Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Vragen over bier (voor Pw) / alcoholvorming  (gelezen 2484 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

powibier2

  • Gast
Vragen over bier (voor Pw) / alcoholvorming
« Gepost op: 03-01-2006 15:44 u »
Wij hebben ons eigen bier gebrouwen en we hadden nog een aantal vraagjes voor ons verslag dat we voor school moeten maken:
 :D Hoe komt het dat er alcohol en CO2 ontstaan?
 :denken: :denken:

Heeft de pH te maken met de hoeveelheid alcohol?

Zou iemand op deze vragen een zinnig antwoord kunnen geven???

Bij voorbaat dank

Polle Taminiau  samenvol  William Vervloet

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: vragen over bier (voor Pw)
« Reactie #1 Gepost op: 03-01-2006 15:50 u »
Hoi Polle en Wiliam :proost;

Jullie zijn niet de eersten die dit vragen in het kader van een profielwerkstuk en waarschijnlijk ook niet de laatste. Zoals je ziet zit er bovenaan de pagina een 'zoek-knop'. Toets daar bijvoorbeeld 'vergisting' of 'alcohol CO2 in en je krijgt een hele berg informatie. Ook de online brouwcursus op de site kan jullie verder helpen.

Succes!
Edwin

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: vragen over bier (voor Pw)
« Reactie #2 Gepost op: 03-01-2006 16:00 u »
Hoe komt het dat er alcohol en CO2 ontstaan?

Zoek eens in jullie biologie en/of scheikunde boekjes... :idea: Dit is een simpele reactie van suiker omzetting in alcohol en koolzuur..dit staat er zeker in.... :weetbeter:

Groeten en gezondheid
Oscar :lessmile:    :bijdrage_forum:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: vragen over bier (voor Pw)
« Reactie #3 Gepost op: 03-01-2006 16:13 u »
Hier even een aanzet:

1. De suiker wordt gehydrolyseerd door de in de gist aanwezige enzymen tot glucose en fructose.

Reactie :  C12H22O11 + H2O -----> 2C6H12O6 (glucose/fructose)   


2. Glucose en fructose worden dan door de in de gist aanwezige enzymen omgezet in ethanol en CO2.

Reactie :  C6H12O6 -----> 2C2H5OH + 2CO2   

De nettoreactie wordt dan: C12H22O11 + H2O -----> 4C2H5OH + 4CO2


Bron : http://www.thuisexperimenteren.nl/science/vergisting/vergisting.htm

Groeten en gezondheid
Oscar  :lessmile: