Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Raadsel  (gelezen 992 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Raadsel
« Gepost op: 03-01-2018 16:54 u »
Enige tijd geleden heb ik een tripel gebrouwen.
Deze batch heb ik in tween gedeeld.
De ene helft, zoals gewoonlijk met kristalsuiker gebotteld en de andere helft (als experiment) met bruine suiker ( je probeert eens wat).

De helft gebotteld met de bruine suiker heeft geen koolzuur en bijna geen schuim. Echter als ik een glas leegdrink waarin een goedschuimend bier heeft gezeten, schuimt dit bier ook redelijk (geen koolzuur natuurlijk).
Heeft iemand hier ervaring mee en kan iemand mij uitleggen wat de oorzaak hiervan is?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Enos

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 95
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Raadsel.
« Reactie #1 Gepost op: 03-01-2018 17:32 u »
De bruine suiker die je gebruikt hebt is dat bruine basterd of kandij.

Ik weet dat bruine basterd een invertsuiker is , misschien dat er iets in de basterd zit wat de schuimvorming tegen gaat of belemmerd.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.856
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Raadsel.
« Reactie #2 Gepost op: 03-01-2018 17:34 u »
Mijn ervaring is ook dat bruine basterdsuikers schuimvorming verslechterd, niet alleen bij gebruik als bottelsuiker maar ook bij gebruik als suiker tijdens het koken.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.220
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Raadsel.
« Reactie #3 Gepost op: 03-01-2018 18:05 u »
Maar hij heeft ook geen koolzuur.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 733
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Raadsel.
« Reactie #4 Gepost op: 03-01-2018 18:26 u »
Bij sommige donkere bieren gebruik ik donkere basterd doch max 60% en de rest kristal. Geen enkel probleem met koolzuur of schuim maar heb de indruk dat ik t proef en dat t n lekkere smaak meegeeft. Amberkleurige doe ik idem maar dan met kandy.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Raadsel.
« Reactie #5 Gepost op: 03-01-2018 18:29 u »
De bruine suiker die je gebruikt hebt is dat bruine basterd of kandij .

Ik weet dat bruine basterd een invertsuiker is , misschien dat er iets in de basterd zit wat de schuimvorming tegen gaat of belemmerd

Bruine basterd!

Offline TeVeHa

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Raadsel.
« Reactie #6 Gepost op: 03-01-2018 18:30 u »
Dit is nieuw voor mij n goed om weten, ik heb n slechte ervaring met basterdsuiker achter de rug dus die schrap ik bij deze van mijn  brouwbenodigdheden.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.949
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Raadsel.
« Reactie #7 Gepost op: 03-01-2018 22:40 u »
Volgens het geruchtencircuit zit er antiklontermiddel in donkere basterdsuiker. Op het etiket kan ik het niet terugvinden. Maar misschien heeft dat een slechte invloed op het schuim. Zelf gebruik ik nooit bruine basterdsuiker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.420
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Raadsel.
« Reactie #8 Gepost op: 03-01-2018 23:19 u »
Volgens het geruchtencircuit zit er antiklontermiddel in donkere basterdsuiker. Op het etiket kan ik het niet terugvinden.

Een link
http://www.foodinsight.org/anti-caking-agents-gras-fda-safety

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 563
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Raadsel
« Reactie #9 Gepost op: 04-01-2018 00:04 u »
Das niet zo mooi afgelopen weekend een quadrupel gebrouwen met 2.4 kg bruine basterd. Ik hoop toch echt dat hij niet gaat mislukken.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 324
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Raadsel
« Reactie #10 Gepost op: 04-01-2018 00:09 u »
Wat was het volume van het brouwsel?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.088
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Raadsel
« Reactie #11 Gepost op: 04-01-2018 17:29 u »
Mijn zware schotten met 4% basterd suikers schuimen prima hoor, je moet ze zelfs rustig inschenken. De suiker gaat gewoon in de kookketel. Natuurlijk wel de echte van Gilse, misschien dat dat wat scheelt?

Offline chthon

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Raadsel
« Reactie #12 Gepost op: 04-01-2018 17:44 u »
Mijn zware schotten met 4% basterd suikers schuimen prima hoor, je moet ze zelfs rustig inschenken. De suiker gaat gewoon in de kookketel. Natuurlijk wel de echte van Gilse, misschien dat dat wat scheelt?

Ik kan wel bevestigen dat die geen klontermiddel bevatten. We hadden bijna een houweel nodig om het uit de pot te halen na een paar weken in de kast.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.220
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Raadsel
« Reactie #13 Gepost op: 04-01-2018 17:56 u »
Das niet zo mooi afgelopen weekend een quadrupel gebrouwen met 2.4 kg bruine basterd. Ik hoop toch echt dat hij niet gaat mislukken.

Maak je geen zorgen, in tegenstelling tot de topicstarter die de basterd als bottelsuiker heeft gebruikt heb ik laatst in een dubbel basterd in de stort gebruikt.
Die schuimkraag moet je bijna met mes en vork snijden.
Alleen in het begin zat er een iets andere smaak aan maar die is weggetrokken.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.949
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Raadsel
« Reactie #14 Gepost op: 04-01-2018 18:06 u »
Die schuimkraag moet je bijna met mes en vork snijden.
Antiklontermiddel?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.088
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Raadsel
« Reactie #15 Gepost op: 05-01-2018 11:10 u »
Ik kan wel bevestigen dat die geen klontermiddel bevatten. We hadden bijna een houweel nodig om het uit de pot te halen na een paar weken in de kast.

Haha. Het is niet makkelijk een wat ouder pak te gebruiken zonder gepast geweld.  :)

Tags: suikers