Heb je ooit zo'n trage vergisting met Wyeast 3944 gezien?
Een paar weken geleden heb ik het recept van Carmelitoris 3 / Luie Lozzie van Esterenbrouw (ongeveeer) nagebrouwen(zie
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23218.msg354004.html#msg354004). Een weizen tripel. Ik heb de laatste maischstap van 73 ºC per ongeluk overgeslagen en kwam op een lager rendement uit. Dus ik had uiteidnelijk zo'n 15 liter in de vergistingsemmer over. Ik had in de ochtend de smackpack kapot geslagen, dus die had de hele dag bij kamertemperatuur gestaan. De zak was na een paar uur niet echt super bol gaan staan, maar dat hoeft op zich niets te betekenen (wat ik heb begrepen).
De emmer die ik gebruikte, was een emmer die ik een tijd geleden van iemand gekregen had. De emmer in mijn vergistingskast gezet bij 20 ºC. Na twee dagen zag ik nog steeds geen activiteit in het waterslot. Bij de eerste SG meting zag ik dat de SG wel iets gedaald was. Toen heb ik de temperatuur naar 23 ºC opgeschroefd. Ik begon te vermoeden dat de emmer niet luchtdicht was. Na een week zag ik eigenlijk nog steeds geen activiteit in het waterslot. Maar het SG was toch weer iets gezakt. Zodra ik de kast opendeed kwam er wel een gistwalm naar buiten. Dus er gebeurde wel iets. Vervolgens de temperatuur naar 23 ºC opgekrikt. Na 3 weken gisten heeft het bier toch de SG waarde van 1010 gehaald.
Ik heb deze gist wel eens eerder aan het werk gezien. Toen was het een behoorlijk enthousiaste jongen. Ik ben helaas vergeten te checken wat voor datum er op de verpakking stond.
Ik vraag me nu wel af was deze trage vergisting voor invloed heeft gehad op de smaak van het bier... De tijd zal het leren... Binnenkort ga ik het bottelen.


Vergistingsverloop :
https://ibb.co/kdraTb