Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: RIS hoor graag jullie opmerkingen  (gelezen 824 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Stefan013

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
RIS hoor graag jullie opmerkingen
« Gepost op: 16-12-2017 12:42 u »
We willen morgen onderstaand recept gaan brouwen. Graag hoor ik op of aanmerkingen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept RIS
Brouwdatum
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume12,5 l
Begin SG1,099 SG
Berekende kleur (Morey)154 EBC
Berekende bitterheid (Rager)75 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
16,50 lWater uit Moergestel
2,88 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
42 mg/l4 mg/l12 mg/l0 mg/l6 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,70 kgPale Ale moutDingemans7 EBC50,9 %
0,60 kgPilsmoutDingemans3 EBC11,3 %
0,50 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC9,4 %
0,50 kgGoldSwaen AromaDe Swaen400 EBC9,4 %
0,25 kgZwarte moutDingemans1400 EBC4,7 %
0,25 kgChocolademoutDingemans900 EBC4,7 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
153,0 įC1 min.10 min.3,4 l/kg
262,0 įC1 min.30 min.3,4 l/kg
372,0 įC1 min.30 min.3,4 l/kg
478,0 įC1 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
70,0 gFugglebellen4,3%60 min.67,6 IBU
15,0 gFugglebellen4,3%20 min.4,9 IBU
15,0 gFugglebellen4,3%10 min.2,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Irish Ale (1084)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Emanuel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: RIS hoor graag jullie opmerkingen
« Reactie #1 Gepost op: 16-12-2017 16:03 u »
Recept ziet er mooi uit  :biersmile:. Alleen, omdat je best wat aan donkere mouten hebt zou ik er iets meer hop in doen. De chocolade smaak zou anders net iets te overheersend zijn... Maar ieder zijn eigen smaak  ;D

Offline Sietze K

  • De Roerstok
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • De hazze en de slak hawwe op 'selde dei ‚ldjier.
Re: RIS hoor graag jullie opmerkingen
« Reactie #2 Gepost op: 16-12-2017 17:04 u »
Ik denk dat je de aanwezigheid van de pilsmout en de munich niet merkt, vervangen met de pale mout.
Zo lijkt het wel alsof je restjes op maakt.
100 gram fuggle op 12.5 l bier is best veel , zou je de vroege hopgift niet beter met een hop met meer bitterheid uitvoeren b.v. Target.
Maar in de basis is er weinig mis met het recept. Uitproberen is de beste leermeester.
 :degroeten:

Offline Stefan013

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RIS hoor graag jullie opmerkingen
« Reactie #3 Gepost op: 17-12-2017 15:02 u »
Bedankt voor de reacties. Inderdaad met wat restjes mout. We gaan er wat van maken!

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 623
Re: RIS hoor graag jullie opmerkingen
« Reactie #4 Gepost op: 18-12-2017 12:19 u »
Ik denk dat je de aanwezigheid van de pilsmout en de munich niet merkt, vervangen met de pale mout.

Niet bang voor verminderde enzymwerking en slecht schuim?

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.426
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: RIS hoor graag jullie opmerkingen
« Reactie #5 Gepost op: 18-12-2017 13:41 u »
Suiker hoort naar mijn mening niet thuis in een RIS. Dan droogt het bier veel te ver uit en wordt het  bijtend van de donkere mouten.
Daarnaast met een SG van 1099 een stevige giststarter maken.


Offline Sietze K

  • De Roerstok
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • De hazze en de slak hawwe op 'selde dei ‚ldjier.
Re: RIS hoor graag jullie opmerkingen
« Reactie #6 Gepost op: 18-12-2017 18:37 u »
Niet bang voor verminderde enzymwerking en slecht schuim?
De pale mout bevat voldoende enzymen, en het verschil in eiwitgehalte zal ook niet veel uitmaken , met andere woorden de kwaliteit van het schuim zal hierdoor niet veel veranderen. :degroeten: [size=78%] [/size]

Tags: