Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Raspberry wheat receptje  (gelezen 735 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hopjesvla

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Raspberry wheat receptje
« Gepost op: 18-05-2018 09:27 u »
Ik kwam op beerrecipes het volgende receptje tegen:

https://beerrecipes.org/Recipe/1166/raspberry-wheat-ag.html

Description:
Fantastic raspberry wheat recipe. I found this recipe and tweaked it just a bit to my tastes and my wife and I really enjoy it.

Add raspberries to your secondary and let it go to town. Your final gravity may be as low as 1.005, which will give you an incredibly strong beer, but easy to drink. Let it smooth out over the course of another week or so.

My recipe was for a 5.5 gallon batch.

Ingredients:
5.5 lbs Wheat Malt
5.5 lbs 2-Row pilsner
.5 lbs Crystal Malt
.5 lbs Flaked Oats
2.5 lbs frozen raspberries
1 oz. Hallertau Hersbrucker  
Wyeast 1056
Additional Instructions
Primary Ferment: 5-7 days in primary at 68 degrees
Secondary Ferment: 14 days in secondary at 68 degrees

Beer Profile
Original Gravity: 1.055
Final Gravity: 1.005
Alcohol by Vol: 6.55%
Recipe Type: all-grain
Yield: 5.00 US Gallons

Procedure:
Mash at 150 for one hour.
Sparge at 180.

One hour boil, 60 min hop addition.

I used a 1L started and had fermentation going within 4 hours.

Source: Ryan


Ik vraag me nu alleen af als je die frambozen erbij doet, moet je ze dan nog ontsmetten/pasteuriseren oid? Ik vermoed dat ik dit met diepvriesframbozen wil gaan maken. Of gewoon erbij mikken?
(en is dit nu een fruitbier, of een weizen met fruit?)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.481
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Raspberry wheat receptje
« Reactie #1 Gepost op: 18-05-2018 09:52 u »
De diepvriesframbozen gewoon laten ontdooien en dan toevoegen, of de frambozen laten ontdooien en daar het bier op hevelen.
Het is dan een tarwebier met fruit ;)

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Raspberry wheat receptje
« Reactie #2 Gepost op: 18-05-2018 10:36 u »
Ik heb 2 weken terug een lichte saison met pils en tarwemout gebrouwen, die heb ik gesplitst na de hoofdvergisting en een deel van 8 liter op 2 kg frambozen gezet. Diepvries frambozen die ik wel eerst kort gepasteuriseerd heb circa 80 graden. Zal misschien niet nodig zijn maar ik vind het wel een prettig idee.

Na toevoegen was de belle saison met 3 dagen alweer klaar met de extra suikers.

Offline hopjesvla

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Raspberry wheat receptje
« Reactie #3 Gepost op: 18-05-2018 16:05 u »
Top! Hier kan ik wel wat mee :-)

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 932
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Raspberry wheat receptje
« Reactie #4 Gepost op: 18-05-2018 16:27 u »
Ik vraag me nu alleen af als je die frambozen erbij doet, moet je ze dan nog ontsmetten/pasteuriseren oid?

Ik zou er even een frambozenmoes van maken in een pannetje. Even laten koken, afkoelen en bij de nagisting. Al vaak gedaan en prima resultaten.

Offline beershine

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Raspberry wheat receptje
« Reactie #5 Gepost op: 18-05-2018 18:28 u »
Betreft de frambozen hoef je niet bang te zijn voor infectie, het vriesprocess voorkomt dit.
Ikzelf maak fruitbier ook op een Weisse basis.
De fruitstort is 250g/l.  Lijkt veel maar heerlijk.
Toevoegen op vergistings-temp in de nagistingsfase.
Voor evt. zoeter maken kan met Natrium-Cyclamaat / Natrium-Sacherine tijdens bottelen.

Meet ook het suikergehalte van frambozen, zodat je beter inzicht krijgt over de totale suikers.

Success




Offline hopjesvla

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Raspberry wheat receptje
« Reactie #6 Gepost op: 18-05-2018 19:30 u »
Suikergehalte van de frambozen meten, dat is nog een goede tip. Kan ik daar een standaard refractometer voor gebruiken?

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: 00
Re: Raspberry wheat receptje
« Reactie #7 Gepost op: 18-05-2018 19:41 u »
Suikergehalte van de frambozen meten, dat is nog een goede tip. Kan ik daar een standaard refractometer voor gebruiken?

Ja dat kan, zo monitort de fruitteler ter plekke ook de rijping van het fruit.

Tags: