Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Russian Imperial Stout - Schiet erop los  (gelezen 1444 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bruxiee

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Russian Imperial Stout - Schiet erop los
« Gepost op: 23-01-2018 21:19 u »
Hoi medebrouwes,

Voor komend weekend staat onderstaande RIS op de planning.

Kom maar op met de opmerkingen!


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRIS
Brouwdatum23-1-2018
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters21
Gewenst begin SG1096 (9,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater33.07 liter
Maischdikte3.00 l/kg
Maischwater19.07 liter
Spoelwater8.47 liter
Kooktijd90 Min.
Berekende kleur369 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid45 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (WM)61.0 %5,000 kg4 EBC
Caramelmout 120 (HM)18.3 %1,500 kg130 EBC
Chocolade mout (BM)4.9 %0,400 kg900 EBC
Black (CM)3.7 %0,300 kg1325 EBC
Kristalsuuiker12.2 %1,000 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Chinook14.6 %15 gr90 Min.37 EBU
Tettnang4.0 %35 gr10 Min.8 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortMangrove Jack's M15 Empire Ale
Gist toegevoegd alsKorrelgist


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
140C15 minuten3.00 l/kg
267C90 minuten3.00 l/kg
378C5 minuten3.00 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Spilly

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Russian Imperial Stout - Schiet erop los
« Reactie #1 Gepost op: 24-01-2018 10:21 u »
Toch oppassen met de M15. Deze zou volgens de specs, maar een alcoholtolerantie hebben van 8%.

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Russian Imperial Stout - Schiet erop los
« Reactie #2 Gepost op: 24-01-2018 11:10 u »
Toch oppassen met de M15. Deze zou volgens de specs, maar een alcoholtolerantie hebben van 8%.

Bovendien is mijn ervaring met de M15 dat deze maar een 65% vergistingsgraad haalt.
Zou voor een BE-256 of de US-05 gaan, die zijn beide tamelijk clean en vooral de BE-256 gaat heel ver door.

Offline beershine

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Russian Imperial Stout - Schiet erop los
« Reactie #3 Gepost op: 24-01-2018 13:13 u »
Bruxiee, Ik zou de 40 graden maischstap eruit halen

Step1  67C 60 min
Step2  73C 10 min

IBU 60
Gist US-05 (2 pakjes)

misschien iets minder cara, en wat geroosterde gerst. 4%

Succes.





Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.499
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Russian Imperial Stout - Schiet erop los
« Reactie #4 Gepost op: 24-01-2018 14:38 u »
Ik zou pale mout nemen ipv pils. Pils houden voor bleke bieren. Pale heeft ook wat meer body.

Offline Jan iets Grunn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Russian Imperial Stout - Schiet erop los
« Reactie #5 Gepost op: 24-01-2018 15:42 u »
Ik begrijp de berekening van het water niet. Maischwater plus spoelwater= 28 liter. Benodigd brouwwater is 33 liter.
Circa 7 kilo mout houdt ongeveer 7 liter vocht vast, dan 3,75 liter kookverlies houdt in ongeveer 11liter waterverlies. Om 21 liter wort over te houden ben je dus 32 liter water nodig. De 33 liter klopt dus, maar de hoeveelheden maischwater en spoelwater moeten meer.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Russian Imperial Stout - Schiet erop los
« Reactie #6 Gepost op: 24-01-2018 17:44 u »
Ik vind de moutstort heel erg dominant richting de erg donkere mouten. In combinatie met 12% suiker zou deze wel eens te gebrand uit kunnen pakken.
Minder cara, 1 % minder choco en 1% minder gerst en dan opvullen met brown malt (6 tot 10%).

Als je het zo wilt laten dan zou ik de chocolade en gebrande gerst pas op het eind van de maisch toevoegen.

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 395
  • Land: nl
Re: Russian Imperial Stout - Schiet erop los
« Reactie #7 Gepost op: 24-01-2018 18:24 u »
Te veel donkere mouten. Brengt alleen maar de doorvergisting in gevaar. Hij is pikzwart vanaf 150 EBC. Wil je stroperigheid, dan zou ik de suiker vervangen door havervlokken. Mocht het abv% te laag zijn, kun je dit altijd nog bij de navergisting bijsturen met (kandij)suiker.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.275
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Russian Imperial Stout - Schiet erop los
« Reactie #8 Gepost op: 25-01-2018 00:10 u »
Erg veel caramout, zou ik zeggen. Ik ben bang dat het bier zo qua smaak een erg gebrande, hoogalcoholische zwarte dubbel wordt. Persoonlijk hou ik wel van veel donkere mouten, dus dat zou ik niet veranderen.
Ik zou kiezen voor minder suiker en meer pilsmout, en dan eigenlijk pale mout. Dit komt de volmondigheid ten goede. De opmerking van William wbt het later toevoegen van de donkere mouten zou ik ook aanraden.
Ik zou ook de IBU opschroeven naar 60 - 70 voor genoeg tegenwicht tegen het zoete als je de caramout zo laat, en 55 - 60 als je het percentage caramout verlaagt naar 10 - 12%.
Verder zou ik us-05 of nottingham gebruiken. Lekker clean en gist goed ver uit.
De suiker na de hoofdvergisting toevoegen helpt met goed uitgisten, en mocht je dan eventueel meer willen toevoegen omdat je rendement tegenvalt is dat ook handiger, zoals pippakilinova al zei.

Offline Bruxiee

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Russian Imperial Stout - Schiet erop los
« Reactie #9 Gepost op: 25-01-2018 19:56 u »
Bedankt voor alle opmerkingen.

Heb het recept iets aangepast.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRIS
Brouwdatum28-1-2018
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters21
Gewenst begin SG1100 (10,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater33.37 liter
Maischdikte3.00 l/kg
Maischwater25.48 liter
Spoelwater9.08 liter
Kooktijd90 Min.
Berekende kleur262 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid70 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout (BM)58.8 %5,000 kg6 EBC
Havermout11.8 %1,000 kg4 EBC
Caramelmout 120 (DM)11.8 %1,000 kg120 EBC
Chocolade mout (BM)3.5 %0,300 kg900 EBC
Black (CM)2.4 %0,200 kg1325 EBC
Kristalsuuiker11.8 %1,000 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Chinook14.6 %15 gr90 Min.37 EBU
Nugget14.5 %10 gr90 Min.24 EBU
Tettnang4.0 %40 gr10 Min.9 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safale US-05
Gist toegevoegd alsKorrelgist


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
140C15 minuten3.00 l/kg
267C90 minuten3.00 l/kg
378C5 minuten3.00 l/kg



Tags: