Temperatuur brouwautomaat

Gestart door Hopfenfox, 02-08-2021 13:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopfenfox

Gisteren weer eens gebrouwen en ik had me voorgenomen nog eens alle verliezen tijdens het proces te noteren, de schaalverdeling in de Hopfengott te controleren, maar ook de temperatuur te checken met een externe thermometer. Dat laatste was interessant. De ketel gaf doorlopend een graad meer aan dat het werkelijk is. Niet zo'n punt, daar is goed voor te corrigeren. Wat me vooral opviel zijn de verschillen bínnen de ketel. Het wort dat rondgepompt wordt en van onderuit komt, waar ook de sensor zit, klopt qua temperatuur. In de maischkorf is het al aardig minder en buiten de maischkorf, in het randje tussen de korf en de ketel, was het bovenin zelfs dik 10 graden lager. Tijdens het koelen met de dompelkoeler geeft de ketel een flinke daling aan, maar als ik met een externe meter in de ketel meet, is het tientallen graden hoger. Waarschijnlijk raakt de dompelkoeler de temperatuursensor die bij mij op de bodem zit. Door extern te meten heb ik kunnen voorkomen dat ik de hopstand-hop bij 90 graden uitvoerde, met een veel te hoge IBU als gevolg.

Lang verhaal kort: corrigeren jullie voor dit soort verschillen, of vertrouw je op de ketel en komt er sowieso bier uit? Dat laatste is bij mij nog het geval, maar ik kan me voorstellen dat zeker tijdens het maischen je gemiddeld in de ketel veel lager zit dan het recept en dus een veel droger bier krijgt?

Snelbier

In de Brewmonk (zelfde opzet als Hopfengott) zelfde temperatuurverschillen..
- Lagere temperatuur buitenkant is relatief weinig wort, doe ik niets mee.
   Met een isolatie-mantel zal de afwijking minder zijn, maar ik laat het zo, nog géén rare dingen ervaren met het bier.
- Moutkorf (grootste wortvolume) is 1'C kouder dan sensor aangeeft.
  Ik maisch gewoonlijk op 65 +72'C (vlgs sensor).  Zal dus werkelijk 64-71 zijn? Ik laat het zo, ben niet anders gewend.
  Vergistbaarheid (SG-end) komt meestal goed, dus wat moet ik er nog mee..
- Bij koelen moet je inderdaad oppassen dat je HOMOGEEN wort meet, en geen koeling tegen de bodem-sensor.
 Koeler even door het wort roeren, en opnieuw aflezen voor werkelijke temperatuur.
Groet,  Snelbier.

beun

Ik heb net 2 keer met een Brew Monk gebrouwen. Normaal gebruik ik een vaste 100 liter opstelling.
Wat mij inderdaad opviel waren de grote verschillen in temperatuur tussen de waarde die de sensor meet en de waarde in de moutkorf gemeten met een andere thermometer.
Tot soms wel 6 graden. De automaat was alweer aan de volgende stap begonnen maar de temperatuur in de korf was nog veel te laag. Na lang maischen en vaak roeren wel een rendement van 75% behaald.

Ik zou het geen automaat willen noemen want je moet het proces echt goed in de gaten houden en bijsturen. Zeker als je een  recept exact wil volgen.
Vertrouwen doe ik het zeker niet.

Gossi

Als je de pomp erg knijpt zoals sommigen doen krijg je grote temperatuursverschillen. Als het wort niet goed door het filterbed kan lopen zal de temp in de moutkorf dramatisch zakken. Geeft slecht rendement.
Men roert het eerste half uur niet voor niets. Daarna is het filterbed goed doorlatend en is de temp redelijk in de buurt.
De fijnheid van het schrootsel is extreem belangrijk en kan eigenlijk alleen vastgesteld worden door zo veel mogelijk te brouwen. Leer je automaat kennen en de brouwdag zal soepeltjes en vlot verlopen.
Een paar graden verschil is niet erg, en is niet te proeven. Voor de puristen onder ons lijkt me een brouwautomaat daarom geen goede investering omdat die  je werk uit handen neemt wat je eigenlijk liever niet wilt.
Met koelen krijg je grote verschillen wat mij logisch lijkt.
Brouw ze.


Jan de Graaff

Hoewel ik mijn ketel 'geüpgraded" heb door de hele electronica te vervangen door een BrewUNO opstelling, heb ik die wel moeten kalibreren. Ik heb ervoor gekozen om dat te doen op de temperatuur op ongeveer een derde vanaf de onderkant van de moutkorf. En de pomp niet knijpen, of zo min mogelijk als toch nodig.

De standaard electronica kun je niet kalibreren, maar je kunt wel de afwijking bepalen. En die dan bij de ingestelde temperatuur optellen of er van aftrekken zodat je ongeveer goed uitkomt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.