Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Oorzaak slechte schuimhoudbaarheid  (gelezen 6425 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.533
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Oorzaak slechte schuimhoudbaarheid
« Reactie #75 Gepost op: 22-07-2021 20:53 u »
Ik heb fijn schuim dat met 15 seconden weg is. In Puro Caustic zit soda en chloor. Kan het zijn dat het residu hiervan door tekort aan schoon spoelen schuim negatief werkt?

Te weinig spoelen is altijd verkeerd.

Ik heb weinig onderzoek gedaan, maar mijn ervaring is slechter schuim naarmate het brouwsel zuurder is of is geweest.
Lijkt alsof de eiwitten hierdoor worden afgebroken.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Oorzaak slechte schuimhoudbaarheid
« Reactie #76 Gepost op: 22-07-2021 21:29 u »
Wat je ziet dat na het herverpakken vrij snel een bruine afzetting zich vormt. Dat wijst op een instabiliteit. Desondanks is mijn ervaring dat de schuimpositieve eigenschappen behouden blijven.
Koel bewaard neem ik aan? In een klein flesje?
Ik vraag mij af of zuurstof iets doet, hop kan oxideren, dus extract wellicht nog sterker. Alleen zuurstof arm (her)verpakken is wel lastig.
Kan eventueel met een vacuŁmeer machine, maar dan krijg je zakjes., is ook monnikenwerk...
Bij de vorige herverdeling is het toch ook in flesjes verdeeld...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oorzaak slechte schuimhoudbaarheid
« Reactie #77 Gepost op: 22-07-2021 22:56 u »
Koel bewaard neem ik aan? In een klein flesje?
Ik vraag mij af of zuurstof iets doet, hop kan oxideren, dus extract wellicht nog sterker. Alleen zuurstofarm (her)verpakken is wel lastig.
Kan eventueel met een vacuŁmeer machine, maar dan krijg je zakjes., is ook monnikenwerk...
Bij de vorige herverdeling is het toch ook in flesjes verdeeld...

Toen werden ook bruine druppels gemeld.

Omdat we het willen gebruiken voor een betere schuimhoudbaarheid en niet voor de intense bitterheid die tetrahop geeft is het naar mijn idee niet zo'n probleem.


Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Oorzaak slechte schuimhoudbaarheid
« Reactie #78 Gepost op: 23-07-2021 12:59 u »
Toen werden ook bruine druppels gemeld.

Omdat we het willen gebruiken voor een betere schuimhoudbaarheid en niet voor de intense bitterheid die tetrahop geeft is het naar mijn idee niet zo'n probleem.
Ik ga de bestelling toch maar plaatsen, eerst nog eens verder kijken in de shop. Overigens overwegen ze ook zelf kleinere hoeveelheden aan te gaan bieden,  de vraag is natuurlijk wanneer...

Tags: