Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Pale mout i.p.v. pils mout  (gelezen 11419 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Lonnes

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #25 Gepost op: 03-12-2015 08:08 u »
Ik heb tot nu toe bijna alleen nog maar pale mout als basismout gebruikt. Een saison met 100% pale mout, zou dat ook kunnen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #26 Gepost op: 03-12-2015 08:54 u »
Waarom niet?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.416
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #27 Gepost op: 03-12-2015 09:34 u »
Een saison met 100% pale mout, zou dat ook kunnen?

Natuurlijk, een tripel met 100% palemout kan ook of een saison met 100% munchener, of, of... :brouwen: Laat je fantasie de vrije loop.  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.900
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #28 Gepost op: 03-12-2015 23:20 u »
Ik vind dat er een tekort aan beleefdheid heerst op dit forum. Als iemand gewoon eerlijk schrijft dat hij geen verschil proeft, dan hoef je dat geen prutsantwoord te noemen.

Al een paar keer heb ik de laatste dagen opgeroepen met respect naar elkaar te reageren. Zeggen dat iets onzin is of een prutsantwoord is getuigd niet van respect.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.900
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #29 Gepost op: 03-12-2015 23:32 u »
Ik heb per abuis in plaats van 10 kg pils mout (Arsegan) 10 kg pale mout besteld.
Nu zie ik op het overzicht van succesfactoren bij bewezen recepten (http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/samenrec.html) dat pale mout het eigenlijk alleen maar goed doet in fantasiebieren.

Mijn voorkeuren gaan echter uit naar een mooie tripel, een quadrupel in de winter, een mooie saison of een Guldenberg kloon in de zomer..  :-\
Hoe nauw luistert het verschil tussen pils en pale? Kleurverschil boeit me niet zo. Smaak des te meer.

Guldenberg is gebrouwen met pale mout. Maar zijn er ook bewezen recepten met grootste deel pale mout in de categorieŽn tripel, quadrupel, saison?

homoeccentricus heeft gelijk dat het om een ouder artikel gaat. Biertypen komen en gaan. 20 jaar geleden was IPA amper of niet bekend hier in Nederland/BelgiŽ.

Er zijn tal van biertypen waarin pale mout uitstekend in past. Veel Engelse en Amerikaanse bieren worden met 100% palemout gebrouwen. Onderscheid in pils- en palemout wordt in Engeland en America wat minder gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld deze pale malt van 3 EBC.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #30 Gepost op: 03-12-2015 23:36 u »
Nu is Amerikaanse pale mout ook echt anders dan zoals wij die kennen. Naar wat ik lees is de Europese pale mout smaakvoller. Hoe groot dit verschil precies is, weet ik niet.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.442
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #31 Gepost op: 03-12-2015 23:36 u »
Ik doe al lang niet meer echt mee op het forum. Ik lees mee, maar zeg weinig.
Respect, maar ook vooral de commerciŽle insteek van het forum heeft mij hiertoe gedreven.

Toch reageer ik nu maar eens weer.

Pils en Pale zijn twee totaal verschillende basismouten. Daarover behoort op dit forum geen twijfel te bestaan.

Als je dat verschil niet herkent ... geef dan de schuld niet aan Goom, maar wijt het aan je eigen onervarenheid.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.900
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #32 Gepost op: 03-12-2015 23:48 u »
Pils en Pale zijn twee totaal verschillende basismouten. Daarover behoort op dit forum geen twijfel te bestaan.

Pils- en palemout zijn inderdaad niet hetzelfde. Palemout is aromatischer/moutiger.

Wat ik bedoel is dat de aanduiding pale niet anders is dan bleek. Ook pilsmout is bleek. En dat er verschillende kwaliteiten zijn in pale mout. Er is ook extra pale mout die vergelijkbaar is met pilsmout. Zoals zo vaak is er een grijs gebied. Grenzen zijn minder strak als het gaat om mouten en biertypen dan vaak gedacht worden.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.442
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #33 Gepost op: 04-12-2015 00:03 u »
Er is ook extra pale mout die vergelijkbaar is met pilsmout.

Welke mouterij maakt die dan?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.900
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #34 Gepost op: 04-12-2015 00:09 u »

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.961
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #35 Gepost op: 04-12-2015 07:54 u »
Je zou Palemout (niet in de zin van bleek maar in de de zin van proces) kunnen zien als de lichtste vorm broeimout, samen met Vienna. Bij Pilsmout is er geen moment van "broei".

Hoe die extra bleke Maris Otter gemaakt wordt weet ik niet (TF heeft hem ook) maar een echte broeifase verwacht ik daar niet.

Ingo


Offline Lonnes

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #36 Gepost op: 04-12-2015 08:56 u »
Waarom niet?
Omdat pale mout wat voller en moutiger is dan pilsmout en ik me kon voorstellen dat dit voor een droog bier als een saison minder goed werkt. Maar ik ga het inderdaad gewoon proberen.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.088
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #37 Gepost op: 04-12-2015 09:07 u »
...Als je dat verschil niet herkent ... geef dan de schuld niet aan Goom, maar wijt het aan je eigen onervarenheid...

Ik geef goom ook niet de schuld, en wijt het niet direct kunnen onderscheiden van deze 2 mouten ook zeker aan mijn onervarenheid, zie ook mijn reactie. Ik ben echter wel van mening dat je dan nog steeds met fatsoen kunt antwoorden.

Ik zal vanavond eens proberen of ik het verschil tussen deze 2 basismouten kan proeven, zal dit hier wel posten!

Groet,
de TDP

homoeccentricus

  • Gast
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #38 Gepost op: 04-12-2015 10:12 u »
Hoe die extra bleke Maris Otter gemaakt wordt weet ik niet (TF heeft hem ook) maar een echte broeifase verwacht ik daar niet,

Men moet nog het onderscheid maken tussen pale mout en pale ale mout. Pale ale mout is iets donkerder dan pale, typisch Brits. In de VS vind je pale ("two-row") en pale ale beide in winkels, hier niet zo gemakkelijk.  Maris Otter is een ondersoort van gerst, en wordt ook tot pale ale verwerkt.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.961
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #39 Gepost op: 04-12-2015 10:52 u »
Men moet nog het onderscheid maken tussen pale mout en pale ale mout. Pale ale mout is iets donkerder dan pale, typisch Brits. In de VS vind je pale ("two-row") en pale ale beide in winkels, hier niet zo gemakkelijk.  Maris Otter is een ondersoort van gerst, en wordt ook tot pale ale verwerkt.

Is het hier niet makkelijker?
(US) Pale mout = (EU) Pilsmout
(US) Pale Ale mout = (EU) Pale mout.

Het Amerikaanse Pale mout wordt op de zelfde wijze gemout als wij het pilsmout mouten, zonder broeifase dus, hetgeen overigens weer niet wil zeggen dat het het zelfde smaakt als een pilsmout, het zit wat dichter tegen het Europese distilleerdersmout aan, graniger.

Ingo

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 432
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #40 Gepost op: 04-12-2015 10:57 u »
Terug naar mijn oorspronkelijke vraag (zijn pils mout en pale mout uitwisselbaar en kun je ze in dezelfde biertypes toepassen?) en samenvattend:

- Een inmiddels gedateerd overzicht geeft aan dat pale mout voor veel biersoorten minder geschikt en af te raden is. (Overzicht aanpassen? Of verwijderen?)
- Pale is een broeimout / pilsmout niet.
- Niet iedereen proeft verschil (tenzij wellicht heel gericht wordt vergeleken)
- Smaakverschillen die worden aangegeven zijn: meer aroma, meer body (helemaal niets mis mee dus!)
- Veel brouwers gebruiken pale mout uitsluitend voor pale ales
- Er zijn ook brouwers die vrijwel altijd pale mout als basismout gebruiken, ongeacht de biersoort en blijkbaar naar tevredenheid

Mag ik hieruit concluderen dat ik met pale mout ook een prachtige tripel, quadrup of saison kan brouwen, met mťťr aroma en body dan ik met pilsmout zou hebben gekregen?
En: Mag ik ze dan nog steeds tripel, quadrup of saison noemen? Of ben ik dan een stijlbarbaar?  ;)


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.961
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #41 Gepost op: 04-12-2015 11:03 u »
Stijlbarbarisme is geen strafbaar feit.

Ingo

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 750
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #42 Gepost op: 04-12-2015 12:14 u »
[...]
Mag ik hieruit concluderen dat ik met pale mout ook een prachtige tripel, quadrup of saison kan brouwen, met mťťr aroma en body dan ik met pilsmout zou hebben gekregen?
[...]

Misschien mag het van de brouwpolitie wel niet :police: (en dan nog: ga eens wat nuttigs doen, zeg!) maar brouwmaat BLUB gebruikt 100% pale mout voor zijn fijne Belgische Blonde.

Ik zeg: doen!  :D

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #43 Gepost op: 04-12-2015 14:13 u »
Heb laatst nog een Belgisch blonde gebrouwen met pale mout en munich gebrouwen. De stijl politie heeft me nog niet te pakken gehad >:D.
Bier smaakte goed. Volgende keer maak ik hem ietsje voller, was teveel een bbq bier.

Omdat pale mout wat voller en moutiger is dan pilsmout en ik me kon voorstellen dat dit voor een droog bier als een saison minder goed werkt. Maar ik ga het inderdaad gewoon proberen.
Munich wordt ook gewoon toegevoegd in een saison, dus pale ipv pils heeft minder impact op de moutigheid. Zoveel extra body voegt het nou ook weer niet toe. Dus gewoon lekker brouwen.




Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 355
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #44 Gepost op: 04-12-2015 18:02 u »
Wat een pruts antwoord.
Eerst zeggen dat het niet uitmaakt en vervolgens zeggen dat je geen verschil kunt aangeven in kleur en smaak.

Neem een een paar moutkorrels in je mond en kauw er op.
Dan proef je het verschil. En die is er zeker.
Bij elke mout wordt een kleur aangegeven in EBC. Hoe hoger het ebc hoe donkerder.

Haha, die Goom gaat er steeds voor in zijn/haar reacties :nut: Wist je ook dat je water moet gebruiken, ipv azijn, om je bier te maken?  >:D

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 355
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #45 Gepost op: 04-12-2015 18:12 u »
Daarbij ben ik van mening dat pale en pils totaal verschillende basismouten zijn. Als ze 100% worden gegeven. Maar vanaf dat je bij je mout samenstelling ook iets donkere mouten bij betrekt (zoals cara's of roosten), dan moet je toch al verdomd goed al de andere proces parameters onder controle hebben als je nog een verschil in kleur en smaak wilt waarnemen (afhankelijk van de verhoudingen ook natuurlijk).
Dit is geen waarheid, maar gewoon mij ervaring op hobbyschaal :biersmile: :brouwen:

Offline nostratosphere

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Startende hobbybrouwer
Re: Pale mout i.p.v. pils mout
« Reactie #46 Gepost op: 29-03-2018 21:12 u »
Hi,

Nu 3 jaar later loop ik tegen dezelfde klassieke vergissing aan. Ik dacht ook dat het EBC niet groot is maar het blijft een andere mout. De volgende brouw maar eens wel pilsmout gebruiken ipv pale. Dan merk ik wel wat het verschil is. Merk nu al dat het een dikker voller bier is geworden.
Kleur is ook anders vooral. Ben benieuwd wat het lageren doet met deze samenstelling.


Tags: mout