Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Even voorstellen: Wout  (gelezen 1133 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wvo88

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Even voorstellen: Wout
« Gepost op: 12-01-2018 07:01 u »
Hallo Allemaal,

Mijn naam is Wout, 29 jaar en woonachtig in Veghel.
Twee jaar terug ben ik begonnen met brouwen doordat ik een hemapakket cadeau had gekregen. Na mijn eerste brouw was ik meteen enthousiast. Echter vond ik brouwen met moutextract toch als koken met maggi (een beetje van jezelf en een beetje van Maggi). Dus heb ik twee weckpannen van 27 liter aangeschaft en een filteremmer gemaakt. Later een hevelfilter gemaakt en een van een oude koelkast een vergistingskast gemaakt.
Door de vele info op dit forum, heb ik in de afgelopen twee jaar geen vragen hoeven stellen. Alle vragen die ik had, waren namelijk al veelvuldig gesteld.
Toch vandaag een vraag.

Ik heb afgelopen zondag een bier gebrouwen met start sg van 1052. Brouwdag heeft geen problemen opgeleverd. Het is de eerste keer dat ik met een Gozdawa gist werk. Ik heb het wort bij 20 graden weggezet. De emmer stond bol maar weinig activiteit in het waterslot. Ik heb de temperatuur verhoogd naar 21 graden. De situatie bleef hetzelfde. Gisteren het SG gemeten en dit bleek 1045 te zijn. Er heeft dus nauwelijks vergisting plaats gevonden. Ik heb in eerste instantie gemeten meet een refractometer maar ook nog nagemeten met een hydrometer. Beide zeggen hetzelfde. Ik heb gisteren het gistvat ligt gezwenkt (gistvat is niet open geweest) en de temperatuur verhoogd naar 22 graden. Zojuist gekeken en het waterslot is ineens actief. De vergisting lijkt dus weer actief te zijn.

Echter vraag ik me af wat het risico is van deze (blijkbaar) verstokte vergisting een of ik de temperatuur nog moet aanpassen gedurende de vergisting of gewoon op 22 graden kan laten staan?
Het gaat trouwens om de gist Gozdawa fruit blanch G1.

Wout

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Basje42

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Wout
« Reactie #1 Gepost op: 12-01-2018 10:03 u »
Volgens mij komt je gist eerder traag op gang. Of is je emmer niet 100% dicht waardoor je de start (borrelen) niet kan zien.
Je hebt toch SG verschil?

Een gestokte vergisting komt m.i. pas later aan de orde als het waterslot al geborreld heeft.

Ik zou mij nog geen zorgen maken.

Offline Wvo88

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Wout
« Reactie #2 Gepost op: 13-01-2018 07:57 u »
Het SG was inderdaad gezakt. Alleen 7 punten in 4 dagen leek me wat weinig. Maar goed, het waterslot staat alsnog goed te pruttelen dus we gaan het zien.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.185
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen: Wout
« Reactie #3 Gepost op: 13-01-2018 19:39 u »
Geduld. Gaat goed komen. Het gebeurt vaker met Gozdawa gisten dat de vergisting minder snel op stoom komt.

De snelheid van starten van de vergisting is afhankelijk van de hoeveelheid gist dat je geŽnt hebt, de hoeveelheid wort, de vitaliteit van de gist en de temperatuur van het wort.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Even voorstellen: Wout
« Reactie #4 Gepost op: 05-02-2018 19:39 u »
Al gebotteld?

Offline TeunvanBreda

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: nl
  • Beer and Food Pairing
Re: Even voorstellen: Wout
« Reactie #5 Gepost op: 21-02-2018 13:13 u »
Welkom Wout! Redelijk in de omgeving woon je, Veghel is niet ver van Oss vandaan. Is het nog gelukt met je brouwsel uit de openingspost?

Offline Wvo88

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Wout
« Reactie #6 Gepost op: 14-05-2018 21:38 u »
Excuses voor de late reactie!
Maar het is helemaal goed gekomen. Het gist had inderdaad wat langer de tijd nodig. Een heerlijk fris witbier geworden die alweer bijna op is. Nu net de gose voor de Brand wedstrijd gebotteld. Dat was ook weer een leerzaam proces. Ben benieuwd of de metingen van Brand een beetje overeen komen met die van mij. Dan ben ik al tevreden😃

Offline Wvo88

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Wout
« Reactie #7 Gepost op: 14-05-2018 21:40 u »
Welkom Wout! Redelijk in de omgeving woon je, Veghel is niet ver van Oss vandaan. Is het nog gelukt met je brouwsel uit de openingspost?

Oss is inderdaad in de buurt. Met de nieuwe brouwwinkel in Beek en Donk mag ik ook niet klagen.

Tags: