Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schimmel?  (gelezen 1180 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Schimmel?
« Gepost op: 13-01-2018 10:47 u »
Hoi,

Ik heb vorige week een zware tripel gebrouwen, het ging behoorlijk voorspoedig en de hoofdgisting was al klaar na 5 dagen. Vervolgens heb ik afgelopen woensdag het bier overgeheveld naar een mandfles voor nagisting maar nu drijven er witte vlokken op wat lijkt op schimmel  :(

Er lijkt geen activiteit meer uit het waterslot te komen maar kan helaas de SG niet meten, zou ik nu al kunnen bottelen voor de verdachte vlokken zich uitbreiden?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 389
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Schimmel?
« Reactie #1 Gepost op: 13-01-2018 11:22 u »
De densiteit meten kan je altijd, door er met een hevel een beetje uit te hevelen naar een maatglas met densiteitmeter.
Voor je gaat bottelen eerst eens proeven van die witte vlokken en ook van het bier.
Als het echt schimmel is dan is uw bier besmet met alle gevolgen vandien.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.548
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schimmel?
« Reactie #2 Gepost op: 13-01-2018 20:20 u »
Zou een beginnende kaaminfectie kunnen zijn. Daar is al veel over geschreven op het forum. Zoek maar eens op 'kaam'.

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Schimmel?
« Reactie #3 Gepost op: 13-01-2018 21:35 u »
Bedankt, ik heb het gezien en heb het bier weggegooid... 18 liter liefde door de gootsteen :(
Volgende week weer proberen! :)

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Schimmel?
« Reactie #4 Gepost op: 13-01-2018 22:21 u »
Ik zou van de 18 liter een 15 literfles gevuld hebben en de rest weg. Boven in de hals een laagje hoogwaardige alcohol en dan enkele weken laten staan. Kaam heeft zuurstof nodig en dat sluit je zo af. Misschien was het nog iets geworden maar het is jouw keuze en als je het achter je laat is t ook prima.
Kaam is hardnekkig dus maak je spullen overdreven schoon ter voorkoming in de toekomst dat er nog iets van kaam is blijven hangen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.548
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schimmel?
« Reactie #5 Gepost op: 13-01-2018 22:56 u »
Kaam heeft zuurstof nodig en dat sluit je zo af.

Kaam is een gist. Ook bekend onder de naam candida. Het heeft zuurstof niet per se nodig. Wel gaat de groei van deze gist veel sneller onder aerobe omstandigheden.
Zie bijvoorbeeld https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15991052

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 300
  • Land: 00
Re: Schimmel?
« Reactie #6 Gepost op: 13-01-2018 23:25 u »
Wie zegt dat het schimmel is? Vaak zie je na overhevelen enige gistactiviteit, er ontstaat bij mij op het vloeistofoppervlak een 'kring' van witte belletjes.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.548
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schimmel?
« Reactie #7 Gepost op: 13-01-2018 23:57 u »
Wie zegt dat het schimmel is? Vaak zie je na overhevelen enige gistactiviteit, er ontstaat bij mij op het vloeistofoppervlak een 'kring' van witte belletjes.


De foto is niet erg scherp, maar:
- geen werking waterslot;
- Sjoert heeft het niet over kringen van witte belletjes maar over vlokken die op schimmel lijken;
- voordat kaam een vlies vormt ontstaan er vlekken op het bier die uitbreiden tot een aaneengesloten vlies.
Kortom: hele grote kans dat het kaam is.

Zo te merken was het bier na 5 dagen al uitgegist. De gist bepaalt wanneer de nagisting begint en eindigt. De brouwer heeft daar niet zo veel over te vertellen.
In het geval dat de vergisting is afgerond, of nagenoeg is afgerond is, is het beter niet over te hevelen. In plaats daarvan laat je het bier nog een weekje staan en bottel je daarna het bier. Voorwaarde is wel dat je gistvat luchtdicht is. Als dat niet het geval is loop je een heel groot risico op het oxideren van je bier. Overhevelen naar een goed sluitend vat is in dat geval toch gewenst.

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 300
  • Land: 00
Re: Schimmel?
« Reactie #8 Gepost op: 14-01-2018 00:16 u »

De foto is niet erg scherp, maar:
- geen werking waterslot;
- Sjoert heeft het niet over kringen van witte belletjes maar over vlokken die op schimmel lijken;
- voordat kaam een vlies vormt ontstaan er vlekken op het bier die uitbreiden tot een aaneengesloten vlies.
Kortom: hele grote kans dat het kaam is.

Zo te merken was het bier na 5 dagen al uitgegist. De gist bepaalt wanneer de nagisting begint en eindigt. De brouwer heeft daar niet zo veel over te vertellen.
In het geval dat de vergisting is afgerond, of nagenoeg is afgerond is, het beter niet over te hevelen. In plaats daarvan laat je het bier nog een weekje staan en bottel je daarna het bier.

Klopt, maar ik denk dat Sjoert zijn batch toch te snel weggegooid heeft. Ik heb ook wel eens rare propjes of vlokken gezien na het overhevelen, volgens mij zijn dat eerder de laatste 'stuiptrekkingen' van de gist, die reageert op O2 dan kaam.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.548
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schimmel?
« Reactie #9 Gepost op: 14-01-2018 00:48 u »
Klopt, maar ik denk dat Sjoert zijn batch toch te snel weggegooid heeft. Ik heb ook wel eens rare propjes of vlokken gezien na het overhevelen, volgens mij zijn dat eerder de laatste 'stuiptrekkingen' van de gist, die reageert op O2 dan kaam.

Bewust is door mij verwezen naar de zoekfunctie. Aan de hand van de zoekresultaten kan bepaald worden of sprake is van kaam of niet. En er zijn ook bouwers die vinden dat een bier met een kaaminfectie nog te drinken is. Ook dat is te lezen op het forum.

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Schimmel?
« Reactie #10 Gepost op: 14-01-2018 20:43 u »
Bedankt voor de reacties, ik heb er afstand van genomen voordat ik me er teveel aan zou gaan hechten. Ondanks dat ik nog steeds pijnscheuten voel in mijn hart omdat het proces verder geheel naar wens was verlopen voelt dit goed aan en wilde mezelf verdere pijn en moeite sparen omdat ik relatief weinig koelruimte en een lichtelijke drang naar perfectionisme heb, ik begin dan ook liever aan een verse batch met hetzelfde recept..

Wordt vervolgd  :biersmile:

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Schimmel?
« Reactie #11 Gepost op: 16-01-2018 09:39 u »
Een goede vriendin had het over de schimmel mucorales of een aspergillus..
Iemand daar bekend mee?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.074
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schimmel?
« Reactie #12 Gepost op: 16-01-2018 10:02 u »
Citaat
De Mucorales vormen een orde van lagere schimmels (Zygomycota). De mucorales worden gekenmerkt door een grote diversiteit en hebben een weinig vertakt mycelium. Ze hebben geen gespecialiseerd voedingspatroon, waardoor ze kunnen leven van verschillende substraten. Informeel worden de soorten uit deze orde ook wel broodschimmels genoemd.


Aspergillus lijkt me onwaarschijnlijk:


Aspergillus is een geslacht dat uit ongeveer tweehonderd schimmelsoorten bestaat, die over de hele wereld voorkomen. Het is een draadvormige schimmel. De schimmel komt van nature voor in hooi en compost.

Tags: