Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Mislukte mede  (gelezen 937 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JonisM

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: be
  • Bier, wat anders?
Mislukte mede
« Gepost op: 22-12-2017 16:52 u »
Ik heb een tijdje geleden aan een eerste poging begonnen om mede te brouwen.
Ieder recept vertelde me dat ik de zuurtegraad moest controleren maar geen enkele vertelde me wat ik moest doen wanneer het niet goed was dus heb ik dat niet gedaan.
Nu, na het gisten en dat ik al het dode gist heb kunnen verwijderen heb ik eens geproefd...

Het smaakt totaal niet naar mede maar eerder zeer zuur en waterachtig.
Het blijkt dus dat het gistingsvat niet goed gesloten was met het waterslot en in plaats van mede heb ik dus 10 liter honingazijn.

Kan ik hier nog iets mee doen of kan ik dit best gewoon weggieten?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Mislukte mede
« Reactie #1 Gepost op: 22-12-2017 17:10 u »
Bizar, want normaal is mede niet zo gevoelig voor azijnzuurbacterien, dacht ik. Heb je fruit toegevoegd? En wat is begin- en einddensiteit?

Offline JonisM

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: be
  • Bier, wat anders?
Re: Mislukte mede
« Reactie #2 Gepost op: 22-12-2017 17:42 u »
Bizar, want normaal is mede niet zo gevoelig voor azijnzuurbacterien, dacht ik. Heb je fruit toegevoegd? En wat is begin- en einddensiteit?

Ik had namelijk appels toegevoegd, ik had een SG van 1162 en op het einde 998.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Mislukte mede
« Reactie #3 Gepost op: 22-12-2017 18:31 u »
Dat zal dan een infectie van de appels geweest zijn? Toch geen appelsap gebruikt neem ik aan?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 337
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Mislukte mede
« Reactie #4 Gepost op: 22-12-2017 19:25 u »
Hoe heb je de appels toegevoegd? Zoals Davyd al zegt: niet versgesapt hopelijk?

Overigens is honingazijn lekker en lang houdbaar. Met 10 liter wordt het wel een hoop dressings maken  :)

Offline JonisM

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: be
  • Bier, wat anders?
Re: Mislukte mede
« Reactie #5 Gepost op: 22-12-2017 20:27 u »
Dat zal dan een infectie van de appels geweest zijn? Toch geen appelsap gebruikt neem ik aan?

Eigenlijk wel, ik heb wat een mengeling tussen die video en dit recept genomen
Video:

Recept: https://njam.tv/recepten/honingwijn-mede

6 liter appelsap, 4 liter water, 3 kg honing en 5 g gist

Blijkbaar lukt het bij de kerel in de video wel om mede te maken met appelsap, tenzij dat hij graag zure mede drinkt :-D

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Mislukte mede
« Reactie #6 Gepost op: 22-12-2017 21:32 u »
Ik heb ook al cider met bessen gemaakt waarvan een deel verzuurd is door een azijnzuurinfectie. Beste azijn ooit! Ik gebruik het elke dag.

Ik heb de video niet uitgekeken, maar dat gepruts met een lege plastic waterfles lijkt me maar niks.

PS   ik vertrouw geen mensen met een ringbaard.
PS2 de ringbaardmensen op dit forum uitgezonderd!


Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Mislukte mede
« Reactie #7 Gepost op: 22-12-2017 21:33 u »
Hoeveel alcohol zit er nu in...
Je zou hem kunnen stoken.

Maar ja, dat mag eigenlijk niet. :)

Offline Bertje Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: 00
  • Better drunk than Trump. Drink Maleier
Re: Mislukte mede
« Reactie #8 Gepost op: 22-12-2017 22:05 u »
Ik had namelijk appels toegevoegd, ik had een SG van 1162 en op het einde 998.

Ik denk dat er iets niet klopt. Van 1162 naar 998 is 21 % alcohol of zo.
Mede heeft toch iets van 10/12 %?

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Mislukte mede
« Reactie #9 Gepost op: 23-12-2017 14:05 u »
Ik denk dat er iets niet klopt. Van 1162 naar 998 is 21 % alcohol of zo.
Mede heeft toch iets van 10/12 %?
Dat gaat gewone gist ook niet trekken.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Mislukte mede
« Reactie #10 Gepost op: 23-12-2017 14:15 u »
Ik heb een paar maanden geleden mede gemaakt met vijf kilo fruit, twee kilo honing, en met genoeg water om de honing fatsoenlijk op te lossen. Dat was een dikke brij van waarschijnlijk  rond de 1140. In de praktijk onmeetbaar.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 570
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Mislukte mede
« Reactie #11 Gepost op: 23-12-2017 15:05 u »
Ik heb een paar maanden geleden mede gemaakt met vijf kilo fruit, twee kilo honing, en met genoeg water om de honing fatsoenlijk op te lossen. Dat was een dikke brij van waarschijnlijk  rond de 1140. In de praktijk onmeetbaar.

Maatbeker en weegschaal.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Mislukte mede
« Reactie #12 Gepost op: 23-12-2017 15:21 u »
Maatbeker en weegschaal.
En meetlat, inderdaad!

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Mislukte mede
« Reactie #13 Gepost op: 23-12-2017 15:41 u »
Als je zoveel appelsap toevoegt, dan vergist je mede gortdroog uit. En dat blijkt ook wel uit je metingen.
Bedenk goed: mede heeft minimaal een maand of 3 rijping nodig. De appels helpen daar ook niet echt bij (cider rijping is ook meestal een maand of 2).

Mijn mening: geef het de tijd om te rijpen. Weggooien over 3 maanden kan altijd nog.

Zuurgraad controleren bij mede is onnodig en dateert uit oude recepten. De simpelste manier om mede te maken:
4 kg honing per 10 liter.
de honing oplossen in een paar liter warm water en daarna verder aanvullen tot 10 liter.
Gistvoeding verdeeld over de 1e 3 dagen van de gisting toevoegen. Honing is namelijk heel voedingsarm voor de gist. Zonder gistvoeding krijg je een slechte en vaak slepende vergisting.
Voldoende gist enten.

Hoofdvergisting is meestal wel naar een week of 2 klaar. Daarna 3-6 maanden rijpen en genieten maar.

Op dit bovenstaande recept kun je eindeloos varieren met fruit, verschillende soorten honing, kruiden, etc, etc.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Mislukte mede
« Reactie #14 Gepost op: 23-12-2017 23:38 u »
Hoe "rijpt" zuur geworden cyser (want dat is dit)? Er van uitgaande dat het hier om azijnzuur gaat...

Tags: