Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hoge druk, gevaarlijk?  (gelezen 601 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoge druk, gevaarlijk?
« Gepost op: 29-12-2017 01:32 u »
Ik heb het Arsegan Grand Cru startpakket gekregen van vrienden, dit was mijn eerste keer bierbrouwen. Het brouwproces verliep prima voor zover ik weet: het bier is klaar en smaakt prima. En klein probleem: de koolzuurdruk is erg hoog. Zo hoog dat het ontdoppen klinkt als het openen van een champagnefles en de kurken soms een eind de lucht in springen. Als het bier goed gekoeld is blijft het wel allemaal in de fles, geen 'gushing' dus. Soms komt de schuimkraag wel na een seconde of dertig heel rustig het flesje uitzetten, maar anders niet.

Mijn vraag is nu: hoe gevaarlijk is dit? Het krat staat gewoon in mijn keuken en ik wil dus geen exploderende flesjes als ik dat kan voorkomen.

Gegevens over het proces:
Het bier heeft vijftien dagen gegist op gemiddeld zo'n 18 graden.
Begin-SG: 1067, eind-SG: 1011.
Bij bottelen 8 g/L dextrosesiroop toegevoegd (ik had gelezen dat dextrose sneller zou vergisten en ik wilde natuurlijk het bier zo snel mogelijk proberen)
Na bottelen nog twee weken op 21 graden laten hergisten.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Tjardo

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 498
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Hoge druk, gevaarlijk?
« Reactie #1 Gepost op: 29-12-2017 07:32 u »
Welkom op het forum Droefkalkoen,

Voor de zekerheid zou ik de krat maar buiten zetten. Zit er niet ook veel te veel koolzuur in het bier als je het drinkt? 8 gram/L vind ik wel veel maar is niet buitensporig veel en van 1067 naar 1011 is best oke denk ik, ik hoop voor je dat het geen infectie is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoge druk, gevaarlijk?
« Reactie #2 Gepost op: 29-12-2017 14:11 u »
Ik heb het Arsegan Grand Cru startpakket gekregen van vrienden, dit was mijn eerste keer bierbrouwen. Het brouwproces verliep prima voor zover ik weet: het bier is klaar en smaakt prima. En klein probleem: de koolzuurdruk is erg hoog. Zo hoog dat het ontdoppen klinkt als het openen van een champagnefles en de kurken soms een eind de lucht in springen. Als het bier goed gekoeld is blijft het wel allemaal in de fles, geen 'gushing' dus. Soms komt de schuimkraag wel na een seconde of dertig heel rustig het flesje uitzetten, maar anders niet.

Mijn vraag is nu: hoe gevaarlijk is dit? Het krat staat gewoon in mijn keuken en ik wil dus geen exploderende flesjes als ik dat kan voorkomen.

Gegevens over het proces:
Het bier heeft vijftien dagen gegist op gemiddeld zo'n 18 graden.
Begin-SG: 1067, eind-SG: 1011.
Bij bottelen 8 g/L dextrosesiroop toegevoegd (ik had gelezen dat dextrose sneller zou vergisten en ik wilde natuurlijk het bier zo snel mogelijk proberen)
Na bottelen nog twee weken op 21 graden laten hergisten.

Klinkt als te vroeg gebotteld. Bij 18 C duurt de vergisting ongeveer 2 keer langer dan bij 21 C.

Overigens hoef je geen glucose te gebruiken voor de hergisting op de fles. Zo heel veel verschil in tijd voor de hergisting zit er niet tussen kristalsuiker en glucose.

Offline Droefkalkoen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoge druk, gevaarlijk?
« Reactie #3 Gepost op: 29-12-2017 23:51 u »
Hartelijk bedankt voor de informatie beiden. Vroeg te bottelen klinkt dan inderdaad aannemelijk. Ik zal de flesjes voor de zekerheid naar buiten verplaatsen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.339
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoge druk, gevaarlijk?
« Reactie #4 Gepost op: 30-12-2017 00:17 u »
Bij 18 C duurt de vergisting ongeveer 2 keer langer dan bij 21 C.

Wat een onzin zeg, sorry dat ik het zeg. Maar dat kun je echt niet zo zeggen. Toch een gebrek aan praktijkervaring zou ik haast zeggen, terwijl je al meer jaren brouwervaring hebt dan ik. Maar hier sla je toch even de plank mis...e.e.a is afhankelijk van de giststam en hoeveelheid gist en sterkte van je wort en samenstellen... En wellicht nog een tig parameters. ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoge druk, gevaarlijk?
« Reactie #5 Gepost op: 30-12-2017 12:28 u »
Wat een onzin zeg, sorry dat ik het zeg. Maar dat kun je echt niet zo zeggen. Toch een gebrek aan praktijkervaring zou ik haast zeggen, terwijl je al meer jaren brouwervaring hebt dan ik. Maar hier sla je toch even de plank mis...e.e.a is afhankelijk van de giststam en hoeveelheid gist en sterkte van je wort en samenstellen... En wellicht nog een tig parameters. ;)

Wordt toch eens tijd dat je testjes gaat uitvoeren waarbij je alle parameters gelijk houdt op n na.

De vergistingstemperatuur heeft een zeer grote invloed op de snelheid van chemische en biochemische processen en daarmee op de vergistingssnelheid.

Hoe lager de temperatuur hoe langer de vergisting duurt. Al heel wat keren is dat hier op het forum gebleken. Vergistingen binnen n dag heb je wel bij 25 C, maar niet bij 18 C tenzij je heel veel gist gent hebt. 

Tags: