Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Simpel Pale Ale met Amarillo  (gelezen 950 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Simpel Pale Ale met Amarillo
« Gepost op: 14-12-2018 19:55 u »
Lieve Brouwers,

Voor het volgende recept zou ik graag een simpele Pale Ale brouwen met Amarillo hop als de enige hop.
Het bier zou door een korte alfa-amlylase genoeg body moeten krijgen.

Graag hoor ik jullie commentaar. Het definitieve recept zou vooral vaak gebrouwen kunnen worden (2x per maand) en het bier zou dan na een maand al te drinken moeten zijn.





BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBatch 7
Naam receptAmarillo Pale Ale
Brouwdatum14-12-2018
BierstijlPale Ale (American)
Volume45,0 l
Begin SG1,039 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Noonan)32 IBU
Brouwzaalrendement60,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Zutphen
20,63 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.10 min.4,0 l/kg
Beta-amylase63,0 °C2 min.30 min.4,0 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C2 min.20 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
100,0 gAmarillobellen8,9%20 min.20,2 IBU
50,0 gAmarillobellen8,9%10 min.6,4 IBU
50,0 gAmarillobellen8,9%5 min.4,9 IBU


Gist
33 gram Belle Saison
Bovengistende gistvorm. Snelle start en krachtige gisting die in 5 dagen boven 17°C voltooid kan zijn

4 dagen hoofdvergisting op 18 graden
10 dagen lageren op 10 graden

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 392
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #1 Gepost op: 14-12-2018 23:02 u »
Waarom de 53 graden stap? Verder geen opmerkingen.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 900
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #2 Gepost op: 14-12-2018 23:39 u »
Vreemde gistkeuze voor een American pale ale. Ik zou de Us-05 adviseren.
Sowieso heeft het maischschema geen invloed op het uiteindelijke bier als je een Saisongist als de Belle saison gebruikt.
Deze breekt zelf alle suiker verder af.
En gaat maar door met vergisten zodat het zeker niet na een maand drinkklaar zal zijn.
De kans hierbij is groot dat het bier dan op de fles verder uitvergist met teveel koolzuur en druk tot gevolg.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.169
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #3 Gepost op: 15-12-2018 00:02 u »
Inderdaad andere gist pakken

US-05

Of de Gozdawa West Coast "Chico"

53 graden stap vergeten

Het beste bier brouw jezelf


Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #4 Gepost op: 15-12-2018 00:33 u »
Die gist vreet door alles heen. Ook al maisch je lang op 72 graden. Ik denk dat je beter een andere gist kan nemen. US coast van magrove, Us-05 etc. Voor de rest ziet het er prima uit.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 448
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #5 Gepost op: 15-12-2018 10:58 u »
Klopt, die Belle Saison gaat door. En dat kan best lang duren, dus als je snel wilt, niet doen.


Ik ga mijn volgende ipa brouwen met de Bry-97 van lallemand, schijnt een snelle te zijn die niet ver door vergist. Misschien die proberen?

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 470
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #6 Gepost op: 15-12-2018 11:51 u »
Yep, US-05.
Ik laat het bier vaak minstens 3 weken staan, maar meestal is de gist na 2 weken aan een graad of 20 al wel klaar.
Snelle, schone vergisting.
Mooie, frisse, heldere smaak, die je in een Pale Ale wil hebben.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.168
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #7 Gepost op: 16-12-2018 10:57 u »
Inderdaad andere gist pakken

US-05

Of de Gozdawa West Coast "Chico"

De US-05 is de meest gebruikte gist op dit moment.
Daar zijn verschillende variaties van. De Gozdawa West Coast is daar eentje van.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.108
  • Land: us
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #8 Gepost op: 16-12-2018 11:36 u »
De US-05 is de meest gebruikte gist op dit moment.
Daar zijn verschillende variaties van. De Gozdawa West Coast is daar eentje van.

Ik ben ook te spreken over de gisten van Crossmyloof hoor! Die zijn zo lekker goedkoop.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.108
  • Land: us
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #9 Gepost op: 16-12-2018 11:39 u »
4 dagen hoofdvergisting op 18 graden

4 dagen wil nog niet zeggen dat de hoofdvergisting voorbij is. Alleen door te meten kom je daar pas achter. En eigenlijk moet je nét voordat de hoofdvergisting voorbij is overhevelen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.168
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #10 Gepost op: 16-12-2018 20:15 u »
Ik ben ook te spreken over de gisten van Crossmyloof hoor! Die zijn zo lekker goedkoop.

Wat is de relevantie van deze reactie in dit topic?

Had je misschien een specifieke gist in gedachte die volgens jou een tweelingbroertje is van de US-05?
Heb je daar ervaring mee?

Offline Scorpionrose

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #11 Gepost op: 16-12-2018 20:28 u »
Wat is de relevantie van deze reactie in dit topic?

Had je misschien een specifieke gist in gedachte die volgens jou een tweelingbroertje is van de US-05?
Heb je daar ervaring mee?

US PALE ALE STRAIN CLASSIFICATION: Suitable for American Style Pale Ales, American Double IPAs, American Style Imperial Stouts and more.  A top-fermenting ale strain suitable for American style ales. This yeast produces an exceptionally clean flavour, ideal for when you want the hop character to really punch through.
Saccharomyces cerevisiae. RECOMMENDED TEMPERATURE RANGE: 17 - 22°C; ATTENUATION: (73-82%); FLOCCULATION RATE: 75-76%; VIABLE YEAST CELLS: >20 x 109; GMO STATUS: GMO Free; Max brew strength per sachet in a 23 l brew - 6.6/7.6% ABV (Double pitch if a higher abv is required)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.168
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #12 Gepost op: 16-12-2018 21:59 u »
US PALE ALE STRAIN CLASSIFICATION: Suitable for American Style Pale Ales, American Double IPAs, American Style Imperial Stouts and more.  A top-fermenting ale strain suitable for American style ales. This yeast produces an exceptionally clean flavour, ideal for when you want the hop character to really punch through.
Saccharomyces cerevisiae. RECOMMENDED TEMPERATURE RANGE: 17 - 22°C; ATTENUATION: (73-82%); FLOCCULATION RATE: 75-76%; VIABLE YEAST CELLS: >20 x 109; GMO STATUS: GMO Free; Max brew strength per sachet in a 23 l brew - 6.6/7.6% ABV (Double pitch if a higher abv is required)

Ik denk ook dat dit een tweelingbroertje is, maar of Hans dat wilde zeggen weet ik niet. ???

Er zijn veel meer korrelgisten van andere leveranciers die in feite niets anders zijn dan de US-05.

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Reactie #13 Gepost op: 19-12-2018 20:47 u »
Heren bedankt! Wij gaan de gist veranderen in 33 gram US-05,

Merci!

Tags: