Ingrijpen bij vastlopen hevelfilter (tarwemout)?

Gestart door lordsjors81, 18-12-2017 20:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

lordsjors81

Ik wilde eens een Weizen brouwen en dan natuurlijk een stevige met wat karakter, dus laten we het een dunkelweizenbock noemen.
Ik heb 60% tarwemout gebruikt (misschien wat aan de hoge kant achteraf?) en omdat ik even de deur uit moest heeft het zeker 2 uur staan maischen op 65 graden. Ik dacht dat dat geen kwaad kon (hoog rendement toch?)
Echter, na nog even kwartierje opstoken tot 75 graden wilde ik filteren met mijn javal hevelfilter en ik kreeg het filter niet op gang. Bier zag er prachtig uit, maar het filter liep telkens vol. Beetje roeren en schudden aan de ketel/filter hielpen maar heel even.
Filter nog even extra doorgespoeld en weer geprobeerd, zelfde probleem.

Uiteindelijk alles overgekieperd in een emmer met filterzak en toen maar daarmee verder, met al het geknoei van dien. De bostel hield ook enorm veel vocht vast leek het (zeker meer dan 10L) en echt goed spoelen en filteren door lukte me niet. In de hectiek teveel spoelwater gebruikt natuurlijk en bier veel dunner dan ik wilde.

Wat is hier misgegaan (vermoedelijk heb ik me niet goed voorbereid op de eigenschappen van tarwemout)? Wat voor opties zijn er nog als je filter weigert na het maischen?

 


Henielma

Vooral bij bieren met veel tarwe is het erg belangrijk om Na het plaatsen van het hevelfilter 20 minuten gewoon te wachten. Rustig het filterbed op laten bouwen en dan is 60% tarwe naar mijn ervaring geen enkel probleem. Verder spoelwater van 93 ÂșC gebruiken helpt ook mee.

lordsjors81

Hartelijk bedankt voor de tip. Ik geloof dat ik wel een tijdje had gewacht, maar toen had ik het hevelfilter verwijderd om door te spoelen.
Dan verstoor je het filterbed natuurlijk weer als je het terugplaatst. Had ik zaterdag moeten weten... Had me ook een plafond vol wort gescheeld toen de opgehesen filterzak losschoot  :huilen:
Maar daarom brouw ik ook in de schuur en niet in de keuken.

Roelof

En de mout klam schroten, dan blijven de bliesjes mooi heel, wat vooral bij een tarwe bier erg belangrijk is.
Tegenwoordig schroot ik bij al mijn bieren klam, bevalt prima. Ik stel mijn walsmolen wel iets krapper af.

Knobby

Met de hier boven vermelde tips moet het volgende keer lukken. Vooral ook heel rustig afhevelen (kraantje op je slang/filter) zodat het niet dichtslaat.
Ik ben tot 70% tarwe gegaan zonder filterproblemen

lordsjors81

Zeker nuttige tips. Je hebt dit soort ervaring nodig om te anticiperen op zaken die tijdens het brouwproces niet helemaal zo lopen als verwacht. Bij mij wijkt er tot nu toe altijd wel iets af van mijn verwachting.
Tarwemout is voorlopig op, maar de weizen lijkt aardig goed te komen. Iets dunner en lichter dan ik hem had gewild. Vergistingsgraad lijkt ook (wederom) niet zo hoog als verwacht, maar ongetwijfeld komt er iets drinkbaars uit.
 
Mijn hevelfilter heeft een kraantje. Echter weet ik niet wat ik me bij "klam schroten" moet voorstellen (mout eerst laten weken?), ik heb bovendien nog een goedkope schrootmolen. Maar dit vind ik vast allemaal wel weer op het forum terug.
Bedankt!

hansHalberstadt

Vroeger had ik ook geregeld een vastgelopen filter. Toen liet ik het filterbed helemaal droogvallen voordat ik ging spoelen. Nu begin ik al met spoelen als er nog wat water boven staat. Daardoor drukt het filterbed niet in elkaar en je houdt voldoende afstand tussen de deeltjes zodat er nog water tussendoor kan. Dat lost het probleem op.

Roelof

Citaat van: lordsjors81 op 21-12-2017  20:03 uMijn hevelfilter heeft een kraantje. Echter weet ik niet wat ik me bij "klam schroten" moet voorstellen (mout eerst laten weken?), ik heb bovendien nog een goedkope schrootmolen. Maar dit vind ik vast allemaal wel weer op het forum terug.
Bedankt!
Ik voeg een half uurtje voor het schroten 15 ml water per kilo mout toe. Goed er doorheen roeren, of 2 emmers en overgooien, zodat de mout het water opneemt. Als de mout het water heeft opgenomen dan voel je geen verschil maar tijdens het schroten zie je het direct, meer volume. Ik heb geen ervaring met een schijven molen, maar dat is, zoals je al zei, ;) terug te vinden op het forum.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.