Hallo allemaal,
Na ruim anderhalf jaar activiteit mag ik met enige trots zeggen dat ik al diverse lekkere biertjes heb gebrouwen, mede dank zij de rubriek “Bewezen recepten” op dit onvolprezen forum. Vergistingen met korrelgisten van diverse origine verlopen zonder uitzondering voorspoedig. Er is echter een ding dat me niet lukt - tenminste niet op constante basis - en dat is het produceren van een bier met een stevige en vooral stabiele schuimkraag.
De uitzondering op de regel zijn de Saisons (waarschijnlijk ingevolge grote hopgift + koudhop, maar uiteraard is niet elk bier van zo’n hopping gediend).
IPA’s geven wellicht een vergelijkbaar resultaat maar die brouw ik niet, simpelweg omdat ik er geen liefhebber van ben.
Voor de overige bieren (zwaar blond, zwaar donker, tripels, gemiddeld 8º alcohol) is het resultaat qua schuimhoudbaarheid matig tot zwak.
Bij het uitschenken ontstaat meestal een centimeterhoge schuimkraag, in die mate dat naar het einde van het schenken toe moet afgeremd worden om al het bier in het glas te krijgen.
Deze zakt echter binnen de 3 à 4 minuten in tot 2 à 3 millimeter of erger...
Al de klassieke “dooddoeners” heb ik inmiddels zorgvuldig afgelopen:
- niet inmaischen onder 62º
- deels carapilsmout van Weyerman gebruiken. Tarwemout idem.
- voldoende lang (3 weken) warme hergisting op de fles aan +/- 21º
- glazen reinigen met speciaal voor bierglazen ontwikkeld product (betrokken via bevriende horecauitbater) en afdrogen met een vaatdoek die gewassen is zonder wasverzachters.
- bier niet severen met vettige snacks
- temperatuurgecontroleerd vergisten
- 1 g. op 10 liter carafa gebruiken (geen carafamout maar een dropextract), mij met het oog op schuimhoudbaarheid aangeraden door een ervaren brouwer)
Ook de diverse “schuimverbeteraars” die de toeleveranciers aanbieden geven geen voldoening. Het eindresultaat blijft meestal onder de verwachtingen.
Deze week deed ik met een vriend een terrasje aan waarbij we enkele glazen Cornet (van Brouwerij Palm in Steenhuffel) hebben soldaat gemaakt. Zelfs na 20 minuten in het glas bleef er een harde en stabiele schuimkraag van 2 centimeter op het bier staan en dat is wel zo smakelijk. Wat zou ik graag dit effect bereiken!
Is het misschien zo dat professionele brouwerijen de beschikking hebben over bepaalde toevoegingen of manipulaties die voor ons hobbybrouwers niet beschikbaar zijn?
Ik zie de gewaardeerde suggesties van de collega’s hobbybrouwers met belangstelling tegemoet.
Waar ik NIET op zit te wachten zijn de (fake?) foto’s van lege glazen vol schuimkringen waar sommigen op dit forum mee afkomen. Nog niet zo lang geleden was ik te gast bij een (overigens verder zeer vriendelijke) ervaren collega hobbybrouwer die dergelijke foto’s in het verleden al eens gepost heeft. Hij schonk mij op een bepaald moment een biertje uit op een dermate woeste manier dat het glas zich voor 90% vulde met schuim, waarvan na enkele minuten ook maar enkele millimeters over bleven. Ik geef toe, helemaal “plat” werd het niet maar een stevige kraag was het allerminst...
Ook als ik de foto’s bekijk van diverse clubbijeenkomsten of kampioenschappen op dit forum of elders merk ik vaak dat deelnemers (en juryleden...) staan te poseren met “er zeer Engels uitziende” glazen bier in de hand of op de tafels (check dit gerust even als u twijfelt aan mijn woorden...).
Als Belg - en ik geef het navolgende volmondig toe - hecht ik misschien teveel belang aan het verschijnsel “Schuimhoudbaarheid” maar wij zijn met bieren als Duvel, Westmalle, Cornet en Carmeliet om er enkele te noemen dan ook verwend op dit vlak.
Na 16 brouwsels wacht ik met spanning op een gouden tip...
Terloops mijn dank aan alle regelmatig postende forumleden voor het delen van al hun wijsheid
