Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwgerst  (gelezen 792 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 939
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Brouwgerst
« Gepost op: 08-02-2019 21:54 u »
Ik heb 15 a 20 kg brouwgerst. Ik ga zelf toch niet mouten. Het toevoegen van kleine hoeveelheden aan n recept is geen succes. Wel perfect bij weizen want die wordt normaal helder bij mij en nu dus niet.
Iemand interesse? Ik wil eigenlijk niet verzenden
Omgeving Roermond ophalen

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brouwgerst
« Reactie #1 Gepost op: 10-02-2019 11:20 u »
Ik heb 15 a 20 kg brouwgerst. Ik ga zelf toch niet mouten. Het toevoegen van kleine hoeveelheden aan n recept is geen succes. Wel perfect bij weizen want die wordt normaal helder bij mij en nu dus niet.
Iemand interesse? Ik wil eigenlijk niet verzenden
Omgeving Roermond ophalen

Hallo Beermenke,

Het lijkt me heerlijk om eens te proberen te mouten en daarmee enkele biertjes te brouwen. Wellicht kan ik nog wat rookmout maken. Hoe de vrouw er over denkt, ga ik maar niet vragen... Ik kan haar hoofdschudden nu al zien.  :stom:

Dus, ja, ik wil wel eens van Heerlen naar Remunj rijden voor een partij gerst en de aansluitende lol.

groetjes,
Nick

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.967
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Brouwgerst
« Reactie #2 Gepost op: 10-02-2019 12:33 u »
Hallo Beermenke,

Het lijkt me heerlijk om eens te proberen te mouten en daarmee enkele biertjes te brouwen. Wellicht kan ik nog wat rookmout maken. Hoe de vrouw er over denkt, ga ik maar niet vragen... Ik kan haar hoofdschudden nu al zien.  :stom:

Dus, ja, ik wil wel eens van Heerlen naar Remunj rijden voor een partij gerst en de aansluitende lol.

groetjes,
Nick
Zeker leuk om eens te proberen.  Mijn ervaring (na een keer of 10 te hebben gemout) is dat het essentiŽle stukje de groei is na dag 3 want dan komt er veel warmte vrij. De truc is om daar de temperatuur onder de 16 graden te houden dus thermometer in de hoop steken is wel nodig en dat kun je regelen met afvoer van koolzuur via ventilatie (bevordert groei en oplopen temperatuur) vochtig houden met plantenspuit (worteltjes mogen niet uitdrogen) en omgevingstemperatuur (een graad of 10 meen ik te herinneren)

Ook elke dag 2 x omwoelen andere krijg je een grote kluwen in elkaar gegroeide worteltjes.

De gerst eerst weken 4 uur inkoud water, dan afgieten en 8 uur laten staan, dat 2 x herhalen tot je de wortelpunt ziet ontstaan. Na de 6e dag kun je gaan drogen dan mag de bladkiem tot 2/3 van de korrellengte gekomen zijn. (Bij te hoge temperatuur zit de kiem er al snel buiten)   

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brouwgerst
« Reactie #3 Gepost op: 10-02-2019 18:58 u »
Zeker leuk om eens te proberen.  Mijn ervaring (na een keer of 10 te hebben gemout) is dat het essentiŽle stukje de groei is na dag 3 want dan komt er veel warmte vrij. De truc is om daar de temperatuur onder de 16 graden te houden dus thermometer in de hoop steken is wel nodig en dat kun je regelen met afvoer van koolzuur via ventilatie (bevordert groei en oplopen temperatuur) vochtig houden met plantenspuit (worteltjes mogen niet uitdrogen) en omgevingstemperatuur (een graad of 10 meen ik te herinneren)

Ook elke dag 2 x omwoelen andere krijg je een grote kluwen in elkaar gegroeide worteltjes.

De gerst eerst weken 4 uur inkoud water, dan afgieten en 8 uur laten staan, dat 2 x herhalen tot je de wortelpunt ziet ontstaan. Na de 6e dag kun je gaan drogen dan mag de bladkiem tot 2/3 van de korrellengte gekomen zijn. (Bij te hoge temperatuur zit de kiem er al snel buiten)

Hallo Hans,
Dat sluit erg aan bij het artikel Zelf Mouten,  https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/zelfmouten.html
alhoewel ik nog niet erg lang brouw, wil ik toch deze moeilijke facetten proberen te leren (of leren het aan anderen over te laten).
In ieder geval wil ik er een paar drinkbare bieren mee kunnen brouwen.
In ieder geval bedankt voor je tips.

 :biersmile:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.967
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Brouwgerst
« Reactie #4 Gepost op: 10-02-2019 19:09 u »
Hallo Hans,
Dat sluit erg aan bij het artikel Zelf Mouten,  https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/zelfmouten.html
alhoewel ik nog niet erg lang brouw, wil ik toch deze moeilijke facetten proberen te leren (of leren het aan anderen over te laten).
In ieder geval wil ik er een paar drinkbare bieren mee kunnen brouwen.
In ieder geval bedankt voor je tips.

 :biersmile:
Ik denk dat je er in alle gevallen wel en drinkbaar bier mee kunt maken. Als de kiempjes wat doorschieten hebben ze wat meer van de mout opgegeten dus haal je een beetje lager rendement. Als de kiempjes te snel groeien dan loopt de enzymvorming achter dus heb je wat minder enzymen en duren je omzettingen wat langer. Maar beide is geen ramp.

Tags: