De Claim Van Davyd: wanneer je deze spreadsheet doordacht, correct en volledig invult, dan is het resultaat nauwkeuriger dan wat je kan bereiken met een goedkope Chinese griezel-pH-meter.
Volslagen onzin.
Het programma doet een hele reeks onbekende aannames en komt vervolgens met getalletjes met meerdere cijfertjes achter de komma. Schijnnauwkeurigheid.
Je water is geen konstante, reken eens je voorbeeld met de extrema uit de wateranalyse door, ik moet zo naar het land der Belgen en heb geen tijd. Gewoon om een idee te krijgen, ik heb zelf geen idee.
Je kunt niet de invloed op de pH per mout instellen.
Er worden aannames gedaan over de pH per moutgroep/kleur, er zijn voldoende mouten die hier van afwijken.
Er wordt een moutgroep te weinig gepresenteerd, die in Amerika wat minder gebruikt wordt, de aromamouten, waar de kleur en dus pH op een andere wijze tot stand komt dan bij roast mouten en dus kunnen afwijken
Natuurlijk kan een griezel altijd nog griezeliger, maar zo'n pH meter kun je kalibreren en de aannames en de berekeningen in de spreadsheet ken je niet (tenzij je de site van AJ hebt verteerd)(tenzij die sheet niet meer gelocked is).
Ingo