Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Trage vergisting met Wyeast 3944  (gelezen 1037 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Harald

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Trage vergisting met Wyeast 3944
« Gepost op: 21-01-2018 10:53 u »
Heb je ooit zo'n trage vergisting met Wyeast 3944 gezien?

Een paar weken geleden heb ik het recept van Carmelitoris 3 / Luie Lozzie van Esterenbrouw (ongeveeer) nagebrouwen(zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23218.msg354004.html#msg354004). Een weizen tripel. Ik heb de laatste maischstap van 73 C  per ongeluk overgeslagen en kwam op een lager rendement uit. Dus ik had uiteidnelijk zo'n 15 liter in de vergistingsemmer over. Ik had in de ochtend de smackpack kapot geslagen, dus die had de hele dag bij kamertemperatuur gestaan. De zak was na een paar uur niet echt super bol gaan staan, maar dat hoeft op zich niets te betekenen (wat ik heb begrepen).
De emmer die ik gebruikte, was een emmer die ik een tijd geleden van iemand gekregen had. De emmer in mijn vergistingskast gezet bij 20 C. Na twee dagen zag ik nog steeds geen activiteit in het waterslot. Bij de eerste SG meting zag ik dat de SG wel iets gedaald was. Toen heb ik de temperatuur naar 23 C opgeschroefd. Ik begon te vermoeden dat de emmer niet luchtdicht was.  Na een week zag ik eigenlijk nog steeds geen activiteit in het waterslot. Maar het SG was toch weer iets gezakt. Zodra ik de kast opendeed kwam er wel een gistwalm naar buiten. Dus er gebeurde wel iets. Vervolgens de temperatuur naar 23 C opgekrikt. Na 3 weken gisten heeft het bier toch de SG waarde van 1010 gehaald.
Ik heb deze gist wel eens eerder aan het werk gezien. Toen was het een behoorlijk enthousiaste jongen. Ik ben helaas vergeten te checken wat voor datum er op de verpakking stond.

Ik vraag me nu wel af was deze trage vergisting voor invloed heeft gehad op de smaak van het bier... De tijd zal het leren... Binnenkort ga ik het bottelen.
Vergistingsverloop : https://ibb.co/kdraTb

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Reactie #1 Gepost op: 21-01-2018 18:26 u »
Heb je ooit zo'n trage vergisting met Wyeast 3944 gezien?

Een paar weken geleden heb ik het recept van Carmelitoris 3 / Luie Lozzie van Esterenbrouw (ongeveeer) nagebrouwen(zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23218.msg354004.html#msg354004). Een weizen tripel. Ik heb de laatste maischstap van 73 C  per ongeluk overgeslagen en kwam op een lager rendement uit. Dus ik had uiteidnelijk zo'n 15 liter in de vergistingsemmer over. Ik had in de ochtend de smackpack kapot geslagen, dus die had de hele dag bij kamertemperatuur gestaan. De zak was na een paar uur niet echt super bol gaan staan, maar dat hoeft op zich niets te betekenen (wat ik heb begrepen).
De emmer die ik gebruikte, was een emmer die ik een tijd geleden van iemand gekregen had. De emmer in mijn vergistingskast gezet bij 20 C. Na twee dagen zag ik nog steeds geen activiteit in het waterslot. Bij de eerste SG meting zag ik dat de SG wel iets gedaald was. Toen heb ik de temperatuur naar 23 C opgeschroefd. Ik begon te vermoeden dat de emmer niet luchtdicht was.  Na een week zag ik eigenlijk nog steeds geen activiteit in het waterslot. Maar het SG was toch weer iets gezakt. Zodra ik de kast opendeed kwam er wel een gistwalm naar buiten. Dus er gebeurde wel iets. Vervolgens de temperatuur naar 23 C opgekrikt. Na 3 weken gisten heeft het bier toch de SG waarde van 1010 gehaald.
Ik heb deze gist wel eens eerder aan het werk gezien. Toen was het een behoorlijk enthousiaste jongen. Ik ben helaas vergeten te checken wat voor datum er op de verpakking stond.

Ik vraag me nu wel af was deze trage vergisting voor invloed heeft gehad op de smaak van het bier... De tijd zal het leren... Binnenkort ga ik het bottelen.
Vergistingsverloop : https://ibb.co/kdraTb
Je hebt veel te weinig gist gent. Zelfs als die gist op de brouwdag uit de fabriek kwam en dus 100% vitaal was had je minimaal 2 pakken, en om ruim te zitten eerder 2,5 pakken nodig.

Offline Harald

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Reactie #2 Gepost op: 21-01-2018 18:53 u »
Je hebt veel te weinig gist gent. Zelfs als die gist op de brouwdag uit de fabriek kwam en dus 100% vitaal was had je minimaal 2 pakken, en om ruim te zitten eerder 2,5 pakken nodig.
Ik had nog geen 15 liter wort. Dus ik dacht dat 1 pak genoeg moest zijn. Blijkbaar voortaan meer gist enten inderdaad.


Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Reactie #3 Gepost op: 21-01-2018 19:04 u »
Ik had nog geen 15 liter wort. Dus ik dacht dat 1 pak genoeg moest zijn. Blijkbaar voortaan meer gist enten inderdaad.

Verstuurd vanaf mijn SM-G955F met Tapatalk
Het punt is je sg van bijna 1,080. Dat maakt veel verschil. Als de gist ook nog 2 maanden oud was bijvoorbeeld dan was nog maar 60% in leven.
Je kan hier uitrekenen hoeveel gist je nodig hebt.
https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 351
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Reactie #4 Gepost op: 21-01-2018 22:00 u »
Harald, rustig afwachten. Bij mij ging de vergisting ook heel traag, volgens mij ook doordat ik aan de krappe kant
gist had gent.
Ik zou het bier nu 14 dagen heel koel lageren (bijv. 4) en dan bottelen.
Overhevelen moet je nu niet meer doen. Laat het bier gewoon op de gist staan.
14 hergisten op de fles bij zeker 24.
Succes.

Offline guuz

  • Groningsch Bier- en Wijnmakersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 529
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Reactie #5 Gepost op: 22-01-2018 23:59 u »
Ik zou het bier nu 14 dagen heel koel lageren (bijv. 4) en dan bottelen.
Overhevelen moet je nu niet meer doen. Laat het bier gewoon op de gist staan.
14 hergisten op de fles bij zeker 24.
Succes.
Waarom 2 weken op 4 graden?  Wat wil je hiermee bereiken? 24 graden bij de hergisting op de fles snap ik, doe ik zelf ook altijd.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 351
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Reactie #6 Gepost op: 23-01-2018 00:54 u »
Ik noem dat lageren!

Offline guuz

  • Groningsch Bier- en Wijnmakersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 529
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Reactie #7 Gepost op: 23-01-2018 11:52 u »
Doe ik nooit, zie meerwaarde er van niet. Mijn bier wordt altijd mooi helder. :weetniet:

Online Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Reactie #8 Gepost op: 23-01-2018 17:14 u »
Er zijn meer redenen om te lageren dan alleen de helderheid.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.425
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Reactie #9 Gepost op: 23-01-2018 22:05 u »
Er zijn meer redenen om te lageren dan alleen de helderheid.

Noem ze eens...

Mijn ervaring is dat als je voldoende actieve gist gent hebt waardoor je een vlotte hoofdgisting en nagisting hebt gehad een lagering niet nodig is. Zeker als je het bier op de gist laat staan kan het meer kwaad dan goed. Een week laten staan om te zorgen dat her bier helder is volstaat.

Offline Harald

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Reactie #10 Gepost op: 24-01-2018 12:38 u »
Dank voor jullie reacties. Ik heb dit weekend overigens een Dubbel gebrouwen. En met dit topic in het achterhoofd met 2 zakjes SafBrew Ale (S-33) ipv 1 zakje laten vergisten. De hoofdvergisting was met 2 dagen gedaan (van 1065 naar 1026). Het is misschien een beetje appels met peren vergelijken, maar mijn punt is: Het kan dus ook heel snel gaan  ;)

Tags: