Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste keer RIS  (gelezen 3221 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Eerste keer RIS
« Gepost op: 21-12-2017 12:17 u »
Nog geen ervaring met het brouwen van dit biertype, dus input is gewenst.

Ik wil dit bier voornamelijk brouwen met ingrediŽnten die ik nog heb liggen, maar als er erg gekke dingen in zitten dan hoor ik het graag.
Kwa hop heb ik expres gekozen voor aardse en 'piney' aromas, maar als jullie denken dat dit slecht combineert dan valt dat natuurlijk nog aan te passen.
Is 70% brouwzaalrendement haalbaar? Bij lichtere bieren zit ik meestal tussen 78-80%

BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptIn Soviet Russia, Imperials are Stout
Brouwdatum
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume23,0 l
Begin SG1,097 SG
Berekende kleur (Morey)179 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)90 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
27,90 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
1,50 gCaCl2
0,80 gCaSO4
7,50 gNaHCO3
12,97 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
56 mg/l5 mg/l103 mg/l305 mg/l53 mg/l34 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,85 kgPale Ale moutDingemans7 EBC33,9 %
3,10 kgMaris otter (Dingemans)Dingemans5 EBC27,3 %
1,00 kgCara 120Dingemans120 EBC8,8 %
1,00 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC8,8 %
1,00 kgBlackSwaen CoffeeDe Swaen600 EBC8,8 %
0,70 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC6,2 %
0,70 kgRoasted barleyThomas Fawcett and Sons1300 EBC6,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 įC2 min.60 min.2,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gAdmiralbellen13,9%90 min.34,5 IBU
25,0 gPolarispellets18,2%30 min.29,7 IBU
15,0 gChinookpellets10,3%30 min.10,1 IBU
20,0 gPolarispellets18,2%10 min.11,2 IBU
15,0 gChinookpellets10,3%10 min.4,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Nottingham Ale Yeast (WLP039)bovengist

Ik ga natuurlijk een flinke starter maken van de gist, doel is te enten met 1,25 m cellen/ml/p en het gistende wort nog tussentijds te beluchten.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.369
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #1 Gepost op: 21-12-2017 12:57 u »
Aantal puntjes:
- havervlokken in een stout is om de body te verhogen. Bij een RIS met een SG van 1097 heb je die niet nodig.
- Bitterheid zou ik terugbrengen naar 50-70 IBU (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur)
- meer gist. 1 pakje gist is niet voldoende. Even uitrekenen via mrmalty of je brouwsoftware.

Verder gewoon lekker brouwen.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #2 Gepost op: 21-12-2017 13:40 u »
Aantal puntjes:
- havervlokken in een stout is om de body te verhogen. Bij een RIS met een SG van 1097 heb je die niet nodig.
- Bitterheid zou ik terugbrengen naar 50-70 IBU (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur)
- meer gist. 1 pakje gist is niet voldoende. Even uitrekenen via mrmalty of je brouwsoftware.

Verder gewoon lekker brouwen.
Tnx, haver gaat er uit. Gist had ik al op geanticipeerd:
ik ga natuurlijk een flinke starter maken van de gist, doel is te enten met 1,25m cellen/ml/p en het gistende wort nog tussentijds te beluchten.

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 337
  • Land: nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #3 Gepost op: 21-12-2017 14:08 u »
- havervlokken in een stout is om de body te verhogen. Bij een RIS met een SG van 1097 heb je die niet nodig.

Tenzij je neigt naar een meer "stroperige" ris.



Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #4 Gepost op: 21-12-2017 14:20 u »
Tenzij je neigt naar een meer "stroperige" ris.
Dat was wel een beetje het idee. Ik neem de haver weer in overweging.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 596
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #5 Gepost op: 21-12-2017 14:45 u »
Tenzij je neigt naar een meer "stroperige" ris.




Dan zul je het over het algemeen toch meer moeten zoeken in de restsuikers :)

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 337
  • Land: nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #6 Gepost op: 21-12-2017 15:11 u »
Dan zul je het over het algemeen toch meer moeten zoeken in de restsuikers :)

En daar zorgt haver prima voor!

Nog een tip: zorg dat je goed heet spoelt (tegen kookpunt aan) en rustig aan doen. Mijn ervaring is dat het bostel bij dit bij high gravity stortingen de suikers graag bij zich houdt. Bovendien koelt het water zeer snel af.

 :brouwen:

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.206
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #7 Gepost op: 21-12-2017 15:46 u »
ik zou ook de haver eruit laten en misschien ook wel de caramunich. Haver werkt niet echt schuimbevorderend
en maakt het bier nog dikker dan dat het al is. De Caramunich vind ik niet bij de stijl passen, ik weet niet wat je verwacht en wat je natuurlijk lekker vind.

Ook vind ik het zonde dat er late hopgiften in zitten, ik zie daar de meerwaarde niet van in daarom doe ik doorgaans bij een
imperial stout alleen een bittergift. Kwaad kan het uiteraard niet.

90 IBU vind ik persoonlijk een mooie waarde bij een startsg van bijna 1100.

Het spoelen inderdaad, doe dat goed. Maar aan de andere kant is een iets lager rendement ook prima, daar kies ik liever voor dan te veel spoelen
want dat kan de moutbitterheid naar mijn beleving wat hard maken. meestal kies ik er ook voor om de donkere mouten niet tijdens het hele maischschema te storten, maar bijvoorbeeld de laatste 15 minuten. Maar omdat jij geen zwarte geroosterde mouten >1000EBC lijkt me dat niet intressant.

Ook zou ik de rust op 66 graden voor de zekerheid wat langer houden, maar dat is natuurlijk brouwinstallatie afhankelijk, in ieder geval zou je een jodiumtest kunnen doen na de 60 minuten om te bepalen of je uitgemaischt bent.

Nottingham kan prima overweg met zo een bier dus dat gaat vast goedkomen. Pitch wel genoeg gist en hou een blow off bij de hand want
de hoofdgisting kan weleens flink losbarsten. Een andere korreloptie die ik erg waardeer in donkere bieren is de mangrove's new world strong ale.

Hopelijk heb je wat aan mijn mening. Succes met brouwen!  :degroeten:  :proost:

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #8 Gepost op: 21-12-2017 16:30 u »
ik zou ook de haver eruit laten en misschien ook wel de caramunich. Haver werkt niet echt schuimbevorderend
en maakt het bier nog dikker dan dat het al is. De Caramunich vind ik niet bij de stijl passen, ik weet niet wat je verwacht en wat je natuurlijk lekker vind.

Ook vind ik het zonde dat er late hopgiften in zitten, ik zie daar de meerwaarde niet van in daarom doe ik doorgaans bij een
imperial stout alleen een bittergift. Kwaad kan het uiteraard niet.

90 IBU vind ik persoonlijk een mooie waarde bij een startsg van bijna 1100.

Het spoelen inderdaad, doe dat goed. Maar aan de andere kant is een iets lager rendement ook prima, daar kies ik liever voor dan te veel spoelen
want dat kan de moutbitterheid naar mijn beleving wat hard maken. meestal kies ik er ook voor om de donkere mouten niet tijdens het hele maischschema te storten, maar bijvoorbeeld de laatste 15 minuten. Maar omdat jij geen zwarte geroosterde mouten >1000EBC lijkt me dat niet intressant.

Ook zou ik de rust op 66 graden voor de zekerheid wat langer houden, maar dat is natuurlijk brouwinstallatie afhankelijk, in ieder geval zou je een jodiumtest kunnen doen na de 60 minuten om te bepalen of je uitgemaischt bent.

Nottingham kan prima overweg met zo een bier dus dat gaat vast goedkomen. Pitch wel genoeg gist en hou een blow off bij de hand want
de hoofdgisting kan weleens flink losbarsten. Een andere korreloptie die ik erg waardeer in donkere bieren is de mangrove's new world strong ale.

Hopelijk heb je wat aan mijn mening. Succes met brouwen!  :degroeten:  :proost:
Dank voor je inbreng, je hebt zo te zien een hoop meer ervaring met dit biertype dan ik.
Ik denk alleen dat je het recept niet helemaal goed gelezen hebt. Er zit geen caramunich in, wel cara 120 (bij mijn weten is dat niet hetzelfde).
En er zit wel degelijk zwaar geroosterde mout in; 6,3% Roasted barley 1300 EBC. Heb ook gehoord dat mensen dat apart 'cold steepen' om later het bij het koken toe te voegen. Heb jij daar ervaring mee?

De 66 graden rust wil ik 75m gaan doen, dat staat in het recept kennelijk nog fout. Bij zo'n donker bier vind ik een jodium test ook moeilijk te interpreteren.

Offline Marksbrew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Bulldog brewer, 15-20L
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #9 Gepost op: 21-12-2017 17:47 u »
Ik zou de havermout er in laten, geeft een prachtige dikte. En bitterheid ook zeker wel op 75+ houden, anders slaat de balans snel zoet door. Late hoppen zijn ook lekker vind ik, voegt weer een extra smaaklaag toe.
Enige wat ik iets terug zou schroeven is de Cara, die vind er vaak snel dominant bovenuit komen, die zou ik op max 5% houden.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 552
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #10 Gepost op: 21-12-2017 20:28 u »
Er zit geen caramunich in, wel cara 120 (bij mijn weten is dat niet hetzelfde).

Bij mijn weten is dat wel hetzelfde; gelezen in "Verander water in bier" blz.148  ;) :brouwen:

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #11 Gepost op: 21-12-2017 20:36 u »
Heb het even nagezocht en jullie hebben gelijk. Wat zou ik daarvoor in de plaats doen dan?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #12 Gepost op: 22-12-2017 11:02 u »
Iemand nog commentaar op de hoeveelheid gist? Ik ben dus van plan om 1,25 m cellen /ml/p gist te enten en het wort voor de vergisting en tijdens te beluchten. Is dit genoeg?

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 337
  • Land: nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #13 Gepost op: 22-12-2017 11:17 u »
Iemand nog commentaar op de hoeveelheid gist? Ik ben dus van plan om 1,25 m cellen /ml/p gist te enten en het wort voor de vergisting en tijdens te beluchten. Is dit genoeg?

Lijkt mij ruim voldoende als je tijdens vergisten ook nog gaat beluchten.
Een 1,5 L starter schat ik. Ik gebruik meestal minder, maar ik kijk dan ook niet op wat esters meer of minder bij dikke stouts.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #14 Gepost op: 22-12-2017 12:29 u »
Iemand nog commentaar op de hoeveelheid gist? Ik ben dus van plan om 1,25 m cellen /ml/p gist te enten en het wort voor de vergisting en tijdens te beluchten. Is dit genoeg?

Welke calculator gebruik je?
In ben gewend aan Mr Malty en die geeft aan hoeveel miljard gistcellen je in totaal nodig hebt.
In jouw geval komt het neer op zo'n 400 miljard gistcellen.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #15 Gepost op: 22-12-2017 13:21 u »
Welke calculator gebruik je?
In ben gewend aan Mr Malty en die geeft aan hoeveel miljard gistcellen je in totaal nodig hebt.
In jouw geval komt het neer op zo'n 400 miljard gistcellen.
brewersfriend, daar kan je ook een pitching rate kiezen (0.75, 1, 1.25 etc) en uitrekenen hoe groot je starter dan moet zijn.
Als ik 1,25 kies dan heb 664 miljard nodig.
mr malty werkt dan kennelijk met 0.75 en past de pitching rate dus niet aan wanneer het high gravity is.

Ik wil een cleane vergisting dus ga sowieso aan de bovenkant zitten

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #16 Gepost op: 22-12-2017 14:48 u »
brewersfriend, daar kan je ook een pitching rate kiezen (0.75, 1, 1.25 etc) en uitrekenen hoe groot je starter dan moet zijn.
Als ik 1,25 kies dan heb 664 miljard nodig.
mr malty werkt dan kennelijk met 0.75 en past de pitching rate dus niet aan wanneer het high gravity is.

Ik wil een cleane vergisting dus ga sowieso aan de bovenkant zitten

Bij Mr Malty geef je het begin SG op naast het aantal liters dat je brouwt. Aan de hand daarvan berekent Mr Malty de hoeveelheid benodige gist. Afhankelijk van je manier van werken (simpele giststarter, beluchte giststarter of magneetroerder) wordt vervolgens bepaald hoeveel liter giststarter je nodig hebt.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #17 Gepost op: 22-12-2017 16:07 u »
Bij Mr Malty geef je het begin SG op naast het aantal liters dat je brouwt. Aan de hand daarvan berekent Mr Malty de hoeveelheid benodige gist. Afhankelijk van je manier van werken (simpele giststarter, beluchte giststarter of magneetroerder) wordt vervolgens bepaald hoeveel liter giststarter je nodig hebt.
Zo werken ze allemaal en dat is niet wat ik bedoel. Ik heb het over pitching rate. De verhouding, niet de absolute hoeveelheid.
Een gebruikelijk pitching rate voor lichte ales is bijvoorbeeld 0,75 miljoen cellen per ml per graad plato of 0,75 m/ml/p. Doordat in deze rate zo wel volume als gravity zitten zal je absolute aantal cellen toenemen met batchsize en begin SG. Maar voor lagers en echt zware ales is dit niet toereikend en zal de pitching rate per volume en gravity hoger moeten zijn, bijvoorbeeld 1,5 m/ml/p voor een lichte lager.
Uitgaande van de getallen die je een paar posts hierboven noemde werkt Mr malty dus standaard met 0,75m/ml/p ongeacht of het gaat om een lichte of zware ale.

Bij brewersfriend kan je behalve het volume en de dichtheid ook de pitching rate instellen, en aan de hand daarvan de grootte van je starter berekenen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #18 Gepost op: 22-12-2017 17:22 u »
Zo werken ze allemaal en dat is niet wat ik bedoel. Ik heb het over pitching rate. De verhouding, niet de absolute hoeveelheid.
Een gebruikelijk pitching rate voor lichte ales is bijvoorbeeld 0,75 miljoen cellen per ml per graad plato of 0,75 m/ml/p. Doordat in deze rate zo wel volume als gravity zitten zal je absolute aantal cellen toenemen met batchsize en begin SG. Maar voor lagers en echt zware ales is dit niet toereikend en zal de pitching rate per volume en gravity hoger moeten zijn, bijvoorbeeld 1,5 m/ml/p voor een lichte lager.
Uitgaande van de getallen die je een paar posts hierboven noemde werkt Mr malty dus standaard met 0,75m/ml/p ongeacht of het gaat om een lichte of zware ale.

Bij brewersfriend kan je behalve het volume en de dichtheid ook de pitching rate instellen, en aan de hand daarvan de grootte van je starter berekenen.

De hoeveelheid die Mr Malty uitrekent is afhankelijk van de zwaarte van het wort...
Maar ook van het feit dat je een bovengist of een ondergist gebruikt. Als je heel koud wilt vergisten, bijvoorbeeld bij 9 ļC zul je wel meer gist moeten enten.

Als ik jou begrijp kun je bij Brewersfriend ook instellen of je wil onder-enten of over-enten. Bij Mr Malty moet je dat even doorrekenen. Dat is heel simpel. Je maakt je giststarter bijvoorbeeld 25% groter of kleiner. Het percentage bepaal je zelf.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 513
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #19 Gepost op: 22-12-2017 19:47 u »
Mijn duit in het zakje: ik vind de haver persoonlijk een goede toevoeging, het voegt wat dikte toe en iets granigs. De cara stuurt een stout een beetje richting de karamelsmaak van een dubbel. Soms vind ik dat lekker en soms wil ik alleen maar donker en gebrand, dus hier kan je een keuze maken. Zelf hou ik ook wel van een hopje in de RIS, die zou ik ook richting de 70 IBU houden.

Ik gebruik zelf ook graag brewer's friend en ik denk dat je met de 1.0 pitching rate wel goed komt. De 1.25 rate gebruik ik alleen voor hele hoge begin SG's. Het valt me op dat mr. Malty een hogere inschatting maakt van het aantal levende cellen per gram dan brewer's friend (zelfs hoger dan de fabrikanten opgeven) en ik heb het idee dat ik soms te weinig gist heb geŽnt toen ik mr. Malty nog gebruikte. Met de berekeningen van brewer's friend heb ik in ieder geval nooit een gestokte vergisting gehad.

 :degroeten:

Mark.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #20 Gepost op: 22-12-2017 20:20 u »
Ik gebruik zelf ook graag brewer's friend en ik denk dat je met de 1.0 pitching rate wel goed komt. De 1.25 rate gebruik ik alleen voor hele hoge begin SG's. Het valt me op dat mr. Malty een hogere inschatting maakt van het aantal levende cellen per gram dan brewer's friend (zelfs hoger dan de fabrikanten opgeven) en ik heb het idee dat ik soms te weinig gist heb geŽnt toen ik mr. Malty nog gebruikte. Met de berekeningen van brewer's friend heb ik in ieder geval nooit een gestokte vergisting gehad.

 :degroeten:

Mark.

De vitaliteit van de gist kun je bij Mr Malty instellen.
Zelf gebruik ik al jaren Mr Malty en die heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Met andere woorden een gestokte vergisting is iets was bij al heel lang niet meer voorkomt. Vergistingen gaan vlot. Normaal is de hoofdgisting na 3 tot maximaal 5 dagen voorbij.
Tetst die ik heb uitgevoerd hebben laten zien dat je niet te veel gist hoort te enten omdat dit de smaak van je bier niet ten goede komt. De voornaamste redenen daarvoor zijn een kleinere aanmaak van hogere alcoholen en esters en autolyse. Meer gist enten betekent ook meer autolyse.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 513
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #21 Gepost op: 22-12-2017 20:55 u »
De vitaliteit van de gist kun je bij Mr Malty instellen.

Ok dank je wel, dan heb ik dat toen gemist of was de optie er nog niet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #22 Gepost op: 22-12-2017 23:24 u »
Ok dank je wel, dan heb ik dat toen gemist of was de optie er nog niet.

Die optie is er al heel lang. Is gekoppeld aan de leeftijd van de gist.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.369
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #23 Gepost op: 23-12-2017 15:47 u »
brewersfriend, daar kan je ook een pitching rate kiezen (0.75, 1, 1.25 etc) en uitrekenen hoe groot je starter dan moet zijn.
Als ik 1,25 kies dan heb 664 miljard nodig.
mr malty werkt dan kennelijk met 0.75 en past de pitching rate dus niet aan wanneer het high gravity is.

Ik wil een cleane vergisting dus ga sowieso aan de bovenkant zitten

Als je brewersfriend gebruikt en je gaat van korrelgist gebruik ik altijd de instellingen:
0.75 en 20 billion cells/gram. (heel soms, afhankelijk van het bier en de giststam gebruik nog wel eens 0.5 als Target pitch rate).

Deze combinatie is een goede balans tussen voldoende gist en toch niet overenten. Je kan dan uiteraard met aantal grammen schuiven tot je het aantal benodigde gistcellen hebt.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 552
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Eerste keer RIS
« Reactie #24 Gepost op: 23-12-2017 20:47 u »
Als je brewersfriend gebruikt en je gaat van korrelgist gebruik ik altijd de instellingen:
0.75 en 20 billion cells/gram. (heel soms, afhankelijk van het bier en de giststam gebruik nog wel eens 0.5 als Target pitch rate).

Deze combinatie is een goede balans tussen voldoende gist en toch niet overenten. Je kan dan uiteraard met aantal grammen schuiven tot je het aantal benodigde gistcellen hebt.

Gebruik je echt 20 billion cells/gram? Ik gebruik altijd de door Brewer'sFriend standaard aangegeven 10 billion cells/gram maar dan zou ik dus altijd overenten?  :weetniet:

Tags: