Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Even voorstellen: Daan  (gelezen 1848 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.420
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #25 Gepost op: 17-01-2018 22:09 u »
Klopt helemaal.

Nog weer even een vraag, maar heb overgeheveld. Moet ik nu de tweede lading suiker toevoegen en dit weer laten staan? Of voeg je de suiker toe en daarna gelijk bottelen?
De ene handleiding zegt dit, de ander weer dat.

De suiker om koolzuur in je bier te krijgen voeg je pas toe bij het bottelen.
Dat is overigens niet echt een lading. 5 tot 8 gram per liter is voldoende.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline DeKeng

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #26 Gepost op: 17-01-2018 22:22 u »
De suiker om koolzuur in je bier te krijgen voeg je pas toe bij het bottelen.
Dat is overigens niet echt een lading. 5 tot 8 gram per liter is voldoende.

Ik noemde het een lading maar is inderdaad maar iets van 52 gram.

Wat me verwarde was het feit dat er staat dat overhevelen niet hoeft als je geen 2e vat hebt. Betekent dit dan dat, ondanks dat de hoofdgisting "klaar is", dat je alsnog de nagisting moet doen, terwijl er dan geen activiteit meer is? Of voeg je dan de suikers toe om te bottelen?

Roep me even en halt toe als ik teveel (domme) vragen stel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.420
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #27 Gepost op: 17-01-2018 22:29 u »
De nagisting is de rustige vergisting direct volgend op de heftige hoofdgisting. Beter gezegd de hoofdgisting gaat geleidelijk over in de nagisting. Het is de gist die bepaalt wanneer de nagisting begint en niet de brouwer! Maar al te vaak wordt dat ten onrechte gedacht. Ook zonder over te hevelen vindt er een nagisting plaats.

Het is handig een bottelemmer te hebben. Als je bottelt uit het gistvat zul je snel te veel gist krijgen in je flessen. Dat kan een gistachtige smaak aan je bier geven.

Offline DeKeng

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #28 Gepost op: 18-01-2018 20:26 u »
De nagisting is de rustige vergisting direct volgend op de heftige hoofdgisting. Beter gezegd de hoofdgisting gaat geleidelijk over in de nagisting. Het is de gist die bepaalt wanneer de nagisting begint en niet de brouwer! Maar al te vaak wordt dat ten onrechte gedacht. Ook zonder over te hevelen vindt er een nagisting plaats.

Het is handig een bottelemmer te hebben. Als je bottelt uit het gistvat zul je snel te veel gist krijgen in je flessen. Dat kan een gistachtige smaak aan je bier geven.

Ik heb ook gelezen dat extra suiker toegevoegd kan worden tijdens de nagisting. Is dat aan te raden? Of beter gezegd: kan het kwaad? Ik neem aan dat het ook voor extra koolzuur zorgt.
En als je dat zou doen, moet je dan alsnog suiker toevoegen voor de hergisting op de fles?
Ik neem aan dat het alcoholpercentage ook omhoog gaat, maar hoe bereken je dat?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.420
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #29 Gepost op: 18-01-2018 22:56 u »
Ik heb ook gelezen dat extra suiker toegevoegd kan worden tijdens de nagisting. Is dat aan te raden? Of beter gezegd: kan het kwaad? Ik neem aan dat het ook voor extra koolzuur zorgt.
En als je dat zou doen, moet je dan alsnog suiker toevoegen voor de hergisting op de fles?
Ik neem aan dat het alcoholpercentage ook omhoog gaat, maar hoe bereken je dat?

Je kunt tijdens de nagisting suiker toevoegen. Daardoor stijgt het alcohoigehalte. Laatst is er een discussie geweest op het forum over het nut van een late suikergift. Deze discussie wil ik hier niet opnieuw voeren. Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35754.msg539742.html#msg539742

Voor het berekenen van het alcoholgehalte kun dit Excelbestand gebruiken.

Offline DeKeng

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #30 Gepost op: 19-01-2018 08:27 u »
Je kunt tijdens de nagisting suiker toevoegen. Daardoor stijgt het alcohoigehalte. Laatst is er een discussie geweest op het forum over het nut van een late suikergift. Deze discussie wil ik hier niet opnieuw voeren. Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35754.msg539742.html#msg539742

Voor het berekenen van het alcoholgehalte kun dit Excelbestand gebruiken.

Ik denk dat ik het eens ga proberen, als het geen kwaad kan.
Alleen al om de smaak ietsje zoeter te krijgen, gezien ik waarschijnlijk een iets hoger alcoholpercentage heb dan beoogd. Ik ga uit van 7g/L of is dit te veel?

Als ik dit zou doen, wat moet ik dan straks aanhouden bij het bottelen, qua suikers? Of hou je dan toch gewoon de verdere instructies aan zoals gebruikelijk?

Ik moet overigens zeggen dat het virus inderdaad is overgeslagen! Ik vind alle mogelijkheden zeer fascinerend

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.420
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #31 Gepost op: 19-01-2018 17:35 u »
Kristalsuiker vergist volledig. Daar krijg je geen zoete smaak van. Wel kan de alcohol die gevormd wordt een licht zoetige indruk geven.

7 g/L is de hoeveelheid die vaak gebruikt wordt bij het bottelen.

Offline DeKeng

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #32 Gepost op: 19-01-2018 19:22 u »
7 g/L is de hoeveelheid die vaak gebruikt wordt bij het bottelen.

Ik gaf maar een voorbeeld, waar ik aan dacht zeg maar.
Kan het geen kwaad om straks bij het bottelen weer suiker toe te voegen?

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #33 Gepost op: 19-01-2018 19:48 u »
Klopt helemaal.

Nog weer even een vraag, maar heb overgeheveld. Moet ik nu de tweede lading suiker toevoegen en dit weer laten staan? Of voeg je de suiker toe en daarna gelijk bottelen?
De ene handleiding zegt dit, de ander weer dat.

Sorry dat ik zoveel vragen heb, maar misschien lees ik juist teveel waardoor ik verward raak haha

Ik vind het handig om de bottelsuiker te koken in wat water en het daarna (heet) in een schoon vat te gooien. Vervolgens giet ik in ditzelfde vat mijn te bottelen bier. Zo blijft de gistplak achter in het vorige vat en je kunt de suikeroplossing mengen met het bier zonder dat je gistresten opzweept. Dan bottelen! Ga ik morgen ook doen trouwens. :-)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.420
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #34 Gepost op: 19-01-2018 22:42 u »
Ik gaf maar een voorbeeld, waar ik aan dacht zeg maar.
Kan het geen kwaad om straks bij het bottelen weer suiker toe te voegen?

Als je dat niet doet heb je plat bier...

De suiker die je toevoegt bij het bottelen wordt vergist in een afgesloten fles. Het koolzuur dat gevormd wordt kan niet weg omdat de fles is afgesloten. Het gevolg is dat je bier 'prik' krijgt.

Offline DeKeng

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #35 Gepost op: 19-01-2018 23:15 u »
Als je dat niet doet heb je plat bier...

De suiker die je toevoegt bij het bottelen wordt vergist in een afgesloten fles. Het koolzuur dat gevormd wordt kan niet weg omdat de fles is afgesloten. Het gevolg is dat je bier 'prik' krijgt.

Nee, dat snap ik.
Waar ik meer bezorgd voor zou zijn, mocht ik extra suiker tijdens de nagisting toevoegen, en dan de gebruikelijke toevoeging voor het bottelen, dat het dan teveel zou zijn.
Oftewel, exploderende flessen.

Maar, als dat niet het geval is, dan ga ik er ns mee experimenteren in de toekomst.
Bedankt voor de input

Offline DeKeng

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #36 Gepost op: 19-01-2018 23:16 u »
Ik vind het handig om de bottelsuiker te koken in wat water en het daarna (heet) in een schoon vat te gooien. Vervolgens giet ik in ditzelfde vat mijn te bottelen bier. Zo blijft de gistplak achter in het vorige vat en je kunt de suikeroplossing mengen met het bier zonder dat je gistresten opzweept. Dan bottelen! Ga ik morgen ook doen trouwens. :-)

Succes 👍 zover ben ik helaas nog niet

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.420
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen: Daan
« Reactie #37 Gepost op: 19-01-2018 23:51 u »
Nee, dat snap ik.
Waar ik meer bezorgd voor zou zijn, mocht ik extra suiker tijdens de nagisting toevoegen, en dan de gebruikelijke toevoeging voor het bottelen, dat het dan teveel zou zijn.
Oftewel, exploderende flessen.

Maar, als dat niet het geval is, dan ga ik er ns mee experimenteren in de toekomst.
Bedankt voor de input

De suiker die je toevoegt moet natuurlijk wel de tijd krijgen om te vergisten. Als je bijvoorbeeld suiker toevoegt een dag voordat je gaat bottelen en bij het bottelen ook nog eens 7 g per liter geeft wordt het koolzuurgehalte  in de fles te hoog. Maar wanneer de suikergift 5 tot 7 dagen voor het bottelen wordt gedaan hoef je daar niet bang voor te zijn.

Tags: