Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Honingbier  (gelezen 270 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 497
  • Land: nl
Honingbier
« Gepost op: 23-01-2018 11:05 u »
Binnenkort staat er een honingbier op de planning. Een kennis van mij is imker en daar krijg ik de honing van.
De honing wil ik toevoegen tijdens het einde van de hoofdgisting.
Ik heb ergens gelezen dat 12,5% honing een goed resultaat geeft.
Hieronder het recept, op en/of aanmerkingen zijn welkom.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkFW15
Naam receptHoningbier
Brouwdatum19-09-2017
BierstijlBlond
Volume12,5 l
Begin SG1,063 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,9%
Alcoholgehalte6,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
12,00 lWater uit Hardenberg
4,00 mlMelkzuur
6,77 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l4 mg/l18 mg/l211 mg/l25 mg/l29 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,17 kgPilsmoutDingemans3 EBC67,0 %
0,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC15,5 %
0,16 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %
0,40 kgHoningImker3 EBC12,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.4,2 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,5 gPerlepellets7,5%60 min.24,6 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,2 l + 1,3 l getrapte starterTrappist High Gravity (3787)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 261
  • Land: 00
Re: Honingbier
« Reactie #1 Gepost op: 23-01-2018 11:33 u »
Interessant recept. Wat voor type honing gebruik je precies? Trouwens ik denk dat Wyeast 3787 een lagere eind SG oplevert dan je nu opgeeft, eerder tussen de 1003 en 1007. Anderhalve liter starter vind ik voor je (kleine) batch erg veel, ga je deze nog afgieten?

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 497
  • Land: nl
Re: Honingbier
« Reactie #2 Gepost op: 23-01-2018 12:18 u »
Interessant recept. Wat voor type honing gebruik je precies? Trouwens ik denk dat Wyeast 3787 een lagere eind SG oplevert dan je nu opgeeft, eerder tussen de 1003 en 1007. Anderhalve liter starter vind ik voor je (kleine) batch erg veel, ga je deze nog afgieten?

De kasten van de imker waar ik de honing van krijg staan aan een rand van een bos, ik zal de imker eens vragen want ik weet zo niet wat voor honing het is.
Ik giet mijn starters altijd af. In dit geval begin ik met een paar gram slurry van mijn vorige brouwsel (staat nu 1 maand in de koelkast), die kweek ik op met 0,2 liter appelsap, deze giet ik ook af en giet de gist dan in 1,3 liter wort, deze giet ik ook weer af.
De eind sg is een voorspelling van BrouwHulp (deze klopt altijd wel redelijk bij mijn voorgaande brouwsels).




Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 497
  • Land: nl
Re: Honingbier
« Reactie #3 Gepost op: 23-01-2018 16:45 u »
Of zou Wyeast 3522 Belgian Ardennes hier beter bij passen?

Tags: