Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Verdamping in % of volume?  (gelezen 1323 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Verdamping in % of volume?
« Gepost op: 20-12-2017 09:19 u »
Hoi,
In BrouwHulp kun je ingeven wat je verdampingsverlies is van je brouwketel. Het programma vraagt een percentage.

Maar... Als ik van een uur koken bijvoorbeeld 2 liter water verdamp maakt het maakt daarbij toch niet uit of je 10 of 20 liter water kookt. Verdamping vindt mijn inziens voornamelijk plaats aan het oppervlakte. Of zie ik dit verkeerd?

Wat kan in beter aanhouden bij berekenen. Volume of percentage?   

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.114
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Verdamping in % of volume...?
« Reactie #1 Gepost op: 20-12-2017 10:04 u »
Klopt, het gaat om volume. Ik googel net zolang met het percentage tot het volume goed is.

Offline Jan iets Grunn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verdamping in % of volume...?
« Reactie #2 Gepost op: 20-12-2017 10:08 u »
Je hebt gelijk. Behalve het oppervlak is ook het vermogen van je verhitting substantie hetzelfde. Als je dit verkeerd berekent zul je snel te veel of te weinig water hebben in je wort bij het omrekenen van recepten naar een groter of kleiner brouwvolume.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.588
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Verdamping in % of volume...?
« Reactie #3 Gepost op: 20-12-2017 10:11 u »
Verdamping per uur is direct bepaald door het vermogen van je brander x efficiency waarmee dat vermogen overgebracht wordt naar je ketel.

Heeft dus niets met volume te maken. Het is wel zo dat het meer tijd kost om het spul aan de kook te brengen als je meer volume hebt.

Proefjes hebben aangetoond dat het zelfs niet uitmaakt of je wel of geen deksel op je pan doet bij deksel op de pan verdampt er meer vanuit de vloeistof via stoombellen en zonder deksel meer vanaf het oppervlak. daardoor lijkt het welliswaar of de zaak minder fel kookt zonder deksel, maar qua verdamping maakt het niets uit


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.172
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Verdamping in % of volume...?
« Reactie #4 Gepost op: 20-12-2017 12:07 u »
Alleen volume zegt niet veel, volume per tijdseenheid wel, l/u. Als je percentages wilt gebruiken dan kan dat ook prima, maar dan niet wat ik te veel zie %/u maar % over de gehele kookduur. De duur van de kook is dan niet zo van belang.

Wat bij het koken uiteindelijk van belang is is de duur ivm de bitterheidsvorming en de hoeveelheid energie/l die je in het wort stopt ivm kleuring, verdamping en kwaliteit. Dat laatste is prima uit het percentage af te leiden, omdat daarbij het uitgangsvolume niet van belang is.

Kortom, wat is je doel?

Ingo

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.114
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Verdamping in % of volume...?
« Reactie #5 Gepost op: 20-12-2017 14:58 u »
Het gaat er om wat er uiteindelijk in de brouwsoftware gezet wordt. Voor iedere pan/brander etc is dat anders. Maar als je dat weet voor jezelf gebruik je dat getal en zit je doorgaans redelijk goed.

@Seed7 het getal wordt in de recepten toch gebruikt om de verdamping op de hele kooktijd te berekenen. BrouwHulp doet dat wel, alleen het invoeren moet in een percentage gebeuren wat eigenlijk raar is.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.588
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Verdamping in % of volume...?
« Reactie #6 Gepost op: 20-12-2017 16:17 u »

@Seed7 het getal wordt in de recepten toch gebruikt om de verdamping op de hele kooktijd te berekenen. BrouwHulp doet dat wel, alleen het invoeren moet in een percentage gebeuren wat eigenlijk raar is.

Feitelijk dus het verkeerde model gebruikt in de software. Gevolg is dat percentage voor elk volume anders wordt. als je steeds hetzelfde volume gebruikt is dat weer minder storend. 

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.114
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Verdamping in % of volume...?
« Reactie #7 Gepost op: 20-12-2017 20:58 u »
Feitelijk dus het verkeerde model gebruikt in de software. Gevolg is dat percentage voor elk volume anders wordt. als je steeds hetzelfde volume gebruikt is dat weer minder storend.

Ja, en eigenlijk alleen in het veld wat je moet invoeren. Bij verschillende brouwvolumes zie je bij gelijke kooktijden steeds hetzelfde volume wat verdampt, de software gaat er dus uiteindelijk goed mee om.
Fraaier was geweest om alleen dat getal in te voeren en dat percentage invoerveld weg te laten.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Verdamping in % of volume?
« Reactie #8 Gepost op: 21-12-2017 14:28 u »
Dat is inderdaad ook mijn ervaring.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.588
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Verdamping in % of volume?
« Reactie #9 Gepost op: 21-12-2017 15:48 u »
Dan heeft Adrie wel het goede model gebruikt, maar dacht waarschijnlijk dat het handig was om verdamping in % op te geven. Misschien omdat in boekjes vaak over zo'n percentage gesproken wordt. (Maar dat kan alleen Adrie zelf aangeven waarom hij dat zo heeft gekozen)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Verdamping in % of volume?
« Reactie #10 Gepost op: 21-12-2017 18:42 u »
Daar heb ik het in het begin van BrouwHulp met Adrie over gemaild. De reden die Adrie aangaf was dat in de BeerXML definitie de verdamping in procenten ingevuld moet worden. Dat blijft jammer want je verdampt afhankelijk van je brandervermogen en niet afhankelijk van de hoeveelheid in de pan.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.588
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Verdamping in % of volume?
« Reactie #11 Gepost op: 21-12-2017 20:24 u »
Maar wat berekent BrouwHulp dan? Kun je dan je installatie invoeren via een brouwsel met x liter en een percentage daarvan als verdamping en gaat BrouwHulp dan voor een willekeurig volgend brouwsel je verdamping berekenen?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Verdamping in % of volume?
« Reactie #12 Gepost op: 21-12-2017 21:24 u »
Maar wat berekent BrouwHulp dan? Kun je dan je installatie invoeren via een brouwsel met x liter en een percentage daarvan als verdamping en gaat BrouwHulp dan voor een willekeurig volgend brouwsel je verdamping berekenen?
In de praktijk zie ik dat de voorspelde verdamping van in BrouwHulp alleen afhangt van de kookduur.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.114
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Verdamping in % of volume?
« Reactie #13 Gepost op: 22-12-2017 11:12 u »
Daar heb ik het in het begin van BrouwHulp met Adrie over gemaild. De reden die Adrie aangaf was dat in de BeerXML definitie de verdamping in procenten ingevuld moet worden. Dat blijft jammer want je verdampt afhankelijk van je brandervermogen en niet afhankelijk van de hoeveelheid in de pan.

Aha, dus alweer die slecht geschreven beerxml specificatie is de schuldige. Maar het invullen is slechts een eenmalige actie, BrouwHulp rekent netjes ongeacht het volume en gebruikt alleen de kooktijd om de verdamping te berekenen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.468
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Verdamping in % of volume?
« Reactie #14 Gepost op: 22-12-2017 12:29 u »
De reden die Adrie aangaf was dat in de BeerXML definitie de verdamping in procenten ingevuld moet worden.

Jammer dat ie zich daar door laat leiden... BrouwVisie doet het in aantal liters per uur...  :brouwen:

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 832
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Verdamping in % of volume?
« Reactie #15 Gepost op: 22-12-2017 14:30 u »
Jammer dat ie zich daar door laat leiden... BrouwVisie doet het in aantal liters per uur...  :brouwen:
Zoals gezegd gaat dit alleen om de initiŽle invoer. daarna gaat alles inderdaad in liters per uur

Tags: