Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Overweldigende dropsmaak RIS  (gelezen 525 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rutgeri

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Experimenteren tot ik erbij neerval.
Overweldigende dropsmaak RIS
« Gepost op: 01-01-2018 13:43 u »
Een maand of 5 geleden hebben wij een RIS gebrouwen volgens onderstaand recept. Behalve dat er iets te veel koolzuur op de fles lijkt te zitten hebben we een erg aanwezige dropsmaak. Wij willen deze bij de volgende batch graag verminderen, echter weten we niet direct waar die dropsmaak vandaan lijkt te komen.  Alle tips en ideeŽn zijn welkom.

Russian Imperial Stout (12 2)

Type: All Grain
Batch Size: 5.50 l
Boil Size: 8.67 l
Boil Time: 90 min
End of Boil Vol: 6.77 l
Final Bottling Vol: 5.00 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Date: 16 Aug 2017
Brewer: Michel/Rutger
Equipment: Mini-Mash
Efficiency: 74.00 %
Est Mash Efficiency: 87.5 %


Ingredients
Amt   Name   Type   #   %/IBU
2.24 kg   Swaen©Ale (7.5 EBC)   Grain   1   82.4 %
0.18 kg   BlackSwaen©Black (1126.8 EBC)   Grain   2   6.6 %
0.12 kg   BlackSwaen©Chocolate B (900.3 EBC)   Grain   3   4.4 %
0.12 kg   GoldSwaen©Aroma (399.9 EBC)   Grain   4   4.4 %
0.06 kg   GoldSwaen©Classic (120.2 EBC)   Grain   5   2.2 %
11.60 g   Magnum [14.30 %] - Boil 60.0 min   Hop   6   46.3 IBUs
0.25 tsp   Irish Moss (Boil 15.0 mins)   Fining   7   -
14.00 g   Goldings, B.C. [5.40 %] - Boil 10.0 min   Hop   8   7.6 IBUs
14.00 g   Goldings, B.C. [5.40 %] - Boil 1.0 min   Hop   9   0.9 IBUs
1.0 pkg   Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50.28 ml]   Yeast   10   -


Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1.102 SG
Est Final Gravity: 1.022 SG
Estimated Alcohol by Vol: 10.7 %
Bitterness: 54.8 IBUs
Est Color: 129.6 EBC
Measured Original Gravity: 1.094 SG
Measured Final Gravity: 1.024 SG
Actual Alcohol by Vol: 9.3 %
Calories: 929.3 kcal/l

Mash Profile
Mash Name: BIAB, Medium Body
Sparge Water: -0.00 l
Sparge Temperature: 75.6 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE
Est Mash pH: 5.42
Total Grain Weight: 2.72 kg
Grain Temperature: 22.2 C
Tun Temperature: 22.2 C


Mash Steps
Name   Description   Step Temperature   Step Time
Saccharification   Add 10.33 l of water at 73.5 C   66.7 C   75 min
Mash Out   Heat to 75.6 C over 7 min   75.6 C   10 min

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: Overweldigende dropsmaak RIS.
« Reactie #1 Gepost op: 01-01-2018 15:02 u »
Dropachtig

Oorzaak  Relatief teveel gebruik van donkere moutsoorten 
Remedie  Kortere kooktijd aanhouden
Mindere donkere moutsoorten gebruiken 

Aldus schrijft brouw-bier.nl

Persoonlijke reactie: je donker stort is stevig; 10-13% lijkt mij een max.
Dropsmaak associeer ik met ammoniumzout (ammoniumchloride); relatief zure mouten, ver afgebroken eiwitten/aminozuren.

groet, Paul

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.535
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Overweldigende dropsmaak RIS
« Reactie #2 Gepost op: 01-01-2018 22:23 u »
Een dropsmaak in een stout is niet ongebruikelijk.

In dit geval komt dit door de combinatie van de zwarte mout met de aromamout van 400 EBC.

Offline rutgeri

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Experimenteren tot ik erbij neerval.
Re: Overweldigende dropsmaak RIS
« Reactie #3 Gepost op: 01-01-2018 23:33 u »
Dank voor de feedback, we gaan eens aan de slag met onze moutstorting en eventueel de kooktijd wat verkorten. We willen de dropsmaak niet helemaal kwijt, maar het is nu teveel waardoor het bier niet erg lekker meer is.

Tags: