Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)  (gelezen 2675 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline erwinl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • www.deceijser.nl
Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Gepost op: 13-01-2018 16:44 u »
Hallo allemaal,

Al enige tijd heb ik niet veel van mij laten horen, maar zelf heb ik continue wel het forum in de gaten gehouden.
Zoals een aantal nog zullen weten heb ik in het verleden in mijn oude woning in losser gebrouwen in het schuurtje met een zelfbouw RIMS.
Jammer genoeg kon ik hier alleen in de zomer brouwen omdat het in de winter niet te doen was.

Gelukkig hoorde ik via via dat er een woning te koop zou komen in mijn geboorte dorpje Tilligte met een grote schuur.
Hier hebben we direct een bod gedaan en is deze ook geaccepteerd, we hoefden alleen nog onze eigen woning te verkopen  :proost:
Gelukkig is ook dit goed gekomen dus inmiddels woon ik ongeveer een half jaartje in de nieuwe woning.

Zelf ben ik toen een beetje aan het oriënteren gegaan en heb ik de oude set te koop gezet, deze is ook gekocht door een mede forumlid.
Hierna heb ik de Grainfather aangeschaft en deze bevalt tot op heden nog erg goed.
Al snel kwam ik erachter dat het brouwen in de garage zonder afzuiging en waterleidingen toch erg waardeloos was, hierop heb ik besloten om het nou toch maar eens wat beter aan te pakken.

Het resultaat:



Het vergisten gebeurd momenteel met de Grainfather CCT, deze kan nu alleen nog verwarmen maar in de toekomst hoop ik deze te voorzien van een tapkoeler.

Momenteel zijn we bezig om een semi automatische flessenvuller te bouwen, iets verder in dit topic zal duidelijk worden waarom.
De bedoeling is om de flesjes zelf in te voeren door een ruimte tussen twee profielen.
Als een flesje dan een vast punt heeft bereikt willen we op een knop drukken waarna de tegendrukvuller omlaag komt en het flesje vult.
Het tweede station is een pneumatische cilinder die het dopje erop drukt.

De status van dit project is momenteel zo, hopelijk zijn maandag de gefreesde onderdelen klaar waarna ik verder kan.



Om het bier tegen het nulpunt aan te koelen voor het afvullen is een koelkast nodig, de linkse koelkast is temperatuur gestuurd.
De rechtse koelkast heb ik voor € 15,- van Marktplaats afgehaald, ledstripje erin en het lijkt heel wat.



Het afvullen en onder druk brengen zal gebeuren met de welbekende soda kegs.


Het nadeel en voordeel in een klein dorpje is dat iedereen je kent en iedereen een beetje weet wat je doet.
Het verhaal ging uiteraard erg snel rond dat ik zelf op hobbymatige wijze bier brouwde, dit kwam ook terecht bij een Oldtimer vereniging.
Deze vereniging organiseert één keer per jaar een groot festival, op dit festival wordt op oude wijze graan gedorst en gemaaid.
Uiteraard is een brouwdemonstratie dan een welkome aanvulling.

In het verleden is dit eerder gedaan door een (toen nog) hobby brouwerij en deze hebben een tik op de vingers gehad van de bevoegde autoriteiten.
Om dit te voorkomen ben ik mij gaan verdiepen in het proces om een brouwerij op papier te hebben.
De meeste zullen hier al direct zeggen dat dit niet rendabel is maar ik hoop dat jullie begrijpen dat dit helemaal niet de bedoeling is, de bedoeling is op legale wijze mensen te laten genieten van je eigen biertje en het enthousiasme over te dragen.
Momenteel zal dit alleen geld kosten maar dit is geen probleem naast mijn vaste baan, en je weet nooit waar een begin eindigt.
Een hobby mag uiteraard ook wel iets kosten, en als ik hier ooit huurbrouwen mee kan bekostigen ben ik erg blij.

Dit traject is ingezet met een vraag richting de ondernemersdesk van onze gemeente, hier werd ik al snel gekoppeld aan een milieu / omgevings deskundige.
Gelukkig voor mij hield deze deskundige van bier en hier heb ik dankbaar gebruik van gemaakt door hem er een aantal te schenken.
Toen was het een kwestie van tijd voor de milieu vergunning en omgevingsvergunning voor 100 liter per week op de mat viel, het bestemmingsplan is al geschikt.

De volgende stap was het aanvragen van een KVK nummer, een half uurtje verder en €50 euro lichter is dit erg makkelijk geregeld.

Momenteel liggen de papieren voor de accijns goederenplaats bij de douane, hier verwacht ik niet erg veel problemen aangezien de ruimte toegankelijk is vanaf de grote straat.
De melding bij de voedsel en waren autoriteit is gelukkig ook een formaliteit waarna de brouwerij een feit is.

Hierna begint natuurlijk de echte papierhandel maar met een vader die ruime ervaring heeft bij één van 's lands grootste brouwers en een aantal bevriende brouwers en een accountant en cafehouder als kameraad zou ook deze basis relatief makkelijk moeten worden gelegd.

Zoals eerder aangegeven verwacht ik er niks mee te verdienen, maar het zou erg leuk zijn als ik met het kleine beetje omzet de ingrediënten kan betalen en kan door investeren naar iets grotere ketels.

Al met al vind ik het een erg leuk traject en hoop ik dat jullie graag op de hoogte worden gehouden van de toekomstige technische en administratieve ontwikkelingen.

In de toekomst hoop ik toch iets meer plaatjes toe te kunnen voegen en iets minder tekst, maarja een eerste post bevat nu éénmaal veel informatie  :huilen:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Brouwerij de Ceijser
« Reactie #1 Gepost op: 13-01-2018 18:01 u »
Super dat je het zo gaat aanpakken.  :petje-af: Ik ben zeer benieuwd hoe eea verder gaat. Succes met de brouwerij. :groots:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.466
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brouwerij de Ceijser
« Reactie #2 Gepost op: 13-01-2018 22:13 u »




Als je die afzuigkap aanzet op de hoogste stand, dan zuigt ie zo je Grainfather op... ;D ;D ;D

Offline erwinl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • www.deceijser.nl
Re: Brouwerij de Ceijser
« Reactie #3 Gepost op: 14-01-2018 09:53 u »
Als je die afzuigkap aanzet op de hoogste stand, dan zuigt ie zo je Grainfather op... ;D ;D ;D

 :groots: :groots:

Zou wat zijn, moet ik hem bij de buren weer uit de tuin halen.

Offline PiWi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwerij de Ceijser
« Reactie #4 Gepost op: 14-01-2018 14:02 u »
Erg interessant; houd ons op de hoogte aub.

Offline FrankOD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwerij de Ceijser
« Reactie #5 Gepost op: 14-01-2018 14:45 u »


Mijn schoonvader stuurde me van de week dit door

Veel succes!
Groeten uit Losser

Offline erwinl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • www.deceijser.nl
Re: Brouwerij de Ceijser
« Reactie #6 Gepost op: 14-01-2018 15:14 u »


Mijn schoonvader stuurde me van de week dit door



Dank je!
Zelf was ik ook blij verrast met deze publicatie.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.221
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwerij de Ceijser
« Reactie #7 Gepost op: 15-01-2018 09:26 u »
Dank je !
Zelf was ik ook blij verrast met deze publicatie.

Succes Erwin, dat dit in Dinkelland te regelen valt, biedt mogelijkheden ;).
Wordt het dadelijk ook bij café Haamberg geschonken? Dan proberen we wat met dweildinsdag ;)

Groeten uit Rossum!

Offline erwinl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • www.deceijser.nl
Re: Brouwerij de Ceijser
« Reactie #8 Gepost op: 15-01-2018 14:41 u »
Succes Erwin, dat dit in Dinkelland te regelen valt, biedt mogelijkheden ;).
Wordt het dadelijk ook bij café Haamberg geschonken? Dan proberen we wat met dweildinsdag ;)

Groeten uit Rossum!

Ze waren erg makkelijk dus dat is geen probleem.
Bij Café Haamberg (Koapman) verwacht ik het niet snel, Tilligte is (helaas) een echt pils dorpje.
Ik zal het in Ootmarsum moeten proberen.

Offline erwinl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • www.deceijser.nl
Re: Brouwerij de Ceijser
« Reactie #9 Gepost op: 29-01-2018 21:00 u »
Afgelopen vrijdag zijn we verder gegaan met de afvullijn, helaas bleek dat de aangekochte cilinder voor de dopjes bij lange na niet sterk genoeg was.
Direct weer zoeken op Marktplaats en hier in de buurt was een man die nog een mooie grote cilinder had liggen.

Let absoluut niet op de muziek, hier in de buurt is dat vrij normaal maar de meesten zullen dit niet echt waarderen. :groots:




Het principe is erg makkelijk, de eerste cilinder komt omlaag en drukt de tegendrukvuller in het flesje, hierna open je de koolzuur tank en zet je het flesje onder druk.
Hierna open je de bierleiding, maar door de druk in het flesje stroomt er nog niks.
Als laatst laat je de druk in het flesje langzaam weglopen waardoor er bier in het flesje kan worden gevuld, dit bier is al voorzien van koolzuur.

Aan dit hele proces zitten wel een aantal nadelen, uiteraard heb je helder biertankjes nodig om het bier onder druk te krijgen (in dit geval soda kegs).
Ook moet het bier rond de 0 graden zijn anders schuimt het alsnog.

Zaterdag morgen heb ik een barley wine gebotteld, deze was uitgegist in mijn Conical fermenter.
Deze is afgevuld met bottelsuiker in plaats van onder druk.
Nu heeft Grainfather een hele mooie pressure kit maar ik dacht dit kan ook goedkoper en makkelijker.
Standaard wordt er een stop bijgeleverd met een waterslot, dit waterslot is een standaard waterslotje.
Nu heb ik dit waterslot afgeknipt en een koolzuur leiding verhit zodat deze er precies overheen paste.
Het geheel op 0,6 bar en het liep als een tierelier.



Hierna is de bottelsuiker toegevoegd en kon het bottelen beginnen, zelf vond ik dit iets fijner werken omdat je natuurlijk geen schuimvorming hebt.
Wel moet ik nu weer 2 weken wachten voordat het bier op druk is, gelukkig verloopt dit proces altijd vrij vlot in de gistkast op 20 graden.

Hier nog een paar foto's van de vullijn:

Doppendrukker:


Gehele lijn:


De bedoeling is om het gehele proces nu te automatiseren zodat de cillinders automatisch omhoog komen nadat de fles vol is.
Dit zal gebeuren met weerstandsmeting, een kameraad van mij zal hier de software voor schrijven echter verwacht ik dat dit pas dit voorjaar klaar is.

Nu zal het systeem niet zozeer de vulsnelheid verhogen want het is niet dat ik met 2 vulpijpjes of zo werk, maar het is nu wel een feestje om 100 flesjes op een avond te bottelen.
Qua kosten is het ook nog te over zien, ik verwacht dat dit tot nu toe op €150,- zit met alle twee de handse materialen.

De rest van het vergunningsproces etc. ligt momenteel nog bij de Douane, hier zullen we dus nog eventjes op moeten wachten.



Offline FrankOD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #10 Gepost op: 29-01-2018 21:15 u »
Mooi werk! (En fijn stukje muziek, Accent FM? :p )

Offline erwinl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • www.deceijser.nl
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #11 Gepost op: 29-01-2018 23:13 u »
Mooi werk! (En fijn stukje muziek, Accent FM? :p )

Klopt helemaal  :groots:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.221
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #12 Gepost op: 29-01-2018 23:36 u »
Haha, AccentFM wordt ook hier nog een begrip!

Mooi verslag Erwin, en een fijne polka op z'n tijd is niks mis mee :D


Groet, de Firma Marantz, nu live op AccentFM

Offline erwinl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • www.deceijser.nl
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #13 Gepost op: 30-01-2018 14:46 u »
Haha, AccentFM wordt ook hier nog een begrip!

Mooi verslag Erwin, en een fijne polka op z'n tijd is niks mis mee :D


Groet, de Firma Marantz, nu live op AccentFM

 8)

Offline erwinl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • www.deceijser.nl
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #14 Gepost op: 30-01-2018 14:52 u »
Nu de afvullijn een beetje zijn einde nadert ben ik ook aan het kijken om de capaciteit lichtelijk uit te breiden naar 100 L per keer, de Grainfather zal dus gedeeltelijk verdwijnen en misschien alleen voor kleine brouwsels worden gebruikt.

Nu ben ik wel super tevreden over de Grainfather besturing en deze overschiet eigenlijk nooit met zijn element.
Zelf had ik het volgende in gedachten:

Een 120 liter RVS pan met daarin een 9 kW spiraal, deze spiraal wordt dan aangesloten op drie SSR's die weer worden gestuurd door de besturing van de Grainfather.
Dit lijkt gek maar volgens mij is de besturing van de Grainfather ook maar een simpel relais wat pulserend aan en uit gaat met de nodige intelligentie.

Iemand hier een mening over, of heeft iemand een alternatieve besturing die pulserend werkt (Grainfather kost ook maar € 130,-)

Offline freelive

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 154
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #15 Gepost op: 30-01-2018 15:30 u »
Ik heb ook zo'n regeling maar durf er niet meer als 2000 W op te zetten.
Is een hele mooie regeling geen overshoot.
Er zit een triac regeling in heb ik wel eens gelezen maar zoveel electronica verstand heb ik ook niet
maar niet relais geschakeld in ieder geval.
Maar op het forum zijn genoeg experts.
gr C

Offline erwinl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • www.deceijser.nl
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #16 Gepost op: 28-04-2018 23:01 u »
Het is een tijdje geleden maar gelukkig is er erg veel gebeurd de afgelopen tijd.

De aanvragen waren ontvangen bij de Douane en het was blijkbaar erg moeilijk om alles te beoordelen en een afspraak te maken, na een tijdje heen en weer gemaild te hebben lag er plots een brief op de mat met de goedkeuring van de Accijns goederenplaats.
Het blijkt wel dat het ook hier moeizaam gaat en de informatie die je terug krijgt om te huilen is, zo vroeg de man van de Douane hoe ik dan wel niet de suikers ging meten, mijn antwoord was voor de start van de vergisting met een hydrometer. Volgens de Douane was dit het goede antwoord echter moest ik pas meten bij gereed uitvergist product, op zich prima voor mij want dan valt alles in het laag alcoholische segment maar wel jammer dat ze zelf niet helemaal weten waar het over gaat.
Hierna heb ik bij de voedsel en waren autoriteit een melding gemaakt van een nieuwe brouwerij en zie hier de jongste brouwerij van Twente.

Om alles in goede lijnen te leiden was het belangrijk om een aantal processen te automatiseren en makkelijker te maken.
De start hiervan was de semi automatische afvuller, deze is nu helemaal klaar zoals is te zien in het volgende filmpje.
Het enige wat je met de hand moet doen is het flesje door drukken en het dopje er op leggen.

(Let op volume, de compressor sprong helaas net aan)



Uiteraard is het ook handig dat er een etiketje op het flesje zit, nu ik zogenaamd commercieel bezig ben is het vanzelfsprekend een verplichting. Omdat een automatische stickermachine nu nog een beetje buiten het budget ligt en de investering elders worden gedaan heb ik met hout een hulpmiddeltje gebouwd.



Mijn laatste aankoop was een SS Brewtech vergistingsvat van 150 liter.



Uiteraard is temperatuurs afhankelijke vergisting een must, verwarmen gebeurd door een verwarmingslint van Alieexpress en koelen door een waterkoeler van een koffiezet apparaat.
Via Marktplaats was ik al tijden op zoek naar een bierkoeler maar ik vond deze echt super prijzig of ze waren erg verouderd.
Op een helder moment dacht ik dat sommige DE koffiezetapparaten een koeler hebben en dit misschien goedkoper is, dit klopte ook want deze koeler was maar €25,- euro en functioneer exact hetzelfde als een tapkoeler.



Het komt er eigenlijk op neer dat de thermostaat STC-1000 een pompje aan stuurt die weer het water rond laat circuleren door de waterkoeler. Cold crash tot 4 graden is dan ook geen enkel probleem meer.
Alles weer netjes weg gebouwd in een kastje ziet het er als volgt uit:



Uiteraard hoort bij de nieuwe commerciële opzet ook nieuwe commerciële marketing, als eerste hebben we een nieuw etiket gemaakt en een ontwerp voor viltjes.





Uiteraard ben ik erg benieuwd naar jullie meningen, ook hoor ik graag of iemand brouwt of brouwers kent die 150L kunnen brouwen via een elektrische brouwketel.





Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.466
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #17 Gepost op: 29-04-2018 00:22 u »
Ik zie een filmpje van 31 seconden en in die tijd is er nog niet eens 1 flesje gebotteld... met dopje erop...

Met zo'n snelheid kan je net zo goed met de hand afvullen...1 a 2 flesjes per minuut moet toch zeker mogelijk zijn... :brouwen:

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #18 Gepost op: 29-04-2018 00:39 u »
Ik vind vooral die etiketten mal briljant bedacht.

Offline erwinl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • www.deceijser.nl
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #19 Gepost op: 29-04-2018 00:53 u »
Ik zie een filmpje van 31 seconden en in die tijd is er nog niet eens 1 flesje gebotteld...met dopje erop....

Met zo'n snelheid kan je net zo goed met de hand afvullen...1 a 2 flesjes per minuut moet toch zeker mogelijk zijn... :brouwen:

Het was testen, normaal is de druk hoger en gaat het sneller.
Ik had geen hekel aan met de hand vullen maar het bleef en is een gesmeer als je niet op let.
Ook heb ik nu een constante vulhoogte wat eerst wel eens een probleem gaf.

* Heb het filmpje nog eens terug gekeken en hier gaat het wel heel langzaam, nu gaat het ongeveer 3x zo snel.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.221
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #20 Gepost op: 30-04-2018 09:39 u »
Ziet er mooi uit Erwin.

Ben erg benieuwd naar je ervaringen met de SS Brewtech, vind het namelijk erg mooie CCT's, maar ook wel redelijk prijzig ;)

Offline CeesM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #21 Gepost op: 30-04-2018 11:04 u »
Het blijkt wel dat het ook hier moeizaam gaat en de informatie die je terug krijgt om te huilen is, zo vroeg de man van de Douane hoe ik dan wel niet de suikers ging meten, mijn antwoord was voor de start van de vergisting met een hydrometer. Volgens de Douane was dit het goede antwoord echter moest ik pas meten bij gereed uitvergist product, op zich prima voor mij want dan valt alles in het laag alcoholische segment maar wel jammer dat ze zelf niet helemaal weten waar het over gaat.
Ja, die ambtenaar slaat de plank volledig mis. Accijnzen op bier wordt bepaald op het stamwortgehalte in Plato punten. Ongeacht in hoeverre het vergist is. Dus enkel het begin SG meten.
Ik heb nog een opmerking op je startlijstje. Ik kon niks vinden over je BTW-nummer aanvragen bij de Belastingdienst. Dat moet je ook doen indien de Belastingdienst jou niet als ondernemer beschouwd.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.576
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #22 Gepost op: 30-04-2018 13:33 u »

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.002
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #23 Gepost op: 30-04-2018 14:34 u »
Mooi project.

Hoe meet je de vulhoogte van het flesje?
Stroomkring met het rode draadje??

Offline erwinl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • www.deceijser.nl
Re: Brouwerij de Ceijser (Update vuller 29-01-2018)
« Reactie #24 Gepost op: 30-04-2018 18:41 u »
Je maakt een tarwebier?

Niet alleen tarwe maar blijkbaar wil het oog wat en is deze gekozen uit een aantal plaatjes.

Tags: