Waterbehandeling

Gestart door Heikkivdh, 09-01-2018 12:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Heikkivdh

Beginnersvraag omtrent waterbehandeling.

Is het aan te raden om het drinkwater te behandelen met zouten en zuren om de pH op orde te krijgen?
Of is dit iets wat alleen gevorderde brouwers doen?
In de bijlage vind je een sheet met de waterkwaliteit.

Ik wil komende maand mijn eerste moutbrouwsel gaan brouwen.
Heb vorig jaar een cursus bierbrouwen gedaan waar we gezamenlijk hebben gebrouwen.

Graag jullie reacties.

Alvast bedankt,. Heikki


hobbybob

Als beginnend brouwer zou ik alle waterprofielen eerst maar eens vergeten.

Gewoon het proces onder de knie krijgen en gecontroleerd vergisten gaan, dan kun je al prima bieren brouwen :biersmile:
Ik brouw al dik 15 jaar en heb hier nog geen noodzaak gezien om met zuren en met zouten te gaan werken gewoon leidingwater werkt prima voor mij. :proost:

Gossi

Vergeten die waterbehandeling!
Er zijn nog zat andere dingen die belangrijker en nuttiger zijn. Probeer eerst maar eens of je van mout, hop en gist een lekker biertje kan brouwen, dat is al moeilijk genoeg.
Als je in de loop van de tijd in staat bent een zelfde biertje voor de tweede keer te kunnen brouwen, pas dan zou je er over na kunnen denken om de puntjes op de i te zetten en met zuren en zouten te beginnen, maar ik ben er haast van overtuigd dat je het dan niet meer belangrijk vind.

Heikkivdh

Bedankt voor jullie info, ik ga het zonder proberen ben benieuwd naar het resultaat.

Heikki

JoepH

Het is erg eenvoudig om te zorgen dat je pH goed is. Wat lakmoes papiertjes, een flesje melkzuur en een injectiespuit zonder naald. Maakt het verschil tussen goed en fantastisch bier. Tijd voor een proefje. Een batch zonder melkzuur en een batch met melkzuur. Als je op een pH zit van rond de 7 dan gewoon 6 tot 8 ml melkzuur erbij. Wil je het precies doen dan gebruik je BrouwHulp of BrouwVisie om het te berekenen. De brouwzouten op nul zetten en kijken wat er aan melkzuur nodig is. Helemaal perfect natuurlijk als je het advies van brouwzouten EN melkzuur opvolgt. Dan heb je wel een weegschaaltje nodig dan tot 2 cijfers achter de komma meet. Bij Aliexpress voor een mega bedrag van rond de 10 euri.

Ansius

Citaat van: JoepH op 09-01-2018  16:44 uHet is erg eenvoudig om te zorgen dat je pH goed is. Wat lakmoes papiertjes, een flesje melkzuur en een injectiespuit zonder naald. Maakt het verschil tussen goed en fantastisch bier. Tijd voor een proefje. Een batch zonder melkzuur en een batch met melkzuur. Als je op een pH zit van rond de 7 dan gewoon 6 tot 8 ml melkzuur erbij. Wil je het precies doen dan gebruik je BrouwHulp of BrouwVisie om het te berekenen. De brouwzouten op nul zetten en kijken wat er aan melkzuur nodig is. Helemaal perfect natuurlijk als je het advies van brouwzouten EN melkzuur opvolgt. Dan heb je wel een weegschaaltje nodig dan tot 2 cijfers achter de komma meet. Bij Aliexpress voor een mega bedrag van rond de 10 euri.

En dat heb je zelf allemaal ervaren?

CeesM

Citaat van: Ansius op 09-01-2018  16:53 uEn dat heb je zelf allemaal ervaren?
Ik denk het wel. Adviezen van een winnaar van één van de Brand Bierbrouwwedstrijden laat je niet links liggen. ;)

Drents Hopbier

Citaat van: CeesM op 09-01-2018  17:01 uIk denk het wel. Adviezen van een winnaar van één van de Brand Bierbrouwwedstrijden.

Welke dan?

Hopbier

CeesM

Citaat van: Drents Hopbier op 09-01-2018  17:11 uWelke dan?

Hopbier
Van de Zware Blonde. ;)

Jeukstaardt

Citaat van: Heikkivdh op 09-01-2018  12:57 uIs het aan te raden om het drinkwater te behandelen met zouten en zuren om de pH op orde te krijgen?


In algemene zin: ja
De vraag is of je daar nu al mee moet beginnen. Ik zou voor nu het advies van hobbybob opvolgen. Eerst maar eens het brouwproces gaan doorgronden en gewend raken aan je apparatuur. Er komt al genoeg bij kijken.
Als je dat in de vingers hebt zou ik pas pH gaan sturen.


CeesM

Citaat van: Jeukstaardt op 09-01-2018  17:15 uIn algemene zin: ja
De vraag is of je daar nu al mee moet beginnen. Ik zou voor nu het advies van hobbybob opvolgen. Eerst maar eens het brouwproces gaan doorgronden en gewend raken aan je apparatuur. Er komt al genoeg bij kijken.
Als je dat in de vingers hebt zou ik pas pH gaan sturen.
Dat kan ook als je vooraf een beetje melkzuur en/of zouten in het water doet. Waarom eerst bierbrouwen dat iets minder smaakt?

Jeukstaardt

Citaat van: CeesM op 09-01-2018  17:19 uDat kan ook als je vooraf een beetje melkzuur en/of zouten in het water doet. Waarom eerst bierbrouwen dat iets minder smaakt?

Een beetje melkzuur of zouten gaan toevoegen zonder dat je weet wat je doet vind ik onzinnig. Als je gaat aanzuren zonder dat je pH nauwkeurig kunt meten kun je ook teveel aanzuren met smaakafwijking als gevolg, dus ook met aanzuren is het prima mogelijk een bier te brouwen dat iets minder smaakt.

Ansius

Ik zeg (nog) niet doen.

Ervaar eerst zelf.
Maak daarna de keuze.

Jeukstaardt heeft gelijk.
CeesM niet.

davyd

Citaat van: JoepH op 09-01-2018  16:44 uEen batch zonder melkzuur en een batch met melkzuur. Als je op een pH zit van rond de 7 dan gewoon 6 tot 8 ml melkzuur erbij.

Sorry hoor, wil mij niet echt moeien, maar dit slaat echt nergens op. Een batch van wat?
- Indien het water is: de pH van het water dat je gebruikt heeft geen enkel belang.
- Indien het wort is: indien je wort een pH van 7 heeft is het enkel goed voor de pompbak.

Beter geen advies geven en de OP zijn bier laten brouwen zonder aanpassingen.

Eskil

Jawel gewoon aan beginnen!
Lees je in, vraag bij je waterleidingsbedrijf de analyse van je postcode . Het gedeelte in BrouwHulp over waterbehandeling is m.i. heel goed. Koop een degelijke chinese pH-meter om mee te beginnen, en een dito weegschaaltje tot 1/100 grammen.
Het hoeft niet veel te kosten en na eerste aanschaf kun je er jaren mee vooruit.
Je rendement wordt beter, je vergisting gaat beter, en je krijgt er wat verfijnder bier van.
Brouw kleinere batches, brouw vaker, en brouw hetzelfde brouwsel meerdere keren met en zonder waterbehandeling.

JoepH

Citaat van: Eskil op 09-01-2018  18:09 uJawel gewoon aan beginnen !
Lees je in, vraag bij je waterleidingsbedrijf de analyse van je postcode . Het gedeelte in BrouwHulp over waterbehandeling is m.i. heel goed. Koop een degelijke chinese pH-meter om mee te beginnen, en een dito weegschaaltje tot 1/100 grammen.
Het hoeft niet veel te kosten en na eerste aanschaf kun je er jaren mee vooruit.
Je rendement wordt beter, je vergisting gaat beter, en je krijgt er wat verfijnder bier van.
Brouw kleinere batches, brouw vaker, en brouw hetzelfde brouwsel meerdere keren met en zonder waterbehandeling.

Kijk dit is nou een opbouwend advies waar een hobbybrouwer wat mee kan. Begin met het aanschaffen van het boek van Adrie Otte. Daarna leg je, je eigen lat op de hoogte die je zelf kiest.

lier

Doe een brouwcursus is ook een goede tip, maar dat was de vraag niet, het ging over waterbehandeling.

Ik heb al heel veel gelezen over waterbehandeling omdat ik graag mijn onthard water zou corrigeren, maar ik snap er geen moer van zoveel brouwers zoveel meningen lijkt het wel, tuurlijk zal het wel een verschil maken maar denk dat het pas opvalt als je de rest van het proces onder de knie hebt. ik zou het dus voorlopig laten voor wat het is.

Succes met je volgende brouwsel

CeesM

Citaat van: Heikkivdh op 09-01-2018  12:57 uIs het aan te raden om het drinkwater te behandelen met zouten en zuren om de pH op orde te krijgen?

Of is dit iets wat alleen gevorderde brouwers doen?

Heb vorig jaar een cursus bier brouwen gedaan waar we gezamenlijk hebben gebrouwen.
Antwoord op vraag 1: Ja.

Antwoord op vraag 2: Nee.

Reactie 1: Als je een bierbrouwcursus hebt gedaan zou je moeten weten dat je maischwater een pH waarde tussen de 5,2 en 5,6 moet hebben.
               Dit om een goede enzymwerking te hebben voor het omzetten van zetmeel in suikers.

Reactie 2: Je leert het proces door het hele proces van voor tot achter op schema te zetten en deze te volgen en te registreren.
               Dan is het makkelijker te achterhalen wat en waar er iets mis is gegaan.

Ansius

Antwoord 1 is ook neen.

Eerst weten, dan goed meten en dan eventueel corrigeren.

hobbybob

Citaat van: Ansius op 10-01-2018  00:53 uAntwoord 1 is ook neen.

Eerst weten, dan goed meten en dan eventueel corrigeren.

Precies, en "goed" meten doe je niet met die goedkope Alibaba prulletjes (weegschaaltjes/pH meters) en al helemaal niet met lakmoes papiertjes

Rich

Ik krijg altijd een beetje jeuk van de bewering dat alle kraanwater per definitie geschikt is. Als ik mijn water niet behandel is mijn maisch-pH veel te hoog en heeft elk bier ongeacht stijl een onprettige (na)smaak. Als vervolgens een beginner dit meemaakt en hier op tafel legt zeggen we steevast 'infectie', 'niet goed belucht' oid. Het op deze wijze 'mislukken' van elk brouwsel is voor een beginner erg frustrerend. Heel erg prettig als er Burton of Plzeň water uit de kraan komt; dit heeft dus niet iedereen in de hele Benelux.

Het correct meten en sturen van maisch-pH is geen zwarte magie en ook voor een beginner die serieus in de hobby wil duiken weggelegd. Blind in de weer gaan met melkzuur, RO-water en brouwzouten is iets anders.

davyd

Citaat van: Rich op 10-01-2018  09:29 uIk krijg altijd een beetje jeuk van de bewering dat alle kraanwater per definitie geschikt is. Als ik mijn water niet behandel is mijn maisch-pH veel te hoog en heeft elk bier ongeacht stijl een onprettige (na)smaak. Als vervolgens een beginner dit meemaakt en hier op tafel legt zeggen we steevast 'infectie', 'niet goed belucht' oid. Het op deze wijze 'mislukken' van elk brouwsel is voor een beginner erg frustrerend. Heel erg prettig als er Burton of Plzeň water uit de kraan komt; dit heeft dus niet iedereen in de hele Benelux.

Het correct meten en sturen van maisch-pH is geen zwarte magie en ook voor een beginner die serieus in de hobby wil duiken weggelegd. Blind in de weer gaan met melkzuur, RO-water en brouwzouten is iets anders.

+1. Bovendien, iemand die "Plzeň" zo schrijft kan niet verkeerd zijn.

EBC

pH aanpassen van je beslag is toch iets anders dan waterbehandeling.

Beide zijn niet noodzakelijk, maar kunnen verschil maken.

Het zijn beide vooral correctieve maatregelen voor het geval het gebrouwen bier niet ok is zonder die aanpassing.
Indien de oorzaak daadwerkelijk bij pH correctie of waterbehandeling ligt, dan kan je  een aanpassing doen. Zo niet, dan geeft het een ander bier, maar niet persé een beter bier. Het is vooral een kwestie van smaak. Het lijkt me sterk dat een bier van kraanwater omwille daarvan ondrinkbaar zou zijn, dan is er toch echt wel iets anders aan de hand.

Dus ... eerst brouwen en je proces onder de knie krijgen. Verschillende brouwsels kunnen maken die sterk op elkaar gelijken. Daarna eventueel aanpassingen doen aan water en pH.

Aanpassing pH met melkzuur kan overigens geen kwaad. Doe gerust als je het leuk vindt en kan uitvoeren. Dan wel enkel van het beslag, niet van water.

EBC

Citaat van: davyd op 10-01-2018  10:18 u+1. Bovendien, iemand die "Plzeň" zo schrijft kan niet verkeerd zijn.

Wat is water uit Plzeň? Wat is water uit Burton-on-Trent?
Grondwater? Kraanwater? Water uit de beek?
Wanneer is dat gemeten? 100 jaar geleden?

Plzeň is natuurlijk fout op een Nederlandstalig forum, het zou gewoon Pilsen moeten zijn.

davyd

Het is bewezen dat de perceptie van bitterheid wordt gestuurd door een heleboel genen. Het is ook aangetoond dat dit per persoon verschillend kan zijn. Sommige mensen (de zgn. supertasters) zijn extreem gevoelig voor vormen van bitterheid die anderen totaal niet waarnemen.

Bij het nemen van een flinke dosis paddo's durf ik wel eens hallucineren dat er ook grote verschillen in gevoeligheid voor bitterheid (en wellicht ook andere smaakcomponenten) zijn bij hobbybrouwers. Dat zou kunnen verklaren waarom sommigen blijkbaar totaal ongevoelig zijn voor harde bitterheid in hun bier, bv veroorzaakt door het gebruik van alkalisch water zonder pH-aanpassing, en anderen er totaal niet tegen kunnen, en er alles aan doen om die bitterheid weg te krijgen. Een glijdende schaal, uiteraard. Het zou heel wat verklaren. Je proeft iemand zijn bier, wijst op een aantal zwakheden, en krijgt een holle blik terug. Hoe kan dat?

Maar dan ebt de hallucinatie weer weg en vraag ik mij vertwijfeld af of ik ook zonder paddo's hallucineer.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.