Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Weinig koolzuur  (gelezen 302 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rlandzaat

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Weinig koolzuur
« Gepost op: 03-01-2018 20:28 u »
Dag,

In een ander draadje heb ik een vraag gesteld over een slepende vergisting om er vervolgens achter te komen, dat ik veel te weinig vloeibare gist had toegevoegd. Na ruim vier weken vergisting zijn we gaan bottelen. Ongeveer twee weken later heb ik een flesje opengetrokken en slechts een heel bescheiden sisje was hoorbaar. Na het inschenken was er minimaal schuimvorming, dat na enkele ogenblikken nagenoeg verdween.

Ik stelde mijn brouwmaat voor om de flesjes te openen en er bottelgist aan toe te voegen. Eerst een paar flesje als proef en als het succesvol bleek, de rest. Mijn brouwmaat stelde, dat ik te ongeduldig was en nog enkele weken moest wachten. Mijn mening is echter, dat je na een week of twee toch een behoorlijke hoeveelheid koolzuur moet hebben. Dat de smaak nog verder kan rijpen door meer geduld te hebben, wil ik graag geloven.

Wat is jullie mening? Het duurt toch geen zes weken voor je voldoende koolzuur in flesjes hebt?


Vriendelijke groeten, René Landzaat

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.182
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weinig koolzuur
« Reactie #1 Gepost op: 03-01-2018 20:38 u »
Wat was je eind sg en hoeveel bottelsuiker hebben jullie toegevoegd?
Mij lijkt inderdaad dat als je gist niet vitaal genoeg was om je vergisting fatsoenlijk te doen er ook geen hergisting meer plaats vind.
maar als je bottelgist toevoegt heb je wel kans dat de bottelgist suikers op gaat snoepen die de hoofdgist niet meer op kon.
dus voorzichtig met je bottelsuiker.

Ps maar die bottelsuiker zit er dus al in!

Offline rlandzaat

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weinig koolzuur
« Reactie #2 Gepost op: 03-01-2018 20:50 u »
Ja, bottelsuiker zit er zeker in, misschien iets aan de krappe kant. Het eind SG was 1.015.

Mijn verdenking gaat ook uit naar de gist, die niet vitaal genoeg is. Het was de eerste keer, dat we Wyeast Smackpacks gebruikten. Navraag op dit forum heeft me geleerd, dat ik minstens een dubbele hoeveelheid had moeten enten. Mijn brouwmaat heeft zoiets van "het komt wel goed" maar ik deel dat vertrouwen niet. Eerdere brouwsels hadden na twee weken voldoende koolzuur en zo niet, dan werd dat op termijn niet heel veel beter.

Dus? Mijn aanname, dat je na twee weken hergisting op de fles een behoorlijke koolzuur ontwikkeling mag verwachten is niet zo gek?

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 163
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Weinig koolzuur
« Reactie #3 Gepost op: 03-01-2018 21:27 u »
Als er een sisje was, is er hergisting. Geduld! Wekelijks een flesje proeven. Komt wel goed.
Op welke temperatuur staan de flesjes nu?

Offline BrouwMark

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Weinig koolzuur
« Reactie #4 Gepost op: 03-01-2018 21:43 u »
Heb geduld inderdaad...

Het kleine sisje en beetje koolzuur betekent dat er iets gebeurt in de fles. De (te weinige) gist is behoorlijk uitgeput van al dat werk en vermenigvuldigt nog nauwelijks / niet meer in je flesje. Het is dus een klein beetje 'zieke' gist die het werk moet doen. Lekker warm zetten (20°c) en even op de kop houden en voorzichtig schudden zodat de gist weer door het bier vermengd zit helpen de gist weer actief te worden. Je hebt nog niet vermeld hoeveel bottelsuiker je hebt toegevoegd, maar ik neem aan dat je geďnformeerd hebt hoeveel dat ongeveer moet zijn?

Mark.

Offline rlandzaat

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weinig koolzuur
« Reactie #5 Gepost op: 05-01-2018 18:29 u »
Na wat gushers met de voorlaatste brouwsels waarbij ik netjes afgemeten 2 g per flesje van 33 cl had toegevoegd hebben we nu iets minder gedaan. Mijn brouwmaat is wat minder van het afwegen en doet een krap half theelepeltje. In het verleden bleek dat voldoende.

Ik ga dit weekend weer een flesje proberen. Als het nog steeds zo zuinig is met het koolzuur, ga ik enkele flesjes van bottelgist voorzien (0,5 g per liter), al was het maar als experiment.

Een aantal andere flesjes ga ik schudden.

Momenteel staan de flesjes in de kruipruimte bij 17 g. Ik ga ze naar een warmere plek verhuizen.

In ieder geval bedankt voor het bevestigen van mijn idee, dat het aan uitgeputte gist ligt.

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 465
  • Land: nl
Re: Weinig koolzuur
« Reactie #6 Gepost op: 05-01-2018 18:44 u »
Na wat gushers met de voorlaatste brouwsels waarbij ik netjes afgemeten 2 g per flesje van 33 cl had toegevoegd hebben we nu iets minder gedaan. Mijn brouwmaat is wat minder van het afwegen en doet een krap half theelepeltje. In het verleden bleek dat voldoende.

Ik ga dit weekend weer een flesje proberen. Als het nog steeds zo zuinig is met het koolzuur, ga ik enkele flesjes van bottelgist voorzien (0,5 g per liter), al was het maar als experiment.

Een aantal andere flesjes ga ik schudden.

Momenteel staan de flesjes in de kruipruimte bij 17 g. Ik ga ze naar een warmere plek verhuizen.

In ieder geval bedankt voor het bevestigen van mijn idee, dat het aan uitgeputte gist ligt.

Bottelgist is niet nodig denk ik aangezien je de flesje nu bij 17C° laat hergisten op de fles. Zet ze inderdaad wat warmer dan komt het vast goed. Geduld.

Tags: