Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Winterbier recept: input welkom!  (gelezen 2942 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Winterbier recept: input welkom!
« Gepost op: 07-01-2018 18:31 u »
Hallo allen,

Ik ben bezig met een recept voor een winterbier. Ik hoor graag jullie input of dit recept zo in orde is!

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk001
Naam receptGoed Fout
Brouwdatum29-12-2017
BierstijlQuadrupel
Volume16,5 l
Begin SG1,091 SG
Berekende kleur (Morey)51 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŰnt
15,22 lWater uit Zutphen
10,51 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediŰnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,81 kgPilsmoutDingemans3 EBC61,0 %
0,94 kgCara 120Dingemans120 EBC15,0 %
0,62 kgAroma 50Dingemans50 EBC10,0 %
0,06 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,0 %
0,56 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,0 %
0,25 kgHeidehoningSupermarkt3 EBC4,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 ░C1 min.20 min.2,8 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 ░C15 min.30 min.2,8 l/kg
Uitmaischen78,0 ░C10 min.5 min.2,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,8 gPerlebellen8,0%90 min.31,6 IBU
10,0 gHallertau Hersbrucker bellen2,5%15 min.1,2 IBU


Overige ingrediŰnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
12,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken
2,75 gZoethoutspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale Abbaye (BE-256)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16,0 ░C
Max. temp. hoofdvergisting13,0 ░C
Eind temp. hoofdvergisting15,0 ░C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 ░C
Temp. lagering0,0 ░C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.189
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #1 Gepost op: 07-01-2018 18:46 u »
Vind hem best wel mooi eigenlijk! Alleen vraag me af of de specerijen nodig zijn, maar kan wel natuurlijk.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #2 Gepost op: 07-01-2018 18:52 u »
Als je je doel haalt heb je bier van 13% alkohol.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.189
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #3 Gepost op: 07-01-2018 19:07 u »
Als je je doel haalt heb je bier van 13% alkohol.

Hij heeft het gewoon nog niet ingevuld. Een bier van SG 1,091 wordt nu SG 1,000 met Safale Abbaye (BE-256).

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #4 Gepost op: 07-01-2018 19:10 u »
Vind hem best wel mooi eigenlijk! Alleen vraag me af of de specerijen nodig zijn, maar kan wel natuurlijk.

Dank! Mijn vriendin wilde graag een bier met zoethout. Leek me wel geschikt voor in een winterbier.

Hij heeft het gewoon nog niet ingevuld. Een bier van SG 1,091 wordt nu SG 1,000 met Safale Abbaye (BE-256).

Dat klopt. Ik had die blokken waarschijnlijk even weg moeten halen. BrouwHulp voorspelt een eind-SG van 1,017 met een alcoholpercentage van 9,5%.

Offline wilfred3871

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik bier brouwen.
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #5 Gepost op: 07-01-2018 19:27 u »
 ;D Tegen de tijd dat deze gebrouwen is Ún goed te drinken is de winter al voorbij. Volgende keer dus iets eerder beginnen met een winterbier.
Van een jaartje laten staan wordt een zwaar bier vaak ook niet slechter dus geduld is een schone zaak  :proost:

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #6 Gepost op: 07-01-2018 21:47 u »
Zeker waar! Maar gelukkig ben ik sowieso erg fan van quadrupels, dus deze lust ik in de lente ook wel.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.797
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #7 Gepost op: 08-01-2018 12:59 u »
De vergistingstemperatuur is echt veel te laag voor een bovengister en vooral met dit begin SG.
Verder ga je niets van de honing proeven met deze moutstort en toegevoegde kruiden, echter is de hoeveelheid zoethouterg weinig. Ik zou minimaal 3 plat geslagen zoethout stokken toevoegen
Maischen zou ik minimaal een uur doen

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #8 Gepost op: 08-01-2018 17:38 u »
De vergistingstemperatuur is echt veel te laag voor een bovengister en vooral met dit begin SG.
Verder ga je niets van de honing proeven met deze moutstort en toegevoegde kruiden, echter is de hoeveelheid zoethouterg weinig. Ik zou minimaal 3 plat geslagen zoethout stokken toevoegen
Maischen zou ik minimaal een uur doen

Bedankt voor de input! Het blokje over vergisting had ik nog niet ingevuld met de juiste gegevens. De vergisting zal beginnen op zo'n 15 tot 16 graden. Na een dag of drie verplaats ik het gistvat naar de woonkamer (20 graden).

Wat betreft de zoethout en het maischen: ik zal je opmerkingen meenemen in het recept. Nogmaals bedankt!

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.189
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #9 Gepost op: 08-01-2018 17:53 u »
Bedankt voor de input! Het blokje over vergisting had ik nog niet ingevuld met de juiste gegevens. De vergisting zal beginnen op zo'n 15 tot 16 graden. Na een dag of drie verplaats ik het gistvat naar de woonkamer (20 graden).

Wat betreft de zoethout en het maischen: ik zal je opmerkingen meenemen in het recept. Nogmaals bedankt!

Beter warmer vergisten!
Voor zo'n biertype is de smaak van hogere alcoholen juist gewenst. Zou hem zelf gecontroleerd op 20 graden houden.
Maar als ik het zo lees gebruik je geen vergistingskast? De omgevingstemperatuur tijdens de hoofdvergisting is veel lager dan de daadwerkelijke vergistingstemperatuur. Dus wellicht is wat je doet dan juist wel handig.

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #10 Gepost op: 08-01-2018 18:31 u »
Rond 20 ║C lijkt me beter inderdaad. Geeft die esters een kans bij een complexe quadrupel.
En mocht je speciaal voor die bier chocolademout gaan kopen: niet doen. Ik zou de kleur desgewenst compenseren met cara.

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #11 Gepost op: 08-01-2018 22:04 u »
Beter warmer vergisten!
Voor zo'n biertype is de smaak van hogere alcoholen juist gewenst. Zou hem zelf gecontroleerd op 20 graden houden.
Maar als ik het zo lees gebruik je geen vergistingskast? De omgevingstemperatuur tijdens de hoofdvergisting is veel lager dan de daadwerkelijke vergistingstemperatuur. Dus wellicht is wat je doet dan juist wel handig.

Bedankt voor je reactie. Ik had begrepen dat een quadrupel het beste de eerste paar dagen aan de koude kant vergist kon worden. Ik heb inderdaad geen vergistingskast, vandaar deze aanpak.

Rond 20 ║C lijkt me beter inderdaad. Geeft die esters een kans bij een complexe quadrupel.
En mocht je speciaal voor die bier chocolademout gaan kopen: niet doen. Ik zou de kleur desgewenst compenseren met cara.

Ik heb de mout al in huis, dus de chocolademout is er al. Ik vind de kleur wel wat aan de lichte kant voor een winterbier, maar meer chocolademout wordt te overheersend lijkt mij. Meer caramout lijkt mij ook niet gewenst, ben bang dat de biscuit/karamelsmaak dan botst met de zoethout. Of heb ik het mis?

Bedankt beiden!

Offline Soepkip

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #12 Gepost op: 08-01-2018 22:49 u »
10 liter spoelwater op 15 liter maischwater lijkt me te veel.
Dan krijg je waterig bier met weinig smaak.
Spoel eens met 5 liter en proef het verschil.
 :brouwen:

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #13 Gepost op: 08-01-2018 23:54 u »
10 liter spoelwater op 15 liter maischwater lijkt me te veel.
Dan krijg je waterig bier met weinig smaak.
Spoel eens met 5 liter en proef het verschil.
 :brouwen:

Wederom een mooie toevoeging. Bedankt!

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #14 Gepost op: 09-01-2018 00:22 u »
Even een update, dit is het recept zoals het nu is:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk001
Naam receptGoed Fout
Brouwdatum29-12-2017
BierstijlQuadrupel
Volume16,5 l
Begin SG1,091 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad84,6%
Alcoholgehalte10,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)53 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŰnt
19,60 lWater uit Zutphen
5,13 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediŰnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,53 kgPilsmoutDingemans3 EBC59,6 %
0,98 kgCara 120Dingemans120 EBC16,6 %
0,59 kgAroma 50Dingemans50 EBC10,0 %
0,05 kgChocolademoutDingemans900 EBC0,8 %
0,59 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC10,0 %
0,18 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust60,0 ░C1 min.30 min.3,8 l/kg
Alfa-amylaserust70,0 ░C10 min.30 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 ░C10 min.1 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
23,1 gPerlebellen8,0%70 min.31,5 IBU
10,0 gHallertau Hersbrucker bellen2,5%15 min.1,1 IBU


Overige ingrediŰnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
13,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken
5,00 gZoethoutspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale Abbaye (BE-256)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16,0 ░C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 ░C
Eind temp. hoofdvergisting16,0 ░C
Eind SG hoofdvergisting1,022 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,9%
Temp. nagisting22,0 ░C
Temp. lagering15,0 ░C



Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 695
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #15 Gepost op: 09-01-2018 09:13 u »
Er was laatst een discussie hier op het forum over bruine basterd suiker. Dit zou negatief zijn op de schuimvorming. Hoogstwaarschijnlijk doordat er een antiklontmiddel toegevoegd zit aan basterdsuiker. Bruine kandijsuiker wellicht een optie?

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #16 Gepost op: 09-01-2018 12:34 u »
Er was laatst een discussie hier op het forum over bruine basterd suiker. Dit zou negatief zijn op de schuimvorming. Hoogstwaarschijnlijk doordat er een antiklontmiddel toegevoegd zit aan basterdsuiker. Bruine kandijsuiker wellicht een optie?

Zeker, bedankt voor de input. Ik neem het mee in het recept.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.189
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #17 Gepost op: 09-01-2018 13:29 u »
Bedankt voor je reactie. Ik had begrepen dat een quadrupel het beste de eerste paar dagen aan de koude kant vergist kon worden. Ik heb inderdaad geen vergistingskast, vandaar deze aanpak.

Dit is wel een leuke artikel met wat feitjes over vergisttemperaturen van bekende Belgische bieren.
https://byo.com/article/fermenting-belgian-style-beers/

Ook hier vind je de boodschap, eerder tegen de 20 graden voor de hoofdvergisting en nog hoger voor nagisting. Maar het blijft gewoon lastig als je niet gecontroleerd kan vergisten. Zeker nu in de winter vind ik het een strijd. De hoofdvergisting gaat wel, je bier warmt vast lekker op. Wel heel lastig om te zeggen of je nou aan de koude of warme kant vergist. Echter heeft een hobbybrouwer heeft kleine volumes dus het koelt ook zo weer af tijdens de nagisting. En dan zeg je, ja maar in de woonkamer is het 20 graden dus dat blijft constant. Maar persoonlijk zet ik mijn gistingsvat op de grond, en de thermostaat zit op op ooghoogte. Heb nu net voor de lol even gemeten. Rond de termostaat is het 20 graden. Als ik hem nu op de grond leg op de begane grond geeft mijn thermometer na een tijdje 14 graden aan. Voor ik gecontroleerd ging vergisting had ik dan ook wel is problemen met het uitgisten. Maar wellicht heb jij vloerverwarming b.v., dat is handig voor dit.

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #18 Gepost op: 09-01-2018 14:35 u »
Wat een interessant artikel, bedankt voor de link. Ik heb wel een curverbak waar het gistvat inpast. Deze curverbak kan ik vullen met water en een aquariumthermostaat erbij in doen om zo op een ghetto-manier de temperatuur te controleren. Ik zou dan kunnen starten op 18 graden en dan elke dag een graad omhoog tot 22 graden bijvoorbeeld. Ik gok dat het gist dan maximaal 24 Ó 25 graden kan worden. Is dat wat?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.189
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #19 Gepost op: 09-01-2018 14:52 u »
Dat werk waarschijnlijk heel erg goed :). In elk geval voor het warm houden tijdens de nagisting!

Overigens, ik zeg absoluut niet dat je zonder gecontroleerd vergisten het bier niet kan maken. Er zijn zat mensen die ongecontroleerd vergisten en vroeger kon men niet anders. Enige wat ik zeg is dat het de kwaliteit van je bier ten goede komt en dat voor de nagisting met zo┤n zwaar bier een verhoogde temperatuur geen overbodige luxe is.

Er zijn veel meningen over brouwmethodes. Zowel verschillen in cultuur (Europa vs de VS) als verschillende werkwijzes in onze eigen land. Maar als ik ÚÚn ding zou noemen waar de meeste het wel over eens zijn is het dat de vergistingstemperatuur controleren je veel profijt geeft.

In elk geval veel succes met brouwen, en laat maar weten hoe het bier is geworden!

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #20 Gepost op: 10-01-2018 00:17 u »
Helemaal goed, dan ga ik het zo aanpakken. Nogmaals heel erg bedankt voor al je waardevolle opmerkingen. Ik laat nog weten hoe het bier geworden is. :)

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #21 Gepost op: 10-01-2018 10:06 u »
Bruine kandijsuiker geeft inderdaad veel kleur . Ik had laatst kandijsuiker met een EBC waarde van 650, dus als je er daar wat van in doet wordt het echt wel donker. :proost: :biersmile: :brouwen:

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #22 Gepost op: 11-01-2018 23:21 u »
Zo donker heb ik het helaas niet. Maar ik heb twee pakjes kandijsuiker uit de winkel, zal in ieder geval wat beter zijn dan gewone kristalsuiker.

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #23 Gepost op: 12-01-2018 09:44 u »
ik heb die kandijsuiker besteld bij van der Kooi in Jubbega. Stond keurig op de verpakking vermeld hoeveel EBC het was. Ik bestel trouwens alles bij van der Kooi.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.797
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #24 Gepost op: 12-01-2018 14:32 u »
De chocolademout maakt het al erg donker, dus ik zou niet veel extra bijdrage van de kandijsuiker verwachten

Offline Blokkie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #25 Gepost op: 12-01-2018 17:57 u »
Even terug komen op de temperatuur tijdens vergisten. Mijn kelder is vrij constant door het hele jaar. Om de navergisting op temperatuur te houden heb ik een verwarminglint (paar euro) en een tijdklok (paar euro) proef ondervindelijk tijd instellen en een thermometer achter de isolatie voor de controle. De uitgebreide varianten kunnen altijd nog, als je behoefte hebt.

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #26 Gepost op: 14-01-2018 23:33 u »
Bedankt weer voor de toevoegingen, allen!

Ik heb het recept nog een aantal malen aangepast en uiteindelijk vandaag gebrouwen. Alles ging voorspoedig, alleen eindigde ik met 13 liter in plaats van de beoogde 16,5 liter. Daarnaast was mijn SG 1080 in plaats van de 1073 die BrouwHulp voorspelde. Vandaar dat ik een 1,5 liter water heb gekookt, dit staat nu af te koelen. Zodra het op temperatuur is voeg ik dit toe aan het gistvat om op 14,5 liter te komen met een SG van 1073.

Is dit een goed plan van aanpak?

PS: de doel-SG is lager omdat ik ervoor heb gekozen de kandijsuiker bij de nagisting toe te voegen.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.797
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #27 Gepost op: 15-01-2018 14:12 u »
Bedankt weer voor de toevoegingen, allen!

Ik heb het recept nog een aantal malen aangepast en uiteindelijk vandaag gebrouwen. Alles ging voorspoedig, alleen eindigde ik met 13 liter in plaats van de beoogde 16,5 liter. Daarnaast was mijn SG 1080 in plaats van de 1073 die BrouwHulp voorspelde. Vandaar dat ik een 1,5 liter water heb gekookt, dit staat nu af te koelen. Zodra het op temperatuur is voeg ik dit toe aan het gistvat om op 14,5 liter te komen met een SG van 1073.

Is dit een goed plan van aanpak?

PS: de doel-SG is lager omdat ik ervoor heb gekozen de kandijsuiker bij de nagisting toe te voegen.
Je had ook gewoon aan kunnen vullen met kraanwater zonder voor te koken

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #28 Gepost op: 16-01-2018 00:43 u »
Gekookt kraanwater bevat minder zuurstof en ik had begrepen dat dat wel een voordeel is. Wij hebben een perlator op de kraan, dus ik denk dat ons kraanwater genoeg zuurstof bevat wat dat betreft.

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #29 Gepost op: 22-02-2018 11:54 u »
Update: inmiddels is het bier klaar met de hergisting. En het is een erg smakelijk bier geworden, al zeg ik het zelf! Mijn bevindingen:

- Het bier heeft een mooie donkere kleur. Het bier is nog wel erg troebel, dus het is lastig te bepalen wat de daadwerkelijke kleur is.
- Het bier heeft een kleine schuimkraag. Dit is niet erg voor een quadrupel, al zou ik het in vervolg wat meer koolzuurdruk willen. Schuimhoudbaarheid is okÚ.
- Het bier heeft een volmondige smaak met een zoete indruk. Het heeft een duidelijke geroosterde smaak (koffie) zonder wrangheid of overmatig moutbitter. Ik heb een gedeelte van de chocomout toegevoegd middels 'cold-steepen', dit was blijkbaar een succes.
- Het zoethout is te herkennen (als je het weet), de citrusschil niet. Het zoethout lijkt vooral dienst te doen als smaakversterker, erg geslaagde toevoeging.
- Ik kan geen smaakafwijkingen bespeuren. Halverwege de hergisting had het bier een, naar mijn idee, esterachtige/oplosmiddelachtige smaak. Inmiddels is deze smaak nog wel licht aanwezig, maar zeker niet onaangenaam. Waarschijnlijk heeft het bier een verhoogd gehalte aan esters en/of hogere alcoholen, wat niet noodzakelijkerwijs slecht is.

Uiteindelijk dus een lekker bier geworden! Een volgende keer zou ik wat meer bottelsuiker toevoegen voor een hogere koolzuurdruk. Verder zou ik de hoeveelheid citrusschil wat verhogen om te zien of dat het bier lekkerder maakt. En ik moet iets veranderen aan mijn proces van spoelen/filtreren, aangezien ik minder water overhield dan aanvankelijk gedacht.

Iedereen hartelijk bedankt voor de hulp!

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Winterbier recept: input welkom!
« Reactie #30 Gepost op: 22-02-2018 12:38 u »
En ik moet iets veranderen aan mijn proces van spoelen/filtreren, aangezien ik minder water overhield dan aanvankelijk gedacht.

Was je oorspronkelijk ingecalculeerde hoeveelheid spoelwater misschien dan toch goed?

Dat je minder overhoudt kan ook liggen aan te hoog koken zodat er teveel verdampt. Had ik ook. Een uur rollende kook verdampt 2x zoveel als je zou willen.

Maar proost hoor! Het gaat flink vriezen dus dat komt goed.

Tags: