Daar ik vind dat mijn bier wat mist, wil ik voor de volgende batch maar aan waterbehandeling doen.
Tot nu toe voegde gewoon wat melkzuur toe.
Resultaat was dat of mijn bieren waren te zuur of niet zuur genoeg.
Ik wil nu beginnen met de suggesties die worden aangedragen door BrouwHulp.
Daartoe heb ik maar het volgende aangeschaft.
Een meetpipet gegradueert 25 ml met rubber pipeteerbal.
Wel er groot met een lengte van bijna 45 cm, waarschijnlijk voldoet een meetpipet gegradueert 10 ml ook wel.
Calciumchloride 1 kg en calciumsulfaat 1 kg.
Met de te gebruiken hoeveelheden had 100 g van elke brouwzout ook wel volstaan, echter 1 kg is 2,5x zo duur en het verrot ook niet.
Ik denk dat het mijn tijd wel gaat duren met de aangeschafte hoeveelheden brouwzouten.
De samenstelling van het drinkwater hier ter plaatse is gewoon na invullen van de postcode in te zien bij WMD.
Helaas is het rapport van 2020-2 niet volledig en heb ik gebruik gemaakt van de gegevens van kwartaal 2019-3.
Morgen wil ik gaan brouwen met het volgende recept.
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 28 |
Naam recept | Heuvinger saison |
Brouwdatum | 07-07-2020 |
Bierstijl | Saison (Sterke) |
Volume | 24,0 l |
Begin SG | 1,074 SG |
Berekende kleur (Morey) | 30 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 41 IBU |
Brouwzaalrendement | 66,0 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediėnt | 20,00 l | Water uit Assen 2019-3 |
1,20 g | CaCl2 |
2,40 g | CaSO4 |
8,40 ml | Melkzuur |
22,59 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 89 mg/l | 6 mg/l | 17 mg/l | 175 mg/l | 36 mg/l | 68 mg/l |
Vergistbare ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 3,00 kg | Wiener malz | Avangard Malz | 10 EBC | 33,3 % |
3,00 kg | Weizenmalz | Avangard Malz | 5 EBC | 33,3 % |
2,00 kg | Münchener malz hell | Avangard Malz | 18 EBC | 22,2 % |
1,00 kg | Karamelmalz dunkel | Avangard Malz | 60 EBC | 11,1 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Eiwitrust | 45,0 °C | 8 min. | 1 min. | 2,2 l/kg |
Beta-amylase | 63,0 °C | 5 min. | 60 min. | 2,2 l/kg |
2 | 68,0 °C | 5 min. | 20 min. | 2,2 l/kg |
Alfa-amylase | 72,0 °C | 15 min. | 30 min. | 2,2 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 5 min. | 2,2 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 30,6 g | Perle | bellen | 5,7% | 75 min. | 20,3 IBU |
20,4 g | WGV (Whitbread Golding Variety) | bellen | 6,7% | 60 min. | 15,9 IBU |
40,0 g | WGV (Whitbread Golding Variety) | bellen | 6,7% | 5 min. | 5,2 IBU |
Overige ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik | 40,00 g | Citroenschil | specerij | koken |
25,00 g | Sinaasappelschil, zoet | specerij | koken |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 1,0 pak(ken) | LILLE SAISON (batch 5050620) | Crossmyloof Brew | bovengist |
Iedere keer probeer ik wat meer in mijn Oneconcept/Klarstein Hopfengott 30 L te storten.
De vorige keer ging 8,5 kg goed, er was nog wat ruimte over, dus nu maar naar 9 kg.