Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste keer RIS  (gelezen 3450 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Eerste keer RIS
« Gepost op: 21-12-2017 12:17 u »
Nog geen ervaring met het brouwen van dit biertype, dus input is gewenst.

Ik wil dit bier voornamelijk brouwen met ingrediŽnten die ik nog heb liggen, maar als er erg gekke dingen in zitten dan hoor ik het graag.
Kwa hop heb ik expres gekozen voor aardse en 'piney' aromas, maar als jullie denken dat dit slecht combineert dan valt dat natuurlijk nog aan te passen.
Is 70% brouwzaalrendement haalbaar? Bij lichtere bieren zit ik meestal tussen 78-80%

BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptIn Soviet Russia, Imperials are Stout
Brouwdatum
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume23,0 l
Begin SG1,097 SG
Berekende kleur (Morey)179 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)90 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
27,90 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
1,50 gCaCl2
0,80 gCaSO4
7,50 gNaHCO3
12,97 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
56 mg/l5 mg/l103 mg/l305 mg/l53 mg/l34 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,85 kgPale Ale moutDingemans7 EBC33,9 %
3,10 kgMaris otter (Dingemans)Dingemans5 EBC27,3 %
1,00 kgCara 120Dingemans120 EBC8,8 %
1,00 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC8,8 %
1,00 kgBlackSwaen CoffeeDe Swaen600 EBC8,8 %
0,70 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC6,2 %
0,70 kgRoasted barleyThomas Fawcett and Sons1300 EBC6,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 įC2 min.60 min.2,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gAdmiralbellen13,9%90 min.34,5 IBU
25,0 gPolarispellets18,2%30 min.29,7 IBU
15,0 gChinookpellets10,3%30 min.10,1 IBU
20,0 gPolarispellets18,2%10 min.11,2 IBU
15,0 gChinookpellets10,3%10 min.4,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Nottingham Ale Yeast (WLP039)bovengist

Ik ga natuurlijk een flinke starter maken van de gist, doel is te enten met 1,25 m cellen/ml/p en het gistende wort nog tussentijds te beluchten.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.392
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #1 Gepost op: 21-12-2017 12:57 u »
Aantal puntjes:
- havervlokken in een stout is om de body te verhogen. Bij een RIS met een SG van 1097 heb je die niet nodig.
- Bitterheid zou ik terugbrengen naar 50-70 IBU (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur)
- meer gist. 1 pakje gist is niet voldoende. Even uitrekenen via mrmalty of je brouwsoftware.

Verder gewoon lekker brouwen.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #2 Gepost op: 21-12-2017 13:40 u »
Aantal puntjes:
- havervlokken in een stout is om de body te verhogen. Bij een RIS met een SG van 1097 heb je die niet nodig.
- Bitterheid zou ik terugbrengen naar 50-70 IBU (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur)
- meer gist. 1 pakje gist is niet voldoende. Even uitrekenen via mrmalty of je brouwsoftware.

Verder gewoon lekker brouwen.
Tnx, haver gaat er uit. Gist had ik al op geanticipeerd:
ik ga natuurlijk een flinke starter maken van de gist, doel is te enten met 1,25m cellen/ml/p en het gistende wort nog tussentijds te beluchten.

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #3 Gepost op: 21-12-2017 14:08 u »
- havervlokken in een stout is om de body te verhogen. Bij een RIS met een SG van 1097 heb je die niet nodig.

Tenzij je neigt naar een meer "stroperige" ris.



Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #4 Gepost op: 21-12-2017 14:20 u »
Tenzij je neigt naar een meer "stroperige" ris.
Dat was wel een beetje het idee. Ik neem de haver weer in overweging.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 604
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #5 Gepost op: 21-12-2017 14:45 u »
Tenzij je neigt naar een meer "stroperige" ris.




Dan zul je het over het algemeen toch meer moeten zoeken in de restsuikers :)

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #6 Gepost op: 21-12-2017 15:11 u »
Dan zul je het over het algemeen toch meer moeten zoeken in de restsuikers :)

En daar zorgt haver prima voor!

Nog een tip: zorg dat je goed heet spoelt (tegen kookpunt aan) en rustig aan doen. Mijn ervaring is dat het bostel bij dit bij high gravity stortingen de suikers graag bij zich houdt. Bovendien koelt het water zeer snel af.

 :brouwen:

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #7 Gepost op: 21-12-2017 15:46 u »
ik zou ook de haver eruit laten en misschien ook wel de caramunich. Haver werkt niet echt schuimbevorderend
en maakt het bier nog dikker dan dat het al is. De Caramunich vind ik niet bij de stijl passen, ik weet niet wat je verwacht en wat je natuurlijk lekker vind.

Ook vind ik het zonde dat er late hopgiften in zitten, ik zie daar de meerwaarde niet van in daarom doe ik doorgaans bij een
imperial stout alleen een bittergift. Kwaad kan het uiteraard niet.

90 IBU vind ik persoonlijk een mooie waarde bij een startsg van bijna 1100.

Het spoelen inderdaad, doe dat goed. Maar aan de andere kant is een iets lager rendement ook prima, daar kies ik liever voor dan te veel spoelen
want dat kan de moutbitterheid naar mijn beleving wat hard maken. meestal kies ik er ook voor om de donkere mouten niet tijdens het hele maischschema te storten, maar bijvoorbeeld de laatste 15 minuten. Maar omdat jij geen zwarte geroosterde mouten >1000EBC lijkt me dat niet intressant.

Ook zou ik de rust op 66 graden voor de zekerheid wat langer houden, maar dat is natuurlijk brouwinstallatie afhankelijk, in ieder geval zou je een jodiumtest kunnen doen na de 60 minuten om te bepalen of je uitgemaischt bent.

Nottingham kan prima overweg met zo een bier dus dat gaat vast goedkomen. Pitch wel genoeg gist en hou een blow off bij de hand want
de hoofdgisting kan weleens flink losbarsten. Een andere korreloptie die ik erg waardeer in donkere bieren is de mangrove's new world strong ale.

Hopelijk heb je wat aan mijn mening. Succes met brouwen!  :degroeten:  :proost:

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #8 Gepost op: 21-12-2017 16:30 u »
ik zou ook de haver eruit laten en misschien ook wel de caramunich. Haver werkt niet echt schuimbevorderend
en maakt het bier nog dikker dan dat het al is. De Caramunich vind ik niet bij de stijl passen, ik weet niet wat je verwacht en wat je natuurlijk lekker vind.

Ook vind ik het zonde dat er late hopgiften in zitten, ik zie daar de meerwaarde niet van in daarom doe ik doorgaans bij een
imperial stout alleen een bittergift. Kwaad kan het uiteraard niet.

90 IBU vind ik persoonlijk een mooie waarde bij een startsg van bijna 1100.

Het spoelen inderdaad, doe dat goed. Maar aan de andere kant is een iets lager rendement ook prima, daar kies ik liever voor dan te veel spoelen
want dat kan de moutbitterheid naar mijn beleving wat hard maken. meestal kies ik er ook voor om de donkere mouten niet tijdens het hele maischschema te storten, maar bijvoorbeeld de laatste 15 minuten. Maar omdat jij geen zwarte geroosterde mouten >1000EBC lijkt me dat niet intressant.

Ook zou ik de rust op 66 graden voor de zekerheid wat langer houden, maar dat is natuurlijk brouwinstallatie afhankelijk, in ieder geval zou je een jodiumtest kunnen doen na de 60 minuten om te bepalen of je uitgemaischt bent.

Nottingham kan prima overweg met zo een bier dus dat gaat vast goedkomen. Pitch wel genoeg gist en hou een blow off bij de hand want
de hoofdgisting kan weleens flink losbarsten. Een andere korreloptie die ik erg waardeer in donkere bieren is de mangrove's new world strong ale.

Hopelijk heb je wat aan mijn mening. Succes met brouwen!  :degroeten:  :proost:
Dank voor je inbreng, je hebt zo te zien een hoop meer ervaring met dit biertype dan ik.
Ik denk alleen dat je het recept niet helemaal goed gelezen hebt. Er zit geen caramunich in, wel cara 120 (bij mijn weten is dat niet hetzelfde).
En er zit wel degelijk zwaar geroosterde mout in; 6,3% Roasted barley 1300 EBC. Heb ook gehoord dat mensen dat apart 'cold steepen' om later het bij het koken toe te voegen. Heb jij daar ervaring mee?

De 66 graden rust wil ik 75m gaan doen, dat staat in het recept kennelijk nog fout. Bij zo'n donker bier vind ik een jodium test ook moeilijk te interpreteren.

Offline Marksbrew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • Bulldog brewer, 15-20L
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #9 Gepost op: 21-12-2017 17:47 u »
Ik zou de havermout er in laten, geeft een prachtige dikte. En bitterheid ook zeker wel op 75+ houden, anders slaat de balans snel zoet door. Late hoppen zijn ook lekker vind ik, voegt weer een extra smaaklaag toe.
Enige wat ik iets terug zou schroeven is de Cara, die vind er vaak snel dominant bovenuit komen, die zou ik op max 5% houden.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #10 Gepost op: 21-12-2017 20:28 u »
Er zit geen caramunich in, wel cara 120 (bij mijn weten is dat niet hetzelfde).

Bij mijn weten is dat wel hetzelfde; gelezen in "Verander water in bier" blz.148  ;) :brouwen:

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #11 Gepost op: 21-12-2017 20:36 u »
Heb het even nagezocht en jullie hebben gelijk. Wat zou ik daarvoor in de plaats doen dan?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #12 Gepost op: 22-12-2017 11:02 u »
Iemand nog commentaar op de hoeveelheid gist? Ik ben dus van plan om 1,25 m cellen /ml/p gist te enten en het wort voor de vergisting en tijdens te beluchten. Is dit genoeg?

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #13 Gepost op: 22-12-2017 11:17 u »
Iemand nog commentaar op de hoeveelheid gist? Ik ben dus van plan om 1,25 m cellen /ml/p gist te enten en het wort voor de vergisting en tijdens te beluchten. Is dit genoeg?

Lijkt mij ruim voldoende als je tijdens vergisten ook nog gaat beluchten.
Een 1,5 L starter schat ik. Ik gebruik meestal minder, maar ik kijk dan ook niet op wat esters meer of minder bij dikke stouts.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #14 Gepost op: 22-12-2017 12:29 u »
Iemand nog commentaar op de hoeveelheid gist? Ik ben dus van plan om 1,25 m cellen /ml/p gist te enten en het wort voor de vergisting en tijdens te beluchten. Is dit genoeg?

Welke calculator gebruik je?
In ben gewend aan Mr Malty en die geeft aan hoeveel miljard gistcellen je in totaal nodig hebt.
In jouw geval komt het neer op zo'n 400 miljard gistcellen.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #15 Gepost op: 22-12-2017 13:21 u »
Welke calculator gebruik je?
In ben gewend aan Mr Malty en die geeft aan hoeveel miljard gistcellen je in totaal nodig hebt.
In jouw geval komt het neer op zo'n 400 miljard gistcellen.
brewersfriend, daar kan je ook een pitching rate kiezen (0.75, 1, 1.25 etc) en uitrekenen hoe groot je starter dan moet zijn.
Als ik 1,25 kies dan heb 664 miljard nodig.
mr malty werkt dan kennelijk met 0.75 en past de pitching rate dus niet aan wanneer het high gravity is.

Ik wil een cleane vergisting dus ga sowieso aan de bovenkant zitten

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #16 Gepost op: 22-12-2017 14:48 u »
brewersfriend, daar kan je ook een pitching rate kiezen (0.75, 1, 1.25 etc) en uitrekenen hoe groot je starter dan moet zijn.
Als ik 1,25 kies dan heb 664 miljard nodig.
mr malty werkt dan kennelijk met 0.75 en past de pitching rate dus niet aan wanneer het high gravity is.

Ik wil een cleane vergisting dus ga sowieso aan de bovenkant zitten

Bij Mr Malty geef je het begin SG op naast het aantal liters dat je brouwt. Aan de hand daarvan berekent Mr Malty de hoeveelheid benodige gist. Afhankelijk van je manier van werken (simpele giststarter, beluchte giststarter of magneetroerder) wordt vervolgens bepaald hoeveel liter giststarter je nodig hebt.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #17 Gepost op: 22-12-2017 16:07 u »
Bij Mr Malty geef je het begin SG op naast het aantal liters dat je brouwt. Aan de hand daarvan berekent Mr Malty de hoeveelheid benodige gist. Afhankelijk van je manier van werken (simpele giststarter, beluchte giststarter of magneetroerder) wordt vervolgens bepaald hoeveel liter giststarter je nodig hebt.
Zo werken ze allemaal en dat is niet wat ik bedoel. Ik heb het over pitching rate. De verhouding, niet de absolute hoeveelheid.
Een gebruikelijk pitching rate voor lichte ales is bijvoorbeeld 0,75 miljoen cellen per ml per graad plato of 0,75 m/ml/p. Doordat in deze rate zo wel volume als gravity zitten zal je absolute aantal cellen toenemen met batchsize en begin SG. Maar voor lagers en echt zware ales is dit niet toereikend en zal de pitching rate per volume en gravity hoger moeten zijn, bijvoorbeeld 1,5 m/ml/p voor een lichte lager.
Uitgaande van de getallen die je een paar posts hierboven noemde werkt Mr malty dus standaard met 0,75m/ml/p ongeacht of het gaat om een lichte of zware ale.

Bij brewersfriend kan je behalve het volume en de dichtheid ook de pitching rate instellen, en aan de hand daarvan de grootte van je starter berekenen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #18 Gepost op: 22-12-2017 17:22 u »
Zo werken ze allemaal en dat is niet wat ik bedoel. Ik heb het over pitching rate. De verhouding, niet de absolute hoeveelheid.
Een gebruikelijk pitching rate voor lichte ales is bijvoorbeeld 0,75 miljoen cellen per ml per graad plato of 0,75 m/ml/p. Doordat in deze rate zo wel volume als gravity zitten zal je absolute aantal cellen toenemen met batchsize en begin SG. Maar voor lagers en echt zware ales is dit niet toereikend en zal de pitching rate per volume en gravity hoger moeten zijn, bijvoorbeeld 1,5 m/ml/p voor een lichte lager.
Uitgaande van de getallen die je een paar posts hierboven noemde werkt Mr malty dus standaard met 0,75m/ml/p ongeacht of het gaat om een lichte of zware ale.

Bij brewersfriend kan je behalve het volume en de dichtheid ook de pitching rate instellen, en aan de hand daarvan de grootte van je starter berekenen.

De hoeveelheid die Mr Malty uitrekent is afhankelijk van de zwaarte van het wort...
Maar ook van het feit dat je een bovengist of een ondergist gebruikt. Als je heel koud wilt vergisten, bijvoorbeeld bij 9 ļC zul je wel meer gist moeten enten.

Als ik jou begrijp kun je bij Brewersfriend ook instellen of je wil onder-enten of over-enten. Bij Mr Malty moet je dat even doorrekenen. Dat is heel simpel. Je maakt je giststarter bijvoorbeeld 25% groter of kleiner. Het percentage bepaal je zelf.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 663
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #19 Gepost op: 22-12-2017 19:47 u »
Mijn duit in het zakje: ik vind de haver persoonlijk een goede toevoeging, het voegt wat dikte toe en iets granigs. De cara stuurt een stout een beetje richting de karamelsmaak van een dubbel. Soms vind ik dat lekker en soms wil ik alleen maar donker en gebrand, dus hier kan je een keuze maken. Zelf hou ik ook wel van een hopje in de RIS, die zou ik ook richting de 70 IBU houden.

Ik gebruik zelf ook graag brewer's friend en ik denk dat je met de 1.0 pitching rate wel goed komt. De 1.25 rate gebruik ik alleen voor hele hoge begin SG's. Het valt me op dat mr. Malty een hogere inschatting maakt van het aantal levende cellen per gram dan brewer's friend (zelfs hoger dan de fabrikanten opgeven) en ik heb het idee dat ik soms te weinig gist heb geŽnt toen ik mr. Malty nog gebruikte. Met de berekeningen van brewer's friend heb ik in ieder geval nooit een gestokte vergisting gehad.

 :degroeten:

Mark.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #20 Gepost op: 22-12-2017 20:20 u »
Ik gebruik zelf ook graag brewer's friend en ik denk dat je met de 1.0 pitching rate wel goed komt. De 1.25 rate gebruik ik alleen voor hele hoge begin SG's. Het valt me op dat mr. Malty een hogere inschatting maakt van het aantal levende cellen per gram dan brewer's friend (zelfs hoger dan de fabrikanten opgeven) en ik heb het idee dat ik soms te weinig gist heb geŽnt toen ik mr. Malty nog gebruikte. Met de berekeningen van brewer's friend heb ik in ieder geval nooit een gestokte vergisting gehad.

 :degroeten:

Mark.

De vitaliteit van de gist kun je bij Mr Malty instellen.
Zelf gebruik ik al jaren Mr Malty en die heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Met andere woorden een gestokte vergisting is iets was bij al heel lang niet meer voorkomt. Vergistingen gaan vlot. Normaal is de hoofdgisting na 3 tot maximaal 5 dagen voorbij.
Tetst die ik heb uitgevoerd hebben laten zien dat je niet te veel gist hoort te enten omdat dit de smaak van je bier niet ten goede komt. De voornaamste redenen daarvoor zijn een kleinere aanmaak van hogere alcoholen en esters en autolyse. Meer gist enten betekent ook meer autolyse.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 663
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #21 Gepost op: 22-12-2017 20:55 u »
De vitaliteit van de gist kun je bij Mr Malty instellen.

Ok dank je wel, dan heb ik dat toen gemist of was de optie er nog niet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #22 Gepost op: 22-12-2017 23:24 u »
Ok dank je wel, dan heb ik dat toen gemist of was de optie er nog niet.

Die optie is er al heel lang. Is gekoppeld aan de leeftijd van de gist.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.392
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #23 Gepost op: 23-12-2017 15:47 u »
brewersfriend, daar kan je ook een pitching rate kiezen (0.75, 1, 1.25 etc) en uitrekenen hoe groot je starter dan moet zijn.
Als ik 1,25 kies dan heb 664 miljard nodig.
mr malty werkt dan kennelijk met 0.75 en past de pitching rate dus niet aan wanneer het high gravity is.

Ik wil een cleane vergisting dus ga sowieso aan de bovenkant zitten

Als je brewersfriend gebruikt en je gaat van korrelgist gebruik ik altijd de instellingen:
0.75 en 20 billion cells/gram. (heel soms, afhankelijk van het bier en de giststam gebruik nog wel eens 0.5 als Target pitch rate).

Deze combinatie is een goede balans tussen voldoende gist en toch niet overenten. Je kan dan uiteraard met aantal grammen schuiven tot je het aantal benodigde gistcellen hebt.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #24 Gepost op: 23-12-2017 20:47 u »
Als je brewersfriend gebruikt en je gaat van korrelgist gebruik ik altijd de instellingen:
0.75 en 20 billion cells/gram. (heel soms, afhankelijk van het bier en de giststam gebruik nog wel eens 0.5 als Target pitch rate).

Deze combinatie is een goede balans tussen voldoende gist en toch niet overenten. Je kan dan uiteraard met aantal grammen schuiven tot je het aantal benodigde gistcellen hebt.

Gebruik je echt 20 billion cells/gram? Ik gebruik altijd de door Brewer'sFriend standaard aangegeven 10 billion cells/gram maar dan zou ik dus altijd overenten?  :weetniet:

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.392
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #25 Gepost op: 26-12-2017 17:38 u »
Als je uitgaat van  10 billion cells/gram dan zou ik zeker een maximale enthoeveelheid van 0.75 hanteren. Anders ent je naar mijn mening echt teveel gist.

Of je 20 billion cells/gram echt zal halen is wel voer voor de discussie. Er sterft immers een deel van de gistcellen af tijdens het toevoegen van de gist. Echter een feit is ook dat we op hobbybrouwniveau niet altijd goed omgaan met onze gist. Vaak zie je dat er te weinig gist wordt gebruikt voor zware bieren, maar dat bij een licht bier (zeg een SG van 1040 of zo) ook zonder nadenken het hele gistzakje erin wordt gekwakt.


Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #26 Gepost op: 26-12-2017 18:11 u »
Als je uitgaat van  10 billion cells/gram dan zou ik zeker een maximale enthoeveelheid van 0.75 hanteren. Anders ent je naar mijn mening echt teveel gist.

Of je 20 billion cells/gram echt zal halen is wel voer voor de discussie. Er sterft immers een deel van de gistcellen af tijdens het toevoegen van de gist. Echter een feit is ook dat we op hobbybrouwniveau niet altijd goed omgaan met onze gist. Vaak zie je dat er te weinig gist wordt gebruikt voor zware bieren, maar dat bij een licht bier (zeg een SG van 1040 of zo) ook zonder nadenken het hele gistzakje erin wordt gekwakt.

Ik blijf dit ťťn van de lastigste onderdelen van het brouwen vinden inderdaad, hoe meer ik er over lees en opzoek op internet hoe lastiger het wordt om duidelijkheid te krijgen in de hoeveelheid gist die precies moet worden toegevoegd. Uiteindelijk zal het in de meeste gevallen een goed drinkbaar bier worden maar ik zou er graag ooit achter komen hoe zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen. Voorlopig hanteer ik even (mogelijk geheel onterecht maar ik weet even niet beter :weetniet:) een gemiddelde van 10 billion cells/gram bij 0.75 gebaseerd op wat Brewer's Friend daarover vermeld;

 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #27 Gepost op: 26-12-2017 23:36 u »
Als je uitgaat van  10 billion cells/gram dan zou ik zeker een maximale enthoeveelheid van 0.75 hanteren. Anders ent je naar mijn mening echt teveel gist.

Of je 20 billion cells/gram echt zal halen is wel voer voor de discussie. Er sterft immers een deel van de gistcellen af tijdens het toevoegen van de gist. Echter een feit is ook dat we op hobbybrouwniveau niet altijd goed omgaan met onze gist. Vaak zie je dat er te weinig gist wordt gebruikt voor zware bieren, maar dat bij een licht bier (zeg een SG van 1040 of zo) ook zonder nadenken het hele gistzakje erin wordt gekwakt.

Het is zeker van belang niet te weinig maar ook niet te te veel gist te enten. Er zijn tegenwoordig meerdere rekentools voor het berekenen van de hoeveelheid gist. Toch blijf ik vertrouwen op Mr Malty. Die heeft mij nog nooit in de steek gelaten.

Al heel lang raad ik aan de hoeveelheid (korrel)gist te berekenen en af te wegen. Klakkeloos een zakje gist bij je bier voegen is net zo iets als een kilo zwarte mout gebruiken op een brouwsel van 20 liter omdat deze mout zo verpakt is...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #28 Gepost op: 27-12-2017 00:03 u »
Ik blijf dit ťťn van de lastigste onderdelen van het brouwen vinden inderdaad, hoe meer ik er over lees en opzoek op internet hoe lastiger het wordt om duidelijkheid te krijgen in de hoeveelheid gist die precies moet worden toegevoegd. Uiteindelijk zal het in de meeste gevallen een goed drinkbaar bier worden maar ik zou er graag ooit achter komen hoe zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen. Voorlopig hanteer ik even (mogelijk geheel onterecht maar ik weet even niet beter :weetniet:) een gemiddelde van 10 billion cells/gram bij 0.75 gebaseerd op wat Brewer's Friend daarover vermeld;

Hoeveel gistcellen je precies ent weet alleen als je gistcellen gaat tellen. Dat is heel veel werk tenzij je een USB-camera hebt op een goede microscoop, een telkamer en software waarmee cellen automatisch geteld kunnen worden. Bijna niemand van ons beschikt hierover.

Een paar jaar geleden heb ik ook een poging gedaan om te ontdekken hoeveel gistcellen er nu in een gram korrelgist zit. Ook toen heb ik geen eenduidig antwoord kunnen vinden. We zullen moeten roeien met de riemen die we hebben. Voor mij is dat de aanbevelingen van Mr Malty volgen. De enthoeveelheid die je daarmee berekent is niet te weinig, hoewel je dat op basis van de gegevens van het plaatje anders zou verwachten.
Dat er verschillen zijn per soort gist heb ik ook gemerkt. Ik heb dit altijd toegeschreven aan de eigenschap van de gist. Als er verschillen zijn bij verse zakjes gist zou dat kunnen komen doordat de ene gist wat gevoeliger is voor het droogproces van de andere. Maar die informatie geven de gistfabrikanten niet. En elke keer gaan tellen... Nee, dat is toch net wat te veel werk.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.392
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #29 Gepost op: 27-12-2017 12:43 u »
MrMalty en Brewersfriend zijn heel goed om je enthoeveelheden te bepalen. Ik probeer alleen wel aan te geven dat je ook op je persoonlijke ervaring moet afgaan. Het is niet altijd met een schaartje te knippen. Na x brouwsels met een bepaalde gist weet je een beetje wat je er van kan verwachten.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #30 Gepost op: 27-12-2017 14:29 u »
Om nog even terug te komen op het recept:
Ik heb er toch nog redelijk wat aan gesleuteld, en om dat mijn fermentasaurus er is en dit bier best wat oud mag worden heb ik het volume nog wat opgeschroefd.
Ik twijfel nog erg over de haver. Ik vind de stroperigheid die het geeft wel lekker, maar mijn vorige porter met veel haver (13%) had nul schuimhoudbaarheid.
Ik denk dat ik deze gewoon zonder doe. Of anders maar een beetje (3% of zo)
Om wat meer complexiteit te krijgen heb wat extra varianten donkere mout toegevoegd en cara er uit.

Huidige recept:

BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptIn Soviet Russia, Imperials are Stout
Brouwdatum20-12-2017
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume27,8 l
Begin SG1,097 SG
Berekende kleur (Morey)181 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)92 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
32,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
1,80 gCaCl2
1,00 gCaSO4
7,60 gNaHCO3
15,54 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
58 mg/l5 mg/l94 mg/l282 mg/l54 mg/l35 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,00 kgMaris otter (Dingemans)Dingemans5 EBC45,5 %
3,85 kgPale Ale moutDingemans7 EBC29,2 %
1,00 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC7,6 %
1,00 kgBlackSwaen CoffeeDe Swaen600 EBC7,6 %
0,70 kgRoasted barleyThomas Fawcett and Sons1300 EBC5,3 %
0,40 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC3,0 %
0,25 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons525 EBC1,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.90 min.2,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gAdmiralbellen13,9%60 min.35,0 IBU
35,0 gPolarispellets18,2%30 min.33,9 IBU
15,0 gChinookpellets10,3%30 min.8,2 IBU
25,0 gPolarispellets18,2%10 min.11,4 IBU
15,0 gChinookpellets10,3%10 min.3,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 pak(ken)Nottingham Ale Yeast (WLP039)bovengist



Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.925
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #31 Gepost op: 27-12-2017 16:21 u »
Haver(vlokken) heb ik nog nooit aan beperkte schuimstabiliteit gerelateerd. Eerder andersom plus een lekkere romig smaak. Slecht schuim zal ergens anders aan gelegen hebben. Juist met nog meer donkere mouten moet je er wat verzachtends tegenover stellen.

Ik zou de percentage pale chocolate en chocolademout omdraaien. Ik ben bang dat ie anders net wat tť wordt.

Met wat cara120 en wat minder coffee malt krijg je m.i. een wat evenwichtiger bier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #32 Gepost op: 27-12-2017 22:28 u »
Haver(vlokken) heb ik nog nooit aan beperkte schuimstabiliteit gerelateerd. Eerder andersom plus een lekkere romig smaak. Slecht schuim zal ergens anders aan gelegen hebben. Juist met nog meer donkere mouten moet je er wat verzachtends tegenover stellen.

Ik zou de percentage pale chocolate en chocolademout omdraaien. Ik ben bang dat ie anders net wat tť wordt.

Met wat cara120 en wat minder coffee malt krijg je m.i. een wat evenwichtiger bier.

Haver heeft aanzienlijk meer vet dan gerst. Dat werkt schuimnegatief.
Nog niet zo lang geleden heb ik gebrouwen met sesamzaad. Lekker bier geworden maar het schuim sist weg. Het heeft een lekkere romige smaak.
Zo'n extreem slechte schuimhoudbaarheid heb ik nog nooit gehad. Ik had een gehoopt dat het mee zou vallen, ook gezien mijn ervaringen met haver en chocolade toevoegingen. Nu is sesamzaad wel heel erg olierijk. Maar ook bij haver zie ik een mindere schuimhoudbaarheid. Het romige komt ook het het hogere vetgehalte volgens mij.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.925
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #33 Gepost op: 28-12-2017 00:16 u »
Pas een NEIPA gebrouwen met 20% havervlokken. Prima schuim. Ik zou ze in het recept houden.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #34 Gepost op: 17-04-2018 08:44 u »
Een update:
Uiteindelijk heb ik hem volgens onderstaande gebrouwen. Hij zit nu 6 weken op fles en ik moet zeggen dat ik er zeer tevreden over ben. Heel romig en goede body, lekkere roast smaken en hij is sterk maar er zijn maar een klein beetje hogere alcoholen te bespeuren.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1020
Naam receptIn Soviet Russia, Imperials are Stout
Brouwdatum22-02-2018
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume26,5
Begin SG1,103 SG
Eind SG1,031 SG
Schijnbare vergistingsgraad69,9%
Alcoholgehalte9,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)179 EBC
Berekende bitterheid (Rager)106 IBU
Brouwzaalrendement75,7 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
32,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
1,60 gCaCl2
1,60 gCaSO4
3,70 gNaHCO3
16,10 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
60 mg/l5 mg/l61 mg/l194 mg/l52 mg/l46 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,30 kgMaris otter (Dingemans)Dingemans5 EBC38,5 %
3,85 kgPale Ale moutDingemans7 EBC28,0 %
1,50 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC10,9 %
0,75 kgBlackSwaen CoffeeDe Swaen600 EBC5,5 %
0,70 kgRoasted barleyThomas Fawcett and Sons1300 EBC5,1 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC3,6 %
0,50 kgCara-amberWeyermann70 EBC3,6 %
0,40 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC2,9 %
0,25 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons525 EBC1,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.90 min.2,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
54,0 gAdmiralbellen13,9%50 min.64,1 IBU
20,0 gPolarispellets18,2%30 min.18,6 IBU
19,0 gChinookpellets10,3%30 min.10,0 IBU
25,0 gPolarispellets18,2%10 min.9,1 IBU
19,0 gChinookpellets10,3%10 min.3,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
4,2 l starterNottingham ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 įC
Max. temp. hoofdvergisting22,0 įC
Eind temp. hoofdvergisting22,0 įC
Eind SG hoofdvergisting1,033 SG
Schijnbare vergistingsgraad68,0%
Temp. nagisting23,0 įC
Start lagering06-03-2018
Temp. lagering4,0 įC



Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #35 Gepost op: 17-04-2018 09:56 u »
Hey Knobby,

Mooi recept. Wat zijn je ervaringen over de schuimkraag bij/na het inschenken gezien je havertoevoeging?

En heb je iets gecoldsteeped, steepgecold, coldgesteeped? Of iets alleen bv bij het spoelen of bij 15 min einde maisch toegevoegd?

Oh en nog 1 vraag :)

Denk je dat die hogere alcoholen komen door de vergistingstemperatuur wat hoger te starten (19 naar 23)? Of eerder door evt iets met de pitchingrate?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #36 Gepost op: 17-04-2018 10:23 u »
Schuimkraag is mooi, en donkerbruin. Je moet wel wat lomp inschenken om echt schuim te krijgen, maar dat komt vooral door de hoge viscositeit, het 'klotst' namelijk bijna niet bij normaal inschenken. Wel is het schuim redelijk vlot weer weg, maar ook dat is volgens mij normaal voor het biertype.
Er zit dan ook maar weinig haver in tenslotte.

Ik heb alles gewoon mee gemaischt, niets van cold steepen gedaan. Het wordt echt een grote pan stevige pap. Roeren is meer omscheppen en ik heb duidelijk gemerkt dat een egale temperatuur over de hele pan houden bijna onmogelijk is. Ondanks dat dus wel iets hoger uit gekomen in SG (1,103)dan geschat. Dus ging uiteindelijk goed. Uiteindelijk heb ik 105 minuten gemaischt, 15m langer dan gepland want ik zag dat het SG nog toenam.

In het algemeen zorgt overpitching voor minder hogere alcoholen en een hogere vergistingstemperatuur (vooral tijdens hoofdvergisting) voor meer.

Ik heb een brouwverslag gemaakt op imgur.

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 308
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #37 Gepost op: 17-04-2018 10:37 u »
Gaaf verslag! Altijd leuk om te zien.
Hoe lang heb je over het spoelen/filteren gedaan? Ik heb in december ook een RIS gebrouwen en het spoelen/filteren duurde veel langer dan normaal... ben benieuwd.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #38 Gepost op: 17-04-2018 11:10 u »
Gaaf verslag! Altijd leuk om te zien.
Hoe lang heb je over het spoelen/filteren gedaan? Ik heb in december ook een RIS gebrouwen en het spoelen/filteren duurde veel langer dan normaal... ben benieuwd.

Dat weet ik niet meer, maar zeker een stuk langer dan normaal. Laatste afloop was 1,060 dus daar had ik achteraf gezien nog best een porter van kunnen maken!

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #39 Gepost op: 17-04-2018 11:17 u »
Lol! Inderdaad. Moeilijk roeren met 2.3 l/kg beslagdikte kan ik mij voorstellen.
Mooi om je verslag te zien trouwens!

Tags: