Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tokyo intergalactic stout  (gelezen 1142 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ForBeerLovers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
  • abdij bieren en whisky's , that's DAMN good
    • vdh-meat
Tokyo intergalactic stout
« Gepost op: 24-01-2018 11:26 u »
Beste hobbybrouwers ,
ik wil deze maand het Tokyo bier van Brewdog gaan brouwen, heeft iemand daar ervaring mee?
Ga brouwen met een Grainfather en zie zo al dat de mout stort te hoog is voor mijn systeem.

Het originele recept is als volgt en ook daar staan niet de hele stappen beschreven... Graag jullie hulp hierbij.

Basics

volume 20L
boil volume 25L
ABV 16%
Target FG 1028
Target OG 1157
EBC 250
SRM 127
pH 4,4
Vergistingsgraad 82,2%

Malts

Extra pale 11,25kg
Dark crystal 1,75kg
Chocolat 0,5kg
Roasted barley 0,5kg

Hops

Chinook 37,5gr start bitter
Galena 37,5gr start bitter
Chinook 37,5gr middle bitter
Galena 37,5gr middle bitter
Galena 25gr end flavour
First Goldings 25gr end flavour
Chinook 25gr end flavour

Yeast

WLP099 super high gravity Ale

Twist

cranberry 25gr End
Jasmine 25gr End
Muscovado 300gr middle
Oak chips 15gr FV

Method

Mash temp 65 graden
Fermentation 21 graden

Tip
ze zeggen dat je de stort kunt splitten  , niet spoelen (geen extra water) fermentatie tussen 21-23 graden

WAT WIL IK WETEN?
1. hoe zou ik de moutstort kunnen splitten? Gewoon door de helft?
2. maischtemperaturen? 90 min op 65 graden?
3. wanneer toevoegingen? start? midden? eind?
4. koudhoppen?
5. toevoegen van eikenchips wanneer?
6. wie wil met me meebrouwen? Woon in omg Eindhoven

Graag jullie bedenkingen en of hulp/toevoegingen
Groeten Paul


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: TOKYO intergalactic stout
« Reactie #1 Gepost op: 24-01-2018 12:22 u »
1) Ja, twee keer de helft maischen en dan samenvoegen in je kookketel. Of je dan al twee keer schoongemaakte grainfather. Je kunt natuurlijk ook overwegen om een halve batch te maken.
2) Er staat in het recept 75 min.
3) Hoe ik het zou doen: de suiker en de cranberries een kwartiertje meekoken, de jasmijnthee bij vlamuit toevoegen. Persoonlijk vind ik de jasmijn smerig in dit bier en laat ik het weg. De cranberries doe ik in een hopzak die ik aan het einde uitdruk tegen de wand van mijn kookketel. Zo heb je geen velletjes in het wort, maar wel het (gesteriliseerde) sap.
4) De hoppen onder 'end/flavor'.
5) Het handigst is, dit vr het koudhoppen te doen. De eikensnippers toasten in de oven, in alufolie, of vooraf weken in wodka (of een lekkere whisky). Zo af en toe proeven of de eikensmaak bijna genoeg aanwezig is, en dan koudhoppen.
6) Hier kan ik je even niet bij helpen  :)

Hou er rekening mee dat je rendement behoorlijk omlaag gaat met zo'n zware jongen.
Mijn gok is, dat je die voor een grainfather wel op 55-60% kan zetten. Het is een tijdje geleden dat ik met zo'n apparaat heb gebrouwen, dus hier hebben de grainfather-eigenaars vast meer over te zeggen hebben.

Let ook op, dat je voldoende vitale gist gebruikt, en goed belucht. Dit is een heel zware maaltijd voor je gist.

Veel succes met dit monster!

 :degroeten:

Mark.

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
Re: TOKYO intergalactic stout
« Reactie #2 Gepost op: 24-01-2018 12:24 u »
Ik brouw voornamelijk high gravity met de Grainfather. De laatste stout was toevallig vergelijkbaar met deze. Tenzij je een belachelijke hoeveelheid vitale gist kunt enten (5L oid), is een start-sg >1150 ook voor de WLP099 te hoog gegrepen (is mijn ervaring). Wat ik zou adviseren is de 099 van max 1140 naar 1070 oid laten gaan, en net voordat deze uitgeput raakt een (kandij)suikerstort doen en een wijngist enten. Zo krijg je alle knoppen op max, met een beperkt risico op slepende/stokkende vergisting.
Als je echt 20 L wilt overhouden met een alcoholgehalte rond de 16%, zou ik een triple maisch doen (met suiker dus). Het rendement met twee keer de helft bij zon grote storting is echt te laag. Eikenchips zou ik toevoegen na hoofdvergisting.

Succes!

 :brouwen:

Offline Bearded Rens

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: 00
  • facebook.com/brouwgildebreda
    • Brouwgilde Breda
Re: Tokyo intergalactic stout
« Reactie #3 Gepost op: 17-09-2019 18:30 u »
Ook hier staat de Tokyo op de nominatie om te gaan brouwen, dus ik was even benieuwd; hoe issie geworden?  8)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Tokyo intergalactic stout
« Reactie #4 Gepost op: 17-09-2019 21:41 u »

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Tokyo intergalactic stout
« Reactie #5 Gepost op: 18-09-2019 15:26 u »

1. hoe zou ik de moutstort kunnen splitten? Gewoon door de helft?


Waarom brouw je niet gewoon 10 liter?

Tags: