 (1 zakje gehydrateerd in water)

Het splitsen van batches is voor mij puur uit leerzaam oogpunt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFliem Dubbel 2018 basis
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlDubbel
Volume21,0 l
Begin SG1,073 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,4%
Alcoholgehalte7,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
10,76 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,75 kgPilsmoutDingemans3 EBC44,4 %
2,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC32,3 %
0,60 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,7 %
0,40 kgSpecial BDingemans350 EBC6,5 %
0,20 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC3,2 %
0,25 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.60 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gMagnumbellen10,7%80 min.18,1 IBU
25,0 gStyrian Goldingspellets3,4%10 min.2,6 IBU
10,0 gMagnumbellen10,7%10 min.3,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale Abbaye (BE-256)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering15,0 °C

Uiteraard zijn al de op of aanmerkingen weer van harte welkom.

Als deze batch een succes word willen we alles nog eens gaan herhalen maar dan met 1x met vloeibare gist en 1x met gist welke zelf opgekweekt is uit onze favoriete dubbel (Westmalle).

Met de vriendelijke groeten,
Stephan

Dugraph

Ziet er goed uit! Ben vooral benieuwd naar je ervaring met de verschillende gisten.

Verder zie ik dat je bruine basterdsuiker gebruikt. Dat zie ik vaker in Dubbel recepten terwijl ik dacht dat kandijsiroop nodig was voor de specifieke smaak (donker fruit e.d.). Heeft iemand ervaring met het verschil tussen deze twee in een Dubbel?

steppeke1986

Beste brouwvrienden,

Ik wil graag voor dit recept een eenstaps maisch toepassing.
Zat aan het volgende te denken; 60 minuten op 68 graden. Mout toevoegen als het water opgewarmd is. Zou dit kunnen gaan werken? Om het kwartier uiteraard even de roerspaan erin.

Wat wij voor ogen hebben is een vrij zoete dubbel. Of kan ik dan beter 69 of 70 graden doen?

Weer bedankt voor de tips!

Stephan

brouwerwaldonk

Citaat van: steppeke1986 op 29-03-2018  11:13 uZat aan het volgende te denken; 60 minuten op 68 graden. Mout toevoegen als het water opgewarmt is. Zou dit kunnen gaan werken? Om het kwartier uiteraard even de roerspaan erin.
Stephan
Als je kan liefst contant roeren, niet om het kwartier. 

Underdike

Citaat van: steppeke1986 op 21-02-2018  19:55 uBeste brouwvrienden,

Allereerst iedereen bedankt voor al de adviezen:) heb mezelf van de week maar het boek verander water in bier kado gedaan.

Inmiddels hebben we al 2 batches bier gebrouwen als beginnend amateurs (Arsegan Limburgs Abdij en Arsegan Vlaamsblond) en we beginnen het nu aardig onder de knie te krijgen! bier is wonderbaarlijk genoeg erg lekker geworden.

Onderstaande het recept zoals ik het definitief wil gaan maken.

Ik wil de batch gaan opsplitsen in 2 batches van 10 a 11 liter.
De ene met Fermentis be-256 (1 zakje gehydrateerd in water)
de andere met een zakje Fermentis s33 (1 zakje gehydrateerd in water)

Het splitsen van batches is voor mij puur uit leerzaam oogpunt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFliem Dubbel 2018 basis
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlDubbel
Volume21,0 l
Begin SG1,073 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,4%
Alcoholgehalte7,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
10,76 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,75 kgPilsmoutDingemans3 EBC44,4 %
2,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC32,3 %
0,60 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,7 %
0,40 kgSpecial BDingemans350 EBC6,5 %
0,20 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC3,2 %
0,25 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.60 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gMagnumbellen10,7%80 min.18,1 IBU
25,0 gStyrian Goldingspellets3,4%10 min.2,6 IBU
10,0 gMagnumbellen10,7%10 min.3,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale Abbaye (BE-256)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering15,0 °C

Uiteraard zijn al de op of aanmerkingen weer van harte welkom.

Als deze batch een succes word willen we alles nog eens gaan herhalen maar dan met 1x met vloeibare gist en 1x met gist welke zelf opgekweekt is uit onze favoriete dubbel (Westmalle).

Met de vriendelijke groeten,
Stephan

Hie zijn de bieren er uit gekomen Stephan? Ben benieuwd naar de verschillen n.a.v. de 2 gisten!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.