Honingbier

Gestart door Fermon, 23-01-2018 11:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Fermon

Binnenkort staat er een honingbier op de planning. Een kennis van mij is imker en daar krijg ik de honing van.
De honing wil ik toevoegen tijdens het einde van de hoofdgisting.
Ik heb ergens gelezen dat 12,5% honing een goed resultaat geeft.
Hieronder het recept, op en/of aanmerkingen zijn welkom.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkFW15
Naam receptHoningbier
Brouwdatum19-09-2017
BierstijlBlond
Volume12,5 l
Begin SG1,063 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,9%
Alcoholgehalte6,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
12,00 lWater uit Hardenberg
4,00 mlMelkzuur
6,77 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l4 mg/l18 mg/l211 mg/l25 mg/l29 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,17 kgPilsmoutDingemans3 EBC67,0 %
0,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC15,5 %
0,16 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %
0,40 kgHoningImker3 EBC12,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,5 gPerlepellets7,5%60 min.24,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,2 l + 1,3 l getrapte starterTrappist High Gravity (3787)bovengist


dirk

Interessant recept. Wat voor type honing gebruik je precies? Trouwens ik denk dat Wyeast 3787 een lagere eind SG oplevert dan je nu opgeeft, eerder tussen de 1003 en 1007. Anderhalve liter starter vind ik voor je (kleine) batch erg veel, ga je deze nog afgieten?

Fermon

Citaat van: dirk op 23-01-2018  11:33 uInteressant recept. Wat voor type honing gebruik je precies? Trouwens ik denk dat Wyeast 3787 een lagere eind SG oplevert dan je nu opgeeft, eerder tussen de 1003 en 1007. Anderhalve liter starter vind ik voor je (kleine) batch erg veel, ga je deze nog afgieten?

De kasten van de imker waar ik de honing van krijg staan aan een rand van een bos, ik zal de imker eens vragen want ik weet zo niet wat voor honing het is.
Ik giet mijn starters altijd af. In dit geval begin ik met een paar gram slurry van mijn vorige brouwsel (staat nu 1 maand in de koelkast), die kweek ik op met 0,2 liter appelsap, deze giet ik ook af en giet de gist dan in 1,3 liter wort, deze giet ik ook weer af.
De eind sg is een voorspelling van BrouwHulp (deze klopt altijd wel redelijk bij mijn voorgaande brouwsels).




Fermon

Of zou Wyeast 3522 Belgian Ardennes hier beter bij passen?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.