Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tips voor Witbier  (gelezen 935 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 489
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Tips voor Witbier
« Gepost op: 02-01-2018 12:43 u »
Ik heb mijn laatste vrije dag en ben aan een recept voor witbier gaan zitten. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Witbier
Brouwdatum
BierstijlWitbier
Volume21,0 l
Begin SG1,054 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)16 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,00 lWater uit Zutphen
4,32 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,47 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC52,0 %
0,68 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC14,4 %
0,68 kgVienna moutWeyermann7 EBC14,4 %
0,48 kgPilsmoutDingemans3 EBC10,0 %
0,44 kgPale Ale moutDingemans7 EBC9,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.60 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 įC2 min.10 min.5,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,0 gMosaicpellets13,9%30 min.12,2 IBU
11,0 gSorachi Acepellets12,0%10 min.4,1 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
33,25 gCitroengraskruidkoken
22,75 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken
22,75 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
starter[/data][data]Belgian Wit (M21)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]22,75 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips voor Witbier
« Reactie #1 Gepost op: 02-01-2018 13:00 u »
Het is wel heel veel sinaasappelschil in dit brouwsel...
Ik zou zelf  5-10% haver in de stort opnemen.
Normaal gesproken wordt er ook koriander in witbier gedaan (gram of 8 en dan 5 minuten meekoken voor dit brouwsel is zat).

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Tips voor Witbier
« Reactie #2 Gepost op: 02-01-2018 15:00 u »
Het lijkt me een beetje donker voor een witbier, ik zou sowieso de mŁnchener er uit houden.
Inderdaad wel erg veel sinaasappelschillen

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips voor Witbier
« Reactie #3 Gepost op: 02-01-2018 15:45 u »
Is de moutstort niet wat te complex? Pils, pale, vienna en mŁnchener allemaal gebruiken lijkt me niet veel toevoegen.

Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 527
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Tips voor Witbier
« Reactie #4 Gepost op: 02-01-2018 16:38 u »
Ik zou het wat eenvoudiger houden. 50/50 pilsmout/tarwe(mout), 20 gram bittere sinaasappelschil (45 gram is wel heel erg veel op 20 liter) en 4-5 gram korianderzaad. Citroengras kan snel overheersen die zou ik eruit halen, maar ja ieder zijn ding natuurlijk. Welke gist gebruik je?

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 489
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Tips voor Witbier
« Reactie #5 Gepost op: 02-01-2018 19:35 u »
Thnx voor de tips. Nu ik erover nadenk, heb ik het inderdaad te complex en te veel citrus gemaakt. Maar ik wil wel graag citrus benadrukken, maar niet laten overheersen. Klinkt dit beter?

Ik wilde de M21 van MJ gebruiken.

Ik twijfel ook of de smaak van Mosaic er wel goed bij past. De Sorachi vult de citrus goed aan (denk ik) en hopelijk versterken ze elkaar waardoor de frisheid wordt benadrukt. Ik dacht juist als tegenhanger dat de Mosaic (met iets hogere bitterheid en iets meer aardeachtige, maar toch fruitige tonen) dat kan dragen. Denken jullie daar wezenlijk anders over?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Witbier
Brouwdatum
BierstijlWitbier
Volume22,0 l
Begin SG1,051 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)16 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,71 lWater uit Zutphen
4,21 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,35 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50,0 %
2,35 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.60 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 įC2 min.10 min.5,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,5 gMosaicpellets13,9%30 min.12,2 IBU
11,5 gSorachi Acepellets12,0%10 min.4,1 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gCitroengraskruidkoken
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
starter[/data][data]Belgian Wit (M21)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken



Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 527
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Tips voor Witbier
« Reactie #6 Gepost op: 02-01-2018 19:45 u »
Mooi recept zo lijkt mij, gewoon brouwen zo! ben benieuwd naar de MJ M21, die ken ik nog niet. Laat svp even weten hoe dit bier is geworden na het brouwen. Groot voordeel van een witbier is dat deze relatief snel na bottelen al goed op smaak is.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 489
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Tips voor Witbier
« Reactie #7 Gepost op: 02-01-2018 20:26 u »
Bedankt!

Dat was inderdaad mijn voordeel. Ik wilde een bier maken voor een feest. Witbier was dan mijn eerste idee (omdat ik relatief laat ben). Het feest is eind februari. Maar bij nader inzien past dat seizoentechnisch niet echt, dus ben ik ook meteen aan een Dry Stout gaan zitten. Die ga ik zo posten en dan maak ik het witbier begin april :)

Tags: