Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Zeer zware RIS met safale HA-18  (gelezen 2527 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #25 Gepost op: 03-01-2018 17:10 u »
Ben benieuwd of het bier na al dit geweld naast het hoge percentage alcohol toch ook wat body over heeft gehouden. Dat is wel de bedoeling met een RIS.
Ik wacht dus met smart op je eerste proef-ervaring.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BrouwMark

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #26 Gepost op: 03-01-2018 20:39 u »
Mijn eerste indruk is dat er nog wel wat body aanwezig is, ik denk dat dat ook komt door de haver en de cranberries (veel pectine). Een dik stroperig bier is het echter niet meer, maar wat wil je met zo'n FG.

Het viel me vanmiddag tijdens het bottelen wel op dat het bier nauwelijks plakte, iets wat een zware RIS normaal natuurlijk wel doet. Wat dat betreft is de opzet zwaar, zwart, droog, bitter en kruidig wel gelukt...

Je kunt je afvragen of dit nog wel een RIS is. Ik denk dat het wel een stukje buiten de regeltjes valt zo. Lekker is het wel, het is net een licht gezoete kruidenbitter 😊.

Benieuwd hoe ie met prik is straks. Ik denk nog gevaarlijker.

Mark.

Offline BrouwMark

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #27 Gepost op: 17-01-2018 22:38 u »
Twee weken: hergisting heeft nog nauwelijks plaatsgevonden, slechts een heel klein beetje prik. Ga het bier toch nog maar wat warmer zetten en even schudden.

Door het bottelsuikerzoetje is het niet echt mogelijk te beoordelen hoe droog het bier is geworden, wel valt me op dat de scherpe kantjes verdwenen zijn en het bier nu minder weg heeft van een kruidenbitter. Gebrandheid, rozijntjes, eik, een hint van de ardbeg en de droppigheid van de laurier komen nu als eerste tevoorschijn, de alcohol is gevaarlijk goed verstopt in de smaak maar wel goed voelbaar als warme gloed in de keel. Mét het zoetje van de bottelsuiker vind ik m aan de zoete kant maar wel lekker, zónder wordt ie misschien te droog. Als ie nog verder wil. We gaan het zien...

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #28 Gepost op: 18-01-2018 12:26 u »
Bij mij na 6 weken ook nog niet geheel op druk, maar gaat langzaam de goede kant op. Temp. in de (hobby)kamer was ook wel aan de lage kant (16-19C). Ik ga de kratten wat warmer wegzetten.

Offline BrouwMark

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #29 Gepost op: 18-01-2018 16:15 u »
Ah! Dat geeft de burger moed.

Offline PDGRRR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
    • Brouwerij Korenbocht
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #30 Gepost op: 18-01-2018 23:30 u »
Interessant topic, Mark. Ik ben ook al langer van plan een goed straffe stout te maken, maar dan wel met een hint van chocolade (en met lactose) en heb op aanraden van mijn grondstoffenleverancier (Sjef van de 3 Horne) gekozen te beginnen met een Nottingham-gist en vervolgens 'n champagne-gist om alle/zo veel mogelijk vergistbare suikers om te zetten. Mocht het eindproduct bevallen dan zal ik hem later ook nog eens gaan brouwen als de HA-18 in de winkel verkrijgbaar is.

Tags: