Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Winterbier recept: input welkom!  (gelezen 1457 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Blokkie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #25 Gepost op: 12-01-2018 17:57 u »
Even terug komen op de temperatuur tijdens vergisten. Mijn kelder is vrij constant door het hele jaar. Om de navergisting op temperatuur te houden heb ik een verwarminglint (paar euro) en een tijdklok (paar euro) proef ondervindelijk tijd instellen en een thermometer achter de isolatie voor de controle. De uitgebreide varianten kunnen altijd nog, als je behoefte hebt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #26 Gepost op: 14-01-2018 23:33 u »
Bedankt weer voor de toevoegingen, allen!

Ik heb het recept nog een aantal malen aangepast en uiteindelijk vandaag gebrouwen. Alles ging voorspoedig, alleen eindigde ik met 13 liter in plaats van de beoogde 16,5 liter. Daarnaast was mijn SG 1080 in plaats van de 1073 die BrouwHulp voorspelde. Vandaar dat ik een 1,5 liter water heb gekookt, dit staat nu af te koelen. Zodra het op temperatuur is voeg ik dit toe aan het gistvat om op 14,5 liter te komen met een SG van 1073.

Is dit een goed plan van aanpak?

PS: de doel-SG is lager omdat ik ervoor heb gekozen de kandijsuiker bij de nagisting toe te voegen.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.768
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #27 Gepost op: 15-01-2018 14:12 u »
Bedankt weer voor de toevoegingen, allen!

Ik heb het recept nog een aantal malen aangepast en uiteindelijk vandaag gebrouwen. Alles ging voorspoedig, alleen eindigde ik met 13 liter in plaats van de beoogde 16,5 liter. Daarnaast was mijn SG 1080 in plaats van de 1073 die BrouwHulp voorspelde. Vandaar dat ik een 1,5 liter water heb gekookt, dit staat nu af te koelen. Zodra het op temperatuur is voeg ik dit toe aan het gistvat om op 14,5 liter te komen met een SG van 1073.

Is dit een goed plan van aanpak?

PS: de doel-SG is lager omdat ik ervoor heb gekozen de kandijsuiker bij de nagisting toe te voegen.
Je had ook gewoon aan kunnen vullen met kraanwater zonder voor te koken

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #28 Gepost op: 16-01-2018 00:43 u »
Gekookt kraanwater bevat minder zuurstof en ik had begrepen dat dat wel een voordeel is. Wij hebben een perlator op de kraan, dus ik denk dat ons kraanwater genoeg zuurstof bevat wat dat betreft.

Tags: