Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zeer zware RIS met safale HA-18  (gelezen 6695 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Zeer zware RIS met safale HA-18
« Gepost op: 20-12-2017 17:04 u »
Hoi allemaal,

Om het topic van Jacques over de nieuwe safale HA-18 gist niet teveel (verder) te vervuilen met mijn geklets over wat ik het van Robert ontvangen zakje (nogmaals dank!) ga aandoen, open ik bij deze een nieuwe topic over deze zware gistbeproeving.

Ik heb de commentaren meegenomen en mijn recept (dit is een variatie op de tokyo van brewdog) een klein beetje veranderd. Morgen, als het de kortste dag van het jaar is, ga ik dit bier brouwen. Dit leek me wel toepasselijk voor zo'n donker zwaar monster, en wellicht helpt het kleine beetje heksenkracht van zo'n dag ook nog mee  ;D.

Het lijstje:

Methode BIAB

OG 1135
FG 1001 (!)
IBU 100,55
EBC 98,5
ALC% 17,7

Eff. 76% (hopen dat ik dat haal met zo'n recept...)

10,5 liter in het vergistingsvat

4,5 kg palemout (75%)
0,5 kg cara 120EBC (8,3%)
0,375 kg chocolademout (6,3%)
0,375 kg geroosterde gerst (6,3%)
0,25 kg havervlokken (4,2%)

Maisch (15 liter) 90 min 65*c - 15 min 73*c
Spoelen 3,5 liter 78*c

30 g Cascade 6,5% FWH
20 g magnum 11,6% FWH
20 g Cascade 6,5% 15 min koken
12,5 g styrian goldings 3,2% 15 min koken
12,5 g Saaz 2,6% whirlpool @ 75*c, 15 min
12,5 g citra 11% whirlpool @ 75*c, 15 min

25 g verse cranberries 15 min koken
1 vers! laurierblad 15 min koken

Kooktijd 90 min - 14,5 l

Gist Fermentis safale HA-18 (het mengsel in het zakje bevat naast sacch ook glucoamylase)

Na koelen zet ik het wort in een warmwaterbad (in het gistvat uiteraard :)) van 25*c, vervolgens enten met de ook op 25*c gehydrateerde gist. Ik verwacht dat de temperatuur in het vat dan tijdens hoofdvergisting zal oplopen naar een graad of 30, dit is midden in het aanbevolen, vrij hoge vergistingstemperatuurbereik van deze gist (25-35*c). Door middel van een verwarmingselement ga ik de ondertemperatuur van 25*c het hele gistingsproces aanhouden. Wellicht wordt die aan het einde nog iets opgeschroefd.

Als de boel helemaal is uitvergist ga ik het bier nog minstens een week lageren op 30 gram in ardbeg 10yo whisky geweekte whiskyvatsnippers. Die liggen nu al te weken.

Waarom nou zo'n extreem zwaar bier? Ik ben erg benieuwd of deze gist doet wat de verpakking zegt (uitvergisten tot een SVG van 97% en een alcoholtolerantie van 18% bijvoorbeeld), en ik lust af en toe wel zo'n zware jongen. Vandaar dat het me een mooi experiment leek om een volmout bier te maken dat van deze gist het uiterste gaat vergen. Het lijkt me overigens dat de toegevoegde glucoamylase een flink deel van die hoge SVG veroorzaakt.

Ik zal jullie hier op de hoogte houden van de voortgang. De mout is zojuist geschroot en de spulletjes staan klaar, ik heb er zin in morgen!

 :proost:

Mark.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: be
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #1 Gepost op: 20-12-2017 17:31 u »
Als die gist zo ver doorgist zou ik bij botteling lactose toevoegen. Hier heb je niets van restzoet en de "gebrandheid" zal te zwaar worden. Met wat niet vergistbare suikers zal dit beter tot zijn recht komen is mijn mening.

Wat is de bedoeling van het laurierblad?

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 868
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #2 Gepost op: 20-12-2017 17:47 u »
Ga je al op de rand van t bed zittten als je hem drinkt? 😆😆

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: be
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #3 Gepost op: 20-12-2017 17:58 u »
Als die gist zo ver doorgist zou ik bij botteling lactose toevoegen. Hier heb je niets van restzoet en de "gebrandheid" zal te zwaar worden. Met wat niet vergistbare suikers zal dit beter tot zijn recht komen is mijn mening.

Wat is de bedoeling van het laurierblad?

Die niet vergistbare suikers worden door de glucoamylase onmiddellijk terug omgezet naar vergistbare suikers.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #4 Gepost op: 20-12-2017 18:09 u »
Als die gist zo ver doorgist zou ik bij botteling lactose toevoegen. Hier heb je niets van restzoet en de "gebrandheid" zal te zwaar worden. Met wat niet vergistbare suikers zal dit beter tot zijn recht komen is mijn mening.

Wat is de bedoeling van het laurierblad?

Dit ben ik niet helemaal met je eens. Door het hele hoge alcoholpercentage is de einddensiteit extra laag. Als ik het even snel uitreken moet het 'water'deel van het uiteindelijke bier een sg hebben van 1047 wat betekent dat er nog ongeveer 97 gram suiker per liter in het bier zit. Het bier was overigens ook vrij droog en branderig (lees: extreem) bedoeld. 8)

Het laurierblad is bedoeld voor een laurierdropsmaakje. Vers van de struik maakt hierbij heel veel uit.

Ga je al op de rand van t bed zittten als je hem drinkt? 😆😆

 :lol: :lol: :lol: Dan worden mijn lakens zo vies bij het omvallen  :lol: :lol: :lol:

 :proost:

Mark.

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #5 Gepost op: 20-12-2017 18:47 u »
Ik ben ook erg benieuwd waar deze HA-18 dit brouwsel gaat brengen. Ik hou wel van dit soort bieren. En van gewaagde experimenten.  :brouwen:
Gebruik je één zakje? Maak je een starter?
Anyway, als deze giststam dit aankan ben ik benieuwd waar en wanneer ik hem kan bemachtigen (Robert had er helaas geen meer, ik was net te laat).

Volgende week ga ik (voor mijn doen) ook een extreme RIS brouwen (start SG  +/-1150) Eerste deel hoofdvergisting met US-05 en daarna moet de Bioferm killeryeast het overnemen. Trouwens ook met Arbeg whisky (vanwege mijn Emelisse WL obsessie :D).

Succes morgen! En houd ons op de hoogte!

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 910
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #6 Gepost op: 20-12-2017 20:00 u »
Ben razend benieuwd naar je experiment Mark. Ik wil ook wel eens zo'n hele zware jongen maken maar ben toch een beetje huiverig voor het te veel wegeten van alle suikers waardoor er een te "mager" bier overblijft (door sommigen ook wel gekenschets als "skelet").

Daarom heb ik nog het volgende alternatief bedacht. Graag suggesties of commentaar!
HA-18 opkweken in een giststarter (met 1 zakje beginnen in een wat zware wort van bv 1080 om 'm vast wat te laten wennen) en zo genoeg gistcellen kweken voor bv een brouwsel van 30L. Ik realiseer me dat hierbij de glucoamylase-toevoeging verloren gaat maar dat is juist mijn bedoeling. De SVG zal dus drastisch zakken (en dus het wordt het geen skelet) terwijl ik wel een gist overhoud met een tolerantie van 18%.

Of denk ik nu te simpel??

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 621
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #7 Gepost op: 20-12-2017 20:14 u »
Die niet vergistbare suikers worden door de glucoamylase onmiddellijk terug omgezet naar vergistbare suikers.

Heb je een link naar het artikel waar staat dat glucoamylase ook lactose afbreekt?

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #8 Gepost op: 20-12-2017 22:45 u »
Gebruik je één zakje? Maak je een starter?

Volgens de datasheet van deze gist is de dosering 100-160 g/hl dus het zakje van 16 gram zou theoretisch gezien genoeg moeten zijn...

Die niet vergistbare suikers worden door de glucoamylase onmiddellijk terug omgezet naar vergistbare suikers.

Ik ben ook benieuwd waar je dit vandaan hebt, Serge. Ik heb nog nooit ergens gelezen dat lactose omgezet kan worden in vergistbare suikers door enzymen. Nu is mijn kennis heus niet allesomvattend hoor.

@Pim: ik denk wel dat wat jij zegt mogelijk is. Je weet alleen niet wat de svg van de gist zonder, of met in ieder geval relatief weinig, glucoamylase is. Misschien is de hoge alcoholtolerantie die in de giststam gekweekt is wel drastisch ten koste gegaan van de gemiddelde vergistingsgraad en is om die reden de glucoamylase toegevoegd?

Jullie ook veel succes met jullie RISsen!

Mark.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: be
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #9 Gepost op: 21-12-2017 10:02 u »
Heb je een link naar het artikel waar staat dat glucoamylase ook lactose afbreekt?

Lactose is een disacharide van galactose en glucose de glucoamylase gaat de glucose dus afsplitsen de naam van het enzym zegt het zelf.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #10 Gepost op: 21-12-2017 11:30 u »
Je hebt helemaal gelijk, Serge...  :verbergen:

Het is dan wel zo dat de galactose in het bier overblijft en voor zoetkracht zorgt toch?
Enfin, ik ging toch geen melksuiker toevoegen.

De pan met pap staat intussen te trekken, ik ga een bammetje eten.

Mark.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 621
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #11 Gepost op: 21-12-2017 13:52 u »
Lactose is een disacharide van galactose en glucose de glucoamylase gaat de glucose dus afsplitsen de naam van het enzym zegt het zelf.

Redeneren is niet hetzelfde als onderbouwen.

Ik ga ook even beredeneren op jouw eigen manier:

De volledige naam van glucoamylase is maltase-glucoamylase.
Het splits alleen maltose(glucose-glucose) in monosaccharides...de naam van het enzym zegt het immers al


Voor de duidelijkheid: ik zeg niet dat je ongelijk hebt, maar ik zeg ook (nog) niet dat je wel gelijk hebt. Ik zou het graag onderbouwd zien.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #12 Gepost op: 21-12-2017 15:10 u »
Het gaat volgens de datasheet van de gist over deze stof:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Glucan_1,4-a-glucosidase

(EC 3.1.2.3) en niet over maltase-glucoamylase. Doe er je voordeel mee... Zoals gezegd heb ik er niet mee te maken voor nu.

Ik ben ondertussen een half uur in de kook, en een eerste sg-meting vertelt me dat ik het begin-sg van 1135 straks gewoon ga halen. Toch netjes, al zeg ik het zelf.

Mark.

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #13 Gepost op: 21-12-2017 15:47 u »
Ik ben ondertussen een half uur in de kook, en een eerste sg-meting vertelt me dat ik het begin-sg van 1135 straks gewoon ga halen. Toch netjes, al zeg ik het zelf.

Dat is zekersteweten netjes. Een maischrendement van bijna 100%.  :hoera:
Heb je ook de geplande 10,5 L in het vergistingsvat?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 877
  • Land: nl
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #14 Gepost op: 21-12-2017 16:23 u »
Opmerkelijk, zo hoog met zo'n zwaar bier. Wat voor soort brouwsysteem heb je?

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #15 Gepost op: 21-12-2017 18:03 u »
Zo, een lekker brouwdagje gehad. Het blijft lastig te bepalen hoeveel wort er nou precies in je weckketel zit, dus ik zat niet helemaal / helemaal niet aan de 1135 maar 1122. Zo enorm goed ben ik dus ook weer niet...
Bij zulke hoge dichtheden begint een beetje meer of minder water flink uit te maken. Omdat ik niet verder wilde inkoken (10,5 liter was ook onderdeel van het experiment) heb ik toch maar wat (200 gram) suiker toegevoegd en zo een start SG van 1130 behaald omdat ik de alcoholtolerantie ook wil testen. Lijkt me al met al zo genoeg werk voor de gist  :)

Een elektrische ketel dus, Robert, met een brouwzak en dompelkoeler. Ik heb de maischstap van 65°c verlengd tot 120 minuten, dat heeft veel gescheeld denk ik met dit zware bier.
Zoals in het betreffende forum al werd gezegd klontert de gist behoorlijk met hydrateren. Als je de boel een tijdje laat staan lost alles vanzelf op.

Gistvat staat in zijn vertroetelbadje, nu wachten op de eerste blubben (bluppen?). Nu nog meer in de keuken staan want eten koken  ::)

 :degroeten:

Mark.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #16 Gepost op: 22-12-2017 09:56 u »
Toen ik gisteren om half elf even ging kijken was de gisting al op gang gekomen en vanochtend was een bijna continue stroom bubbels te horen.
De broodgistlucht van de gist valt op. Geen onaangename geur, en hier in Delft ruikt het wel vertrouwd (er staat hier een gistfabriek die de stad regelmatig trakteert op zulke luchtjes).

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 250
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #17 Gepost op: 22-12-2017 20:06 u »
Ik volg dit onderwerp met aandacht. Loop ook met het idee rond een zware stout te brouwen met deze gist. Alleen beschik ik nu niet over een gistkast die ook kan verwarmen. Zou 21 ºC ook lukken? Zeer benieuwd maar het resultaat.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #18 Gepost op: 22-12-2017 20:58 u »
Robert heeft ook rond die temperatuur vergist.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,34855.75.html

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #19 Gepost op: 23-12-2017 12:59 u »
De hoofdgisting is krachtig aan de gang. Door het vat is te zien dat er een nette schuimlaag van een centimeter of drie op het jongbier ligt die geen neiging tot omhoog kruipen richting waterslot heeft.

Mijn warmwaterbadje staat in een behoorlijk frisse kamer (15°), de temperatuur van het jongbier blijft zo gelukkig netjes op een graadje of 25.
Ik hoop dat er zo tegen de temperatuurondergrens niet al te veel esters gevormd worden, al blijft 25° natuurlijk erg warm.

De geur die nu uit het waterslot komt doet me denken aan die van s-33. Fermentis geeft zelf ook aan dat met ha-18 een vrij esterig/fruitig profiel wordt verkregen.
De alcohol is ook al lekker goed te ruiken!  :nut:

Wordt vervolgd...

Mark.



Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 877
  • Land: nl
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #20 Gepost op: 23-12-2017 13:09 u »
Ik heb de boeken er nog even op nageslagen.

Ik ben begonnen te vergisten bij 24C, de dag erna uit zichzelf opgelopen tot 26C. CCT toen tijdelijk buiten gezet om af te koelen. De dagen erna gewoon bij kamertemperatuur vergist (19-20C). De laatste 2-3 dagen temperatuur op laten lopen tot 22-23C met een klein elektrisch dekentje om het gistvat heen. Binnen 2 weken gebotteld bij een SG van 996 met 7 g/l kristalsuiker en vit.C.
Nu aan de hergisting bezig.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #21 Gepost op: 25-12-2017 20:37 u »
Hier is de hoofdgisting sinds gisteren middag voorbij. De temperatuur heb ik daarna langzaam op laten lopen tot 28°, het waterslot geeft nog steeds blupjes. Omdat ik vermoed dat de gist het zwaar heeft nu ben ik van plan de temperatuur de komende dagen nog een beetje te verhogen.

Ik kon het niet laten een sg-meting te doen, en het is voor het experiment ook wel goed om de vergisting te kunnen volgen: 1.009! Dit betekent reeds na vier dagen een alcoholpercentage van 16-18% afhankelijk van de berekening.

Proefnotities: zwart, een sterke alcohol- en koffiegeur. Droog, gebrand, maar toch vol, veel alcoholwarmte. Fruitigheid en laurierdroppige kruidigheid door de toevoegingen, de hopjes geven een fruitige en aardse ondertoon. (Toch leuk hoe 100 IBU kan vervallen tot ondertoon als je er genoeg andere smaken tegenaan smijt.) Ook wat fruit van de gevormde esters, al valt die me erg mee. Het gaat meer richting rozijntjes. Geen doordrinkertje  :P

 :proost: Fijne rest van jullie kerst,

Mark.


Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #22 Gepost op: 26-12-2017 17:13 u »
Hier is de hoofdgisting sinds gisteren middag voorbij. De temperatuur heb ik daarna langzaam op laten lopen tot 28°, het waterslot geeft nog steeds blupjes. Omdat ik vermoed dat de gist het zwaar heeft nu ben ik van plan de temperatuur de komende dagen nog een beetje te verhogen.

Ik kon het niet laten een sg-meting te doen, en het is voor het experiment ook wel goed om de vergisting te kunnen volgen: 1.009! Dit betekent reeds na vier dagen een alcoholpercentage van 16-18% afhankelijk van de berekening.

Proefnotities: zwart, een sterke alcohol- en koffiegeur. Droog, gebrand, maar toch vol, veel alcoholwarmte. Fruitigheid en laurierdroppige kruidigheid door de toevoegingen, de hopjes geven een fruitige en aardse ondertoon. (Toch leuk hoe 100 IBU kan vervallen tot ondertoon als je er genoeg andere smaken tegenaan smijt.) Ook wat fruit van de gevormde esters, al valt die me erg mee. Het gaat meer richting rozijntjes. Geen doordrinkertje  :P

 :proost: Fijne rest van jullie kerst,

Mark.

Goed bezig. Lijkt een schot in de roos deze gist. Ik kan niet wachten om 'm ook te gebruiken. Ben benieuwd wanneer hij in de brouwshops ligt...

Cheers en ook fijne dagen gewenst!

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #23 Gepost op: 28-12-2017 20:57 u »
Het gepruttel is gestopt en het bier begin te klaren. De laatste dagen heb ik de temperatuur op laten lopen naar de 30°, gisteravond is de stekker eruit gegaan en is de temperatuur weer gezakt naar die van het frisse kamertje (16°).
FG is 1008 (93% SVG) er is dus zelfs nog een puntje afgesnoept.

Het alcoholpercentage is nu 16-18,2%, dus met het halve procentje van de hergisting er bovenop (als die nog op gang komt 🤞) uiteindelijk 16,5-18,7%. Best netjes van die gist met zo'n zwaar en slecht verteerbaar bier!

Zojuist de lading ardbeghout in het bier geplempt...

Conclusie voor nu: 16 gram van deze 'gist' vreet zich snel en met gemak door 10,5 l hele zware RIS heen in zes dagen, zónder zinnige beluchting (beetje klotsen) en zónder gistvoeding. Jammer dat ik een beetje suiker moest toevoegen, maar ik geloof graag dat ie volmout ook wel de 1010 gehaald zou hebben. De hoge vergistingstemperaturen voelen vreemd aan, maar hebben wat mij betreft niet veel esters geproduceerd, al zou je dat in een wat minder heftig bier natuurlijk beter kunnen proeven.

Nu nog even duimen voor de nagisting na het bottelen volgende week...

Hik,

Mark.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #24 Gepost op: 03-01-2018 15:35 u »
Het eikenhoutwhiskylaurierdropmonster is gebotteld, eind SG is 1008. Hmmm, zou het slim zijn de flesjes in een warmwaterbad te zetten voor de hergisting? Ik laat ze maar gewoon even staan op 18°c voor nu, denk ik.

Man, ik ben al teut van het aanzuigen van de hevel!  :nut:

 :degroeten:

Mark.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 910
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #25 Gepost op: 03-01-2018 17:10 u »
Ben benieuwd of het bier na al dit geweld naast het hoge percentage alcohol toch ook wat body over heeft gehouden. Dat is wel de bedoeling met een RIS.
Ik wacht dus met smart op je eerste proef-ervaring.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #26 Gepost op: 03-01-2018 20:39 u »
Mijn eerste indruk is dat er nog wel wat body aanwezig is, ik denk dat dat ook komt door de haver en de cranberries (veel pectine). Een dik stroperig bier is het echter niet meer, maar wat wil je met zo'n FG.

Het viel me vanmiddag tijdens het bottelen wel op dat het bier nauwelijks plakte, iets wat een zware RIS normaal natuurlijk wel doet. Wat dat betreft is de opzet zwaar, zwart, droog, bitter en kruidig wel gelukt...

Je kunt je afvragen of dit nog wel een RIS is. Ik denk dat het wel een stukje buiten de regeltjes valt zo. Lekker is het wel, het is net een licht gezoete kruidenbitter 😊.

Benieuwd hoe ie met prik is straks. Ik denk nog gevaarlijker.

Mark.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #27 Gepost op: 17-01-2018 22:38 u »
Twee weken: hergisting heeft nog nauwelijks plaatsgevonden, slechts een heel klein beetje prik. Ga het bier toch nog maar wat warmer zetten en even schudden.

Door het bottelsuikerzoetje is het niet echt mogelijk te beoordelen hoe droog het bier is geworden, wel valt me op dat de scherpe kantjes verdwenen zijn en het bier nu minder weg heeft van een kruidenbitter. Gebrandheid, rozijntjes, eik, een hint van de ardbeg en de droppigheid van de laurier komen nu als eerste tevoorschijn, de alcohol is gevaarlijk goed verstopt in de smaak maar wel goed voelbaar als warme gloed in de keel. Mét het zoetje van de bottelsuiker vind ik m aan de zoete kant maar wel lekker, zónder wordt ie misschien te droog. Als ie nog verder wil. We gaan het zien...

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 877
  • Land: nl
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #28 Gepost op: 18-01-2018 12:26 u »
Bij mij na 6 weken ook nog niet geheel op druk, maar gaat langzaam de goede kant op. Temp. in de (hobby)kamer was ook wel aan de lage kant (16-19C). Ik ga de kratten wat warmer wegzetten.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #29 Gepost op: 18-01-2018 16:15 u »
Ah! Dat geeft de burger moed.

Offline PDGRRR

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #30 Gepost op: 18-01-2018 23:30 u »
Interessant topic, Mark. Ik ben ook al langer van plan een goed straffe stout te maken, maar dan wel met een hint van chocolade (en met lactose) en heb op aanraden van mijn grondstoffenleverancier (Sjef van de 3 Horne) gekozen te beginnen met een Nottingham-gist en vervolgens 'n champagne-gist om alle/zo veel mogelijk vergistbare suikers om te zetten. Mocht het eindproduct bevallen dan zal ik hem later ook nog eens gaan brouwen als de HA-18 in de winkel verkrijgbaar is.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #31 Gepost op: 02-02-2018 22:16 u »
Een maand na bottelen, waarvan nu een week of twee lekker warm bij de gaskachel: een miniem randje bubbeltjes langs de rand van het glas en ietsje meer prik dan twee weken geleden, al is het nog steeds vrijwel niks. Er is dus nog steeds enige vorm van hergisting aan de gang!

Ik ben gelukkig enigszins gerustgesteld door Robert 's ervaring (zijn ze al op druk?). De volgende maar over een maand opentrekken denk ik.

Mark.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.327
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #32 Gepost op: 03-02-2018 08:57 u »
Door het hele hoge alcoholpercentage is de einddensiteit extra laag. Als ik het even snel uitreken moet het 'water'deel van het uiteindelijke bier een sg hebben van 1047 wat betekent dat er nog ongeveer 97 gram suiker per liter in het bier zit.
Interessant bier. Blijkbaar een supergist. Ben wel benieuwd of je druk op de flesjes krijgt. Lijkt bijna een onmogelijke opgave voor de gist.
Ik heb ook nog eea even doorgerekend met de gegevens die je had gegeven, incl de 200g suiker.
Volgens mij heb je ca 80% van je moutsuikers vergist (normaal 65%), en heb je ca 76% van je suikers uitgespoeld als ik even aanneem dat je ca 11 liter wort had einde koken . (niet gek voor zo'n zwaar bier) restsuiker is ca 62g/Liter

ps misschien leuk om een keer te meten wat je alcohol% geworden is en je restsuiker. Daarvoor kun je bv 250g bier uitkoken tot 1/3 van het volume en dan weer aanvullen tot het zelfde gewicht. dan SG meten en brix waarde met refractometer als je die hebt, zie tab 'uitkoken alcohol' hieronder.  Ik denk dat je dan ca 8.3 Brix meet en SG=1028. Daarmee kun je de berekening finetunen. (kan ik je wel mee helpen evt)
 









Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #33 Gepost op: 03-02-2018 14:28 u »
Dank je wel, Hans. Zeer interessant, die berekeningen!

Ik ben zelf helemaal niet van het doorrekenen, maar ik had wel in de gaten dat mijn rendement zeker niet verkeerd was. Waar dat precies door komt, weet ik niet. Wellicht dat het behoorlijk veel roeren in combinatie met de 120 minuten maischstap hier aan heeft bijgedragen.
Die gist is inderdaad wel erg extreem (icm de glucoamylase), maar ik denk dan: als het op het pakje staat, dan zal dat wel zo zijn.  :)

Ergens vind ik het zonde om een beetje van dit bier uit te koken, maar het lijkt me wel interessant om te kijken wat de uitkomst is. Ik zal er eens over nadenken of ik van het volgende flesje een 100 ml uit mijn mond weet te sparen voor een proefje  ;)

Overigens heb ik geen refractometer. Maakt het voor de uitkomst uit als ik de dichtheid alleen met een hydrometer meet?

Edit: en maakt het uit als de hergisting nog niet klaar is?

 :degroeten:

Mark.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.327
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #34 Gepost op: 03-02-2018 15:26 u »
Als je bottelsuiker half vergist is dan is je eind SG nog ca 2 punten hoger en na uitkoken en aanvullen tot zelfde gewicht nog ca 1.6 SG punten hoger.
Uitkoken hoeft niet per se want is wel zonde inderdaad en is meer om een extra check te krijgen over je restsuiker en alcohol. Maar bijgaande berekeningen vertrouw ik wel, dus ik zou het als ik jou was dan niet uitkoken als je maar 10 liter hebt.
Mbt je rendement: je brouwzaalrendement is ca 57% en notmaal is ca 70-75% dus niet heel hoog, maar dat zou ik ook niet verwachten met zo'n zwaar bier (en zwaar beslag).
Hydrometer is ook voldoende, maar met refractometer heb je minder nodig, maar 1 druppeltje. als je een heel nauwkeurig weegschaaltje hebt met bv 10 mg resolutie dan kun je met uitkoken van bv 10 of 20 ml al volstaan. dat is minder zonde :) 

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #35 Gepost op: 03-02-2018 23:47 u »
Voor een 'normaal' bier zet ik mijn rendement op 81-83% en dat klopt meestal wel. Ik dacht, ik zet het nu ietsje lager. Het was de eerste keer dat ik zo'n zwaar bier brouwde.
Voor het experiment is het wel goed te bepalen wat de restsuiker en het alcoholpercentage zijn geworden...

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #36 Gepost op: 21-02-2018 13:22 u »
Misschien ben ik te ongeduldig, maar:

Het krat heeft zo'n 5 weken op 21-24 graden gestaan, in totaal zo'n 8 weken. Van de week heb ik een flesje meegenomen naar een vriend die erg benieuwd was naar het bier (ik niet hoor).

Het minieme beetje koolzuur, en dan heb ik het over: ik zie een belletje aan de rand maar ik merk niets met proeven, dat in het vorige flesje te vinden was, was er in dit flesje helemaal niet.

Ik heb daarom vandaag alle flesjes voorzien van een mespuntje champagnegist. Ik weet het: ik ben vast te snel of ongeduldig, maar ik wil dit bier graag lang bewaren. Hergisting, en dus het 'wegeten' van de zuurstof uit de flesjes, is iets wat ik dus zeker wil hebben.

Ik vroeg me af: kan het zo zijn dat het eikenhout, doordrenkt met whisky van 40%, die op de bodem van het vat tussen de gist lag, een mede-oorzaak is geweest van het zo plotseling en massaal doodgaan van de gist? Ik zeg mede-, omdat een bier van 18% natuurlijk ook niet echt een vriendelijke omgeving is voor onze aardige helpertjes. Juist om reden van hopelijk goede hergisting heb ik het bier na gisten niet lang laten staan.

Over een paar weken weer een testje. Ik ben heel benieuwd...

 :degroeten:

Mark.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.327
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #37 Gepost op: 21-02-2018 14:02 u »
Misschien ben ik te ongeduldig, maar:

Het krat heeft zo'n 5 weken op 21-24 graden gestaan, in totaal zo'n 8 weken. Van de week heb ik een flesje meegenomen naar een vriend die erg benieuwd was naar het bier (ik niet hoor).

Het minieme beetje koolzuur, en dan heb ik het over: ik zie een belletje aan de rand maar ik merk niets met proeven, dat in het vorige flesje te vinden was, was er in dit flesje helemaal niet.

Het is al lastig voor verse gist om bij 18% alcohol nog goed te werken, laat staan bij een uitgeputte gist van de hoofdgisting. Dus verbaast mij niets wat er nu gebeurt.
verse gist lijkt me onontbeerlijk. misschien zelfs nodig om giststartertje te maken en op maximale gistingsactiviteit toe te voegen, bv 5ml actieve starter per flesje doseren.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #38 Gepost op: 21-02-2018 14:18 u »
Het is al lastig voor verse gist om bij 18% alcohol nog goed te werken, laat staan bij een uitgeputte gist van de hoofdgisting. Dus verbaast mij niets wat er nu gebeurt.
verse gist lijkt me onontbeerlijk. misschien zelfs nodig om giststartertje te maken en op maximale gistingsactiviteit toe te voegen, bv 5ml actieve starter per flesje doseren.

Dat verbaast mij ook niet hoor. Maar het idee was: kijken of een dergelijk bier eenvoudig lukt met deze gist. Snel door het wort heen vreten deed ie prima  :). Hergisten dus nauwelijks of niet meer...

Hopelijk lukt het zo met deze paar korreltjes, en anders ga ik volgende keer inderdaad een startertje maken. Korreltjes zat in één zakje.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #39 Gepost op: 21-03-2018 22:30 u »
Een maand verder: joa! Prik! Het is nog niet veel, maar de champagnegist doet iets... Er is ook wat bottelsuikerzoet verdwenen zo te proeven. Groffig schuim komt er heel even op, en verdwijnt dan weer helemaal.

Wat een enorme inktzwarte smaakbom is dit bier nu zeg! Alle scherpheid is veranderd in rozijntjes, honing, vanille, drop, hout, karamel, zoethout, met een hele lichte rooksmaak van de ardbeg. Wat smaakjes als van donkere broodkorst komen er doorheen, hopbitterheid vind ik nauwelijks meer terug. De alcohol is uiteraard wel behoorlijk aanwezig, maar dan net zoals in port. Flink, maar niet hard. Ik vraag me af, of iemand die ik het blind zou laten proeven, zou bedenken dat het bier is.

Vreemd blijft het, dat zo'n bier zo 'vloeibaar' is, al heeft het wel body. Echt kauwen kun je er niet op, het plakt niet aan het glas en het is niet echt zoet. Toch is het naar mijn bescheiden, op het verorberen van nogal wat RISsen gebaseerde, mening een mooi ding geworden. Apart, raar als je wilt, maar mooi.

Nog maar 23 flesjes over  :huilen: , nu is de kunst ze langzaam genoeg op te drinken, zodat de HA-18 in kleine zakjes in de winkels ligt vóórdat ik nieuwe wil brouwen  :biersmile:

Offline PDGRRR

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #40 Gepost op: 22-03-2018 09:17 u »
Een maand verder: joa! Prik! Het is nog niet veel, maar de champagnegist doet iets... Er is ook wat bottelsuikerzoet verdwenen zo te proeven. Groffig schuim komt er heel even op, en verdwijnt dan weer helemaal.

Wat een enorme inktzwarte smaakbom is dit bier nu zeg! Alle scherpheid is veranderd in rozijntjes, honing, vanille, drop, hout, karamel, zoethout, met een hele lichte rooksmaak van de ardbeg. Wat smaakjes als van donkere broodkorst komen er doorheen, hopbitterheid vind ik nauwelijks meer terug. De alcohol is uiteraard wel behoorlijk aanwezig, maar dan net zoals in port. Flink, maar niet hard. Ik vraag me af, of iemand die ik het blind zou laten proeven, zou bedenken dat het bier is.

Vreemd blijft het, dat zo'n bier zo 'vloeibaar' is, al heeft het wel body. Echt kauwen kun je er niet op, het plakt niet aan het glas en het is niet echt zoet. Toch is het naar mijn bescheiden, op het verorberen van nogal wat RISsen gebaseerde, mening een mooi ding geworden. Apart, raar als je wilt, maar mooi.

Nog maar 23 flesjes over  :huilen: , nu is de kunst ze langzaam genoeg op te drinken, zodat de HA-18 in kleine zakjes in de winkels ligt vóórdat ik nieuwe wil brouwen  :biersmile:

 :proost2:

Klinkt goed, mijn volgende RIS wellicht toch maar wél met deze gist vergisten.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Reactie #41 Gepost op: 17-05-2018 23:44 u »


Jeuh! Het is gelukt mensen! Een straf, gecarboniseerd, zij het minimaal bubbelend monster. Proost.

Tags: