Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Esters  (gelezen 535 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Esters
« Gepost op: 11-01-2018 13:14 u »
Wat is het voordeel/nadeel van veel/weinig esters?
Smaakinvloed? Bitter?
Hoge vergistingstemperatuur veel esters?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 270
  • Land: 00
Re: Esters
« Reactie #1 Gepost op: 11-01-2018 13:24 u »
Wat is het voordeel/nadeel van veel/weinig esters?
Smaakinvloed? Bitter?
Hoge vergistingstemperatuur veel esters?


Eerste hit geeft geen direct antwoord, maar wel veel info. Nog vragen?


Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Esters
« Reactie #2 Gepost op: 11-01-2018 13:41 u »
Eerste hit geeft geen direct antwoord, maar wel veel info. Nog vragen?

Dat bedoel ik dus!
Een compleet wetenschappelijk essay over dit onderwerp!

Is er geen simpeler en kortere manier om het een beetje duidelijk te maken?

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Esters
« Reactie #3 Gepost op: 11-01-2018 13:48 u »
Esters zorgen voor:
Bepaalde smaken in je bier (afhankelijk van het type ester)
Body aan je bier
Een ervaring van zoetigheid (kan afhankelijk van het type gist en ester)
Wat meer info:https://www.twortwat.nl/nieuws.detail?item_id=1474066300&type=4&back=1&page=/artikelen

Er ontstaan meer esters als de gist meer gestressed wordt. Dit kan bij een hoger SG, hogere temperatuur of bewust je gist iets onderenten. Andersom kun je dus ook sturen op minder esters.

Offline FrankOD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 79
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Esters
« Reactie #4 Gepost op: 11-01-2018 14:49 u »
Ik lees even mee,  sinds kort in het bezit van een Fermentasaurus waarmee je de mogelijkheid hebt om onder de druk te vergisten. Dit zou leiden tot de vorming van minder esters..  (en daardoor zou je qua temperatuur net iets hoger kunnen gaan zitten, bijvoorbeeld bij een ondergister)

Wil natuurlijk niet je topic kapen  :biersmile:

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 290
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: Esters
« Reactie #5 Gepost op: 11-01-2018 16:07 u »
Het is ook afhankelijk van de gist op zich. Zo heeft de echte Westmalle gist, als je die laat vergisten bij meer dan 22C een ester die heel sterk naar banaan proeft.  Hoe hoger de temp hoe meer banaan je gaat proeven in je bier. Door de ene soms gewild, door de andere dan weer verafschuwd.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Esters
« Reactie #6 Gepost op: 11-01-2018 19:27 u »
Ik wil een zware blondine brouwen en heb een (Amerikaans) recept van internet geplukt!

Vergistingstemperatuur is 25 C oplopend naar 28!
Ik wil vergisten met Wyeast 1214 is dit verstandig?

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Esters
« Reactie #7 Gepost op: 11-01-2018 20:08 u »
Tenzij je van veel hogere alcoholen (en dus een hele scherpe smaak) in je bier houdt zou ik dit doen. Anders veel koeler vergisten. Volgens mij is de aanbevolen vergistingstemperatuur voor deze gist ook max 25C.

Ik zou beginnen op 20 C en dan op laten lopen naar 22-23 C maar niet hoger.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Esters
« Reactie #8 Gepost op: 12-01-2018 10:01 u »
Tenzij je van veel hogere alcoholen (en dus een hele scherpe smaak) in je bier houdt zou ik dit doen. Anders veel koeler vergisten. Volgens mij is de aanbevolen vergistingstemperatuur voor deze gist ook max 25C.

Ik zou beginnen op 20C en dan op laten lopen naar 22-23C maar niet hoger.

Zoiets had ik ook in gedachten!
Morgen brouwen. 40 ltr. samen met mijn dochter! :) :) :)

Tags: