Hobbybrouwen > Brouwproces

Samenvatting onderwerpen Brouwproces

(1/2) > >>

MO:
In de volgende berichten geef ik de links naar alle facetten die hier zijn bediscussieerd over het brouwproces. De onderwerpen staan gerangschikt op brouwvolgorde.

Er kan over dit onderwerp niet worden gediscussieerd en hij blijft altijd bovenaan staan. Ik zal hem ook regelmatig bijwerken.

Per onderwerp is min of meer een chronologische rangschikking aangegeven met het actueelste onderwerp bovenaan.

Als je foutjes tegenkomt, graag mij via een persoonlijk bericht via het forum inseinen.

laatste update: 15 maart 2006


Naast dit overzicht kun je ook de zoekfunctie en de tags gebruiken om berichten over een bepaald onderwerp terug te vinden.

MO:
Smaakafwijkingen

Bijsmaak door slechte partij Iers mos
Nogmaals slechte Iers mos
Eerste aanwijzing naar slecht Iers mos (Henks bieren op ONK)
Misschien ook een afwijking door iers mos?
Thermobacterie
Metaalsmaak (kort)
Llichtsmaak 1
Hoe brouw ik “frisser” bier
Hoe brouw ik een “beter” bier
Diacetyl/boter smaak
Te zoet bier (hergisting nog niet volledig)
Wrange/zurige smaak
Zurige smaak bij blikbrouwen
Zuur bier 1
Zuur bier 2
Gistsmaak
Meer gistsmaak
Dimethylsulfide (DMS) smaak

MO:
SCHROTEN
Vochtig schroten: hoger brouwzaalrendement en minder oxidatie

MAISCHEN

Maischschema: wel of geen eiwitrust 1
Maischschema: wel of geen eiwitrust 2
Maischschema: wel of geen eiwitrust 3
Maischschema: beginnen onder de 50 °C
Eenstapsmaisch met koelbox
Heel kort maischen (en andere onderwerpen)
Mythe van decoctiemaischen
Dun inmaischen/niet spoelen
Grote temperatuurvariaties
De voor- en nadelen van een eiwitrust
Testen van moutsamenstelling door kauwen van “ruwe” mout
Op welk moment pH corrigeren
Met hoeveel melkzuur pH corrigeren (formules)
Discussie over pH en waterkwaliteit
Gebruik van ongemoute granen
Hoe lang moet maischen duren
Is uitmaischen bij 78 ºC nodig?
Extra maisschstap bij het gebruik van rogge
Eenstapsmaisch, uitgebreide discussie
Temperatuur constant houden
Beginnersvragen
Storten: graan bij water of water bij graan
Decoctie of infusie

MO:
FILTREREN: na maischen

Wat is de optimale filtreertijd
Oxidatie tijdens maischen en filtreren
Oxidatie tijdens filtreren
Aanzuren spoelwater
Wanneer plaats je de hevelfilter
Diverse filtermethodes
Effect spoelsnelheid op brouwzaalrendement
Het perfecte filterbed
Wel spoelen of niet spoelen en hoe spoelen (kafsmaak)
Snelheid van filtreren


FILTREREN: na hopkoken

Filtreren of whirlpoolen na hopkoken
Hoe filtreren na hopkoken

HOP en hopkoken
Moment van hoptoevoegen (FWH, bitter, aroma, koud)
Bitterheidseenheden:Dichtheidseenheden (alternatief IBU schaal)
Veilig koudhoppen
Nogmaals koudhoppen (was drooghoppen)
Wederom koudhoppen (was dryhopping)
Technische uitvoering koudhoppen (was drooghoppen)
Hoparoma’s in bier/oxidatie door hop
Wat is de exacte kooktemperatuur van wort
Teveel verdamping tijdens koken
Hoeveel verdampt er tijdens koken
Maischhoppen
Hopharsen

FIRST WORT HOP (FWH)

FWH: waarom niet alle hop als FWH
Hoeveel lager is het hoprendement bij FWH?
Beginnersvragen over FWH
First wort hop (FWH)


MO:
GIST

Saflager S-23
Oude Wyeast
Niet opgebold pak Wyeast gist
Een pak vloeibare gist vaker gebruiken 1
Een pak vloeibare gist vaker gebruiken 2
Uitstellen gebruik van opgebold pak Wyeast
Gebruikte ondergisten
Hergebruik van gistkoek na een brouwsel 1
Hergebruik van gistkoek na een brouwsel 2
Commerciële bieren met hoofdgist als bottelgist
Opkweken van gist uit de fles
Bij gebruik van korrelgist hoeft niet te worden belucht

GISTBANK AANLEGGEN

Oscar's gistbank
Zelf een gistbank aanleggen: welke gisten zijn geschikt
Iemand maakt voor het eerst een gistbank
Nog meer opkweekbare gisten
Helder kweekwort nodig

GISTSTARTER

De perfecte giststarter (lang verhaal!)
Hoe smaakt een goede, 24 uur beluchte giststarter?
Beginnersvragen
Beginnersvragen 2
Beginnersvraag 3 over toevoegen giststarter
Ervaringen met gistmanagment
Hoe ziet een goede giststarter eruit?
Een stinkende giststarter: gebruiken of niet?
Bij gebruik van korrelgist hoeft geen starter gemaakt te worden
Problemen met het maken van een Wyeast giststarter
Bewaren van wort voor een giststarter
Tijdsplanning voor het maken van een giststarter
Gist opkweken uit de fles
Beluchten van starter of van wort
Giststarter niet van moutoplossing


VERGISTING

Beluchten van het wort 1
Beluchten van het wort 2
Problemen met beluchten
Hoe groot moet je gistvat zijn (headspace)
Vastgelopen vergisting 1
Vastgelopen vergisting 2
Wyeast gisten die erg veel schuim geven
Beginnersvragen over beluchten
Extra bescherming van het waterslot
Zeer snelle hoofdvergisting
Tijden van hoofdvergisting verschillen nogal
Optimum temperatuur
Wanneer van hoofdvergisting naar lagering
A3’s artikel over vergistingsgraad
Slechte vergistingen met korrelgist 1
Slechte vergistingen met korrelgist 2
Slechte vergistingen met korrelgist 3
Zwavelstank bij gebruik van Westmalle gist
Hopharsen (beginnersvragen)
Kan een hoge hopdosering de vergisting remmen?
Verschil temperatuur omgeving en temperatuur in het vergistingsvat
Hoe kan ik bij lage temperatuur ondervergisten
Zeer goede uitvergisting tot 1000
Open of gesloten vergisting
Traag opstartende vergisting
Traag opstartende vergisting (te koud, ondergister)
Vorming van meer esters

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie