Terugslagklepje ipv waterslot toch niet zo'n goed idee

Gestart door Jacques, 19-01-2018 23:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Bij het uitvoeren van de Test hydrateren en pH Mangrove Jack's M15 - via weging en refractometer is gebleken dat het vervangen van een waterslot door een terugslagklepje toch niet zo'n goed idee is.

Citaat van: Jacques op 19-01-2018  22:31 uMaar er is nog iets zeer opmerkelijks. De C-flessen zijn in totaal 15 keer bemonsterd. Dat wil zeggen dat er steeds bier uit de flessen is genomen met een pipet voor een Brix- en pH-meting. De flessen die gebruikt zijn voor de weegmethode zijn voorzien van terugslagklepje. Het idee daarachter was dat, anders dan bij een waterslot, er geen water kan verdampen uit de afsluiter. Omdat deze flessen tijdens het verloop van de test niet geopend zijn was mijn verwachting dat de C-flessen last zouden krijgen van oxidatie en dat de flessen die gebruikt zijn voor de weegmethode daar geen last van zouden hebben. Wat bleek vandaag: precies het tegenovergestelde is het geval. Ongetwijfeld zal er ook bij de C-flessen door het regelmatig nemen van monsters sprake zijn van oxidatie. Maar de flessen voorzien van een terugslagklepje hebben veel meer last van oxidatie. Dat is goed te zien aan de donkere kleur van deze flessen. Ook in de smaak is dat onmiskenbaar waar te nemen. Weer eens een bewijs dat oxidatie serieus de kwaliteit van je bier in negatieve zin kan beïnvloeden. Mijn advies om een terugslagklepje te gebruiken in plaats van een waterslot herroep ik hierbij. Dat wil zeggen dat ik mijn advies nuanceer. Gebruik zowel een terugslagklepje als ook een waterslot. Op die manier voorkom je oxidatie op een effectieve manier. Het terugslagklepje voorkomt dat het waterslot de andere kant op blupt en het waterslot zorgt voor een betere afsluiting.

Het doen van tests blijft interessant om te doen. Zeker als er sprake is van bijvangst zoals in dit geval...

Hieronder een foto waarop het verschil in kleur goed te zien is.

Jeukstaardt

Frappant. Kennelijk zijn ze wel vloeistofdicht maar niet gasdicht.
Goed dat ik ze nog niet besteld had.

Jacques

Citaat van: Jeukstaardt op 19-01-2018  23:10 uFrappant. Kennelijk zijn ze wel vloeistofdicht maar niet gasdicht.
Goed dat ik ze nog niet besteld had.

Ook lucht laten ze maar op een manier door. Dat wil zeggen als er overdruk is. Het kleurverschil was mij bij vorige metingen niet opgevallen. Toen was er steeds koolzuurontwikkeling.

Naar mijn idee zijn ze wel degelijk bruikbaar als ze in combinatie met een waterslot worden gebruikt. Dat geldt zeker als je een cold crash uitvoert. Er kan dan via het waterslot geen lucht bij het bier komen.

hansHalberstadt

Nu is het wel zo dat het volume erg klein is bij deze proef. Daardoor is de kans dat het waterslot de andere kant op gaat borrelen kleiner dan bij grote volumes zoals 20 liter. Ik verwacht dus bij grotere volumes dat ook het waterslot oxidatie geeft.
Misschien ook goed om na te gaan of de klepjes inderdaad langzaam lekken. Hoeft maar een paar ml per dag te zijn.

De beste methode is volgens mij lichte overdruk CO2 aanbrengen vanuit een koolzuurcilinder als de gisting bijna over is. Dat doe ik met een balgje en een microswitch en een klepje. 


zie trouwens ook het dunne slangetje voor op het deksel om samples te nemen voor de refractometer tijdens de gisting.


hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 19-01-2018  23:16 uOok lucht laten ze maar op een manier door.
Je zegt dus feitelijk dat er dan toch geen lucht terug kan, maar hoe verklaar je dan het oxidatieprobleem?

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 19-01-2018  23:23 uNu is het wel zo dat het volume erg klein is bij deze proef. Daardoor is de kans dat het waterslot de andere kant op gaat borrelen kleiner dan bij grote volumes zoals 20 liter. Ik verwacht dus bij grotere volumes dat ook het waterslot oxidatie geeft.

Vandaar ook mijn (aangepast) advies om een combinatie te gebruiken.


CiteerMisschien ook goed om na te gaan of de klepjes inderdaad langzaam lekken. Hoeft maar een paar ml per dag te zijn.

Je hebt inderdaad maar een heel klein lekje nodig voor een stevige oxidatie. Vandaar ook dat ik adviseer om over te hevelen als je gistvat heb die niet luchtdicht is.

CiteerDe beste methode is volgens mij lichte overdruk CO2 aanbrengen vanuit een koolzuurcilinder als de gisting bijna over is. Dat doe ik met een balgje en een microswitch en een klepje.

De overdruk zal verdwijnen door de werking van het terugslagklepje...

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 19-01-2018  23:25 uJe zegt dus feitelijk dat er dan toch geen lucht terug kan, maar hoe verklaar je dan het oxidatieprobleem?

Waarschijnlijk komt dit doordat als er geen overdruk is het klepje niet volledig afsluit.
Als je aan de 'verkeerde' kant blaast krijg je met geen mogelijkheid lucht door het klepje. Bij een snelle daling van de temperatuur voorkomt het klepje dat er zuurstof in het vat komt omdat er dan een onderdruk is in het vat.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 19-01-2018  23:34 uWaarschijnlijk komt dit doordat als er geen overdruk is het klepje niet volledig afsluit.
Als je aan de 'verkeerde' kant blaast krijg je met geen mogelijkheid lucht door het klepje. Bij een snelle daling van de temperatuur voorkomt het klepje dat er zuurstof in het vat komt omdat er dan een onderdruk is in het vat.
Dat is voor mijn gevoel ook het probleem. Je je hebt dan een ander soort klepje nodig. dit klepje moet zijn afsluitend effect hebben vanwege het dichtdrukken door overdruk. Er zijn ook klepjes die al alsluiten zonder druk, die drukken zichzelf dicht door een veerwerking, maar die hebben weer een druk nodig om gas in de gewenste stroomrichting door te laten lopen.
Jouw klepje in combinatie met een waterslot voorkomt denk ik niet het terugstromen omdat er op het moment van terugstomen alleen een drukverschil is over het waterslot (in de verkeerde richting), maar geen druk is over het terugslagklepje.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 19-01-2018  23:32 uDe overdruk zal verdwijnen door de werking van het terugslagklepje...
Bij jouw klepje wel maar bij mij niet opdat het klepje elektrisch wordt opengezet zodra de druk te laag is (ca +0.1 mbar) daardoor wordt even extra koolzuur aangevoerd uit de cilinder tot de druk weer +1 mbar is. De druk is dus altijd +1 mbar als het bier koolzuur opneemt door afkoelen wordt dat op die manier netjes aangevuld en blijft er +0.1 mbar overdruk altijd. Zo kan er dus nooit zuurstof in het vat komen.

Jacques

Citaat van: EBC op 20-01-2018  18:38 uTerugslagklepjes sluiten meestal enkel af bij een plotselinge drukverandering. In de toepassing als waterslot is die drukverandering er niet en kan lucht vrij in en uitgaan. Ook indien je ze gebruikt voor een coldcrash. Weg ermee zou ik zeggen en gewoon een waterslot plaatsen. Of een grotere fles die je eerst volblaast met koolzuurgas en met een slangetje aansluit, zodat koolzuurgas wordt aangezogen en geen lucht. Of ... geen coldcrash  ::)

Niet iedere hobbybrouwer heeft een koolzuurfles in huis. De oplossing is ook te ingewikkeld. Veel simpelere is het een terugslagklep en een waterslot in serie te gebruiken. De terugslagklep voorkomt dat er zuurstof wordt aangezogen en het waterslot zorgt voor een afsluiting als er geen vergisting meer is.

hansHalberstadt

citaat 1: De terugslagklep voorkomt dat er zuurstof wordt aangezogen

citaat 2:Terugslagklepjes sluiten meestal enkel af bij een plotselinge drukverandering.

Volgens mij zijn die 2 opmerkingen strijdig met elkaar als je langzame drukverandering hebt zoals in dit geval. Dus ik vrees dat het dan toch geen toegevoegde waarde heeft tov het waterslot.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 20-01-2018  19:16 ucitaat 1: De terugslagklep voorkomt dat er zuurstof wordt aangezogen

citaat 2:Terugslagklepjes sluiten meestal enkel af bij een plotselinge drukverandering.

Volgens mij zijn die 2 opmerkingen strijdig met elkaar als je langzame drukverandering hebt zoals in dit geval. Dus ik vrees dat het dan toch geen toegevoegde waarde heeft tov het waterslot.

De twee opmerkingen zijn niet in strijd met elkaar. Tijdens de vergisting is er steeds overdruk. Die overdruk wordt in het verloop van de vergisting steeds minder. Als je bij een CCT gist aflaat ontstaat er onderdruk in je gistvat en wordt er lucht van buiten aangezogen. Dat wil je niet. Een terugslagklep kan dat voorkomen.
Als de vergisting voorbij is, is er geen overdruk meer in het gistvat. De goedkope terugslagklep die ik heb voorkomt dan niet meer dat er zuurstof bij bier kan komen. De verkleuring van het bier is pas de laatste 5 dagen ontstaan. De vergisting was beëindigd. Dat is ook te zien aan de grafieken in het topic over mijn test. Met andere woorden de smaakafwijking is in slechts 5 dagen ontstaan.

Ik heb een fimpje gemaakt om de werking van het terugslagklepje te laten zien. Door een terugslagklep in combinatie met een waterslot te gebruiken kun je er voor zorgen dat er geen zuurstof bij je bier komt.hansHalberstadt

Het idee werkt wel, maar in het filmpje gaat het veel sneller dan in werkelijkheid. Nu maak je heel snel zelf onderdruk. In werkelijkheid is er misschien wel een tijdsduur van een uur waarbij er vrijwel geen drukverschil is.  Je moet dus een klepje hebben wat zichzelf dichtdrukt. Als je dat hebt werkt het.

Tjardo

Hoeveel zuurstof (eigenlijk 'lucht') zal er diffunderen in dat ene uurtje zonder drukverschil?

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 20-01-2018  21:52 uHet idee werkt wel, maar in het filmpje gaat het veel sneller dan in werkelijkheid. Nu maak je heel snel zelf onderdruk. In werkelijkheid is er misschien wel een tijdsduur van een uur waarbij er vrijwel geen drukverschil is.  Je moet dus een klepje hebben wat zichzelf dichtdrukt. Als je dat hebt werkt het.

Natuurlijk gaat het in werkelijkheid veel langzamer. In de periode dat er geen drukverschil is zorgt het waterslot dat er geen zuurstof bij het bier kan komen. Het goedkope terugslagkepje is dus wel bruikbaar wanneer je deze gebruikt in combinatie met een waterslot. Dat is eenvoudig te realiseren zoals te zien is in het filmpje.

Jacques

Citaat van: Tjardo op 20-01-2018  22:26 uHoeveel zuurstof (eigenlijk 'lucht') zal er diffunderen in dat ene uurtje zonder drukverschil?

Het gaat niet om één uurtje.
Als de vergisting is afgerond is er geen overdruk meer in het gistvat. Als het gistvat dan niet goed is afgesloten kan er zuurstof bij je bier en krijg je last van oxidatie.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 20-01-2018  23:34 uHet gaat niet om één uurtje.
Als de vergisting is afgerond is er geen overdruk meer in het gistvat. Als het gistvat dan niet goed is afgesloten kan er zuurstof bij je bier en krijg je last van oxidatie.
Ja, maar dat bedoelde ik niet. Ik bedoelde dat de drukvariaties in werkelijkheid zo langzaam gaan dat jouw klepje niet afsluit op het moment dat de druk van teken wisselt. Daarvoor heb je een ander soort klepje nodig. Als het klepje niet afsluit krijg je ook nooit drukopbouw over het klepje, dus blijft hij open staan en voert hij de door jou bedoelde functie dus niet uit.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 21-01-2018  10:59 uJa, maar dat bedoelde ik niet. Ik bedoelde dat de drukvariaties in werkelijkheid zo langzaam gaan dat jouw klepje niet afsluit op het moment dat de druk van teken wisselt. Daarvoor heb je een ander soort klepje nodig. Als het klepje niet afsluit krijg je ook nooit drukopbouw over het klepje, dus blijft hij open staan en voert hij de door jou bedoelde functie dus niet uit.

Dat doet hij wel als ik gist aflaat. Er is dat wel een drukval waardoor er lucht in mijn CCT komt.
Dat heb je ook als de omgevingstemperatuur behoorlijk schommelt.

Gisteren heb ik bier gebotteld dat warmer vergist was dan de omgeving waarin het gebotteld werd. Het duurde even voordat ik begon met bottelen. Ondertussen ging het waterslot de andere kant op bluppen. Ook dan kan een eenvoudig terugslagklepje tussen het vat (in mijn geval fles) en waterslot nuttig zijn.

Volstaan met enkel een eenvoudig terugslagklepje is geen goed idee omdat je dan last krijgt van het feit dat door het ontbreken van drukverschil het klepje niet afsluit. Oxidatie van je bier is het gevolg zoals zo mooi te zien is.

En als wat meer geld wilt uitgeven voor een terugslagklepje met een veertje kan dat natuurlijk ook. Ik heb hiervoor gekozen omdat al er gist in het terugslagkepje komt ik de bij de plastic inzamelzak kan doen. Je kunt ze namelijk niet reinigen of desinfecteren. Is in principe ook niet nodig. Zeker in combinatie met een waterslot komt er niets in je bier.

CeesM

Citaat van: Jacques op 20-01-2018  21:44 uAls je bij een CCT gist aflaat ontstaat er onderdruk in je gistvat en wordt er lucht van buiten aangezogen. Dat wil je niet. Een terugslagklep kan dat voorkomen.
Daar ben ik niet mee eens Jacques. Als je gist aflaat en de bovenkant afsluit, dan wordt de lucht aangezogen via je gistdumpklep.
Vul maar een fles water het houd deze eens op zijn kop. ;)

Jacques

Citaat van: CeesM op 21-12-2018  16:45 uDaar ben ik niet mee eens Jacques. Als je gist aflaat en de bovenkant afsluit, dan wordt de lucht aangezogen via je gistdumpklep.
Vul maar een fles water het houd deze eens op zijn kop. ;)

Jouw voorbeeld gaat niet op. Bij een de kleine CCT's zit een waterslot aan de bovenkant. Er wordt lucht aangezogen via het waterslot.

Door het waterslot af te sluiten komt er niet meteen lucht via de kraan naar binnen. In een CCT is altijd een redelijke kopruimte die verzadigd is met koolzuur.

Verder is de gist onderin de CCT veel viskeuzer dan water... De opening van een CCT is in verhouding tot de omvang van de doorsnede van de kraan klein en het duurt soms een hele tijd voordat er gist uit je CCT komt. De gist houdt een snelle blub naar binnen tegen.
Door de gist in etappes af te tappen wordt er tussentijds koolzuur gevormd. Met andere woorden er ontstaat veel minder een onderdruk in je CCT dan in een fles die je op zijn kop houdt.
Pas als er een grote onderdruk ontstaat (groter dan de druk van de waterkolom) zal er lucht via de kraan aangezogen worden. In de praktijk zie ik dit niet gebeuren bij mijn CCT.

Heb jij een CCT en heb jij ervaren dat er door gist af te tappen er via de onderste kraan lucht in je CCT is gekomen?

Rinus

Er ontstaat dus onderdruk in de fles / vat...

Hoe ga je dan vanuit deze situatie bottelen?

Moet je dan toch CO2 toevoegen om alsnog aanzuigen van zuurstof te voorkomen? In dat geval moet je wel CO2 kunnen aanvoeren zonder dat er lucht naar binnen zuigt.... of zit ik er helemaal naast?


Jacques

Citaat van: Rinus op 20-04-2021  20:44 uEr ontstaat dus onderdruk in de fles / vat...

Hoe ga je dan vanuit deze situatie bottelen?

Moet je dan toch CO2 toevoegen om alsnog aanzuigen van zuurstof te voorkomen? In dat geval moet je wel CO2 kunnen aanvoeren zonder dat er lucht naar binnen zuigt.... of zit ik er helemaal naast?

Sinds kort heb ik een keg charger. Daarmee kun je een pufje koolzuur in je gistvat blazen.
https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/drukvaten-en-toebehoren/soda-kegs-en-toebehoren/d/keg-charger-CO2-patroon

Rinus

Hi Jacques, deze heb ik ook bij ons in het fietsen schuurtje liggen bedoeld om fietsbanden op te pompen, komt van de Action, weet alleen niet zo zeker of die CO2 patronen ook wel echt "food safe" zijn.
Maar hoe dan ook ik heb ook een 2 kg CO2 fles staan.

Praktisch gezien; ik kan geen CO2 pufje geven, want dan moet toch het waterslot eraf en wordt er alsnog zuurstof aangezogen nog voordat je een CO2 pufje kunt geven.

Jacques

Citaat van: Rinus op 20-04-2021  21:51 uHi Jacques, deze heb ik ook bij ons in het fietsen schuurtje liggen bedoeld om fietsbanden op te pompen, komt van de Action, weet alleen niet zo zeker of die CO2 patronen ook wel echt "food safe" zijn.
Maar hoe dan ook ik heb ook een 2 kg CO2 fles staan.

Praktisch gezien; ik kan geen CO2 pufje geven, want dan moet toch het waterslot eraf en wordt er alsnog zuurstof aangezogen nog voordat je een CO2 pufje kunt geven.

Voedselveilige koolzuurpatronen kun je kopen bij onze leveranciers.

Ik heb een rvs CCT. Aan de bovenkant zit een aansluiting met schroefdraad. Met behulp van een T-stuk en een gaskraantje wil ik het een en ander gaan realiseren. Ik wacht nog even met de aanschaf totdat ik weer de Hornbach kan bezoeken en tussen de rekken kan struinen.

hansHalberstadt

Citaat van: Rinus op 20-04-2021  20:44 uEr ontstaat dus onderdruk in de fles / vat...

Hoe ga je dan vanuit deze situatie bottelen?

Moet je dan toch CO2 toevoegen om alsnog aanzuigen van zuurstof te voorkomen? In dat geval moet je wel CO2 kunnen aanvoeren zonder dat er lucht naar binnen zuigt.... of zit ik er helemaal naast?


Bij het bottelen mag er wel zuurstof bij het vat want tegen de tijd dat dat begin op te lossen in je bier zit het al in de fles.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.