Precies een maand geleden heb ik een smartpack Wyeast - Roeselare Ale Blend 3763 gestort in 15 liter Vlaams Rood.
Het wort was in eerste instantie vergist met Safale US-05 tot een SG van 1.016
De wilde Roeselaere gist met Brettanomyces moest het daarna overnemen.
Wat ik zag, was dat de vergisting zo heel rustig verder ging, elk kwartier gaf hij een blupje. Eigenlijk niks
om mij ongerust over te maken, want een Vlaams Rood laat je minimaal een jaar gisten
(misschien wel 2 jaar als je er een 2e batch met Vlaams Rood jong bier bijgiet)
Alleen gisteren was de vergisting plots anders, in plaats van eens in het kwartier, zie ik nu 2x per minuut een blupje.
Het waterslot ruikt prima, het schuim in de mandfles ziet er schoon en keurig uit. Eigenlijk nog steeds niets
om me zorgen over te maken.
Ik zoek alleen een verklaring. Zou de vergisting tot gisteren, nog een restvergisting van de US-05 geweest kunnen zijn?
Zou brettanomyces een aanloop van een maand nodig gehad kunnen hebben?
(Het smartpack bolde maar een klein beetje)
Het bier staat in een koele kamer, waar de temperatuur vrij constant 17 graden is. (Te koud?)
Waar ik benieuwd naar ben, is of de vergisting van de 3763 vaker zo verloopt?