Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste RIS brouwen  (gelezen 605 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline IPA

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste RIS brouwen
« Gepost op: 13-01-2018 18:09 u »
Dag beste medebrouwers,

Met mijn brouwclubje hebben we nu een stuk of tien bieren gebrouwen en de laatste was de 'Robuuste Rookporter' uit het boek van Adri Otte. Dit smaakte naar meer. Tegelijkertijd ben ik deze winter meer zwaardere en rokerige bieren gaan drinken. Hemel en Aarde van De Molen is geweldig. Tijd om meer van zulke bieren te brouwen, tijd voor een russian imperial stout.

In de wereld van de zware bieren zie ik veel verschil in zoetheid. Waar ik nu erg benieuwd naar ben is waarom sommige bieren beduidend zoeter zijn dan andere. Dit staat mij persoonlijk een beetje tegen. Hoewel er waarschijnlijk 100 redenen zijn ben ik benieuwd waar de belangrijkste redenen waarom sommige zware bieren zoeter smaken. Ligt dit aan het maischen en worden er meer onvergistbare suikers omgezet? Of ligt het aan de keuze van de gist en gisten sommige verder door?


Verder ben ik op zoek naar een recept voor een bier zoals Hemel en Aarde: simpel gezegd turf, rook, "goed kauwen" en hoog alcoholpercentage. Heeft iemand tips?


Alvast bedankt,
Koen

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.421
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste RIS brouwen
« Reactie #1 Gepost op: 13-01-2018 22:09 u »
Waar ik nu erg benieuwd naar ben is waarom sommige bieren beduidend zoeter zijn dan andere.
Koen

Meer restsuikers maar ook meer esters. Restsuikers hebben overigens een lage zoetkracht.
De gistkeuze is belangrijk. Er zijn gisten die verder uitgisten. En er zijn gisten die veel esters aanmaken.

Tags: