Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Advies gevraagd recept Weizen  (gelezen 942 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline steppeke1986

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Advies gevraagd recept Weizen
« Gepost op: 04-05-2018 20:29 u »
Beste brouwvrienden,

Onderstaand recept willen wij over een tijdje gaan brouwen.
Bedoeling is om het recept na het brouwen te splitten in 2 batches van 10 liter.
1ste batch met 2 kilo frambozen (is dit te veel?....of gaat dit prima)
2de batch dry hoppen met Citras hop, dit is toch wel een van mij favoriete. zat zelf te denken aan 5 gram p/l of is dit te weinig? houd wel van een biertje met flink wat hoparoma.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFliem Weizen hoofdbatch
Brouwdatum16-04-2018
BierstijlWeizen
Volume20,0 l
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,007 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,1%
Alcoholgehalte5,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)12 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
20,00 lWater uit Water
7,36 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,25 kgPilsmoutWeyermann3 EBC50,0 %
2,25 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC50,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1ste stap63,0 C1 min.30 min.4,4 l/kg
70,0 C7 min.30 min.4,4 l/kg
stap 378,0 C1 min.5 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gStyrian Goldingspellets3,4%60 min.11,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 C
Eind SG hoofdvergisting1,007 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,1%
Temp. nagisting22,0 C
Temp. lagering1,5 C


Ik twijfel aan mijn maischschema... of kan ik dit veilig aanhouden.
Hoofdgisting wil ik uitvoeren in een klimaatkast bij 19 graden.
Overhevelen voor nagisting en dan laten oplopen tot 24 graden.

heb ook nog pale ale mout staan kan ik die beter gebruiken of is pils mout ook geschikt?

Alle tips zijn welkom.

Stephan

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.160
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #1 Gepost op: 07-05-2018 10:40 u »
Voor een weizen zou ik persoonlijk meer tarwemout gebruiken, 60/40 bijvoorbeeld. Maischschema is prima, eventueel zou je een kruidnagelrust kunnen houden, en dan snel door naar de 63 graden stap. Maischen moet je niet onderschatten maar ook niet overschatten, vind ik persoonlijk.

2 kilo frambozen is wat veel, ik heb ooit 750 gram op 7 liter gedaan wat een mooi resultaat gaf.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #2 Gepost op: 07-05-2018 10:45 u »
Persoonlijk vind ik de WB-06 gist niks, daar krijg je geen mooie weizen mee.
Echter ga je in beide delen een hoop smaak en aroma uit de toevoegingen halen dus wie weet maakt dat niet uit.

Offline Ventus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #3 Gepost op: 07-05-2018 12:08 u »

2de batch dry hoppen met Citras hop, dit is toch wel een van mij favoriete. zat zelf te denken aan 5 gram p/l of is dit te weinig? houd wel van een biertje met flink wat hoparoma.

In dat geval ben je een soort weizen pale ale aan het maken, Citra is nogal aanwezig als dryhop.
Vorig jaar heb ik een weizen naar Duits recept gemaakt en deze gedryhopt met citra. Ik meen dat ik 30 gram heb gebruikt voor 20 liter, en dit gaf een mooie maar niet overdadige citrustoets aan het bier. Zelfs de Duitsers op mijn vakantieadres van afgelopen zomer (in Beieren) vonden het een fijne weizen met een mooie twist, zo kenden ze weizens niet.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 274
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #4 Gepost op: 07-05-2018 12:16 u »
2de batch dry hoppen met Citras hop, dit is toch wel een van mij favoriete. zat zelf te denken aan 5 gram p/l of is dit te weinig? houd wel van een biertje met flink wat hoparoma.

[...]

heb ook nog pale ale mout staan kan ik die beter gebruiken of is pils mout ook geschikt?


Ik gebruik zelf 80/20 tarwe/gerst in mijn weizen (20% munchener ipv pilsner). Maar 50/50 zal ook prima werken. Misschien een deel pilsmout vervangen door licht munchener, dan krijg je een iets donkerdere kleur en wat meer "moutigheid". Als je droge gist wilt gebruiken zou ik de Danstar Munich Classic nemen ipv WB-06, Munich Classic maakt in mijn optiek een betere weizen.

In dat geval ben je een soort weizen pale ale aan het maken, Citra is nogal aanwezig als dryhop.

Een hopfenweizen :) Ik zou wel terugschalen naar 2 a 3 gram/L dry hop denk ik omdat bij zo'n delicaat biertje de hop al snel alles overstemt, en als je Citra gebruikt al helemaal! Als je echt veel hop wilt gebruiken (IPA-niveau) dan is het wel een goed idee om een weizenbock als basis te nemen (de schneider weisse hopfenweizen is ook een weizenbock met veel hop). Bij een gewone weizen zou ik meer richting de onderkant van American Pale Ale gaan qua dryhopping.

Offline steppeke1986

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #5 Gepost op: 07-05-2018 20:28 u »
Dank allen voor de reactie. Helaas heb ik de gist reeds besteld bij Brouwmarkt. Over de hoeveelheid dry hop citras zal ik eens gaan nadenken.

Stephan

Offline steppeke1986

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #6 Gepost op: 07-05-2018 20:29 u »
Persoonlijk vind ik de WB-06 gist niks, daar krijg je geen mooie weizen mee.
Echter ga je in beide delen een hoop smaak en aroma uit de toevoegingen halen dus wie weet maakt dat niet uit.

Zou je kunnen omschrijven waarom je de wb06 minder geschikt vind?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #7 Gepost op: 07-05-2018 21:39 u »
Zou je kunnen omschrijven waarom je de wb06 minder geschikt vind?
Ik vond hem zuur en weinig tot geen kruidnagel en banaan. Ik heb van meer mensen gehoord dat ze dezelfde ervaring hebben.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.135
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #8 Gepost op: 07-05-2018 21:53 u »
Ik vond hem zuur en weinig tot geen kruidnagel en banaan. Ik heb van meer mensen gehoord dat ze dezelfde ervaring hebben.
Zuur kan komen door de tarwemout en voor de kruidnagel en banaan moet je ook nog eens precies de juiste gistingstemperatuur hebben waarschijnlijk en inderdaad de gist die de kruidnagel kan aanmaken. En te veel gist kan mogelijk weinig smaak opleveren, dus ook daar zit een vrijheidsgraad om mee te experimenteren. Zelf heb ik in het verleden een proef gedaan met diverse gisten waaronder raaf, Fransiskaner, Wieckse witte en WY3068. Daar kwam de 3068 als best uit. Daar heb ik nu net weer een weizen mee gebrouwen met relatief veel gist en 19 graden gistingstemperatuur. Dat bier lijkt nu een beetje vlak te worden, wel fris, iets zurig en heel licht banaan, maar moet nog rijpen voor ik het echt goed kan beoordelen.   

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 274
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #9 Gepost op: 08-05-2018 11:54 u »
Dank allen voor de reactie. Helaas heb ik de gist reeds besteld bij Brouwmarkt. Over de hoeveelheid dry hop citras zal ik eens gaan nadenken.

Stephan

Ach, aangezien je toch gaat dryhoppen en fruit gaat toevoegen denk ik dat al veel gistkarakter daardoor "verstopt" gaat worden. Er zullen zeker wel lekkere biertjes uit komen denk ik

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.135
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #10 Gepost op: 08-05-2018 14:49 u »
Ach, aangezien je toch gaat dryhoppen en fruit gaat toevoegen denk ik dat al veel gistkarakter daardoor "verstopt" gaat worden. Er zullen zeker wel lekkere biertjes uit komen denk ik
Ja maar geen weizen dan want daar is het gistkarakter juist bepalend.

Offline FrankOD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #11 Gepost op: 17-05-2018 12:16 u »
Afgelopen winter ook split batches gemaakt van mijn weizen,  zowel framboos als  extra hop.

In mijn notities staat;

Citra + simcoe  dryhop (50%-50%) totaal 5gr/  ltr  Weizen IPA te veel, te overheersend,  volgende keer minderen.

(diepvries) Framboos  200gr. / ltr  is te veel, (ook beetje zuur / wrang).   Beetje aan het proeven geweest met bijmengen van naturel weizen, ik kwam op ca. 150gr./ltr uit.  Dan is hij duidelijk framboos maar niet t.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.135
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Advies gevraagd recept Weizen
« Reactie #12 Gepost op: 17-05-2018 18:15 u »
Dat bier lijkt nu een beetje vlak te worden, wel fris, iets zurig en heel licht banaan, maar moet nog rijpen voor ik het echt goed kan beoordelen.   


Inmiddels gebotteld en bewust een week op 25 graden nagegist om nog wat smaakjes aan de gist te ontlokken. Het bier smaakt nu echt naar Weizen met banaan en kruidnagel met ook nog koriander en sinaasappel (want dat was mijn bedoeling om som te maken van witbier en weizen) dus gelukt. Mogelijk deels door de 25 graden stap. verbeterd.

Tags: