Flessen vullen vanuit keg, schuimkanon!

Gestart door Frans Veldman, 24-12-2017 16:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Frans Veldman

Hoi allemaal,

Mijn eerste blikbrouwsel is prima gelukt en zit in nu in een keg. Het leek me wel aardig om bij de feestdagen gasten een flesje bier mee te geven.
Vorige week geprobeerd een flesje te vullen zonder dat de CO2 verloren ging en dat leek prima te lukken.
De keg stond buiten, er zat ongeveer 1.5 bar in de keg, er kwam veel schuim naar buiten maar met 3 meter slang en een tijdelijke drukverlaging naar 1 bar lukte het wel om een beugelflesje te vullen.
Besloten werd er om de flesjes vlak voor kerst te vullen zodat het bier zo lang mogelijk goed beschermd in de keg zou verblijven.
Daarna de keg weer buiten gezet en de druk weer teruggebracht op 1.5 bar. Mijn redenatie was dat er bij de overgang van fles naar keg wel wat koolzuur verloren zou gaan en dat het dus goed zou zijn om het bier goed te verzadigen met CO2.

Dat laatste is goed gelukt. Want nu lukt het me niet meer om iets anders dan schuim te tappen, ook niet met 3 meter slang en een verlaagde druk. Het schuim verandert wel in bier, maar dan is er nog maar weinig "prik" over en echt vol krijgen lukt niet, ook niet bij herhaalde bijvulpogingen.

Het zal allemaal wel onnozel zijn, maar ik heb geen ervaring met biertappen en CO2-gedoe.

Twee vragen:
1) Hoe los ik mijn acute probleem op om morgen toch nog met bier gevulde flesjes te hebben zonder dat het bier volkomen plat is?
2) Hoe kan ik de volgende keer zorgen dat ik dit probleem niet heb? Hoeveel druk is "normaal" op een keg? Hoeveel meter slang is het beste?

Alvast bedankt en prettige feestdagen!
Frans


stiaanke

Uw bier zo koud mogelijk koelen.
En eventueel de slang ook in een emmer met gekoeld water stoppen zodat het bier in de leiding niet opwarmt voordat het in het flesje komt.

Gossi


VtX

Bovenstaande kan ik alleen maar bevestigen: Koud!

Hoe kouder het bier, hoe minder het schuimt.
Bij het vullen van de flesjes vanaf de kegs gebruik ikzelf altijd een beergun, waarbij ik de druk compleet van de keg aflaat en minimale druk erop zet (de manoneter beweegt net, dus zeg 0,1 bar).
Vooraf zet ik de kegs altijd een dag of 2 goed koud (1-3 graden), zodat het bier tijdens het vullen goed koud is en dus niet als een dolle schuimt.
Het bier behoudt het koolzuur grotendeels bij het vullen omdat het dis niet zoveel schuimt op die manier.
Als ik me niet vergis heeft Adrie op zijn site een excel bestand waar je de benodigde koolzuurdruk op elke temperatuur kunt berekenen.
Op 3 graden heb je namelijk een stuk minder druk nodig dan op 20 graden, ook leidinglengte werd hierbij volgens mij meegenomen.
De combinatie van BrouwHulp en die Excel sheet zorgen bij mij altijd voor een perfecte koolzuurhoeveelheid in het bier (spontaan norrelt op: wellicht een idee om die sheet ook als tabblad te integreren Adrie?)

Hopelijk kom je hiee wat verder mee...

hansHalberstadt

Naast kou, zou je kunnen proberen je vulslangetje door iets van een kurk heen te krijgen die je op je flesje kunt duwen zodat je druk op je flesje kunt houden tijdens het vullen. de CO2 ontsnapt in de vorm van schuim zodra er minder dan de evenwichtsdruk is. die evenwichtsdruk is bij jou flink gestegen door verdere verzadiging met koolzuur. 

Oscar

Citaat van: Frans Veldman op 24-12-2017  16:24 uHet zal allemaal wel onnozel zijn, maar ik heb geen ervaring met biertappen en CO2-gedoe.

Dan zou ik me daar maar eens in verdiepen... :)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.