Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westmalle, Chimay, Saccharomyces kudriavzevii  (gelezen 747 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.209
  • Land: nl
    • Moaneschien
Westmalle, Chimay, Saccharomyces kudriavzevii
« Gepost op: 25-12-2017 10:32 u »
In een andere draad zei Albert over de Westmalle gist:

Vandaag heb ik gebrouwen met de gist. Vreemd genoeg was de starter na drie dagen bij 3 ºC nog steeds actief.  :weetniet:
Ik zal de bevindingen posten.

Deze gist is een natuurlijke hybride van Saccharomyces cerevisiae en Saccharomyces kudriavzevii waarbij de laatste een zeer koude tolerante gist is. Nu hoeft de hybride natuurlijk niet alle eigenschappen van de "ouders" over te nemen, maar steeds vaker merk ik dat die gisten ook in zeer koele omstandigheden hun werk prima doen.

Voor de liefhebbers van wat leeswerk een dump uit mijn Zotero:

1. Belloch C, Perez-Torrado R, Gonzalez SS, Perez-Ortin JE, Garcia-Martinez J, Querol A, e.a. Chimeric Genomes of Natural Hybrids of Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces kudriavzevii. Applied and Environmental Microbiology [Internet]. 15 april 2009 [geciteerd 19 augustus 2016];75(8):2534–44. Beschikbaar op: http://aem.asm.org/cgi/doi/10.1128/AEM.02282-08

2. Peris D, Lopes CA, Belloch C, Querol A, Barrio E. Comparative genomics among Saccharomyces cerevisiae$\times$ Saccharomyces kudriavzevii natural hybrid strains isolated from wine and beer reveals different origins. BMC genomics [Internet]. 2012 [geciteerd 19 augustus 2016];13(1):1. Beschikbaar op: http://bmcgenomics.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2164-13-407

3. Erny C, Raoult P, Alais A, Butterlin G, Delobel P, Matei-Radoi F, e.a. Ecological Success of a Group of Saccharomyces cerevisiae/Saccharomyces kudriavzevii Hybrids in the Northern European Wine-Making Environment. Applied and Environmental Microbiology [Internet]. 1 mei 2012 [geciteerd 19 augustus 2016];78(9):3256–65. Beschikbaar op: http://aem.asm.org/cgi/doi/10.1128/AEM.06752-11

4. Arroyo-López FN, Orlić S, Querol A, Barrio E. Effects of temperature, pH and sugar concentration on the growth parameters of Saccharomyces cerevisiae, S. kudriavzevii and their interspecific hybrid. International Journal of Food Microbiology [Internet]. mei 2009 [geciteerd 19 augustus 2016];131(2–3):120–7. Beschikbaar op: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168160509000518

5. Arroyo-López FN, Pérez-Través L, Querol A, Barrio E. Exclusion of Saccharomyces kudriavzevii from a wine model system mediated by Saccharomyces cerevisiae. Yeast [Internet]. juni 2011 [geciteerd 19 augustus 2016];28(6):423–35. Beschikbaar op: http://doi.wiley.com/10.1002/yea.1848

6. Peris Navarro D. Genome Characterization of natural Saccharomyces hybrids of biotechnological interest. 2012 [geciteerd 19 augustus 2016]; Beschikbaar op: http://roderic.uv.es/handle/10550/24743

7. Gonzalez SS, Barrio E, Querol A. Molecular Characterization of New Natural Hybrids of Saccharomyces cerevisiae and S. kudriavzevii in Brewing. Applied and Environmental Microbiology [Internet]. 15 april 2008 [geciteerd 18 augustus 2016];74(8):2314–20. Beschikbaar op: http://aem.asm.org/cgi/doi/10.1128/AEM.01867-07

8. Lopes CA, Barrio E, Querol A. Natural hybrids of S. cerevisiae×S. kudriavzevii share alleles with European wild populations of Saccharomyces kudriavzevii: Saccharomyces kudriavzevii in Spanish oaks. FEMS Yeast Research [Internet]. 11 februari 2010 [geciteerd 19 augustus 2016];10(4):412–21. Beschikbaar op: http://femsyr.oxfordjournals.org/cgi/doi/10.1111/j.1567-1364.2010.00614.x

9. Sampaio JP, Goncalves P. Natural Populations of Saccharomyces kudriavzevii in Portugal Are Associated with Oak Bark and Are Sympatric with S. cerevisiae and S. paradoxus. Applied and Environmental Microbiology [Internet]. 1 april 2008 [geciteerd 19 augustus 2016];74(7):2144–52. Beschikbaar op: http://aem.asm.org/cgi/doi/10.1128/AEM.02396-07

10. Pérez-Través L, Lopes CA, Querol A, Barrio E. On the Complexity of the Saccharomyces bayanus Taxon: Hybridization and Potential Hybrid Speciation. Schacherer J, redacteur. PLoS ONE [Internet]. 4 april 2014 [geciteerd 19 augustus 2016];9(4):e93729. Beschikbaar op: http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0093729

11. Liti G, Carter DM, Moses AM, Warringer J, Parts L, James SA, e.a. Population genomics of domestic and wild yeasts. Nature [Internet]. 19 maart 2009 [geciteerd 19 augustus 2016];458(7236):337–41. Beschikbaar op: http://www.nature.com/doifinder/10.1038/nature07743

12. Saccharomyces kudriavzevii and Saccharomyces uvarum differ from Saccharomyces cerevisiae during the production of aroma-active higher alcohols and acet ate esters using their amino acidic precursors. [geciteerd 19 augustus 2016]; Beschikbaar op: http://digital.csic.es/bitstream/10261/114402/1/IJFM-2015-Stribny.pdf

13. Través LP, Lopes C, Esparducer EB, Simón AQ. Stabilization process in Saccharomyces intra and interspecific hybrids in fermentative conditions. International microbiology: official journal of the Spanish Society for Microbiology [Internet]. 2014 [geciteerd 19 augustus 2016];17(4):213–224. Beschikbaar op: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5133362&orden=1&info=link

14. Naumov GI, James SA, Naumova ES, Louis EJ, Roberts IN. Three new species in the Saccharomyces sensu stricto complex: Saccharomyces cariocanus, Saccharomyces kudriavzevii and Saccharomyces mikatae. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology [Internet]. 2000 [geciteerd 19 augustus 2016];50(5):1931–1942. Beschikbaar op: http://ijs.microbiologyresearch.org/content/journal/ijsem/10.1099/00207713-50-5-1931

15. Tronchoni J, Medina V, Guillamón JM, Querol A, Pérez-Torrado R. Transcriptomics of cryophilic Saccharomyces kudriavzevii reveals the key role of gene translation efficiency in cold stress adaptations. BMC genomics [Internet]. 2014 [geciteerd 19 augustus 2016];15(1):1. Beschikbaar op: https://bmcgenomics.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2164-15-432

als een van de papers niet beschikbaar is, probeer het via sci-hub

Ingo

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.588
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Westmalle, Chimay, Saccharomyces kudriavzevii
« Reactie #1 Gepost op: 25-12-2017 11:22 u »
Bedankt voor de uitleg.
Een indrukwekkende  lijst literatuurverwijzingen.

Bert

Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 526
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Westmalle, Chimay, Saccharomyces kudriavzevii
« Reactie #2 Gepost op: 25-12-2017 14:27 u »
Bedankt voor de links, ik heb de sci-hub extinctie voor Chroom gedownload maar kan helaas niet zoeken in de sci-hub search, iemand een idee wat ik niet goed doe? (Ik draai Chroom op een macbook pro, ligt daar misschien het probleem?)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.209
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Westmalle, Chimay, Saccharomyces kudriavzevii
« Reactie #3 Gepost op: 25-12-2017 20:14 u »
Bedankt voor de links, ik heb de sci-hub extinctie voor Chroom gedownload maar kan helaas niet zoeken in de sci-hub search, iemand een idee wat ik niet goed doe? (Ik draai Chroom op een macbook pro, ligt daar misschien het probleem?)

Normaal gesproken plak je de link naar het document in de zoekopdracht van sci-hub

Tags: gist