Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwen net onder kookpunt  (gelezen 1694 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BVG

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Brouwen net onder kookpunt
« Gepost op: 07-01-2018 20:36 u »
Ik heb vandaag een weizen gebrouwen. wegens een probleem met de ontlading van mijn gastank bevroor het gas en werd de vlam van het kookvuur te klein. Hierdoor bleef de temperatuur in de kookketel op 99° hangen 90 minuten lang... volgens mij kan er geen een microörganisme overleven op 99° wat voor infecties zou kunnen zorgen maar er is veel minder kookvocht verloren gegaan waardoor ik een hoger rendement heb...

Heeft iemand dit ook al voorgehad/ geprobeerd? Eventueel negatieve gevolgen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.054
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: brouwen net onder kookpunt
« Reactie #1 Gepost op: 07-01-2018 20:49 u »
Zat je wort stil in de pan of borrelde je wort wel?
Zelf haal ik de 100°C ook niet op de thermometer maar de inhoud van de pan "rolt" gewoon.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 388
  • Land: nl
Re: brouwen net onder kookpunt
« Reactie #2 Gepost op: 07-01-2018 21:09 u »
Apart, mijn thermometer bleef gisteren ook steken op 99,6 gr.
Misschien dat de luchtdruk momenteel aan de lage kant is? ???

Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: brouwen net onder kookpunt
« Reactie #3 Gepost op: 07-01-2018 21:25 u »
Als er maar wat beweging zit in je pan dan komt dat wel goed. Je rendement is niet hoger, je hebt iets meer maar dunner bier gekregen.

Offline MaJa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #4 Gepost op: 08-01-2018 02:27 u »
Ik haal hier nooit meer dan 90°C...

Offline Oscar II

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Gelukkig gebrouwd
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #5 Gepost op: 08-01-2018 09:25 u »
Ik haal hier nooit meer dan 90°C...

"Hier" is op de Mont Blanc?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.054
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #6 Gepost op: 08-01-2018 12:45 u »
"Hier" is op de Mont Blanc?
Neerpelt ligt op ±40 m boven NAP. Ik weet niet of dat zoveel invloed heeft op de kooktemperatuur. Zelf woon ik op ± 30 m boven NAP maar ik meet nooit 100 ºC tijdens het koken. Dat kan natuurlijk ook aan de thermometer liggen. Als mijn wort "rolt" dan vind ik het goed.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #7 Gepost op: 08-01-2018 14:24 u »
Met al die suiker in het wort ga ik toch steeds vlot boven de 100°C tijdens het koken.
Maar als antwoord op de vraag: Kookte de boel? Als in, werden er bellen gevormd?
Koken doe je ook om ongewenste vluchtige stoffen te verwijderen zoals DMS. Een verdampingspercentage van 6% wordt meestal toch wel aanbevolen. Naar micro-organismen zou ik me inderdaad niet al te veel zorgen maken.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.147
  • Land: be
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #8 Gepost op: 08-01-2018 15:05 u »
Neerpelt ligt op ±40 m boven NAP. Ik weet niet of dat zoveel invloed heeft op de kooktemperatuur. Zelf woon ik op ± 30 m boven NAP maar ik meet nooit 100 ºC tijdens het koken. Dat kan natuurlijk ook aan de thermometer liggen. Als mijn wort "rolt" dan vind ik het goed.
Eric, Neerpelt ligt niet op ±40 m boven het NAP (Normaal Amsterdams Peil) Maar ±42 m boven het TAW (Tweede Algemene Waterpassing),  ;)
Aan de Belgisch Nederlandse grens ga je plots 2.33m hoger  :P


Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #9 Gepost op: 08-01-2018 15:46 u »
Ik heb de temperatuur tijdens het koken nog nooit gemeten. Als het lekker door de pan "rolt" vind ik het prima.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.054
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #10 Gepost op: 08-01-2018 16:47 u »
Eric, Neerpelt ligt niet op ±40 m boven het NAP (Normaal Amsterdams Peil) Maar ±42 m boven het TAW (Tweede Algemene Waterpassing),  ;)
Aan de Belgisch Nederlandse grens ga je plots 2.33m hoger  :P
Aangezien dit een Nederlands Forum is en de meeste Nederlanders bekend zijn met NAP heb ik voor NAP gekozen. Maar namens de Belgische leden wil ik je bedanken voor deze waardevolle aanvulling! Voor mij was dit ook een leermoment.  :groots:

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 903
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #11 Gepost op: 08-01-2018 17:49 u »
Wel mooi hoor, al die theorieën over mogelijke oorzaken van verschillende kooktemperaturen maar de meest waarschijnlijke heb ik nog niet gezien, namelijk een afwijking van de gebruikte thermometer  >:D

Offline Eskil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • G.H.B Genooier Hoes Brouwerie
    • Genooier Hoes Brouwerie
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #12 Gepost op: 08-01-2018 17:51 u »
Eric, Neerpelt ligt niet op ±40m boven het NAP (Normaal Amsterdams Peil) Maar ±42m boven het TAW (Tweede Algemene Waterpassing),  ;)
Aan de Belgisch Nederlandse grens ga je plots 2.33m hoger  :P


Dat klopt want als ik terug kom uit België val ik met een smak Nederland binnen, dan wordt het ook ineens stil in de auto, houdt alles op met trillen en schokken en stopt het plots met regenen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.054
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #13 Gepost op: 08-01-2018 18:42 u »
Neerpelt ligt op ±40 m boven NAP. Ik weet niet of dat zoveel invloed heeft op de kooktemperatuur. Zelf woon ik op ± 30 m boven NAP maar ik meet nooit 100 ºC tijdens het koken. Dat kan natuurlijk ook aan de thermometer liggen. Als mijn wort "rolt" dan vind ik het goed.
Wel mooi hoor, al die theorieën over mogelijke oorzaken van verschillende kooktemperaturen maar de meest waarschijnlijke heb ik nog niet gezien, namelijk een afwijking van de gebruikte thermometer  >:D

Alle berichten goed lezen Pim!  ;)

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.054
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #14 Gepost op: 08-01-2018 18:44 u »
Dat klopt want als ik terug kom uit België val ik met een smak Nederland binnen, dan wordt het ook ineens stil in de auto, houdt alles op met trillen en schokken en stopt het plots met regenen.
:lol: :blabla: :lol: :blabla: :lol:

LOL! (alleen emoticons mogen niet)

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 903
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #15 Gepost op: 08-01-2018 19:29 u »
Alle berichten goed lezen Pim!  ;)
Heb ik inderdaad overheen gelezen Eric. Maar dan ben je nog de enige die die voor de hand liggende conclusie trekt.  8)

Offline MaJa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #16 Gepost op: 08-01-2018 19:48 u »
Hier is in Cusco

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.054
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #17 Gepost op: 08-01-2018 19:50 u »
Hier is in Cusco
Dan is je thermometer OK!  ;)

Offline Eskil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • G.H.B Genooier Hoes Brouwerie
    • Genooier Hoes Brouwerie
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #18 Gepost op: 08-01-2018 22:18 u »
Cusco, de navel van de aarde, 3400 meter hoog of 3402. Gaaf! En hoewel nog door de Inca's aangelegd, betere wegen als in België.
Hoe doet de gist het daar?

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 213
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #19 Gepost op: 08-01-2018 22:29 u »
Ik laat hem altijd rustug koken, temperatuurmeter geeft meestal 99,1-99,2 aan

Offline BVG

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen net onder kookpunt
« Reactie #20 Gepost op: 15-01-2018 21:05 u »
Echt borrelen zou ik het niet durven noemen, normaal zie je de hopbelletjes omhoog komen en weer zakken in de ketel. Maar hier bleef de hop min of meer er boven op liggen... een beetje door elkaar gemengd. Mijn waterslot gaat intussen harder dan een jacuzzi. :D

Tags: